ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Periplu pe coasta muntenegrenă

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă Croaţia şi-a recâstigat o poziţie însemnată pe harta turistică a Europei, Republica Muntenegru abia dacă e reprezentată.

Neîndoielnic, riviera muntenegreană, ce îmbrăţişează coasta Adriaticii dintre Croaţia şi Albania, este cel mai activ loc în perioada sezonului de vară, falia de pământ oferind vizitatorilor locuri minunate cu o apă ireală de turquoaz, plaje cu nisip şi pietriş, insuliţe spectaculoase, situri ocrotite de Patrimoniul Universal şi sanctuare ornitologice.

Ce-i drept, aici s-a investit cel mai mult în ultimii ani, fără a se pune acum accentul pe somptuozitate, însă lanţurile hoteliere îşi recapătă respectul în fiecare anotimp, dispunând de facilităţi necesare unui sejur cât mai aproape de cerinţele oricui.

M-am decis asupra acestei vacanţe la insistenţele utilizatorilor Marocanu21 şi Traian Leuca, aflând de vacanţa mea în ţara cu formă de bumerang, Croaţia. Cum că ar fi păcat să ratez o asemenea oportunitate turistică, obtuzitatea mea a fost redusă de sfaturile esenţiale ale celor doi prieteni. În special hărţile alocate de către Marocanu21 m-au făcut să nu mai am nici un fel de îndoială şi să purced spre... Crna Gora!

De asemenea, nu neg importanţa mai multor colegi de pe cel mai de valoare site turistic, AFA-işti al căror rw-uri le-am ţinut la rangul inimii mele.

Drumul din Croaţia până în Muntenegru vi l-am expus pe larg aici (vezi impresii) şi nu mai intenţionez să vă împovărez cu alte detalii.

Cu toate acestea, o să atrag atenţia rutei pe care am folosit-o din cel mai impresionant oraş al imensului fiord Boka Kotorska ( vezi impresii ), până în Budva, una dintre cele mai vizitate staţiuni de vacanţă.

Traseul:

Fie din staţiunea Tivat, fie din oraşul Kotor, distanţa este de aproximativ 25 de kilometri, parcurşi în mai puţin de o jumătate de oră pe drumul E 80.

Autostrada Adriatică (Jadranski put) trece prin regiunea Kovači, al cărui râu cu acelaşi nume se varsă in Marea Adriatică, aproape de plaja Jaz.

Ocolind centrul vechi al Budvei, drumul m-a dus către parcarea complexului hotelier Slovenska Plaza (hgbudvanskarivijera.com/i ... slovenska-plaza), tarif: 1 euro/ ora.

Budva:

Fără indoială, Budva îşi merită cu prisosinţă renumele de regina litoralului muntenegrean, fiind de departe destinaţia turistica care adună euroii în PIB-ul national! :)

Există vaste dovezi arheologice care plasează oraşul undeva în secolul al V-lea, fiind colonizat mai întâi de greci, apoi de romani, iar în următoarele secole pe rând de : slavi, veneţieni, habsburgi, francezi, ruşi şi sârbi.

Golful este privilegiat de condiţiile variate de vegetaţie, datorită munţilor Lovćén şi Paštrovići aflaţi în apropierea staţiunii, ce oferă de la înălţimea lor o minunată panoramă. (vezi foto)

Menţionat în scrierile sale şi de către Sofocle, oraşul vechi de mai bine de 2600 de ani, oferă vizitatorilor muzee arheologice înconjurate de fortificaţii, biserici precum :Sfântul Sava, Sfânta Maria, biserica albă Sfânta Treime şi cea mai reprezentativă, al cărui turn/simbol se observă din orice punct al staţiunii, lăcaşul de cult Sfântul Ion. Nu departe de Budva se află mănăstirile Stanjeviči, Sfântul Arhanghel Mihail, Mânăstirea Bunului Dumnezeu şi Podostrog.

Bronzul şi relaxarea unei băi în larg, având imaginea insulei Sveti Nikola, vă oferă următoarele plaje ce se întind pe aproape 40 de kilometri de coastă :

Am remarcat în rândurile de mai sus Plaja Jaz, în apropierera râului Kovači şi Drenovštica, fiind considerată printre primele pe litoralul muntenegrean datorită calităţii şi a diversităţii de turişti, dacă mă gândesc la frecvenţa numărului de nudişti :)

Din câte am înţeles, statisticile arată un mare număr de oameni dornici a se lepăda de haine, plaja izolată de 300 de metri fiind asaltată în fiecare vară.

