Solicitare CMR / ITALIA

Drum Bucuresti - Bologna

Trimisă în 15.03.15 20:23
autor Worldisenough!UC [Bucuresti]
» VIZUALIZĂRI: 10327

Peste mai putin de o luna vom merge cu masina la Bologna, prin Serbia, Croatia, Slovenia. M-ar interesa cateva aspecte:

1. Cam la ce suma se ridica cheltuielile de drum, fara benzina si cazare; adica vize, taxe de drum, de autostrazi... Si ce mai e?

2. Trebuie sa am cash moneda locala (Serbia si Croatia) sau ma descurc cu card? Cam care ar fi sumele?

3. M-ar interesa 1-2-3 obiective turistice pe drum (sau cu un foarte mic ocol) unde as putea sta o ora-doua cu copiii (parcuri de distractii, de catarat, parcuri cu animale, pesteri, muzee pentru copii).

4. Daca mai este ceva ce ar trebui sa stim (reguli speciale de circulatie, obiceiuri sau ce mai credeti)...

Mii de multumiri,

Andra


  • PERIOADA: aprilie
  • BUGET: orice -- TRANSPORT: auto
  • ADULŢI: 2 -- COPII: 3 -- VÂRSTA: 10,8,5

Răspunsuri

dianameaSE10r[15.03.15 23:13]

Doar la o intrebare pot raspunde, respectiv la obiective de vizitat pe traseu: Dunarea la cazane cu statuia lui Decebal, cea mai mare sculptura in munte din Europa, si pestera Postojna din Slovenia.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

Worldisenough!UCAUTOR SOL[15.03.15 23:35]

Multumesc mult de tot... Mai scrie-mi, te rog, despre pestera...

Exista un risc sa nu fie locuri, adica sa am nevoie de rezervare online? (Nu prea as face asta, nu-mi dau seama cum vom imparti drumul, cat de obositi vor fi copiii...).

Sa mergem sa-l vedem si pe "vivarium proteus"?

Castelul?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

abancorSE1r[16.03.15 09:34]

Castelul nu neapărat, dar vivariumul e ușor de vizitat, nu e înghesuială, nu se intră la ore fixe și se poate vizita repede. Este amenajat într-o galerie a peșterii, unde era vechea intrare, și sînt cîteva „acvarii” în care sînt expuse gîngănii de peșteră și proteuși. Ceva mai spectaculos, de pildă lilieci, nu sînt. Deci alegeți să îl vizitați în funcție de interes.

În peșteră se intră la cîteva ore fixe, uite orarul aici postojnska-jama.eu/en/opening-times. Pentru aprilie, sînt 4 vizite pe zi: la 10,12,14 și 16. Durează o oră jumătate. Pe site scrie că ar fi un nr. limitat de bilete pentru fiecare vizită. Cînd am vizitat eu peștera, numărul ăsta limitat era destul de mare, a intrat un puhoi de oameni, cel puțin 4 trenulețe. Căutați să fiți acolo cu o oră înainte de o vizită, ca să apucați să vă orientați, să parcați, să luați bilete, și apoi aveți cu ce vă umple timpul (eventual cu o vizită la vivarium, dar și cu o bere, o înghețată, o vizită la toaletă dacă e nevoie etc.).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

CalinStGD[16.03.15 09:49]

Salut!

1. Croatia are, poate, cele mai scumpe autostrazi dar si foarte spectaculoase. La fel si Italia. Pe viamichelin.com poti vedea cat costa. Adica foarte mult, asa ca stai cu cardul la indemana, iti va trebui! Vize nu exista pe acest traseu.

2. Nu ai nevoie de moneda locala, se achita orice cu cardul, inclusiv autostrada. Ar trebui sa ridici o suma mica la bancomat (sau la posta, in Croatia) sa aveti pentru necesitati urgente.

3. Eu n-as pierde vremea cu parcuri caci copiii daca-s obositi... Mai bine dormiti o noapte la Stara Kapela langa Slavonski Brod, vezi recenzia mea cu acest subiect. N-o sa va para rau!

4. Aveti grija cu cine vorbiti in parcari sau in locuri izolate, mai bine nu intrati in contact cu nimeni, mai ales in Serbia.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

andreea_cSR10r[16.03.15 09:53]

Sper ca imi permiti sa-mi spun si eu parerea.

Intr-adevar drumul ales de voi este mai scurt cu vreo 150 km, dar nu veti economisi prea mult timp si bani in nici un caz.

Nu sunt avizata sa-ti spun care sunt costurile exacte pe traseul care trece prin serbia si croatia, desi am fost de foarte multe ori prin aceste tari nu am trecut pe traseul pe care vei trece tu.

