ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.07.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Lumea croazierelor: partea a II-a - după ce am ales croaziera

TIPĂREȘTE URM de aici

După alegerea croazierei

După ce ați analizat ofertele de croaziere, care să corespundă planurilor dvs. de vacanță și bugetului, luați legătura cu o agenție, sau mai multe, pentru a vedea care este cea mai bună ofertă de preț. Față de prețul afișat, chiar și agențiile mai pot face o reducere, de Black Friday, de 8 martie, de client fidel, sau de membru AFA, în cazul în care apelați la AFA Travel. Odată cu plata avansului, puteți opta și pentru plata pachetelor de băuturi și a unor excursii opționale. Sigur că acestea se pot achiziționa și la bord, dar unele linii de croazieră oferă reduceri pentru excursii rezervate în avans, sau s-ar putea ca locurile sa fie limitate și e bine să rezervați din timp.

Alegerea cabinei

Dacă optați pentru cabina garantată nu veți ști decât cu câteva zile înainte ce cabină vă va fi repartizată, dar așteptați cu nerăbdare surpriza unei cabine mai bune decât ce ați plătit. Dacă vreți să alegeți un anumit tip de cabină, de exemplu una interioară, pe o punte superioară, sau la mijlocul vaporului, puteți alege numărul cabinei urmărind planul punților și în măsura în care nu au fost ocupate deja. Există și posibilitatea de a alege două cabine una lângă alta, care eventual să comunice între ele, sau cabină pentru cei cu dizabilități motrice, adaptată pentru scaunul cu rotile. Puteți alege cabine de 2, 3, 4 persoane. Pentru persoanele singure există doar la NCL cabine single, la restul liniilor de croazieră persoanele singure trebuie să plătească un supliment de single. În afară de gradul de confort diferit al cabinelor, mai contează și poziția pe vas. Sunt de preferat cabinele de pe punțile superioare, căci e mai ușor accesul la bufet, la spa, la sala de gimnastică, la piscină și la puntea descoperită. Altfel, deși sunt multe lifturi, dar la care trebuie sa așteptați, veți face sport urcând și coborând scările. Cabinele din mijloc sunt cele unde se simte cel mai puțin clătinarea vasului, și trebuie să evitați cabinele de lângă lifturi, de lângă ancoră, de sub piscină și de sub restaurant, căci s-ar putea sa fie ceva zgomot. Deci, după ce ați ales croaziera, ați ales cabina, ați dat avansul și așteptați să treacă timpul până la croazieră. Daca ați ales o croazieră cu grup organizat, nu mai aveți altceva de făcut, decât bagajele. Dar dacă nu, trebuie să alegeți mijlocul de transport până la portul de îmbarcare.

Transportul

Poate fi cu mașina personală, caz în care trebuie să vă interesați despre traseu, despre costuri, despre opriri intermediare și despre parcarea pe timpul croazierei. De obicei, liniile de croaziera oferă facilități de parcare în porturi, dar nu în toate, iar costul parcării poate fi de 7-15 € pe zi. Dacă alegeți să mergeți cu avionul, vă interesați despre ofertele mai ieftine către aeroporturile mai apropiate de port, de mijloacele de transport de la aeroport la port, deși și în acest caz liniile de croaziere asigură transferul contracost de la aeroport la port, numai că trebuie să se potrivească orarul avionului cu orarul autobuzului. Cel mai ieftin mijloc de transport, deși destul de incomod, ar fi autocarul cu bilet dus-întors, pe linii internaționale, de exemplu până la Veneția, Genova, Istanbul, Atena. Se mai poate merge și cu trenul, ceea ce am experimentat anul trecut, până la Savona (vezi impresii), aceasta dacă doriți să mergeți noaptea cu vagonul de dormit și ziua să vizitați orașele de pe parcurs. Până la Istanbul se poate ajunge cu trenul, e chiar mai bine decât cu autocarul, dar până la Atena nu se poate ajunge cu trenul pentru că, datorită crizei, în Grecia nu mai există curse de cale ferată pe multe porțiuni.

Alegerea unui hotel

Pentru cazare înainte și eventual după croazieră, după ce ați ales și mijlocul de transport, trebuie să vă gândiți că e preferabil să ajungeți în port cu o zi înainte, ca să nu aveți surprize neplăcute pe drum și să pierdeți vaporul. Pentru aceasta, trebuie să rezervați o noapte la un hotel din orașul port, sau chiar mai multe nopți dacă vreți să și vizitați. De exemplu, dacă luați vaporul din Veneția, rezervați câteva zile la Lido di Jesolo, sau Mestre, căci în Veneția hotelurile sunt scumpe și miros a mucegai. Dacă luați vaporul din La Spezia, merită să rezervați un hotel câteva zile pentru a vedea Cinque Terre.

