ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Eureka ! Te-am găsit..

TIPĂREȘTE URM de aici

Precum Robinson Crusoe m-am urcat în cel mai înalt punct de pe insulă, insula imaginară fiind orașul Melbourne, Australia. Bun obicei acest obieci astfel vedem dacă sîntem pe o insulă sau nu, și mai ales unde mergem după ce ajungem jos, în ce direcție.

Localizare Eureka

Clădirea se află în cartierul central Southbank pe malul râului Yarra. Adresa exactă strada Riverside Quay, o stradă care stă mai mult în umbra zgârie norilor decât în soare. Până la cele mai apropiate obiective turistice de exemplu muzeul de artă, parcul Kings Domain sau acvariu nu se fac la pas mai mult de 5 minute. Până la locul meu de cazare Oaks William Suites lângă grădinile Flagstaff aveam de mers de aici cca 12 minute.

Despre Eureka Tower

Construcția turnului a durat din 2002 până în 2006. Clădirea construită în stil arhitectural modern are 91 etaje supraterane și un nivel subteran. Înălțimea clădirii cu destinație rezidențială este de 297 metri iar în vârf există un rezervor de apă de 300000 litri. Existența rezervorului are scop dublu, unu ar fi alimentarea cu apă a apartamentelor și doi contragreutate în zile cu vânt.

Câteva detalii tehnice: Suprafața totală a apartamentelor și restul de spații este de 123000 mp, 52000 mp ferestre, 2000000 t greutate totală din care beton 110000 t, 556 apartamente, 13 lifturi.

Ce simbolizează Eureka Tower?

Clădirea Eureka a fost construită în memoria revoluției din 1854. Am povestit într-un articol precedent despre existența aurului din Australia, zăcăminte care existau și în această zonă din Victoria (pe atunci pe nume Ballarat) Bineînțeles că s-a dus vestea în toată lumea și au apărut căutătorii de aur din toate părțile lumii. Aceștia în schimb aveau de plătit taxe imense, nu aveau drepturi de cetățeni depline, nu puteau participa la alegeri, erau un fel de iobagi care munceau mult și primeau puțin. Și care din ei nu era de acord cu regimul de atunci era rezolvat rapid de forțele de ordine de atunci.

Dar până la urmă paharul s-a umplut iar în momentul când unul din căutătorii de aur era ucis de forțele de ordine scânteia revoluției s-a aprins.

Revoluția a fost condusă de irlandezul Peter Lalor. Revoluționarii au fost înfrânți, au murit 22 din ei și încă 22 au fost răniți. A urmat un proces și cei care au participat au fost condamnați fie la închisoare fie la plata unor daune. Din toată această poveste a ieșit și ceva pozitiv, s-a hotărât ca toți cetățenii să poată vota și toată populația să aibă aceleași taxe nu doar căutătorii de aur să aibă taxe mai mari.

Designul clădirii a fost creat în așa fel ca să poată simboliza revoluția din 1854. La etajele superioare observăm o ramă aurită pe o parte și etaje întregi aurite pe cealaltă parte acesta simbolizează aurul. Dunga roșie simbolizează sângele vărsat iar clădirea are are aspect de albastru închis și dungile albe simbolizează drapelul revoluționarilor.

Galbenul etajelor superioare care lucesc în soare este aur la propriu. Ferestrele au fost placate cu aur, cred că ar ieși urât dacă ai sparge așa un geam...

Melbourne Skydeck

Observatorul ocupă tot etajul 88. Observatorul este închis iar peisajul din jur se poate observa prin sticlă. Dar există și o terasă de unde se poate observa mai bine totul, dar totuși există un element de siguranță o plasă de sârmă. Ar mai fi o atracție The Edge acesta este un cub care iasă 3 metri din clădire intră vizitatorul acolo și are o cu totul altă perspectivă, e ca și cum ar sta în aer. Ar mai fi un restaurant, un bar, un magazin de souveniruri, experiența VR, toalete.