Ideea e, ca spre deosebire de slovenia si ungaria unde exista 1 singura taxa de autostrada, in serbia si croatia exista o multime de taxe pe bucati de autostrada. In plus daca ai ghinionul sa treci prin zone cu tuneluri, in Croatia exista si acele taxe de tunel care nu sunt deloc neglijabile. Asadar portiune pana in slovenia iti va aduce cateva zeci de euro in plus ca si cheltuieli de traversare.

Eu personal as alege varianta Bucuresti -Pitesti _Sibiu (unltima parte iti va lua mai mult timp, dar nu cu mult mai mult decat Pitesti-Craiova-severin.

Din sibiu te urci pe autostrada pana in deva si apoi (depinde de curajul si tupeul tau) fie mergi direct Deva-Nadlac pe drumul national (mie una nu imi place deoarece sunt multe localitati) fie mergi pe directia Timisoara unde pana in Nadlac ai 3 bucati de autostrada cu unele intreruperi, dar merge foarte bine.

Ca sa-ti dau un exemplu, acum 2 saptamani pe traseul Ramnicu Valcea-Nadlac am facut 4 ore si jumatate deci eu zic ca e o varianta foarte buna.

Vigneta de UNgaria (daca alegi traseul propus de mine) este intre 40 ron (parca) pentru 10 zile si 72 ron pentru 1 luna. Aici depinde de timpul care il vei petrece dincolo si cate zile ai nevoie de vigneta.

In Slovenia (prin care treci oricum) vigneta costa 15 euro pentru 7 zile sau 30 euro pentru 30 de zile.

De la intrarea in Italia, taxele de autostrada se platesc functie de numarul de km parcursi si functie de iesiri, etc.

Daca parcurgi drumul dintr-o singura bucata, fara sa iesi la Outlet-uri sau alte obiective, este mult mai ieftin decat daca faci drumul din mai multe bucati. Nu stiu sa-ti spun exact (desi am facut drumul in zona de foarte multe ori) dar taxa de drum se invarte in jur de 30 euro (pe sens).

Un alt dezavantaj, in traseul ales de tine este faptul ca ai 2 puncte de trecere a frontierei si poti avea ghinionul sa nimeresti vamesi foarte zelosi, pusi pe controlat masini si astfel sa pierzi o multime de timp prin vami.

Doua exemple. 1 data am stat in Stamora Moravita ca sa trecem in serbia 1 ora si 15 minute., iar alta data intre serbia si Ungaria am stat 3 ore (acum 2 ani).

In plus trebuie sa tii cont si de faptul ca, indiferent ce varianta alegi, nu e un traseu ce poate fi facut dintr-o singura bucata, daca esti insotit de copii, deci neaparat intervine o noapte de cazare.

2. Referitor la bani, este indicat sa ai la tine euro marunti. Toate taxele de autostrada pot fi platite si in euro. Sin in cazul in care pe o anumita portiune ai de platit 2-5 euro, nu se justifica plata cu cardul.

3. referitor la obiective, pot sa-ti recomand si eu tot pestera Postojna. Poti vedea mai multe detalii in postarea mea de aici: vezi impresii

In Serbia ar fi frumoasa gradina zoologica de la Palici, dar nu prea e in drumul tau.

Daca alegi varianta Ungaria, poti oprii la zoo Szeged sau Budapesta, sau poti opri la lacul Balaton unde sunt anumite zone de agrement.

Reguli speciale de circulatie nu sunt, dar indicat este sa ai neaparat un set complet de becuri si sigurante de schimb, neaparat 2 triunghiuri reflectorizante, trusa medicala, si veste reflectorizante.

Pentru copilul de 5 ani, scaun auto si pentru ceilalti 2 inaltatoare sau centuri adaptate inaltimii. Potrivit celor citite in diverse locuri in tari precum Italia, Austria etc, se prevede ca pana la 12 ani ai nevoie de sisteme speciale pentru transportul copiilor. Nu stiu sa-ti spun daca este asa sau nu, dar stii cum e cu paza buna...

Daca mai pot sa te ajut cu ceva, iti raspund cu drag.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

Worldisenough!UCAUTOR SOL[16.03.15 13:51]

Multumesc pentru raspunsuri...

Ii voi da sotului meu tema sa calculeze taxele si diferenta dintre drumuri. Dar mie mi s-a cam "pus pata" pe drumul asta. La dus vom face drumul din 3 bucati. Suna ciudat dar primul moment in care putem pleca este la pranz. Asa ca vom ajunge pana la Portile de Fier. Daca copiii sunt plictisiti si obositi ne vom opri in Romania, vreau sa fac si din drum o experienta si vreau sa admiram barajul si apoi lacul. Oricum, daca ne decidem sa trecem, ne vom opri pe malul lacului... (In lumina noutatilor aflate ma gandesc ca ar fi bine sa trecem granita, daca poate dura mai bine de o ora...). In ziua urmatoare ma gandeam sa ne oprim la Belgrad, la Zoo - daca nu apar alte obiective. Apoi ar fi bine sa ajungem cat mai aproape de pestera, astfel incat in ziua urmatoare sa prindem turul de ora 12 (nu indraznesc sa sper la cel de 10). Si apoi, repede pana la Venetia, o plimbare si ajungem seara la Bologna.

