ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Vacanță la Roma – (partea a III-a) - pieţe şi fântâni celebre

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Poate că nu ştiu eu, dar nu cred să existe în altă parte a Europei mai multe „fântâni-opere de artă” (şi obeliscuri), ca la Roma. Sunt celebre, frumoase, s-a scris mult despre ele, s-au făcut documentare, unele au rămas imortalizate în filme artistice (vezi „La dolce vita” filmul lui Federico Fellini). Să am pretenţia că vin acum cu „noutăţi” despre ele sună caraghios, de aceea nici nu mi-am propus aşa ceva. Vreau, doar, să-mi scriu impresiile văzute cu ochii turistului care şi-a dorit mult să le vadă, să facă poze lângă ele şi, odată ajuns acasă să caute ceva mai multe informaţii despre ce a văzut pentru că, recunosc, înainte de a pleca de acasă nu am avut timp să fac acest lucru.

    Voi începe cu ordinea în care le-am văzut. Prima pe care am văzut-o a fost Piazza del Popolo, la care am ajuns cu metroul coborând la staţia „Flaminio”. Se spune că secole de-a rândul în această piaţă aveau loc execuţiile publice şi că, tot aici, veneau femeile şi spălau rufe la fântâna din centrul ei, unde acum este obeliscul. Până la „Poarta Flaminio”, pe unde se intră în piaţă, am mers cu pasul, aproximativ 300 m. Această poartă a fost refăcută, pe partea interioară a ei, de Gian Lorenzo Bernini, în 1655. Ajungem în faţa unei mari deschideri, de formă eliptică, în mijlocul căreia se află obeliscul mai sus pomenit. Pe latura lungă sunt aprox. 150 metri, pe cea scurtă cam 100 metri. Din informările de acasă aflu că obeliscul este un monolit de granit înalt de peste 20 de metri şi a fost construit în Egipt, între anii 1232 şi 1200 î. Hr, în timpul lui Ramses al II-lea, şi adus la Roma de împăratul Augustus.

    În piaţă se mai află trei biserici închinate Sfintei Maria. În partea stângă a Porţii Flaminia este biserica parohială „Santa Maria del Popolo”, care adăpostește picturi şi sculpturi celebre (Caravaggio, Raffaello, Bramante, Bernini). Alte două biserici care seamănă foarte mult între ele sunt „Santa Maria dei Miracoli” şi „Santa Maria di Montesanto”.

    Pe latura lungă a pieţei, în extremităţile formei eliptice se află două impozante grupuri statuare: „Fontana del Nettuno” (a lui Neptun), pe partea stângă cum priveşti dinspre cele două biserici gemene şi o alta, fața în față cu ea, „Fontana della Dea di Roma” (a zeiței Roma). Aceasta este flancată de două statui în poziția șezând, care reprezintă cele două râuri ale Romei, Tibru și Aniene. La picioarele zeiței Roma se află o mică statuie, copie a simbolului Romei antice –„Lupa Capitolina”-, care-i hrăneşte pe Romulus şi Remus. Ce mi-a plăcut în această piață este că sunt montate bănci de piatră pe cele două semicercuri, bănci pe care te poţi odihni după ce ai dat ocol pieţei, admirând statuile şi obeliscul. După odihna și pozele de rigoare făcute, vrem să mergem mai departe, însă o ploicică cu câțiva stropi ne sperie puțin și, vrem, nu vrem, ne adăpostim fiecare după cum îi este voia. Eu intru într-una din bisericile gemene, în „Santa Maria in Montesanto”, partenerul meu rămâne pe treptele bisericii, la aer.

