ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Roma- obiective mai putin vizitate

    TIPĂREȘTE

    -PANTEONUL, numit initial “templul tuturor zeilor” este singurul monument roman pastrat intact pana in zilele noastre. El a fost construit de Agrippa, generalul imparatului Octavian in anii 25 i. Hr., pentru a imortaliza victoria acestuia impotriva lui Antoniu si a Cleopatrei la Actium. In urma unui incendiu a fost distrus dar refacut dupa planurile lui Adrian, imparatul arhitect, in anii 80 d. Hr. Incepand cu sec. VII a fost transformat in biserica crestina –Sfanta Maria a martirilor- denumire sub care si astazi se oficiaza slujbe. Desi dealungul vremurilor a fost pradat si apoi deposedat de placile de aur cu care era invelit, domul impune prin proportii si dimensiuni fiind cea mai mare constructie de acest gen din Europa. Inaltimea zidurilor groase de sase metri e de 43 m, la fel si diametrul. In centrul domului exista o deschizatura de noua metri, ochiul sau «oculus», neacoperita, prin care apa de ploaie sau rarele ninsori patrund in interior, scurgandu-se printr-un jgheab pe panta putin inclinata a pavimentului de marmora. Razele de soare care patrund prin oculus ii ofera o incarcatura eterica. In boltile de caramida care se afla in pereti sunt mormintele unor mari personalitati: regele Victor Emnuel II care a unificat Italia, regele Umberto dar si a lui Rafael. Pe mormantul simplu al acestuia este scris (aproximativ) : «aici se odihneste Rafael de care Mama Natura s-a temut ca are s-o intreaca iar acum, fiind mort, se teme ca si ea va muri». Intregul edificiu al panteonului este ornamentat in interior cu marmora rosu porfir si galben-ocru de o combinatie exceptionala a culorilor. Constructia sa este atat de perfecta incat Michelangelo a studiat proportiile Panteonului inainte de a face calculele pentru San Pietro. Panteonul se afla in piata Minerva, in fata lui fiind amplasat un obelisc egiptean la baza caruia e o fantana din sec. XVI.

    - PIATA NAVONA este cea mai frumoasa piata construita in stil baroc din Roma. Ea a fost amplasata pe locul unui stadion roman cu o capacitate de 30000 locuri. Avand forma unei nave este impodobita cu trei fantani, adevarate capodopere. Fantana centrala construita de Bernini reprezinta cele patru mari fluvii de pe tera: Gangele, Nilul, Dunarea si Rio de la Plata, sculpturile fiind sugestive pentru teritoriile strabatute de acestea. In centrul fantanii este amplasat un obelisc egiptean care da armonie intregii constructii. Piata pietonala este inconjurata de palate din sec. XVI-XVII in fata carora isi gaseste locul o ghirlanda de cafenele.

    - TERMELE LUI DIOCLETIAN amplasate intre piata Republica si Cinquecento, se intindeau in antichitate pe o suprafata de 13 hectare. Termele erau complexe arhitectonice care contineau inafara bailor publice si a vestiarelor, locuri de intalnire, spatii pentru practicarea sportului, biblioteci, etc. Erau decorate cu statui de marmora si puteau primi pana la 3000 de oameni simultan. Instalatiile de apa calda si vespasienele sunt si astazi perfect conservate. Intr-una din sali a fost transportat un monument funerar descoperit in 1950 cu ocazia unor excavatii. Acest monument are dimensiunile de 5x5x5 m si are peretii din interior pictati cu motive florale din culori naturale. Deasemeni, peretii sunt ornati cu tablouri facute din mozaic foarte fin. Astazi termele au devenit ruine dar se mai pastreaza si unele incaperi intacte. Aici a ramas o aripa a Muzeului National destinata sculpturilor timpurii din sec IV-II i. h. Curtea interioara contine statui ecvestre. In alta aripa, Michelangelo a construit o biserica- Sfanta Maria a Ingerilor si Martirilor- in care sculptorul de geniu a respectat caracteristicile arhitectonice ale termelor. In fata termelor in piazza Republica se afla frumoasa fantana a Naiadelor.