Ma gandesc acum ca am putea face intoarcerea pe cealalta parte, ideal ar fi s-o facem din doua bucati... Dar exista loc pentru 3 bucati... De fapt, drumurile impreuna totalizeaza mai mult decat sederea la Bologna.

Am inteles ca drumul prin Ungaria are niste avantaje dar daca as dori doar sa aleg drumul mai deosebit, mai interesant pentru copii, nu este totusi cel prin Serbia?

Inca o intrebare: cum e cu toaletele? Noi nu am fost cu masina decat pana in Bulgaria. Putem opri pe marginea soselei, ca in Romania sau trebuie sa gasim parcari, restaurante, benzinarii? Pot duce copiii in acele toalete? (Ca in Romania prefer padurea si chiar marginea drumului pentru copii...)

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Worldisenough!UCAUTOR SOL[16.03.15 14:02]

Am gasit si Stara Kapela, bun de tinut minte la intoarcere...

Ma tot uit la harta si drumul prin Ungaria mi se pare ocolit...


CalinStGD[16.03.15 14:15]

@Worldisenough! - Atentie! Sunt doua Stara Kapela in Croatia, cea de langa Slavonski Brod e in cauza!


Worldisenough!UCAUTOR SOL[16.03.15 14:24]

Multumesc... Incep sa inteleg de ce merg oamenii cu avionul...


andreea_cSR10r[16.03.15 15:34]

Da, drumul prin UNgaria este mai lung, dar numai cu 150 km, dar ca timp este cu siguranta mai scurt.

- Toaletele - cele din Ungaria pe portiunea Nadlac - Budapesta sunt foarte dese iar pe bucata unde nu sunt exista benzinarii. In general cele din Ungaria sunt curate si ingrijite, decat daca ai ghinionul sa fi fost inaintea ta un autocar si sa nu fi reusit sa curete dupa ei.

- pe autostrada nu e indicat sa opresti pentru astfel de pauze din 2 motive: unul ca nu e voie legal si cel de-al doilea pentru ca e extrem de periculos. La vitezele cu care se circula eu una nu as opri pe autostrada decat in cazuri de urgenta maxima.

- daca vrei sa ajungi in paduri, sau pe marginea unor drumuri laturalnice, poti sa o faci, dar pierzi mult timp coborand de pe autostrazi

- eu recomand cu incredere benzinariile. Noi in general mergem la cele OMV care au toaleta in interior si tot timpul e curata.

- e bine sa ai a tine euro marunt deoarece unele toalete chiar si la benzinarii, sunt cu taxa.

INtr-o zi Venetia, postojna si drum de Bologna e prea mult. Ori nu vedeti mai nimic, ori nu reusiti sa le realizati.

In Postojna pierzi cateva ore cu intrare, vizita + iesire, mai ales datorita timpului de asteptare.

Drumul pana in Venetia dureaza minim 2 ore, asta in cazul in care italienii au terminat lucrarile pe acest traseu, desi ma indoiesc deoarece in iulie erau la inceputul traseului, in noiembrie munceau de zor si mai aveau mult (nu erau inca la jumatatea traseului). Chiar daca ai prinde intrarea de ora 10 in pestera si ai renunta la vizitarea castelului si a vivariumului tot nu ai ajunge la Venetia cu mult inainte de ora 15, fara a tine cont ca mai trebuie sa opriti si sa mancati.

Apoi trebuie sa lasi masina la o oarecare distanta deoarece cu cat mai aproape cu atat mai scumpe sunt locurile de parcare si uite asa se pierde mult timp...

Mai tine cont ca si din Venetia pana in Bologna mai faci vreo 2 ore daca nu prinzi ora de varf cu circulatie bara la bara cand poti sa faci si 4 ore.

Daca tot locuiti in Bucuresti de ce nu apelati la avion. Aveti atatea zboruri directe pana in Bologna si la preturi derizorii. Puteti lua un zbor chiar si la 70-100 ron pe sens, ceea ce ar fi in jur de 200 euro pentru toti 5 (dus-intors) fara taxa de bagaj.