    Încă de la intrarea în biserică mă „izbește”, acesta-i cuvântul, un mulaj de cap mare de om, hidos, suspendat, care nu-și avea locul acolo. Contrariată, o întreb pe doamna care supraveghea locul, despre ce este vorba, de ce se află aici capul acela urât, atârnat de stâlpi, în mijlocul bisericii. Îmi spune că periodic li se acordă dreptul unor tineri artiști plastici italieni să-și expună lucrările în biserică. Îi spun că este o inițiativă bună pentru a-i promova, însă că, după părerea mea, acel cap mai mult sperie, decât să creeze o stare de liniște și de meditație la cele sfinte. Îmi zâmbește, dă din cap afirmativ și din umeri, a neputință, scuzându-se, oarecum, că ea nu are nici o vină. Îi mulțumesc pentru explicație și merg afară să-mi caut „jumătatea”. Ploaia se oprise și, pentru că nu aveam timp să vizităm și biserica parohială „Santa Maria del Popolo”, (nici nu ne propusesem asta pentru că timpul, -bată-l vina !-, este împărţit pe ore, uneori chiar pe minute, în vacanţele noastre), ocolim biserica prin partea ei stângă și ne îndreptăm pașii spre Via del Babuino, care ne duce direct spre

    Piazza di Spagna. Aceasta este așezată la poalele dealului Pincio, iar numele ei provine de la „Palazzo Spagna”, reşedinţa ambasadorilor spanioli, aflată în apropierea ei.

    Este renumită pentru treptele largi, cu patru spaţii de „odihnă” între ele, de la baza cărora se văd turnurile gemene ale bisericii „Trinita dei Monti”. Treptele sunt în număr de 138 și au fost concepute de arhitectul italian Francesco de Sanctis, în jurul anului 1720, la îndemnul Papei Inocențiu al XIII-lea. În timpul primăverii treptele sunt „îmbrăcate” cu flori de azalee care înfrumusețează și mai mult toată zona. La baza treptelor se află „Fontana della Barcaccia”, construită de Berninni, tată și fiu, care are forma unei corăbii ce se scufundă, și care vrea să amintească de inundația din 1598, când Tibrul a ieșit din matcă, revărsându-se în oraș. Fântâna are ca ornamente „soarele și albina”, simboluri ale nobilei familii Barberini, celebră pentru comercianții ei bogați, dar și pentru că din rândurile ei a fost ales Papa Urban al VIII-lea. Piața Spaniei este locul preferat de întâlnire al locuitorilor Romei nu numai pentru frumusețea ei, dar și pentru faptul că brand-urile cele mai cunoscute (Chanel, Gucci, Prada, Dior, Bulgari, Valentino) își au magazinele în fața sau în apropierea pieței. Nu sunt de neglijat nici restaurantele și nici cafenele din jurul ei, printre care „Antico Caffé Greco”.

    Urcând până sus, la biserică, şi privind înapoi, spre piaţă, vedem în mijlocul unui spaţiu semicircular obeliscul „Sallustiano”, realizat din granit roşu, monolit. Are o înălţime de aprox. 14 m. şi hieroglifele par a fi cópii după cele ale obeliscului din Piazza del Popolo. A fost adus la Roma după domnia lui Augustus şi mutat în mai multe locuri până când a fost amplasat aici, la hotărârea Papei Pius al VI-lea, în 1789. Facem câteva poze pe treptele cu flori și intru, apoi, în biserica „Trinita dei Monti”. Aici aflu, din pliante, că înaintea ei, pe la sfârșitul sec. al XV-lea exista doar o mică capelă, că în 1495 regele francez Ludovic al XII-lea a comandat înlocuirea capelei cu construcția unei biserici. Aceasta a început în 1502 și a durat câteva decenii. Este făcută în stil gotic, iar cele două turnuri-clopotniță văzute de jos, încadrează într-o plăcută și relativă simetrie tot ansamblul pieței. Admir în interiorul bisericii picturile care decorează diferitele capele, fac poze unor statui care mi-au plăcut în mod deosebit și merg afară să-mi caut partenerul, pe care-l găsesc studiind harta orașului, ca să vadă cum putem ajunge la

    Vila Borghese. Cumpărând cardul „Roma Pass”, ne-am bucurat că aveam posibilitatea să intrăm să vizităm la vilă „Galleria Nazionale d´Arte Moderna”, care include o renumită colecție de artă, adevărate capodopere, sculpturi de Bernini și Canova, picturi ale lui Caravaggio, Tiziano și Raffaello. Vila se află în „Parcul Borghese”, cel mai mare parc-grădină publică din oraș (80 ha). Intrând parc ne orientăm după un panou-indicator cum să ajungem la vilă. O luăm puțin spre dreapta și la capătul unei alei lungi, oarecum paralelă cu împrejmuirea parcului, zărim de departe vila de culoare albă, a cărei siluetă elegantă se profila pe cerul senin al acelei zile din luna mai. Este alcătuită din trei corpuri perfect simetrice pe axa centrală, cu cinci arcade în mijloc, la care se ajunge urcând pe două scări alipite clădirii, din sensuri opuse.