Orar și tarife

Orarul este de duminică până joi 12.00-21.00 ultima intrare 20.30. Vineri și sâmbătă avem o oră în plus, ultima intrare 21.30. În timpul vacanțelor și de sărbători programul de vizitare poate să difere.

Tariful de adult este de 28 aud (84 lei) la achiziție online și 30 aud (90 lei) la achiziție la fața locului.

Având în vedere că mai sînt atracții experiența VR Theatre& VR Plank, The Edge se plătesc separat dar există diferite pachete care luate împreună sînt mai convenabile. Acestea costă între 49-61 aud. Ar mai fi oferta cu toate acestea de sus+coctailuri pt 2 persoane 94 aud. Ar mai fi o ofertă convenabilă: doar luni-vineri după ora 18.00 taxă de intrare + o băutură la alegere 25 aud.

Vizita mea

Am intrat dinspre mica piațetă dinspre Riverside Quai. Acolo am plătit biletul meu cu cardul după care m-am îndreptat spre lift. Se va trece prin niște holuri, încăperi futuristic amenajate și tot aici se află și un mini muzeu despre construcția turnului și ceva machete cu Melbourne. Tot aici am văzut încăperea cu VR Theatre. Liftul este foarte rapid nici nu apuci să gândești ceva deja ai ajuns sus. Ajuns odată sus am început să explorez ce obiective turistice unde se află și oare cât timp îmi trebuie să ajung în diferite locuri. M-a ajutat și harta de pe telefon privind obiectivele turistice. Se poate observa peisajul în toate direcțiile. Astfel am văzut marea și golful Philip, porturile, parcurile, lacurile, muzeele, stadioanele, râul Yarra, centrul istoric, catedralele, străzile, traficul cu ochi de pasăre.

Am ieșit și pe terasă accesul se face prin 2 uși, până nu se închide una nu se deschide cealaltă asta din cauza curenților de aer vânturilor care uneori bat cu viteză acolo sus. De pe terasă dacă fixezi obiectivul între ochiurile plasei de sârmă fotografiile vor ieși mai frumos decât prin sticla din interior. Dar de pe terasă se poate observa doar o parte din oraș. Am văzut și cubul acela care se numește The Edge. Intră acolo vizitatorul (cu extra taxă) în încăpere, nu poate vedea afară și la apăsare de buton se vor retrage niște jaluzele inclusiv sub podeaua de sticlă, probabil este o senzație aparte, vizitatorul va primi și poze care probabil se fac acolo automat.

Observatorul are hotspotul de WIFI propriu la care nu este necesară înregistrare. Observarea se poate face atăt în picioare cât și de pe scaune sau fotolii. Am preferat mișcarea de la o fereastră la alta. Am stat o oră în turn. Sînt și toalete acolo sus. Câteva prețuri observate acolo sus: Apă, cafea, ceai, suc 4.5 aud, bere 11-12 aud, gustare, sandviș, etc 15-45 aud, masă festivă de ziua mamei (eram în preajma acestei sărbători) 180 aud prânz, 205 aud cină.

Observatorul mai are o ofertă pentru cei romantici. Închiriază tot etajul (probabil în afara orarului pentru cca 25-30 minute) pentru anumite momente speciale cerere de căsătorie de exemplu, se oferă și șampanie.

Și încă o curiozitate despre Eureka Tower: Cele 3680 scări se escaladează anual cu ocazia unui concurs. Recordul a fost de 7 minute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 01.06.23 22:55:24
Validat / Publicat: 01.06.23 23:28:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..

VIZUALIZĂRI: 361 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Râul Yarra și trafic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[03.06.23 09:22:22]
»

@AZE: Un superbonus meritat

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[04.06.23 08:21:57]
»

@Michi: Sarut mana si multumesc. O zi de rusalii faina Va doresc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Melbourne:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046540021896362 sec
    ecranul dvs: 1 x 1