ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserici în Târgu Mureș

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vine weekendul, vine duminică. Se mai merge și la biserică. Voi descrie câteva din ultima vizită la Târgu Mureș.

În zona centrală din Târgu Mureș se pot vizita mai multe biserici istorice cu valoare arhitecturală și turistică. Majoritatea se pot vizita în interior la orice oră ziua, unele au un orar de vizitare mai restrâns. Locuind ultracentral la hotelul Concordia toate lăcașele de cult erau la pași de vizitare. Am și vizitat tot ce se afla în proximitatea mea și despre cele 7 biserici vizitate o să scriu câteva cuvinte în următorul articol. Asta nu înseamnă că nu sînt și altele în municipiu, eu astea le-am văzut acum despre astea voi scrie.

Catedrala Înălțarea Domnului

Adresa: Piața Trandafirilor nr. 1

Confesiune: ortodoxă

Stil arhitectural: romanic și gotic

Site: ro.wikipedia.org/wiki/Cat ... 2rgu_Mure%C8%99

Este cea mai mare biserică din municipiu. Catedrala ortodoxă s-a construit între anii 1925-1934. Arhitectul lăcașului de cult a fost Victor Vlad. Din lipsă de fonduri și poate și al doilea război mondial a fost de vină, pictura s-a finalizat doar în anii 1970 și 1986. Biserica este construită în formă de cruce greacă cu brațele egale deci o formă simetrică.

Clopotele bisericii au fost fabricate și aduse din Timișoara. La altar există un mozaic reprezentând pe Maria cu Isus, pe pereți se pot observa pictura sfinților mitropoliți din secolul XVII iar în cupola centrală există un vitraliu reprezentând pe Isus. Oricum pictura este mult mai bogată și observăm mai multe scene cu diferiți sfinți.

Am vizitat biserica cu ocazia plimbărilor din centru și mi-a plăcut în primul rând mărimea și pictura foarte bogată.

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul

Adresa: Piața Trandafirilor nr. 61

Confesiune: romano-catolică

Stil arhitectural: baroc austriac

Site :ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... 2rgu_Mure%C8%99

Biserica construită de iezuiți a fost finalizată în 1764. Arhitectul clădirii a fost Valentin Scherzer. Iezuiții au venit începând cu 1701 în orașul de confesiune predominant reformată. La început pe locul acestei parohii a existat o biserică din lemn. Orga bisericii a fost construită în 1869 de către constructorul de orgi Ludwig Mooser.

Biserica barocă dispune de două turnuri la fațadă. Lateralul clădirii nu se poate observa biserica fiind integrată între imobilele istorice din Piața Trandafirilor. Interiorul baroc este plăcut cele mai decorate obiecte sînt altarul și amvonul, sînt și picturi, sculpturi.

Am vizitat biserica în cursul plimbărilor în centru. În trecut am luat parte la slujbe pe aici inclusiv de sărbători. O dată am fost sus la orgă, erau foarte mulți choriști, era Crăciun și era în anii 80.

Biserica franciscanilor Sfântul Emeric

Adresa: Piața Teatrului/Piața Trandafirilor

Confesiune: romano-catolică

Stil arhitectural: baroc

Site :ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... 2rgu_Mure%C8%99

Biserica franciscană a fost construită în anul 1777 de către ordinul călugărilor franciscani și purta hramul Sfântului Emeric. Din cauza proiectului din Piața Teatrului în 1971 edilii de atunci au hotărât demolarea bisericii, s-a reușit păstrarea turnului măcar. Dar încă în acel an s-a putut începe construirea noii biserici Sf. Emeric din cartierul Ady Endre în care s-au expus vitraliile de la biserica veche. Biserica nouă a fost finalizată un an mai târziu în 1972.

În prezent putem admira turnul singuratic din Piața Teatrului.

Catedrala mică Buna Vestire

Adresa: Piața Trandafirilor/Strada Tușnad

Confesiune: greco catolică/ortodoxă

Stil arhitectural: neoclasicist

Site :ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... 2rgu_Mure%C8%99

Biserica Buna Vestire este cealaltă ortodoxă din Piața Trandafirului. Se află în capătul celălalt al pieței în apropierea primăriei, palatului administrativ și palatului culturii. Se află în triunghiul format de Piața Trandafirilor, Strada Tușnad și strada Iuliu Maniu.

