GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
'Cina cea de taina', la un pas de ratare
O oferta low-cost de nerefuzat ma readuce in Italia mai repede decat as fi crezut.
Sa vezi "Cina cea de taina" nu e o misiune usoara: turisti din cele patru zari vin aici sa traiasca momentul dezvaluirii supremei tradari. Cu doua luni inaintea zborului intru pe site-ul de rezervari si constat ca singurul interval disponibil pentru acces in perioada sederii mele e la 3 ore de la aterizare, restul calendarului fiind acoperit cu x-uri. Scot repede cardul si cumpar bilete. Rasuflu usurat, constient totusi ca prezenta mea in metropola lombarda va debuta cu o cursa contra cronometru spre biserica Santa Maria delle Grazie care adaposteste celebra fresca a lui Da Vinci. Aeroportul e la 50 km de oras, trenurile spre gara Cadorna circula cam la 30 de minute, voucherul printat trebuie preschimbat in bilete cu cel putin 20 de minute inainte de ora programata, cozile de la casa sunt mari, de la coborarea in statie mai e o mica portiune de mers pe jos cu bagajele in mana. Ca sa nu mai vorbim ca tot acest plan stresant se naruie daca aterizarea intarzie semnificativ.
Rasuflu din nou usurat. Avionul decoleaza apropape la timp, respectand sfertul academic. Recitesc relaxat documentarea pe care o pregatisem.
Sudul insorit de care ma despartisem in augustul torid contrasteaza cu nordul invaluit in racoarea lui noiembrie. Simt burnita pe fata, dar ploaia adevarata sta cuminte la locul ei si umbrela se plimba cu mine de mana, dar inchisa. Vremea nu e singurul contrast. Masinile primariei pot fi vazute la datorie zi si noapte si mormanele de gunoaie din Napoli raman doar o amintire urata in memorie.
Totul decurge favorabil si am chiar timp sa vizitez biserica si galeria de fotografii din hol inaintea orei programate pentru "Cina". Constat ca nu sunt singurul vizitator venit cu bagaje. Cei care vin fara rezervare prealabila sunt refuzati. Ora inscrisa pe bilet e respectata cu rigurozitate. Ma gandesc ca poate as fi avut timp sa fug la hotel sa las bagajele, dar cine ar fi riscat?
Ma uit la figurile celor 12 apostoli surprinsi in perplexitatea si durerea pricinuite de vestea primita. Doar fata unuia tradeaza nesinceritate, viclenie, incordare. Sta cu cotul drept pe masa si pumnul strans. Sunt dispusi in 4 grupuri de cate 3, de o parte si de cealalta a celui ce le face cumplita dezvaluire. Ii privesc de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga pana la epuizarea celor 15 minute alocate vizitei. Explicatiile in italiana se deruleaza cu o claritate aproape fireasca pentru un vorbitor de limba romana. Pe buna dreptate, autorul a spus despre sine: "Voi dainui".
Plec multumit spre hotel. Las bagajele si imi vad linistit de program. Exista locuri magice spre care te poarta pasii instinctiv. Daca la Venetia acest loc e Piata San Marco, la Milano polul atractiei e cu siguranta Domul. Si de aici prin Galleria Vittorio Emmanuele spre Scala. Apoi Castelul Sforzesco si Pinacoteca Brera. O zi in Elvetia pe malul lacului Lugano. Excursia poate continua...
Trimis de mlucian in 22.11.13 07:58:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma , Venetia , Padova , Bologna , Rimini , Napoli , Capri , Sorrento.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mlucian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Fresca cu pricina e o capodoperă, iar prezența unui ghid, care dezvăluie toate semnificațiile detaliilor imaginii, de la elementele de decor pînă la postura fiecărui apostol, atent studiată de daVinci, pentru a fi în ton cu personalitatea fiecăruie, e vitală. Astfel ți se descoperă această comoară a umanității, într-o vizită a cărei durată e prea scurtă (unul din efecte fiind trecerea rapidă peste fresca de pe peretele opus, pe lîngă regretul de a nu avea destul timp să contempli Cina cea de taină în liniște).
De reținut ideea: rezervați bilete online! Se mai pot găsi și la casă, dar cu mare noroc. Nu merită să vă asumați riscul!
Poti te rog sa-mi dai si mie site-ul de pe care ai facut rezervarea sa vezi fresca?
In plus daca poti sa-mi dai si alte detalii, despre cum ai achizitionat restul biletelor (online, un museum pas, etc).
Ce merita vazut si ce poti vedea in 2 zile?
Dar transportul in comun? care e cea mai avantajoasa metoda?
Multumesc
Mutat, la reorganizare, în rubrica «(Alte) Biserici / mănăstiri de văzut în Milano» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Leonardo da Vinci și a sa celebră pictură: „Cina cea de Taină” — scris în 02.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Călătorie la Milano (I) — scris în 29.08.21 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Biserica San Ambrogio, Milano — scris în 20.11.17 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Mănăstirea dominicană Santa Maria delle Grazie - Cina cea de taina — scris în 13.07.17 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Milano şi Cina Cea de Taină — scris în 26.11.14 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Catedrala Santa Maria Nascente — scris în 31.01.15 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Piata si biserica San Babila - Milano — scris în 14.08.13 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