Sincer, nu înţeleg criteriul acestui catalogări, având în vedere că este o plajă pietroasă, atât pe ţărm, cât şi în apă.

Jaz Plaža dispune de un camping cu o capacitate de 2 000 de locuri, ce-ţi oferă... acel Eldorado în aer liber! :)

În virtutea granulaţiei medie şi peste medie (în opinia mea!) a nisipului, Plajele Mogren sunt considerate exclusiviste şi se întind de la Capul Mogren pană la Avala Resort & Villas , situat în apropierea oraşului vechi. Plajelor şi-au primit denumirea după cel al comandorului spaniol Mogrini, care a naufragiat pe aceste meleaguri.

O altă plajă de aproximativ 300 de metri se află lângă port, imediat după fortificaţiile oraşului vechi şi am s-o numesc... City Beach.

Slovenska plaža este cea mai valoroasă! Şi afirm asta, nu că mi-aş fi petrecut doar câteva ore, sub razele mângâietoare ale cerescului soare muntenegrean!

Am ajuns aici trecând pe lângă luxosul hotel Tre Canne (cea mai înaltă construcţie de pe litoral!), pe lângă mai multe bazare de suveniruri şi puncte de informare turistică.

Paradoxal, în derularea ei, plaja incepe cu un nisip fin, aceasta devenind mai granulos în drum spre apă, prefăcut apoi în pietricele de diverse dimensiuni. Mi-a plăcut (vezi foto) organizarea celor 4200 de metri pătraţi, suprafaţa ce include şi locul nautic abilitat public, ce oferă turistului o oarecare personalizare, până în dreptul Hotelului Park.

Ca pont, vă sugerez aici achiziţionarea unor pachete de servicii turistice, pentru a cheltui mai puţin decât în cazul unei excursii individuale, sau luată de la agenţiile situate în centrul vechi!

De asemenea, tot aici ne-am ghiftuit la restaurantele limitrofe, preţul unui meniu ajungând până la 10 euro/pers.

Sub dominaţia soarelui ce-i conferă Adriaticii când o nuanţă turquoaz, cand una azurie, am ajuns în Bečići.

Bečići :

O altă staţiune renumită în sud-estul Budvei, ne întâmpină cu cei 2000 de metri de plajă accesibilă, în mare parte doar celor ce şi-au rezervat sejururi în această locaţie.

La prima vedere pare o prelungire a perlei muntenegrene, bronzul de pe malul mării fiind mult mai relaxant datorită plajelor curate cu nisip aspru şi intrarea sa treptată în mare.

Printre hotelurile cu plajă privată se numără Iberostar Bellevue, Queen of Montenegro, Beograd, Sentido Tara sau emblematicul hotel de 5* Splendid Conference and Spa Resort, în care şi-au găsit liniştea Rolling Stones, Madonna şi celebrul cuplu Brad Pitt& Angelina Jolie.

Între hotelul Obala (3*) - ce încheie zona mai sus amintită - şi Pržno se regăsesc un şir de plaje mai mici (Trsteno, Maestral, Miločer, Kamenovo, Ploce si Crvena Glavica), ce ne introduc în cel mai vizitat loc de pe coasta muntenegreană. Mă rog, mai mult pentru a te imortaliza cu cea mai cunoscută destinaţie a celor bogaţi!

Sveti Stefan :

Sveti Stefan se află la o distanţă aproximativă de 9 km de Budva.

Ei, bine! Dacă cutremurul devastator din anul 1979 nu a pus la pământ casele pescăreşti din zonă, regimul comunist şi de curând lanţul hotelier Aman Resorts au reuşit, transformând locuinţele autohtone în apartamente de lux.

Insula este legată de continent printr-un istm, având 32 de hectare, fiind cândva locul preferat al familiilor regale europene şi a altor nume sonore, precum :Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Carlo Ponti, Kirk Douglas, Andrea Bocelli, Silvester Stalone, Claudia Schiffer şi nu în ultimul rând, aş dori să menţionez organizarea cu fast nobiliar a căsătoriei celebrului tenisman, Novak Djokovic.

Pe lângă centre comerciale, cazinouri tranformate din lăcaşe de cult, restaurante, cafenele... etc, cel mai exclusivist rămâne apartamentul regal numărul 118, care porneşte de la 1500 de euro pe noapte!

Golfuri pitoreşti şi plaje romantice se găsesc în zona staţiunii Petrovac, al cărui nisip fin şi ornamentala vegetaţie creează impresia unei discrete protejări a mediului natural.

