ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul Crucii - Via Dolorosa

TIPĂREȘTE URM de aici

O noua zi pe urmele Mantuitorului, de aceasta data urmand Drumul Crucii, ultimele ore din viata pamanteasca a lui Iisus, traseu ce include in sine toate Patimile, incepand cu arestarea si terminand cu punerea in mormant.

Am pornit la drum dimineata devreme, aceasta zi petrecand-o in Orasul Vechi al Ierusalimului, cea mai aglomerata zona turistica a Israelului.

Intrarea in Cartierul Crestin al orasului, se face prin Jaffa Gate, principala poarta de acces, situata in apropierea Turnului lui David. Turnul lui David este o citadela care a servit de-a lungul veacurilor la apararea cetatii Ierusalimului, mai exact este minaretul fostei moschei construite de otomani in aceasta fortareata.

Turistii care petrec mai mult timp in Ierusalim pot opta pentru o plimbare pe zidurile orasului vechi, pe Ramparts walk, avand astfel posibilitatea de a admira pe de o parte siturile fascinante care alcatuiesc impreuna mozaicul unic al Ierusalimului, iar pe de alta parte, orasul nou, aflat in proces continuu de modernizare.

Intorcandu-ma la traseul nostru, Drumul Crucii (Via Dolorosa), care nu depaseste un kilometru ca lungime, include 14 opriri legate de Patimile Domnului, primele doua aflandu-se pe teritoriul Pretoriului (Fortareata Antonia), urmatoarele sapte, in oras, iar celelalte, pe teritoriul Bisericii Sfantului Mormant.

Pentru a evita aglomeratia de la Biserica Invierii/Biserica Sfantului Mormant, am inceput traseul cu aceasta, dimineata devreme fiind mai putin aglomerata. Cu toate acestea, la ora vizitei noastre, biserica era ocupata de grupuri de pelerini din toate colturile lumii. In general, cel mai putin se sta la coada o ora, intr-o inghesuiala care devine din ce in ce mai apasatoare in apropierea mormantului, pentru ca intrarea este foarte ingusta si exista destul de multe persoane care„fenteaza” randul, infiltrandu-se in fata. Dezordinea creeaza o atmosfera tensionata, care nu face cinste unui loc sfant.

O sa incep descrierea Drumului Crucii in ordinea cronologica a evenimentelor, cu prima oprire, in Curtea casei lui Pilat din Pont, unde a avut loc judecata lui Hristos si condamnarea la moarte. Pe ruinele vechii cetati Antonia, acolo unde a fost judecat si biciuit Mantuitorul, s-a inaltat o biserica catolica numita Capela Flagelarii, unde, potrivit traditiei medievale, Iisus a fost biciuit. De cealalta parte a curtii, in fata Capelei Flagelarii se afla Capela Condamnarii, locul in care s-a desfasurat partea publica a judecatii lui Hristos. Dalele mari din piatra a pardoselii bisericii, martore tacute ale judecatii lui Iisus, au in unele locuri urme ale jocurilor soldatilor romani. Aici a avut loc si punerea Crucii pe umerii Domnului si pornirea spre Golgota. Aceasta este considerata a doua oprire de pe Drumul Crucii.

La cativa pasi se afla inchisoarea in care a fost pus Hristos, cu picioarele si mainile legate cu lanturi de piatra. Icoana de deasupra lanturilor arata cum erau legate picioarele condamnatilor la moarte in acele vremuri. Aici este si camera pentru criminalii deosebit de periculosi, in care a fost tinut talharul Baraba. In timpul judecatii lui Iisus, Baraba a fost eliberat la cererea mulţimii de evrei, iar Iisus a fost rastignit. Deasupra inchisorii se afla o mica biserica ortodoxa.

Arcul de piatra, numit "Eecce homo! ", aminteste de locul unde Mantuitorului i s-a pus pe cap o coroana de spini si a fost impins pe Drumul Crucii. Acesta face parte dintr-o poarta de pe vremea imparatului Hadrian, numele actual fiindu-i dat in secolul al XVI-lea.

Al treilea popas este cel in care traditia consemneaza prima cadere a lui Hristos, sub povara Crucii. Aici s-a ridicat o capela poloneza, un basorelief marcand acest moment dureros.

Cea de-a patra oprire marcheza locul in care, conform traditiei crestine, Maica Domnului si-a intalnit Fiul, ingenunchiat sub povara Crucii. In acest loc sfant se inalta o micuta capela armeneasca ce omagiaza durerea tuturor mamelor care si-au pierdut copiii. In interiorul acestei biserici inca se mai pastreaza podeaua originala cu mozaic din secolul al V-lea, iar doua urme de sandale amintesc de urmele pasilor Maicii Domnului.

A cincea stationare este insemnata deasupra intrarii in capela franciscana, acesta fiind locul in care Simon din Cirene a fost silit sa-l ajute pe Hristos sa-si duca Sfanta Cruce. Traditia spune ca Domnul, sub povara crucii, s-a sprijinit de zid, urma palmei lui imprimandu-se in piatra.

De aici se urca pe o straduta ingusta, pavata cu mari lespezi de piatra, ajungand la Biserica Sfintei Veronica. Aceasta se inalta astazi pe locul unde Veronica a sters cu o mahrama, fata plina de sange a Mantuitorului. Chipul Domnului Iisus, de pe mahrama Sfintei Veronica, este socotit a fi prima icoana, nefacuta de mana omeneasca.

La al saptelea popas al durerii, s-a intamplat a doua cadere a Domnului, slabit de greutatea crucii din lemn. In timpul Patimilor lui Iisus, aici se afla poarta cea veche a cetatii, numita „poarta judecatii” , deoarece prin ea erau scosi din cetate cei condamnati la moarte. Astazi exista o capela franciscana ce pastreaza doar o coloana din vechea poarta.

Popasul cu numarul opt este locul unde Hristos s-a intalnit cu femeile mironosite credincioase care plangeau pentru el. Astazi, in acest loc se afla Manastirea Ortodoxa „Sfantul Haralambie” , iar in zidul bisericii sunt sculptate in piatra o cruce si inscriptia „IS. HS. NI. KA – Iisus Hristos Biruitorul” .

La mica distanta de popasul opt se afla si cel de-al noualea, unde se aminteste de a treia cadere a Mantuitorului sub povara Crucii. La acest popas se afla si Biserica Copta din Ierusalim, care pastreaza o micuta capela, deschisa pelerinilor si o cisterna pentru acumularea apei, extrem de veche.

Ultimele cinci popasuri, mult mai incarcate emotional, se afla astazi in Biserica Sfantului Mormant, insa despre acestea voi scrie in postarea viitoare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 10.09.23 20:15:57
Validat / Publicat: 10.09.23 21:05:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P33 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14300 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.09.23 23:42:17]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂOrașul vechi creștin:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050971031188965 sec
    ecranul dvs: 1 x 1