Daca vreti sa vedeti neaparat si venetia fie luati un tren din Bologna pana in venetia si retur si astfel aveti o zi intreaga pentru vizite, fie zburati Bucuresti- venetia, vizitati si apoi mergeti cu trenul in Bologna (sau masina inchiriata, care nu se justifica in mod special deoarece trenurile lor rapide sunt super si circula foarte bine). La intoarcere luati avion din Bologna spre Bucuresti.

per ansambu, costul va fi mult mai redus decat cu masina + cazari pe traseu si in plus castigati 6 zile (sau minim 4 functie de orarul de zbor) in care puteti vizita ceva in zona, puteti merge in parcuri de distractii, puteti sa va relaxati, etc, decat sa stati atatea ore cu fundul in masina...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4200 PMA (6 voturi)

CostiCO26r[16.03.15 15:48]

@Worldisenough! -

În general, mie-mi place să-mi dau cu părerea în cunoștință de cauză. Așadar, să o luăm metodic, după întrebările adresate.

1. De la București prin Pitești, Craiova, Turnu Severin, Pojarevaț nu se plătește nimic, nicio taxă. În Serbia nu se plătește vinietă, se plătesc doar autostrăzile.

Pe autostrada spre Belgrad intri imediat după Pojarevaț și mergi pe ea până la granița cu Croația. Aici plătești de două ori: 0,50 € până la Belgrad și încă 1,50 € de la Belgrad până la granița cu Croația. Informații detaliate găsești aici.

Nici în Croația nu se plătește vinietă, ci doar taxa de autostradă. În Croația mergi pe A3 până la Zagreb (92 kune) și apoi, tot pe A3, până la granița cu Slovenia (Bregana), pentru care mai plătești încă 5 kune. În total, 97 kune (ceva mai puțin de 13 €) pentru 225 km. Informații detaliate găsești, de exemplu, aici.

În Slovenia nu se plătește taxă de autostradă, ci trebuie să iei o vinietă pentru 7 zile, la prețul de 15 €, sau pentru 30 de zile, la prețul de 30 €. Asta doar dacă folosești autostrăzile, altfel, nu se plătește nimic. Același sistem este și în Ungaria, doar că acolo vinieta costă 2 975 HUF (aproximativ 10 €). Informații detaliate ai aici.

În Italia da, e scump. Sistemul este cu plata când ajungi la diferite puncte. În total, de la Trieste (orașul de la Granița cu Slovenia) până la Bologna costă 26,90 € pentru 312 km. Informații găsești aici.

Pe harta de pe saitul indicat poți vedea și locurile cu parcări (apropo de întrebarea suplimentară). Înțeleg că nu ați mai mers pe autostrăzi. Ei bine, pe autostrăzi nu poți opri unde-ți vine, ca să sari direct în tufiș, este cu desăvârșire interzis (și la noi, dar doar teoretic ). Pentru oprire pentru diferite necesități, pe autostrăzile din țările civilizate (asta însemnând și Serbia, Croația, Ungaria și, evident, Italia) sunt construite din loc în loc spații speciale, prevăzute cu toalete și alte dotări (locuri de luat masa). La unele din acestea (mai rar în Ungaria) se găsește și o stație de carburant, care are, evident, și un restaurant/fast food și un magazin. Repet: oprirea și staționarea pe banda de urgență a autostrăzii este strict interzisă și se sancționează cu amendă. Doar în caz de pană poți opri și poți merge până la cel mai apropiat telefon, pentru a anunța problema.

2. Pentru Serbia și Croația nu trebuie să dispui de moneda locală pentru plata taxei de autostradă. Se poate plăti în euro (nerecomandabil, din motive de paritate neavantajoasă), sau cu cardul. Informația este certă, verificată de mine la fața locului de fiecare dată când am fost pe-acolo. De asemenea, se poate plăti cu cardul și la stațiile de carburant.

3. Ca răspuns la a treia întrebare ți-aș face recomandarea de a face două opriri, la Zagreb și Trieste, dar poți să te mai oprești și la Belgrad, nu neapărat pentru vizitare, cât mai ales pentru odihna șoferului și a copiilor, care nu pot rezista prea mult în mașină, când drumul e lung.

4. Reguli speciale nu sunt, dar îți recomand ca, în cazul unei „probleme” cu poliția, să nu încercați cu șpaga. Riscați să stricați mai mult, decât să rezolvați problema. Deci, respectarea regulilor de circulație e cel mai bun sfat pe care vi-l pot da.

Cât privește sfatul lui CalinSt:

Aveti grija cu cine vorbiti in parcari sau in locuri izolate, mai bine nu intrati in contact cu nimeni, mai ales in Serbia

acesta este un sfat de bun simț, pe care e bine să-l urmați peste tot, inclusiv în România. Serbia este de fapt o țară mai sigură decât România

Este bine să ții seama și de recomandările lui andreea_c:

... indicat este sa ai neaparat un set complet de becuri si sigurante de schimb, neaparat 2 triunghiuri reflectorizante, trusa medicala, si veste reflectorizante.

