ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 3 nopți
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 25 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 9 MIN

O priveliște de milioane

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru Ohrid am socotit că aveam nevoie de minim 2 zile, una de vizitat orașul la pas, alta de mers pe lac până la Mânăstirea Sf. Naum. Așa că am rezervat 3 nopți la Villa Rustica, încă de prin toamna trecută, când am conturat traseul acestei excursii balcanice. Și, deși ulterior „m-am mai jucat booking”, n-am reușit să găsesc o altă variantă mai bună, așa că Villa Rustica a rămas în final! Cameră dublă, cu vedere la lac, fără mic dejun inclus, 30 euro/noapte.

Am ajuns în Ohrid cu puțin înainte de a se însera și, așa cum facem de obicei, am setat de dinainte adresa vilei în sistemul GPS: Str. Hristo Uzunov nr. 1. Știam că se află pe undeva, cocoțată prin orașul vechi, așa că nu ne-am mirat prea tare când, de la sensul giratoriu, Helga ne-a rugat frumos să facem dreapta, dealtfel și indicatorul rutier era de acord, susținând că acea stradă coboară spre lac. Am înaintat cu viteza melcului - deh, era sâmbătă seara, în plină vară, puhoi de lume - și nu ne-am mirat nici când Helga ne-a zis iar să facem dreapta, intuiam că într-acolo era orașul vechi, doar văzusem la un moment dat cetatea și citisem într-unul din comentarii că vila se află destul de aproape... Atâta doar că n-am apucat să înaintăm prea mult, la capătul străzii pe care fuseserăm îndrumați am găsit o barieră, dincolo de care se zărea o piață imensă, foarte populată, cu fântână arteziană, scenă și terase... Halt! Pe-aici nu se trece!

Singura soluție era să ne întoarcem, să ajungem până la lac și... pe urmă om vedea! Zis și făcut! Chiar lângă lac era o parcare imensă cu plată și am reușit să găsim și noi, cu oarece greutate, un locșor... Când a venit băiatul cu chitanțierul în mână, l-am atacat frontal, cu rezervarea printată în mână: „Sorry, ai idee unde e asta, Villa Rustica? ” El s-a scărpinat scurt în cap, apoi a ridicat ferm spre cer degetul arătător, în semn de „Stai, că rezolvăm! ” Și-a scos telefonul și a format numărul de pe rezervare; n-a fost greu să înțelegem că vorbea cu gazda noastră, pentru că am recunoscut ușor termeni ca România sau... marca mașinii noastre. A închis și ne-a liniștit: „Don't worry, vine băiatu' de la vilă și vă preia în 5 minute! ” Am vrut să-i mulțumim cu o bere virtuală, simpatic a fost că n-aveam decât bancnote mari, de 1000 de dinari, dar a râs și a zis că ne dă restul; ceea ce s-a și întâmplat...

Atanasi, tânăra noastră gazdă, a apărut per pedes în câteva minute, timp pe care noi l-am folosit să facem primele fotografii cu frumoasa faleză a frumosului lac Ohrid. A fost bine că a venit și ne-a condus personal, căci dacă ne-ar fi explicat la telefon, posibilitatea să nimerim din prima era destul de mică. Drumurile, ca în orice oraș vechi, sunt destul de înguste și de încurcate, unele sunt cu sens unic, așa că doar un localnic se descurcă fără să bâjbâie...

Am parcat mașina chiar în fața vilei, alături de cea a gazdelor și n-am mai mișcat-o de acolo până la plecare. Evident că nu sunt locuri suficiente de parcare, de fapt nici nu e o parcare amenajată, dar Atanasi ne-a spus că majoritatea turiștilor lor ajung pe calea aerului, iar în situația în care ar fi nevoie, s-ar descurca pe la vecini cu mai multe locuri de parcare.