    Prezentăm la intrare „biletul nostru pre-plătit”, cardul, și, fară să-l ia în seamă, doamna care ar fi trebuit să ne permită intrarea ne spune că nu este valabilă plata cu cardul dacă nu am făcut, „on-line”, programarea la vizită cu cel puțin șapte zile înainte. Îi spunem că nu am avut cunoștință de acest lucru, că nici cei care au vândut cardul nu ne-au atras atenția, însă, am fost „trași de urechi” că nu am consultat site-ul lor.

    Cu regret și supărare că nu ne-a dat prin cap să consultăm de acasă site-ul Galeriei Vila Borghese, dar și pentru proasta lor informare și organizare, am renunțat și, cu timpul rămas la dispoziție, ne-am plimbat prin parcul imens al vilei, după ce am mâncat câte un sandwich gustos și am băut o bere și un suc, de la unul din chioșcurile ce împânzesc locul.

    Din informările de acasă aflu că parcul a fost la început, în anul 1605, o mare podgorie și că Scipione Borghese, un cardinal și mare pasionat de artă, a început transformarea podgoriei în cea mai extinsă grădină din Roma. Aceasta avea inițial o formă simetrică, mai târziu a fost refăcută într-o formă mai naturală, adăugându-i-se și un lac artificial. Pe insula din mijlocul lacului a fost construit un mic templu ionic, dedicat zeului medicinei, Asclepios. Noi nu am ajuns până acolo, neștiind de la început acest lucru.

    După o plimbare binefăcătoare, dar puțin obositoare, și după ce am mai savurat o înghețată la cornet, ne-am îndreptat spre stația de metrou Barberini, care se află în piața cu același nume.

    Piazza Barberini se află pe colina Quirinal, una din cele șapte ale Romei, și este o deschidere largă, în mijlocul căreia se află „Fontana del Tritone”, operă a binecunoscutului Bernini. În apropiere se află și „Palatul Barberini”, palatul Papei Urban al VIII-lea, patron al Artelor, din Roma. Nu ne propusesem să vizităm Palatul, nu mai aveam timp, era târziu și eram obosiți. Am făcut doar câteva poze în apropierea fântânei Tritonului, pentru frumusețea ei și spre aducere aminte. Într-un alt review am să povestesc și despre celelalte piețe și fântâni admirate de noi, la Roma.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de doinafil in 26.07.17 17:22:08
    Validat / Publicat: 26.07.17 20:11:08
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: În nord, Bologna, Veneția

    VIZUALIZĂRI: 1584 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 10. „La Barcaccia”, opera lui Bernini, tată și fiu.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [26.07.17 20:46:31]
    »

    @doinafil: Un articol minunat, scris cu mare drag fata de locurile vizitate. Imi place si am mai spus asta, minutiozitatea cu care atat tu cat si sotul tau va structurati articolele. Cred ca Roma este un izvor inepuizabil de locuri minunate astfel inact pentru o perioada limitata nici nu stii ce ai putea avea in plan sa vezi.

    Mi-a placut de asemenea sa te vad alaturi de celelalte flori.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    doinafilAUTOR REVIEW
    [26.07.17 21:18:52]
    »

    @mishu: Mulțumesc pentru vot, apreciere și ecou, draga mea!

    Spre deosebire de tine și de mulți alți colegi ai noștri, mai tineri sau mai puțin tineri, nu am deprinderea și ușurința alcătuirii unui review. Îmi ia ceva timp să scriu ce am văzut, ordinea în care am făcut-o, să aleg din multele poze făcute pe cele mai bune. Nu mai vorbesc de timpul alocat citirii a review-urilor ce se postează de colegii noștri. Mi-aș dori să le citesc pe toate, dar asta nu este cu putință, oricât m-aș strădui.

    De aceea articolele mele nu țin pasul cu data la care „am fost acolo”, respectiv luna mai a. c.