Însă în ce privește afirmația:

Si in cazul in care pe o anumita portiune ai de platit 2-5 euro, nu se justifica plata cu cardul.

de fapt, această afirmație este cea care nu se justifică cu nimic. La plata cu cardul nu se aplică comisioane, deci nu văd de ce nu s-ar justifica plata cu cardul pentru sume mici.

Acum, în final, vreau să-mi exprim și părerea mea în privința traseului.

Diferența de cheltuieli cu taxele de drum, așa cum se poate vedea dintr-un calcul simplu, este de cel mult 5 € în favoarea traseului prin Ungaria, dar asta înseamnă 160 km în plus, cu timpul aferent și consumul de carburant, ceea ce face ca traseul prin Serbia să devină mai rentabil ca preț total.

Eventual, se mai poate reduce cheltuiala și dacă, în loc de ieșirea de la Bregana din Croația spre Slovenia se alege continuarea de la Zagreb spre Rjeka și ieșirea la Rupa. De aici se continuă până la Trieste numai pe drumuri naționale, deci nu trebuie plătită vinieta în Slovenia, ceea ce ar aduce o economie de vreo 10 €.

De asemenea, eu te sfătuiesc să eviți DN1, pe Valea Oltului, pentru că, fiind cel mai aglomerat drum din țară, parcurgerea lui necesită multă răbdare și nervi tari.

Mult mai convenabil este să mergeți direct, pe drumul rapid București - Alexandria - Craiova (sau, eventual, București - Pitești - Craiova) și ieșire în Serbia. Drumul este în stare perfectă și mult mai lejer. Crede-mă, am făcut de atâtea ori ambele drumuri, încât le știu pe de rost. Chiar și cu porțiunea de autostradă dată în folosință (destul de consistentă), pe restul drumului se circulă foarte dificil și drumul durează mai mult și e mai obositor decât cealaltă variantă.

Drum bun și călătorie plăcută!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

CalinStGD[16.03.15 16:05]

@Worldisenough! - Mai bine luati avionul. Eu am zburat luna trecuta cu 288 de RON pana la Napoli si retur, bagaj de 16kg inclus. Autostrazile o sa va toace de bani pe care mai bine ii cheltuiti pe altceva. Apoi in Italia benzina costa si 1.80EUR/litru, faceti un calcul! Doar cazarile intermediare vor fi cat avionul iar pe copiii nu-i bucura drumurile lungi, zi de zi, stiu de la al meu. Asculta-ma, mergeti cu avionul!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

andreea_cSR10r[16.03.15 16:05]

@Costi - Foarte detaliat raspunsul tau. Cum am precizat eu nu am circulat pe acest traseu, asadar nu cunosc costurile, stiu insa ca in drumurile prin croatia ne-am cam usurat de multi banuti pe taxele de autostrada (pe alte portiuni), fiind taxe de cate 6 sau chiar 8 euro pe portiune.

Referitor la dezavantajul la plata cu cardul, permite-mi sa te contrazic. Exista multe tipuri de card care iti percep comisioane la plata cu cardul in strainatate.

Un exemplu, pentru o perioada scurta de timp am avut un card mastercard silver sau gold care imi permitea tranzactii cu sume mult mai mari decat un mastercard obisnuit. Asta pana cand am analizat si am constatat ca pe acest tip de card exista astfel de comisioane. De atunci mi-am facut 2 carduri separate unul busines simplu si un mastercard simplu si intr-adevar nu am aceste comisioane.

Exista insa si alte banci care nu au comision la plata cu cardul dar au comision de schimb valutar sau cursul valutar se face la cursul bancii nu cel al BNR.

Asadar e bine sa iti cunosti inainte comisioanele pe care le ai pe card.

Cat despre drumul (Bucuresti, pitesti sau Brasov sau Sibiu) inspre Nadlac, in ultimele 4 luni l-am facut de vreo 15 ori si totul tine de ora si ziua la care te aflii pe el. Poate dura numai 7 ore sau poate dura chiar 12 ore (in cazuri nefericite). Totusi, asa de bun simt si respectand in linii mari limitarile de viteza ne incadram sub 9 ore.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

CostiCO26r[16.03.15 16:07]

@Worldisenough! -

Am uitat să precizez un lucru: așa cum se poate vedea pe acest sait, prețurile carburanților sunt cele mai mici în Serbia și cele mai mari în Italia. În Croația sunt cam ca la noi.

Ca atare, v-aș recomanda un plin de rezervor înainte de ieșirea din Serbia și, la fel, înainte de ieșirea din Slovenia. Evitați cât se poate de mult alimentarea în Italia.