Check-in online și pregătirea actelor de călătorie

Și după toate aceste pregătiri de dinainte de croazieră, ați ajuns cu câteva zile înainte de croazieră, când faceți check-in online, sau dacă nu știți cum, agenția va face pentru dvs., primiți pe mail confirmarea rezervării, actele de îmbarcare și etichetele pe care le lipiți sau capsați de mânerul valizelor, nu și al bagajelor de mână, pe etichete fiind trecut numele dvs, vasul, numărul cabinei și data de îmbarcare. Chiar dacă nu faceți check-in înainte și nu aveți etichete, în momentul îmbarcării vi se vor da, însă îmbarcarea va dura ceva mai mult.

Actele de identitate - pentru croaziere trebuie să aveți pașaport valabil cel puțin încă 6 luni. Dacă pentru anumite țări este necesară obținerea vizei, trebuie să vă interesați despre regimul vizelor, mai ales dacă vreți să călătoriți în porturi pe cont propriu. Dar în general se ocupă linia de croazieră de vize: pentru Israel, pentru Egipt, pentru Dubai, etc. se strâng toate pașapoartele la recepție și se vizează sau se anexează o filă cu viza. Pentru copii, în afară de pașaport, dacă nu e însoțit de ambii părinți, trebuie o procură și dacă nu sunt însoțiți de niciun părinte, în afară de procuri, persoana însoțitoare trebuie să prezinte și adeverința de cazier. Gravidele cu sarcina mai mare de 28 săptămâni nu sunt acceptate la îmbarcare, iar cele cu sarcina între 23-28 de săptămâni trebuie sa aibă certificat medical.

Ce să puneți în bagaje

Să aveți haine lejere și încălțăminte comodă potrivită sezonului, aparatul de fotografiat, de filmat, telefonul, încărcătoare, binoclu (opțional), cosmetice, cremă de plajă și ochelari de soare, chiar daca e iarnă, căci pe apă reflexia soarelui e mai puternica și neapărat ținuta de gală, chiar și pentru copii. În fiecare zi se comunică pentru a doua zi seara, la restaurant, un anumit dress code, care poate fi obișnuit dar nu cu pantaloni scurți, de cocktail, sau de seară. Dacă nu aveți chef să vă îmbrăcați la 4 ace, nu mergeți la restaurant, ci la bufetul cu autoservire. Dacă nu sunteți îmbrăcați corespunzător, s-ar putea crede ca vi s-au rătăcit bagajele la aeroport. Mai pot fi dress code cu teme ca: western, carnaval, petrecere tropicală la piscină, petrecere în alb, sau în culorile steagului italian: roșu, alb, verde. E distractiv și ar fi păcat să ratați petrecerea în alb pentru că nu aveți haine albe. La linia de croaziera NCL nu există dress code, fiecare e liber să se îmbrace oricum, dar decent.

Ce să nu puneți în bagaje

Nu aveți voie cu cuțite, foarfeci mari, brici de bărbierit, obiecte ascuțite sau tăioase, nici măcar un amarat de briceag, fier de calcat, sticle de băutură, butelii de gaz. Toate acestea se rețin contra chitanță și se înapoiază la debarcare.

Banii cash și alte lucruri de valoare

Pe vapor plățile se fac fără bani cash, numai cu cardul de îmbarcare, cu care se deschide și ușa de la cabină, așa că mare atenție să nu îl pierdeți căci cineva ar putea face cumpărături cu el. Pe card se depun la casierie bani cash, sau se comunică un card bancar. Dacă rămân bani necheltuiți pe cardul de croazieră, aceștia se restituie la sfârșit, când se face reglarea contului. La casierie se poate face și schimb valutar, așa că nu e necesar să alergați în port după case de schimb, iar dacă vă rămân bani din schimbul valutar necheltuiți, se poate face schimbul valutar invers, dar se primesc numai bancnote, nu și monede. Cardul vi se înmânează la îmbarcare, se scanează la fiecare debarcare/îmbarcare într-un aparat care arată poza care vi s-a făcut înainte de îmbarcare și în acest fel există evidența tuturor persoanelor aflate la bord sau debarcate. Pentru motive de securitate nu se acceptă vizitatori la bord.

Pe card e scris numele și prenumele, vasul, data îmbarcării, numărul cabinei, numărul mesei, seria de luat masa, și numărul bărcii de salvare. Banii și lucrurile de valoare pot fi păstrate în seif, nu se plătește suplimentar.

Rezervarea restaurantului, a seriei de luat masa și a numărului mesei

Pe un vapor sunt mai multe restaurante: restaurantul cu autoservire, unul sau mai multe restaurante a-la-carte, un bufet de snackuri, toate incluse în preț, dar mai sunt și restaurante cu specific, unde se plătește. Repartizarea la un anume restaurant a-la-carte se poate face și la alegere la început, de asemenea se poate opta pentru prima serie, sau a doua serie la masă, dar restaurantul, seria și masa nu pot fi schimbate pe parcursul croazierei, decât la NCL, unde e free style, adică la libera dorință, oricând, oriunde, cu oricine în companie și în orice ținută.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dianamea in 11.05.15 23:32:46
Validat / Publicat: 12.05.15 07:54:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CROAZIERE.

VIZUALIZĂRI: 3948 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dianamea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLumea Croazierelor, de la A la Z:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.033483028411865 sec
    ecranul dvs: 1 x 1