Petrovačka plaža pare mai degrabă o plajă tropicală şi o adevărată provocare pentru iubitorii de scuba diving, datorită cavernelor subacvatice ale mini-insulelor Katić si Sveta Nedelja.

Urmează Plaja Buljarica considerată cea mai mare plajă a litoralului muntenegrean (2 250 de metri), Mišići, Sutomore, faleza din oraşul/port Bar şi-n sfârşit cea din Ulcinj.

Plaja din Ulcinj :

Aflată la graniţa albaneză, oraşul regiunii cu acelaşi nume are o istorie tumultoasă, ce în zilele noastre au lăsat drept moştenire fortificaţiile oraşului vechi cu metereze masive şi turnuri de observaţie.

De-a lugul timpului, golful era considerat fieful corsarilor ce se adăposteau în cele 20 de caverne şi golfuleţe săpate în stâncă, ocrotiţi de peninsulele Marjau şi Madra.

Velika Plaža este cea mai renumită datorită nisipului fin şi totodată cea mai lungă (13 kilomeri) de pe această rivieră, cunoscută drept Copacabana muntenegreană, ce începe de la Capul maritim Djerane (aproape de debarcaderul Molja) până la Port Milena. Şi aici găsim o plajă amenajată pentru nudişti, Albatros Beach răspândindu-se cu repeziciune spre o pădurice cu pini ornamentali.

Dame Plaža (Plaja doamnelor) este indicată pentru copii, pricinuit de un litoral cu apă mai puţin adâncă. De asemenea, izvoarele minerale şi sulfuroase numai bune pentru cei suferinzi de reumatism, fac din această plajă un loc terapeutic de mare potenţial turistic pentru toate vârstele.

Bucătăria de pe coasta muntenegreană :

Gastronomia este bazată pe produse obţinute din mare, una la mare căutare cauzată de prospeţimea acestora, întrucât este unul dintre cele mai ecologice colţuri ale Adriaticii.

Peştele şi scoicile domină meniurile restaurantelor, gătit simplu în ulei de măsline alături de arome şi verdeaţă recent culeasă.

Preţurile sunt considerabil mai mici decât în Croaţia sau Italia, produsele alimentare nu sunt stocate în abundenţă, ci în formă de mici provizii, ecologice.

Meniurile urmează acelaşi tipar familiar, cu un prim fel constând dintr-un risotto cu fructe de mare, škampi na buzaru (tocană de creveţi în suc propriu) , sepie şi salată de ceapă verde sau sparanghel, urmate de un fel principal alcătuit din peşte la grill riba na žaru sau caracatiţă la grătar ligne.

Variaţiunile de risotto includ în general crni rizot, un orez negru gătit în sos de sepie sau un skampi rizot pregătit alături de imbrăţişarea unor tentacule de caracatiţă. În fiecare caz, usturoiul şi uleiul de măsline sunt folosite din plin.

Hai că vă las că, ... numai pot deschide gura! E plină de apă! :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 10.01.15 11:47:13
Validat / Publicat: 10.01.15 13:43:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.

VIZUALIZĂRI: 4100 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Sveti Stefan - Insula este legată de continent printr-un istm, având 32 de hectare, fiind cândva locul preferat al familiilor regale europene
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 77800 PMA (din 63 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[10.01.15 17:00:57]
»

Domnul Marian Preda! Ce faci aici? Ne lasi cu gura cascata si la final ne-ai facut sa ne mai si ploua in gura! Nu credeam ca se poate realiza acest efect!

Si a propos de final: aseara ca am luat si eu salariul ieri, am luat niste caracatite mici de la supermarket sa ne delectam. Noroc cu aceasta coincidenta din frigiderul meu cu finalul articolului tau ca nu stiam cum imi astamparam repede pofta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[10.01.15 17:20:28]
»

Si un superbonus pt articolul savuros

Marian PredaAUTOR REVIEW
[10.01.15 18:07:31]
»

@Dan&Ema -

Mulţumesc, Dan! Poftă mare!

adri-nico
[11.01.15 11:21:01]
»

daca Ema a avut ceva de absorbit saliva, in frigider, la mine fluiera vintul... doar o bucata de carne si niste cirnati afumati... hmm... ce bun ar fi macar o hamsie. ca de carneturi mi s-a aplecat, desi n-am abuzat pentru ca am fost plecata in tara pizzei.