De asemenea, ca o regulă generală, rețineți că, în general, prețul combustibilului la stațiile de pe autostrăzi sunt cu 5-10% mai mari decât cele din afara acestora, din localități.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

andreea_cSR10r[16.03.15 16:07]

@CalinSt - eu sunt de acord cu tine. Acesta a fost si sfatul meu putin mai sus, iar eu asa as face.

Noi facem pana in Bologna (din Timisoara) doar 8-9 ore, dar de cate ori merg cu copiii, mergem cu avionul.

Cand se termina si pe la noi autostrazile va fi altceva...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

andreea_cSR10r[16.03.15 16:12]

@Costi - O completare. Aceasta diferenta de pret la combustibili este valabila in Italia, nu si in Slovenia unde am inteles ca exista o politica a pretului unitar la combustibil indiferent de statie (firma) si de pozitia acesteia.

In italia, chiar si pe autostrada in zona Bologna e mai ieftin decat in zona Trieste

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

CostiCO26r[16.03.15 16:29]

@andreea_c -

Referitor la dezavantajul la plata cu cardul, permite-mi sa te contrazic. Exista multe tipuri de card care iti percep comisioane la plata cu cardul in strainatate.

Mă contrazici degeaba.

Există o lege valabilă în întreaga Uniune Europeană, care spune că plata la comercianți cu orice fel de card, de la orice bancă este scutită de orice fel de comisioane.

„Comisioanele” despre care vorbești tu sunt altceva: de exemplu, așa-zisul comision de schimb valutar, care nu este un comision, ci este vorba de cursul de schimb, care, normal, nu coincide niciodată, la nicio bancă cu cel BNR. Acela e un curs de referință. Băncile comerciale lucrează cu un curs la cumpărare și unul la vânzare, în jurul cursului de referință. Dacă ai un card în moneda în care se face plata, NU se percepe NICIUN comision. Dacă însă ai un card în lei și faci o plată în euro, atunci procesul este mai complicat. Practic, banca îți vinde suma în euro de plată la cursul de schimb ceva mai mare decât cel oficial la BNR (trebuie să câștige și banca ceva, nu?) În rest, nu-ți ia niciun comision. Dar suma asta (diferența de curs de vânzare - curs BNR) o plătești oricum, chiar dacă cumperi euro cash. Așa că nu pierzi nimic la plata cu cardul, față de plata cash.

Cât privește comisioanele de la cardul silver mastercard pe care spui că-l aveai, aici comisioanele suplimentare vin de la faptul că acesta este un card de credit, pe care nu ai niciun ban și ele apar indiferent de moneda în care faci plata, deci și la plăți făcute în țară, în lei. Aici, banca te împrumută și deci ai comisioane ca atunci când faci un credit.

Ca informație: când ai un card de credit, dacă vrei să reduci la minim comisioanele plătite, este bine să rambursezi cât mai repede posibil datoriile făcute prin diferite plăți.

P.S. Te-ai supărat așa de tare pe mine pentru că nu am fost de acord cu toate cele scrise de tine încât ai scris „Pitești” cu literă mică, sau ai făcut-o de la supărarea pe Nasshu, care e și el din Pitești?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

andreea_cSR10r[16.03.15 17:05]

@Costi - NU m-am suparat deloc pe tine. Eu chiar ma bucur cand aflu lucruri noi si nu consider ca noi ne contram acum ci ca avem o dicutie productiva. Parerea mea. Cat despre Pitesti (cu litera mica), crede-ma nu a fost deloc intentionat deoarece din pitesti este si dana, care este o scumpa si-mi face placere sa vorbesc cu ea atat pe AFA si nu numai. Asadar imi cer scuze daca ti s-a parut ca e cu subanteles.

Cat despre nasshu prefer sa nu comentez. Nu ma deranjeaza discutiile in contradictoriu ci jignirile si un anumit gen de vocabular.

Habar nu aveam ca e din Pitesti. Bine ca mi-ai spus sa stiu data viitoare, ca sa scriu intentionat cu litera mica ))

Dar daca tot discutam vreau sa te "contrazic" din nou ))) ca sa intelegi la ce ma refer. Nu vorbeam de un card de credit ci de unul de debit. Nu am si nu am avut carduri de credit unde sa lucrez cu banii bancii, deoarece multumesc lui Dumnezeu, nu am avut nevoie. E vorba de faptul ca un card master card simplu iti permite sa retragi din propriii tai bani, de la bancomat, sume "modice" intr-o zi, de genul de 4.000 ron si sa cheltui pana la 10.000 ron (de ultima suma nu sunt sigura). In schimb un card business silver sau gold iti permite sa retragi mai multi bani o data de la bancomat fara sa te deplasezi la ghiseul bancii cum trebuie in cazul unui card simplu. Tocmai din acest considerent preferam prima varianta cea cu un card silver, dar acesta are comisioane la plata cu cardul la comercianti straini, o suma minima pe tranzactie si restul procentual.