    - MUZEUL NATIONAL AL ROMEI, infiintat la sfarsitul secolului XIX a functionat initial in termele lui Diocletian. Marea cantitate de exponate a necesitat deschiderea a inca doua locatii: in palatul Massimo (langa statia Termini) pentru sculpturi clasice, mozaicuri si fresce si in palatul Altemps (langa piata Navona, pe care nu l-am vazut) pentru picturi. In palatul Massimo sunt expuse statuile cu subiecte legate de Roma timpurie si imperiala pana la Augustus. Statuia acestuia are dimensiuni impresionante. Toga ii acopera si capul ca semn ca inafara de titlul de imparat isi atribuise si cel de mare sacerdot. Tot la parter sunt expuse o serie de statui grecesti achizitionate de imparatii romani. Dealtfel romanii au fost exceptionali arhitecti si constructori dar nu si sculptori. Ei au copiat cu fidelitate sculpturile clasice grecesti producand in serie statui fara cap. Capul era executat dupa portretul clientului sau pentru cei care accedau la putere, schimbandu-se cu altul in momentul in care primul intra intr-un con de umbra. La primul etaj sunt expuse in detaliu obiecte de arta si cultura de pana in sec. III. De retinut Discobolul copie fidela a uni statui grecesti; Niobe ranita- statuie greaca din jurul anului 440 i. Hr, de un extraordinar dramatism, reprezentand o femeie care incearca sa-si scoata din spate sageata fatala; Dyonisos din bronz - de mari dimensiuni. Un mozaic cu patru medalioane reprezinta viu colorat din pietricele, conducatori de car. Dintre fresce se retine o nimfa alptandu-l pe zeul vinului Dyonisos dar mai ales cele reprezentand o gradina din vila Liviei sotia imparatului August. Aceste fresce din vila impodobeau un pavilion pe jumatate ingropat pentru a fi mai racoros. Frescele erau executate in culori reci verde si albastru pentru a spori senzatia de confort.

    - MUZEELE CAPITOLINE sunt amplasate in varful colinei din piata proiectata de Michelangelo. Scara cu trepte late, putin inclinate se termina cu o piata in care se gaseste statuia lui Marc Aureliu cu bratul intins. Deoparte si de alta sunt doua palate identice: Palatul Coservator si Palatul Nou care comunica intre ele printr-o galerie subterana. Aici se afla unele din cele mai mari colectii de sculpturi din Roma. Inceputul muzeului a fost facut de Papa Sixtus VI care in anii 1470 a facut o importanta donatie inaugurala. Sunt de retinut: lupoaica de bronz din sec. V i. Hr. alaptndu-i pe Remus si Romulus intemeietorii Romei in anii 750; capul Meduzei. de Bernini, aceasta avand serpi in loc de par; Gal murind, copie perfecta si impresionanta a unei sculpturi grecesti din sec. III i. Hr; Cupidon si Psiche, intr-o inlantuire care-l prevesteste pe Rodin; galeria imparatilor Romei din care se desprinde Traian prin trasaturile ferme si energice; galeria marilor filosofi si scriitori; copil, scotandu-si un spin din picior; Venus eschilina (capitolina).

    ... si atatea si atatea minuni ale lumii antice.


    [fb]
    ---
    Trimis de Michi in 13.05.10 15:48:52
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: In anii 90 intr-o excursie de grup.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4302 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Panteonul si obeliscul lui Ramses in piata Minerva.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10150 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    Dragoș_MD
    [13.05.10 16:27:22]
    »

    asa! eram sigur ca mai era ceva pe fundul sacului! saru' mana de poveste!

    webmasterXY*
    [13.05.10 23:38:59]
    »

    Mutat la "Descopera Roma".

    pepsi70ro
    [14.05.10 07:14:32]
    »

    Roma este unul dintre orasele de care ma leaga amintiri speciale, citind impresiile tale recente mi-ai facut dor de el, drept pentru care te rasplatesc cu un vot mic dar cu o mare apreciere! Felicitari!

    cristi_an3000
    [28.10.10 16:01:49]
    »

    mi se pare ciudat sa mentionezi Pantheonul pe o lista cu obiective mai putin vizitate in Roma. cand am fost noi, acu nici o luna era plin ochi. si a fost unul din principalele puncte de vazut pe care le-am marcat pe harta inca de acasa.

    MichiAUTOR REVIEW
    [29.10.10 19:10:00]
    »

    CRISTI, am numit Panteonul printre obiectivele mai putin vizitate din cauza ca in cele cca 20 review-uri scrise inaintea mea despre Roma, nu se face nicio referire la acesta. Cum in general oamenii dispun de putine zile pentru vizitarea Romei si stau niste ore la coada la Vatican, am vrut sa atrag atentia asupra obiectivelor de mai sus pentru care ar trebui facuta o fereastra de timp.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082942962646484 sec
    ecranul dvs: 1 x 1