ma duc sa incropesc ceva, macar piine coapta... ca salata aia cu ceapa mi-a lasat apa in gura!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[11.01.15 17:15:44]
»

@adri-nico: de vietati cu tentacule se apropie doar partea masculina a familiei, adica Emi si cu mine. Incepand cu aprovizionarea, pe care am facut-o de la suprtmarket in ziua de salariu, ca altfel nu ne apropiem de asemenea scumpiciuni.

ileanaxperta*
[13.01.15 13:46:48]
»

Muntenegru este o tara surprinzator de atractiva. Am petrecut la Ulcinj un sejur si m-a fermecat peisajul natural dar si orasul vechi. Poimbarile la asfintit sunt de top. De asemenea orasul medieval Budva ca si statiunea moderna constituie perla muntenegreana dar nici Velika Plaza nu se lasa mai prejos; se poate intrece cu orice alta plaja intinsa, cu nisip fin si mare curata, cu valuri, organizata foarte bine sau la liber. Mi-au placut enorm orele petrecute acolo... m-am simtit cu adevarat la mare, cu tot tacamul specific!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.01.15 15:15:39]
»

@adri-nico & @dan -

Măi, oameni buni! Scrie omul un articol şi voi vă tot gândiţi la mâncare?!

Am scris despre plaje, odihnă activă, nudism... am postat poze frumoase... nu-i ok, nu? Aţi reţinut doar ultimul paragraf Bucătăria de pe coasta muntenegreană!...

Chiar nu te înţeleg adri-nico, ţi-am admirat chiar azi nişte fotografii... de-mi ploua sub limbă, ca să reproduc cuvintele unui prieten comun!

Hai, la bună... Bellvedere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.01.15 15:53:04]
»

@ileanaxperta -

Crede-mă, n-am avut asemenea emoţii de la... 18 ani!

Păi, cum?! Să mă voteze pentru prima oară un... mentor spiritual al acestei comunităţi Afa-iste?!

Recunosc, sunt luat de o surprindere plăcută şi pot doar să bălmăjesc un... mulţumesc!

Ce mai pot să spun, în contextul articolului, într-adevăr Muntenegru m-a fascinat doar cu riviera litoralului şi iezerele de smarald, în rest... am fost dezamăgit!

Părerea mea este că, nu merită să mai faci un ocol de aproape 1000 de kilometri ca să vizitezi un Cetinje, Podgorica, Ostrog, Durmitor Park (zona Zabljak) sau faimosul Canion Tara. Am să scriu despre toate aceste locaţii, cu regretul că nu am petrecut mai multe zile pe coasta muntenegreană!

Toate cele bune! Şi ca să parafrazez o prietenă dragă, vacanţe frumoase, oriunde şi oricât!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ileanaxperta*
[13.01.15 17:18:45]
»

@Marian Preda - Mariane, lasa vrajeala cu emotii de 18 ani... ai mai vrea tu asemenea emotii!!! Cu placere si alta data daca mi-o placea ce-oi scrie mata...

Mentor spiritual... ma faci sa rad, zau asa, vecine! Nu-s nici, nici. Si nu e prima oara cand te votez, mon cher. Da timpul inapoi si adu-ti aminte.

Si acu' sa fiu in "trendul" trebii de pe-aici. Muntenegru e o tara muntoasa deosebit de frumoasa, cu o riviera luuunga la Adriatica. Ai trecut muntii prin Durmitor Park, ai vazut Tara si canionul vast pe care il face. Asa ca, nu te cred ca ai ramas dezamagit. Astept povestile. Si... stii tu vorba-mi:

Vacante de vis oriunde si oricand!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[13.01.15 19:45:28]
»

@Marian Preda:

Articolul se subintelege ca e la superlativ. Pozele of course la fel. Marca Marian Preda.

PS

Diseara arunc ultima caracatita pe gatlej in jos si pana la anul fac pauze de octopozi comestibili.

La Bell vedere

costy69*
[13.01.15 21:03:19]
»

@Marian Preda - Felicitări pentru review!

Într-adevăr, Cetinje nici pe mine nu m-a impresionat. În schimb, riviera muntenegreană și Mausoleul Lovcen (mai ales panorama) mi-au plăcut mult.

Eu aștept impresiile despre Mânăstirea Ostrog și Zabljak.

Numai bine și vacanțe frumoase tuturor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, costy69*, Dan&Ema, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța pe Riviera muntenegreană:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058090925216675 sec
    ecranul dvs: 1 x 1