Vila este o casă tipică de munte, dispusă pe mai multe niveluri, „în terase”. Adică noi am intrat din strada din spate, iar pentru a ajunge la ultimul nivel, unde era camera noastră, am mai urcat doar un etaj. Privit din față, asta însemna etajul 3, cred. Mă rog... Încă de când făcusem rezervarea, știam că era vorba de camera din mijloc (dintre cele 3) de la ultimul nivel al vilei. Exact pe asta am primit-o, cu alte cuvinte camera nr. 2. Atanasi ne-a condus, desigur. Ușa se deschide cu cheie normală și structura este cea arhicunoscută: hol, baie în stânga, camera în față, apoi balcon. I-am înmânat pașapoartele și o bancnotă de 100 de euro lui Atanasi, care a revenit după 5 minute cu restul de 10 euro și cu o hartă pe care ne-a însemnat principalele obiective turistice; pe unele dintre ele ni le-a arătat și „pe viu”, de la înălțimea balconului nostru. Ne-a mai înmânat parola de la wi-fi, ne-a prezentat pe scurt și bucătăria, care se afla chiar vis a vis de camera noastră, ne-a spus că îl putem găsi oricând la apartamentul de la nivelul inferior și a dispărut, urându-ne ședere plăcută! Nu ne-am mai întâlnit deloc cu el, doar cu tatăl lui, la plecare; s-a bucurat mult când i-am dăruit micuțul album cu fotografii din România!

Camera nu are cine știe ce dimensiuni sau dotări, dar totul e curat și funcțional. Am beneficiat de 2 paturi separate, acoperite de saltele odihnitoare și de lenjerie de bumbac într-un imprimeu floral în culori deschise; dacă aș fi cârcotașă, m-aș lega de cearceaful prea puțin lat, pe care dimineața îl găseam mereu strâns sub mine; dar nu sunt, deci nu mă leg... O singură pernă de fiecare, destul de leșinată, ceea ce iar nu m-a deranjat, căci am mai găsit o pernă de rezervă în dulap (alături de pilote mai grosuțe, pe care le-am lăsat la locul lor, că nu ne-au trebuit). De-o parte și de alta a paturilor am avut câte o noptieră, iar pe fiecare, câte o veioză. Deasupra paturilor, pe perete, un tablou abstract, asortat cromatic cu lenjeria! ;)

Pe peretele opus, se înșirau: dulapul, un taburet, o măsuță joasă, alt taburet și un coș de gunoi. Ca să facem loc celor 2 trolere ale noastre, am reorganizat puțin, în sensul că am înghesuit cele 2 taburete între dulap și masă (și-așa nu le prea vedeam utilitatea, decât ca loc pe care să-ți mai arunci câte o boarfă, ceva) și am mutat coșul de gunoi în hol. A, am uitat de tv-ul cu ecran plat spânzurat pe perete, deasupra mesei; nu l-am deschis deloc. Pe masă am găsit un uscător de păr, un mileu croșetat, o lumânărică pusă într-un suport de sare de Hymalaia, telecomanda de la televizor și câte 2 prosoape albe de fiecare.

Camera nu e prevăzută cu aparat de aer condiționat, am dedus că nu e nevoie. Într-adevăr, în perioada în care am stat noi, deși temperaturile au oscilat la prânz în jurul valorilor de 33-34 de grade, poate și mai mult (ni s-a spus că nu există mai mult de 35 de grade pe malul lacului Ohrid), nu am suferit de căldură în cameră; dimineața, când plecam, închideam ușa balconului, trăgeam draperiile, iar seara găseam răcoare și bine în cameră. Noaptea am dormit cu ușa și geamurile închise, era chiar friguț. Wi-fi a funcționat cât de cât, nu excepțional, dar acceptabil. Pe jos camera este acoperită cu gresie, la fel holul, baia și balconul.

Baia e și ea micuță, un pic prea micuță, dar nu maxim de deranjant. Adică trebuie să te strecori un pic prin spațiul dintre chiuvetă și cabina de duș ca să ajungi la tron. În rest, numai de bine: dulăpior cu oglindă, chiar și un scăunel pe care să-ți lași hainele (pe lângă clasicele dotări, pe care nu le mai enumăr). Drept consumabile, doar hârtie igienică (plus rezerve) și 2 săpunele rotunde ambalate. N-a fost bai, că eram dotați cu șampon și balsam de păr (pe care le-am uitat în cabina de duș la plecare, dar n-a fost bai, că am cumpărat altele cu prima ocazie).

