ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Stari Grad Kotor si imprejurimi

Ilustrație video-muzicală

Neda Ukraden - Sumi Sumi Javore
TIPĂREȘTE

Pentru cei care ajung in Muntenegru, la Budva sau in alte statiuni din zona – Becici, Sveti Stefan, Herceg Novi, Ulcinj, etc, o vizitia in oraselul Kotor din Golful Kotor (Boka Kotorska) este obligatorie.

Puteti ajunge in golf cu o croaziera din Budva, asa am facut in 2003 si in 2009, detalii aici

Alta varianta ar fi sa mergeti cu masina si faceti practic un tur al intregului golf pe sosea, asa am facut in 2001. Pe sosea, din Budva pana la Kotor sunt cam 25 km.

Principala atractie este orasul vechi (stari grad – in limbaj sarbo-croato-muntenegrean) din Kotor, care este inscris in Patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre cele mai bine pastrate orase medievale din zona Adriaticii, cateva detalii aici

Orasul vechi este destul de mic, in cateva ore se poate strabate la pas, totul este intre zidurile groase si bastioanele vechii fortarete. Constructia zidurilor fortaretei a inceput in Sec. IX dar au fost continuate si “upgradate” si in urmatoarele secole.

Chiar dupa intrarea principala, dinspre golf, putem admira turnul cu ceas (saat kula) - ce dateaza din Sec. VIII, iar in stanga lui este Palatul Ducal (Knezeva palata) - ce dateaza din Sec. VII.

Se mai poate intra in orasul vechi prin intrarea de sud – dinspre Tivat, sau pe intrarea de nord – dinspre Perast, dar indiferent prin care dintre portile orasului vechi intri, parcurgand stradutele mai largi, sau mai inghesuite, in final se ajunge in zona centrala. Aici gasim Catedrala romano-catolica din Kotor (Catedrala Sf. Trifon, sau Katedrala Sveti Trifuna) este una din cele doua catedrale romano catolice existente in Muntenegru, cealalta fiind in orasul-port Bar, aflat mai in sud.

Aceasta este una dintre cele mai vechi si mai frumoase constructii bisericesti din zona Adriaticii. Initial aici a fost o biserica construita in anul 809, dar aceasta a fost apoi daramata pentru a face loc noii catedrale, construita exact pe acelasi loc si sfintita in 1166. Deci – acest lacas de cult are peste 1200 de ani de existenta, anul trecut chiar s-au pus doua placi pe fatada catedralei, una cu 809, iar cealalta cu 2009 – vezi pozele.

Tot in zona centrala – in piata flotei Boka - intr-o cladire baroca cu doua etaje, fosta candva palatul familiei nobiliare Grgurina se gaseste Muzeul marinei din Muntenegru (Pomorski muzej Crne Gore). In fata cladirii strajuiesc – evident- doua ancore si doua tunuri mici.

Muzeul functioneaza aici inca din 1900, cu o pauzele aferente pentru restaurari, ultima restaurare avand loc intre 1979-1984, dupa ce palatul a fost serios avariat de un cutremur. Muzeul este deschis zilnic, intre 08.00-18.00, iar vara intre 08.00-23.00, cu exceptia duminicilor si a sarbatorilor legale, cand programul este mai scurt. Taxa de intrare este de 4 Eur.

Adaposteste o impresionanta colectie “navala” – machete ale unor nave din flota Adriaticii si a golfului Kotor. De asemenea este si copia unui document foarte vechi, din 1167, ce vorbeste despre navigatia in golful Kotor, mai sunt panoplii cu arme, picturi, fotografii, harti marinaresti vechi, piese vechi de mobilier, costume populare muntenegrene, vase de ceramica si sticla, bijuterii si alte obiecte ornamentale, precum si o biblioteca. Detalii complete gasiti pe site-ul oficial al muzeului aici

Un scurt filmulet despre acest muzeu gasiti aici

O alta biserica din oraselul vechi – undeva in spatele muzeului - este Biserica Sf. Luca (crcva Sveti Luka), din piata greca, care dateaza din Sec. XII, asta este singura constructie ce nu a fost afectata de cutremurul din 1979. Biserica are doua altare – unul catolic si unul ortodox.

Micul oras vechi are de fapt mai multe biserici – mai este si biserica Sf. Maria (crcva Sveta Marija), biserica ortodoxa Sf. Nicolae (crcva Sveti Nikole), biserica Sf. Ana (crcva Sveta Ana), biserica Sf. Mihai (crcva Sveti Mihaila).

Tot aici mai gasim si fostul teatru al lui Napoleon, din Sec XIX.

Toata zona orasului vechi este “intestata” de terase, cafenele, restaurante, mici magazine cu suveniruri si antichitati, dar si magazine cu imbracaminte sau incaltaminte.