Poti sa si verifici, vorbesc de banca BRD si crede-ma ca nu vorbesc prostii, acesta a fost principalul motiv pentru care am renuntat la acest card deoarece nu au vrut sa negocieze aceste comisioane. Acum dau banii pe comisioane de retragere numerar la ghiseul bancii cand am nevoie de mai muti bani intr-o zi si in final ies cam tot pe acolo. Asta e tara noastra.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

AndoxPA[16.03.15 17:21]

Pentru plata cu cardul la comercianti, inclusiv la plata online nu se percepe nici un comision de nici o banca. Indiferent ca este card de credit sau de debit. Si BRD nu face exceptie

Pentru cine nu crede, vezi: brd.ro/_files/pdf/Comisio ... e%20Carduri.pdf

PS si nu sunt din Pitesti, sper sa nu am probleme

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

andreea_cSR10r[16.03.15 17:22]

@Costi - si ca sa-ti si exemplific la ce ma refer, desi suntem cam off topic uite aici e o lista de la BRD cu diferenta dintre carduri, mai putin comisioanele care nu le gasesc la cele business brd.ro/_files/pdf/Limite% ... %20Business.pdf

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

andreea_cSR10r[16.03.15 17:29]

@Andox - astea le-am gasit si eu, dar nu apar in lista trimisa de tine cardurile Business de nici un fel nici cele standard si nici cele silver sau gold. Apar doar cardurile pentru persoane fizice.

In plus, nu vreau sa ma contrazic, deoarece vad ca acestea sunt comisioane noi valabile din ianuarie 2015 cand au aparut mai multe modificari. Eu discutia cu banca am avut-o in urma cu mai bine de 1 an.

SI in plus, chiar asa de "periculoasa" par? )))

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

CostiCO26r[16.03.15 17:47]

@andreea_c -

Nu-face probleme, am glumit cu scrisul cu „p” mic.

Și eu consider că facem un schimb de idei și asta este folositor atât nouă, cât și celorlalți.


costy69*SE[16.03.15 19:46]

@Worldisenough! - Dacă rămâneți la varianta de drum prin Serbia, vă pot ajuta cu câteva sfaturi:

1. Pe porțiunea de drum cuprinsă între PF I și orașul Golubac veți avea parte de peisaje foarte frumoase. Vă vor apărea în cale chipul regelui Decebal săpat în stâncă, Mânăstirea Mraconia, Cazanele Dunării. Puteți opri să le admirați, să faceți fotografii, sunt multe parcări amenajate. Înainte de a intra în orașul Golubac, puteți vizita cetatea cu același nume, este chiar în drum.

2. În Serbia nu aveți nevoie de dinari, puteți plăti cu euro sau cu cardul. Dacă totuși doriți să schimbați bani în dinari, vă recomand să faceți transformarea din euro, este cel mai avantajos. Schimbul valutar să-l faceți la casele de schimb din orășelele Donji Milanovac sau Golubac, în niciun caz în vamă (cursul era 1:116 în august 2014).

3. Din Drobeta Turnu Severin până în orășelul Donji Milanovac (70 km) nu veți întâlni nicio stație de benzină.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

Worldisenough!UCAUTOR SOL[16.03.15 22:34]

Va multumesc tuturor...

Plecarea noastra este la data fixa, adica in vacanta copiilor, avionul in acest moment este ceva peste 600 euro, atat BlueAir cat si Wizz, doar la prima cautare (adica se adauga bagajele, doua, ca mai putin nu merge si inca ceva-ce-nu-am-inteles-niciodata, dar stiu ca ceea ce platesti nu e primul pret pe care il vezi, e binisor diferit). Trenurile in Italia sunt frumoase, rapide si frecvente dar pentru noi, cele rapide (Frescia de diferite culori) ajung aproape de 100 euro un drum (dus-intors). In vacanta de iarna am stat la Bologna si am fost la San Marino (adauga 50 euro autocarul Rimini-San Marino), la Florenta si la Oltremare (Riccione - doua trenuri). Si la Venetia. Am renuntat la ce mai aveam in plan fiindca nu am mai avut bani de tren - Italia in miniatura (tot la Rimini), acvariul de la Cattolica... De aceea ne-am decis sa mergem cu masina - ne raman mai putine zile de vizitat (4) dar speram sa avem bani... De exemplu, intrarea la Gardaland ne costa 150 euro (daca alegem ziua de aici si platim pe net cu o saptamana inainte), daca adaugi 100 euro trenul...

