GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piata si biserica San Babila - Milano
Piata San Babila
Situata in centrul orsului, Milano, in cartierul Duomo, Piata San Babila, se afla localizata intre Corso Vittorio Emanuele si Piazza Duomo, si a constituit pentru mult timp locul de intalnire pentru lumea buna din Milano
Arhitectura cladirilor in aceasta zona a avut culori sumbre pana la construirea acestei piete, locatia fiind fieful potentatilor vremii din perioada fascista a anilor saptezeci din secolul trecut. Construirea pietii a dus la deschiderea Corso Vittorio Emanuele si a fetei bazilicii vechi San Babila, chiar daca s a micsorat putin Corso Venezia dinspre acest capat. Piata are o forma dreptunghiulara, este strajuita pe latura lunga de palatul Banca Popolare di Milano (construit de catre Giovanni Greppi în 1931), in timp ce pe partea opusa se afla o clădire lunga arcade (Emilio Lancia, 1931), care se incheie cu Turnul SNIA, un zgarie-nori care se afla în Milano, în Piazza San Babila, în centrul istoric din Milano. turnul are 60 de metri înaltime, cu 15 etaje, a fost primul, si timp de 14 ani cel mai inalt zgarie-nori din Milano.
A fost construit in anul 1937 de arhitectul Alessandro Rimini, dupa ample lucrari de urbanizare care a avut loc în perioada fascista. Clădirea construită pe un lot trapezoidal, se reduce de la etajul cinci unde gazduiste doua terase mari cu vedere spre Via Montenapoleone si Via Bagutta, si se ingusteaza in continuare pana la ultimile doua etaje. Exteriorul este in mare parte acoperit de foi de trahit galben Abano in timp ce cadrele ferestrelor si pridvorul de la intrare sunt de culoare verde serpentine, pentru a da un joc studiat de culoare a intregii structuri.
Palatul Toro este situat pe site-ul Galleria de Cristofori, prima strada comerciala acoperita din Milano, a fost lansat in 1935, proiectat de Emilio Lancia și Raffaele Merendi. Ideea de baza a fost de a reuni functii de afaceri, administrative, rezidentiale si de divertisment (Teatrul Nou subteran) din acelasi modul, la intersectia Piazza San Babila, Corso Vittorio Emanuele si Corso Matteotti.
Mare fantana din mijlocul pietei este destul de recenta, si este donata orasului de catre Fiera Milano în 1997.
Partea de nord a pietei cu palatul si garajul de dell'UPIM (Traversi Garaj), ambele de Giuseppe De Min, a fost finalizat în 1938.
Astazi piata este foarte aglomerata si este un loc preferat de tineri, care stau si lenevesc pe marginea fantanii cu aspect de lalea rasturnata pe ale carui petale apa curge ca o pelicula.
Biserica San Babila
Biserica San Babila se afla la intretaierea Corso Venezia, Corso Vittorio Emanuele II, Corso Europa, Corso Monforte, in piata cu acelasi nume.
Biserica a fost construita pe locul unui templu pagan dedicat Soarelui, din care nu au mai ramas urme. In secolul al IV lea aici s a construit un lacas religios. Reconstruit in secolul al IX lea. Bazilica de astazi este mult mai mare decat cea initiala, deoarece la sfarsitul secolului al XVI lea i s a adaugat noi spatii si i s a finalizat fatada in stil baroc. Arhitectul Paolo Cesa Bianchi a renovat acest lacas in anul 1880 in stil romanic. In anul 1905 bazilica va suferi o noua renovare cu fatada neo romanica, Clopotnita de asemenea va suferi si ea transformari. In epoca, bazilica San Babila a fost al doilea centru religios ca importanta dupa Catedrala si Bazilica de Sant'Ambrogio
Fatada bazilicii este impartita in trei sectiuni corespunzatoare celor trei nave. Fatada este colorata in doua tonuri de culori: piatra de culoare deschisa cu caramida de culoare inchisa, combinatie caracteristica fatadelor romane lombarde din secolele XI-XII. Cele trei portaluri sunt decorate cu mozaic. Portalul central il reprezinta pe Isus Hristos pe fundal auriu, luneta este sub forma de arc rotund deasupra portalului.
Deoparte si de alta a arcadelor ce incadreaza mozaicul se gasesc doua coloane sculptate. Deasupra lunetei cu mozaicul se gaseste o arcada de marmura strajuta de coloane subtiri, scuptate ce incadreaza trei ferestre incastrate intre coloane sculptate, separate de arcade ce dau aparenta unei logii. Deasupra acestei arcade se afla o fereastra in forma de cruce greceasca, care este incadrata de alte doua ferestre dreptunghiulare cu partea superioara arcuita. Portalurile laterale au deasupra medalioane. Deasupra acestora se gaseste o fereastra rotunda (pe fiecare parte cate una). Aproape de streasina si deasupra ferestrelor rotunde se gaseste o fereastra dreptunghiulara cu partea superioara arcuita. Sub stresini, fatada se termina cu decoratiuni sub forma de arcade.
Interiorul bazilicii San Babila are trei nave separate de stalpi cu coloane. Deasupra naosului se afla domul sub forma de cruce.
Aproape de sanctuarul de deasupra navei centrale se ridica felinarul octogonal. Structura interna a bisericii se datoreaza in principal restaurarii din anul 1926.
Din perioada medievala a ramas doar un grup mic de cinci pietre funerare din secolul al XVII-lea plasate pe peretele din dreapta de la intrare. In culoar se gaseste tabloul Madonnei din secolul al XVII-lea.
Cele doua capele laterale dateaza din Renasterea tarzie, dar sunt decorate cu imagini de stil academic modern. in special, cea de la stanga, cu hramul Sf. Iosif, contine picturi a lui Ludovico Pogliaghi (Sfântul Iosif cu pruncul Iisus si sfinti), cea din dreapta, cu hramul Sf. Anton de Padova, are picturi de Giuseppe Bertini (Sf. Antonie la poalele crucifixului) și Joseph Mentessi (Sfintii franciscani).
In interiorul bisericii se afla o orga Zanin, realizata în întregime cu sistemul de transmisie mecanica.
Cum ajung - cu metroul linia MM1 -statia San Babila, autobuz liniile: 54-60-61-65-73
- -
NOTA autoarei: Textele sunt compilate de pe un site turistic unde sunt prezentate pe locatii separate
Trimis de ile57b in 14.08.13 18:15:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica «(Alte) Biserici / mănăstiri de văzut în Milano» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Leonardo da Vinci și a sa celebră pictură: „Cina cea de Taină” — scris în 02.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Călătorie la Milano (I) — scris în 29.08.21 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Biserica San Ambrogio, Milano — scris în 20.11.17 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Mănăstirea dominicană Santa Maria delle Grazie - Cina cea de taina — scris în 13.07.17 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Milano şi Cina Cea de Taină — scris în 26.11.14 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Nov.2013 'Cina cea de taina', la un pas de ratare — scris în 22.11.13 de mlucian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Catedrala Santa Maria Nascente — scris în 31.01.15 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