Deasupra oraselului Kotor, pe muntele Lovcen este biserica Maicii Domnului, ce dateaza din Sec. XV iar mai sus, la aprox. 280 metri peste nivelul marii, este fortareata Sf Ioan (Sveti Ivan), puteti urca pana acolo, dar – atentie – sunt peste 1000 de trepte. Privelistea de sus asupra intregului golf Kotor este fantastica si merita efortul facut.

Daca tot ati ajuns pana la Kotor cu vaporasul, atunci vizitati si cele doua insulite din mijlocul golfului, din dreptul oraselului Perast, aflat in apropiere de Kotor, cam la 10 km distanta.

Prima insulita din dreapta (spre Perast) este o insulita artificiala – Gospa od Skrpjela islet (insula Maicii impietrite, ceva de genul asta) – care are o biserica foarte frumoasa din piatra. Cea de-a doua insulita, din stanga – Sveti Djordje islet (insula Sf. Gheorghe) are o biserica mai veche.

Despre aceste doua insulite si bisericile lor, inclusiv legendele acestora, gasiti detalii aici

Cam toate vaporasele care fac croaziere de la Budva in golful Kotor opresc si la aceste doua insulite. Daca veniti cu masina la Kotor, atunci puteti ajunge la acestea cu barci sau vaporase mai mici, din Kotor sau din Perast.

Alte multe detalii despre Kotor si istoria lui gasiti aici

Cateva informatii sintetizate despre Muntenegru si in special despre Budva am scris eu aici


[fb]
---
Trimis de presario in 01.10.10 15:35:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5562 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Zona Golfului Kotor vazuta de sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

catalinalupu
[01.10.10 15:39:30]
»

Si ca sa vezi... etimologia cuvantului cula (terasa, turn, element arhitectonic brancovenesc)... vine... din limbajul sarbo-croato-muntenegrean... Felicitari!

Desi eu asteptam un pograci..si o palinca..

magdalena
[01.10.10 18:57:00]
»

Mi-au placut impresiile tale, bine structurate, ca de obicei.

Nu cred ca va fi o destinatie prea apropiata pentru mine, am multe pe lista deocamdata, dar am retinut si am salvat impresiile tale.

valimi
[01.10.10 19:39:06]
»

Dupa imagini nu ai crede ca este vorba de fosta Iugoslavie socialista.

Felicitari pentru review, frumoase descrieri.

webmaster13
[01.10.10 22:15:16]
»

Din pacate etimologia cuvantului Cula vine de la cuvantul turcesc Kule=turn

Sper sa placa melodia atasata!

Cristian_h*
[01.10.10 22:45:12]
»

Foarte frumoase aceste impresii, felicitari @presario!

Poate ar trebui facute cateva precizari privind limba vorbita in Muntenegru.

In fosta Iugoslavie existau oficial patru limbi, sarba, croata, slovena si macedona.

Sarba si croata sunt foarte asemanatoare si sunt pe deplin intelese de catre ambele natii, aceste doua limbi au dat nastere limbii sarbo-croate care cumuleaza termeni din ambele, aceasta limba a devenit limba oficiala in muntenegru (limba muntenegreana) insa la ultimul recensamant 60% din populatie s-a declarat vorbitoare de limba sarba si doar 20% de limba muntenegreana.

Ca sa fiu mai explicit pe vremea fostei Iugoslavii cand televiziunea nationala transmitea din Lyubliana (Slovenia) sau Skopje (Macedonia) exista si subtitrare, niciodata insa cand se transmitea din Zagreb (Croatia), Novi Sad si Belgrad (Sarbia) sau Sarajevo (Bosnia)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bubumaia
[01.10.10 23:06:10]
»

In primavara acestui an, am salvat intr-un folder numit "Muntenegru" vreo doua posibile destinatii si o schita de traseu. De mers cu masina proprie. N-a fost sa fie anul asta. Poate la anul.

presario, un review de printat si de pus in bagaje. Ma bucur ca votul meu a adus un binemeritat SB.

catalinalupu
[01.10.10 23:10:18]
»

@web13, cristian h... mutumesc pentru precizari!

pepsi70ro
[03.10.10 21:28:13]
»

O idee excelenta de vacanta, ai facut bine ca ne-ai povestit si noua, felicitari pentru review!

presarioAUTOR REVIEW
[04.10.10 14:58:49]
»

@webmaster13 - multumesc pt melodie. Nu stiu cum le gasesti, da' le nimeresti la fix.

Ref la limbile astea ex-iugoslave, eu nu le deosebesc pe nici una, deci pt mine sunt toate la fel.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bubumaia, catalinalupu, magdalena, presario, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Golful Kotor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059400081634521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1