Raspunsurile imi sunt foarte utile, le voi reciti incet-incet. E clar ca drumul ne costa mai mult decat am banuit, dar e o experienta. De ani de zile ni se spune cat am putea economisi daca am merge cu masina in loc sa cumparam 4-5 bilete de avion...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

andreea_cSR10r[17.03.15 01:13]

@Worldisenough! - NU stiu daca ai mai calatorit sau nu cu wizz air, dar eu nu am sesizat sa fie vreo diferenta intre pretul afisat si cel platit si crede-ma ca am fost cu ei de foarte multe ori.

Ideea e ca voi fiind multi, se merita sa-ti faci un card/abonament de membru si sa beneficiezi de cate 10 euro reducere de persoana pe sens, iar cardul costa in jur de 30 euro pe an, deci tot ramai cu ceva bani in buzunar.

In plus, am inteles ca in varianta noua de abonament (eu il am inca pe cel de tipul vechi) beneficiezi de reducere si la taxa de bagaje.

Diferente de pret apar daca doresti beneficii suplimentare gen imbarcare prioritara, locuri rezervate, etc, dar care nu se justifica daca nu calatoresti foarte des cu ei si nu ai acel abonament special pentru astfel de beneficii, deoarece sunt scumpe. Diferenta la locuri rezervate e faptul ca stai in primele randuri, dar nu sunt cu nimic mai confortabile decat restul. Cat priveste imbarcarea prioritara, desi se taxeaza peste tot, la unele aeroporturi nu functioneaza, ai avantajul doar ca urci primul si cobori primul din acelasi autobus care are o panglica de demarcare a zonei. E drept sunt si aeroporturi cu autobuse separate.

In pretul biletului aveti dreptul fiecare la cate un ruxac de dimensiuni medii asadar v-ar ajunge 2 geamantane cu plata.

Daca calculezi benzina (depinde de consumul masinii si de viteza de deplasare), taxe de drum si in special 4 nopti de cazare in plus pentru 5 persoane, iesi cu mult peste cei 600 euro.

Acolo, daca doriti sa faceti mai multe deplasari, ati putea folosi o masina inchiriata si astfel costurile ar fi mult mai mici decat in varianta frecia care este mult mai scumpa decat trenurile obisnuite (dar e drept ca e si mai rapida)

Poti inchiria o astfel de masina cu aproximativ 100 de euro pentru 7 zile, iar la deplasari benzina e aceiasi care ai consuma-o si in masina ta.

Daca tot doriti sa mergeti in Gardaland, cred ca aeroportul din Verona ar fi mai potrivit decat cel din Bologna.

In plus, pentru o diferenta de pret, poti lasa masina in alt aeroport decat in cel din care ai luat-o asadar fie vii Bucuresti-Verono, vizitezi ce ai de vizitat si cobori spre venetia, vizitezi si iei de acolo avion spre Bucuresti, fie invers.

Eu zic ca e mult mai avantajos ca timp iar ca pret diferenta e nesemnificativa.

Bineinteles, aceasta este doar parerea mea, adica eu asa as proceda in situatia voastra, dar ca in orice ecuatie exista multe variabile pe care in cazul de fata le cunosti doar tu si familia ta.

Iti doresc inspiratie maxima, sa gasesti varianta potrivita pentru voi si mai ales un concediu reusit.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

Worldisenough!UCAUTOR SOL[20.04.15 23:28]

Fost...

Multumesc din nou tuturor celor care mi-au dat sfaturi, mi-au folosit intr-adevar...

Concluzia mea (valabila pentru mine, cu familia mea): drumul cu masina a fost (binisor) mai scump decat ar fi fost cu avionul si cu siguranta mai obositor.

DAR: 1. As face din nou tot drumul si as da toti banii in plus pentru pestera de la Postojna. E extraordinara (si, crede-ti-ma, nu e prima pestera pe care o vad).

2. La Bologna am facut economii fiind cu masina, dar mai ales am facut lucruri pe care altfel nu le-am fi facut, doua ore de plaja si vizita la Safari Park Ravenna si tot programul a fost mult mai flexibil. Stiu, se putea si cu masina inchiriata (dar avem carduri de debit, nu de credit)

3. A fost o experienta, copiii (sau cel putin cel mare...) au inteles ce este spatiul Schengen. Si eu am invatat cum e cu masina, de exemplu stiu ca pentru la vara mi-am propus o prima etapa prea lunga pe drumul spre Turcia.

Multumesc din nou si daca aveti chef va puteti uita la https://www.facebook.com/ruxandra. ciuca/media_set? set=a. 550911038383430.1073741847.100003936160495&type=1 desi e mai mult o poveste pentru prieteni decat informatie turistica.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

  • [26] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.14551901817322 sec
    ecranul dvs: 1 x 1