Punctul forte al camerei este, precum bănuiți, balconul! Doamne, ce priveliște! nu numai că nu m-am săturat să o imortalizez în mod repetat (dimineața, seara, pe soare, pe norișori, în stânga, în dreapta, în față, cu zoom, fără zoom), dar nici nu m-am putut hotărî care ar fi cea mai sugestivă imagine, așa că voi atașa mai multe, cerându-vă ajutorul! :) Nu v-o descriu, mai bine să vă surprind!

Destul de spațios (cam 3/1,5 m), l-am găsit dotat cu o masă și 2 scaune din împletitură de plastic alb și din prima clipă le-am mutat lipite de balustrada externă, cât mai aproape de priveliște. Mi-a plăcut faptul că balconul nostru era despărțit prin niște paravane opace de cele ale vecinilor, așa că ne puteam auzi unii pe alții, dar nu ne puteam vedea. În dreapta am avut un cuplu de nordici, cu care am socializat sumar dimineața, ne mai întâlneam pe la bucătărie, iar în stânga o familie de polonezi, mamă, tată și o fetiță pe care o chema ca pe fiica noastră, că mereu îmi sărea inima când îi auzeam strigând-o!...

Partea exterioară a balconului era alcătuită din niște șipci de lemn vopsit în maro închis, printre care se strecurau frunzele plantei agățătoare ale cărei vrejuri groase se împleteau pe o distanță impresionantă, pornind de la primul nivel al vilei. În prima dimineață, când m-am uitat mai bine, am remarcat și un fruct care se strecurase pe terasa noastră și l-am recunoscut, cu bucurie: era un kiwi mititel, încă necopt...

Vă spuneam că vila este dotată cu o bucătărie comună, care ne-a fost foarte folositoare pentru mesele de dimineață. Foarte bine utilată, cam ca bucătăria oricăruia dintre noi: aragaz cu cuptor, frigider cu congelator, chiuvetă, cană electrică, prăjitor de pâine, mixer, veselă, tacâmuri - de toate, ați înțeles ideea. Dacă vă pălește cheful să exersați pentru Master Chef, aveți unde și cu ce.

Noi însă am ales varianta să mâncăm pe la terasele și restaurantele din oraș și o să vă povestesc despre asta, că e important; poate chiar o să scriu un articol separat, să văd. Ideea e că aveți de coborât (sau de urcat) cale de câteva străduțe și găsiți o varietate mare de mâncătorii, cu prețuri pentru toate buzunarele. Deasemenea, la Villa Rustica sunteți în imediata apropiere a principalelor obiective turistice, iar până la port și plajă faceți cam 10-15 minute (dar în direcții opuse). Singurul dezavantaj pe care i l-aș găsi acestei locații este tocmai faptul că, indiferent unde vrei să mergi, e nevoie să urci și să cobori, lucru pe care noi îl știam când am rezervat și ni l-am asumat. „Cât ne-or mai ține picioarele... ” Efortul însă ne-a fost pe deplin răsplătit: în primul rând, am beneficiat de minunăția de priveliște de care aminteam, iar în al doilea rând, de vecinătatea caselor vechi împodobite cu mii de flori!...

Acum, că v-am prezentat locul cum m-am priceput eu mai bine, nu rămâne decât să-l alegeți sau nu, la o eventuală vizită în Ohrid, în deplină cunoștință de cauză! Pentru noi, a fost cu adevărat „acasă” pentru 2 zile și jumătate și n-am ezita nicio clipă să ne întoarcem acolo, dacă s-ar mai ivi ocazia!


[fb]
---
Trimis de crismis in 23.07.17 17:50:54
Validat / Publicat: 24.07.17 00:37:57
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MACEDONIA de NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Vedere spre dreapta, în prima seară, de la balconul nostru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50000 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 25.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [23.07.17 18:40:04]
    »

    @crismis: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    ===

    Mutat în rubrica "Villa Rustica, OHRID" (nou-creată pe sait)

    crismisAUTOR REVIEW
    [23.07.17 19:12:20]
    »

    @webmaster26: Da, localizarea e corectă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [24.07.17 07:52:26]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    traian.leuca †
    [24.07.17 14:59:17]
    »

    Aşa-i că-i frumos la Ohrid? Mai ales dacă dacă de cazezi la una din unităţile de cazare de deasupra lacului.