Biserica a fost construită între anii 1926-1936 după modelul bazilicii Sfântul Petru din Roma. Până în 1848 biserica a fost de confesiune greco-catolică pe urmă după interzicerea bisericii unite cu Roma a devenit biserică ortodoxă.

Am vizitat și această biserică și am admirat pictura și ornamentele bogate.

Biserica Reformată din cetate

Adresa: Cetatea medievală

Confesiune: reformată

Stil arhitectural: gotică/barocă

Site :ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... rgu_Mure%C8%99)

Cea mai importantă clădire din fortificație a fost Biserica Cetății, astăzi biserică reformată. Acesta datează dinaintea fortificației actuale din 1490. Dar istoria acestuia începe în 1230 când s-au stabilit primii călugări dominicani aici. Ansamblul era alcătuit din capelă, mânăstire, biserică. Din 1444 ansamblul aparține călugărilor franciscani.

În perioada reformată călugării franciscani au fost alungați din oraș, iar biserica a fost transformată într-una reformată. Biserica a primit forma actuală între 1785-1791.

Biserica are dimensiuni generoase 53 m lungime și un turn de 55 m înălțime. Interiorul este simplu amenajat nava are o lungime de 32 m și o lățime de 14 m. Arhitectura bisericii este gotică, principala intrare este printr-un portal gotic pe fațada vestică. Pe fiecare colț al acoperișului turnului gotic se mai află un turnuleț. Știam că există un orar de vizitare dar eram în afara acestor ore, poarta era încuiată și nici nu am insistat prea mult să văd interiorul. Voi atașa o poză cu interiorul din alte surse.

Clădirea bisericii în exterior este sprijinită cu contraforturi solide. Partea din spate este netencuită este posibil să fie în timpul unei renovări și să primească o tencuială nouă.

Biserica reformată mică

Adresa: str Șefan cel Mare nr 22

Confesiune: reformată

Stil arhitectural: baroc târziu

Site: ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... 2rgu_Mure%C8%99

Biserica a fost construită între anii 1815-1830. Arhitectul clădirii baroce a fost András Lantos. În zona unde se găsește în prezent biserica a existat azilul săracilor. Lângă azilul săracilor a fost o mică biserică din lemn care s-a degradat și comuninatea reformată tot mai numeroasă din Târgu Mureș avea nevoie de o a doua biserică din piatră, cea din cetate devenind neîncăpătoare.

Biserica se poate observa în întregime din exterior dinspre strada Șetfan del Mare. Are un singur turn clopotniță la fațadă și o biserică sală în continuare. Această biserică am putut s-o văd din exterior, interiorul fiind închis.

Sinagoga Status Quo Ante

Adresa: str. Aurel Filimon nr. 21

Confesiune: iudaică

Stil arhitectural: ecletic

Site: ro.wikipedia.org/wiki/Sin ... 2rgu_Mure%C8%99

Evrei au existat în Târgu Mureș încă din 1682. În 1785 aveau o sinagogă din lemn. Între anii 1899-1900 s-a construit sinagoga actuală. Din păcate populația evreiască din Târgu Mureș în timpul al doilea război mondial a fost concentrată iar pe urmă exterminată. Puținii scăpați au emigrat imediat după război. Ultima renovare a clădirii a avut loc între anii 1998-2000 cu ajutorul federației comunității evreiești din România și din donații.

Orele între care se poate vizita lăcașul de cult nu prea sînt generoase. Este vizitabil luni-vineri 9.30-12.30, ori eu am ajuns vineri după acea oră și duminică eram deja plecat. Am putut să admit clădirea din exterior dinspre stradă. Voi atașa o poză cu interiorul din surse externe.

Rog WM să atașeze acest video la începutul articolului, mulțumesc.

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 24.11.23 20:42:30
Validat / Publicat: 24.11.23 21:31:45

VIZUALIZĂRI: 686 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Biserica reformată din cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32500 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.11.23 21:48:37]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[26.11.23 20:57:45]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZEAUTOR REVIEW
[26.11.23 21:01:19]
»

@webmaster: mulțumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060564994812012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1