    Noi în mai am stat la Tabana Hotel, foarte aproape de lac (100 de metri) şi de port.

    ANILU
    [24.07.17 15:42:07]
    »

    @crismis: Pe mine m-ai surprins foarte plăcut cu priveliştea din balcon, de care v-aţi bucurat atât cât aţi stat pe balcon.

    Oriunde te uitai era frumos, chiar şi sub balcon... unde era curtea interioară a vilei, îngrijită şi plină de flori.

    Foarte bună cazare ai ales, dând la o parte scările...

    Iar eu ţi-am oferit un SB meritat.

    Toate cele bune.

    Zoazore
    [24.07.17 19:42:07]
    »

    @crismis: Mă tot minunez (cred c-am să rămân așa!): cum faci să găsești așa cazări minunate?

    Priveliștea aia, ori din ce parte ai privi-o e extraordinară, de tăiat respirația. Iar fructișorul ăla de kiwi...

    crismisAUTOR REVIEW
    [24.07.17 20:00:17]
    »

    @traian. leuca: Mi-a plăcut mult Ohridul, un loc încărcat de povești și magie! Probabil că la această percepție a contribuit și vremea, care a fost excelentă.

    De cum am înteles cam care e geografia locului, nici n-am conceput să nu ne cazăm în apropierea lacului! Orașul vechi ni s-a părut varianta cea mai bună, căci ne oferea și acea priveliște grozavă!

    @ANILU: Mulțumesc pt SB și mă bucur mult că ți-a fost pe plac "room with a view"!

    @Zoazore: Exact așa să rămâi: minunată! Mereu! ????

    mishu
    [26.07.17 12:02:49]
    »

    @crismis: Ce sa mai zic si eu avand in vedere cele deja zise de colegii mei. O cazare superba si cu locuri de vis. O incantare sa stai in balcon si sa te bucuri de ceea ce vezi. La privelistea minunata a contribuit si vremea astfel incat ati avut zilnic in fata ochilor un tablou deosebit.

    Foarte frumos locul, o bucurie fie doar si pentru cateva zile.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    crismisAUTOR REVIEW
    [26.07.17 19:02:38]
    »

    @mishu: Mulțumesc!

    krisstinna
    [27.07.17 19:30:44]
    »

    @crismis: Nu stiu care e cea mai cea imagine, dar parca poza 18 e cea mai sugestiva

    Frumoasa vacanta ati avut, sa va fie de bine!

    crismisAUTOR REVIEW
    [30.07.17 21:55:49]
    »

    @krisstinna: Mulțumesc! Faină, într-adevar! De-acum ne pregătim de urmatoarea!

    Roberto_P
    [30.05.18 19:17:17]
    »

    @crismis: Cum se plateste la proprietate, in euro sau in banii lor? La fel si la magazine, restaurante... etc? Ca sa vorbiti la tel. in Romania cum ati procedat? Nefiind in UE, au alte tarife (care te fac sa faci imprumut la banca). Multumesc.

    crismisAUTOR REVIEW
    [03.06.18 14:52:46]
    »

    @Roberto_P: Cazarea țin minte că am plătit-o în euro, deși asta a fost la latitudinea noastră, puteam s-o plătim și în moneda locală. La fel, și excursia cumpărată de la o agenție, tot în euro. Restul (restaurante, muzee, alte cumpărături) în moneda locală. Sunt multe locuri unde se acceptă cardul bancar.

    Cu telefonul... da, e destul de scump, Macedonia nefiind în UE. Ne fripsesem cu 2 ani înainte în Muntenegru, așa că acum am fost mai precauți. Am folosit WhatsApp, internetul la pensiune mergea binișor, ca și pe la restaurantele unde am mâncat. Noi nu suntem genul să ne uite Dzeu vorbind la telefon (cunosc câteva persoane), îl folosim doar să anunțăm că suntem bine și să ne asigurăm că și acasă toate sunt în regulă.

    Vacanță frumoasă să aveți!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, crismis, mishu, Roberto_P, Zoazore

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066832065582275 sec
    ecranul dvs: 1 x 1