    Acum închei, pentru că vreau să citesc un articol de-al tău! Să ai zile de vacanță senine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio
    [26.07.17 21:53:24]
    »

    @doinafil:

    Foarte frumos articol Doina, bun de luat cu noi. Scrii frumos si ne scutesti de o munca in plus cautand informatii, de aceea l-am si trecut la favorite.

    Legat de Roma, ieri am vazut la stiri ca s-a oprit apa la cele mai multe fantani din Roma, chiar si la Vatican parca am inteles, din cauza secetei.

    Iti doresc o vara frumoasa si astept continuarea!

    doinafilAUTOR REVIEW
    [26.07.17 22:33:46]
    »

    @elviramvio: Mulțumesc frumos pentru vot și aprecieri, Elvira! Mă bucur că-ți place cum scriu (greu, dar scriu!)

    Îi spuneam și lui @Mishu, mai sus, că mă bucur pentru toți cei care aveți ușurința scrisului, printre care te numeri și tu.

    Când noi „amfostacolo”, apa fântânilor nu era oprită, ne-am bucurat de spectacolul întreg, al operei de artă și a jocului apelor ce se revărsa din ele.

    Mă bucur pentru tine că ai fost de curând la Istambul!

    Aștept să citesc și ce mai ai de povestit!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mprofeanu
    [27.07.17 09:32:12]
    »

    @doinafil: Frumoasă întreaga ta excursie la Roma, cetatea eternă, frumoase și pozele!

    Cum trece timpul, obiectivele turistice rămân aceleași, mai recondiținate sau nu, după posibilități, frumoase însă!

    Am văzut și eu Roma în vara anului 1997, 20 de ani, am stat atunci doar 3 zile pentru că veneam dintr-un circuit de 18 zile prin toată Italia, a fost penultimul oraș văzut din excursie, a urmat apoi Veneția. Când am plecat cu autocarul din ea și acum îmi aduc aminte, poate pe un fundal sonor deosebit, am început să plâng...

    Italia și Roma sunt deosebite și nu se pot uita...

    Am aruncat cu un bănuț în Fontana di Trevi așezată cu spatele, banul a căzut în fântână, nu cred că voi mai reveni...

    Prin articolele tale am devenit cam nostalgică...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&Ema
    [27.07.17 11:43:50]
    »

    @doinafil:

    Am asteptat cam mult partea a III-a, dar inca nu am plecat spre Roma, inca mai cuget in ce luna sa zbor (gratis sau cat mai ieftin).

    Multumesc pentru acest nou articol pe care il salvez, as usual, la favorite.

    Numai de bine!

    Sanatate!

    Plimbari minunate! Sa ne revedem cu bine!

    Abia astept sa ajung la Roma si sa imi vina si mie randul la povestit.

    Suntem nerabdatori, mai e putin.....

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    doinafilAUTOR REVIEW
    [27.07.17 12:27:24]
    »

    @mprofeanu:

    Mulțumesc pentru „vizită” și pentru aprecieri!!!

    Așa este, timpul zboară lăsând urme pe noi, oamenii, nu și pe operele de artă ale Romei. („Fontana di Trevi” strălucea după ultima toaletare, n-am aruncat cu bănuț, era f. f. mare aglomerație).

    Nu știu cum arăta cu 20 de ani în urmă, acum Roma, ca mai toate capitalele și orașele Europei, este un șantier, se construiește sau renovează „într-o veselie”.

    Am văzut și eu Veneția în urmă cu ceva ani, chiar de două ori. Ca Roma nu-i niciuna, poate doar Milano sau Florența (n-am ajuns la ele, încă!)

    Poate că bănuțul tău aruncat în fântână te va ajuta să revii acolo, nimeni nu știe ce va fi mâine, nu-i așa?!

    Îți doresc să se împlinească dorința ta ca să vezi și tu măcar ce-am reușit noi să vedem!!!

    Vacanțe frumoase îți doresc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    doinafilAUTOR REVIEW
    [27.07.17 12:35:53]
    »

    @Dan&Ema:

    Vă pup, Dane! Așa este, scriu mai greu, (ce să fac?!), nu mai sunt tânără, ca voi!

    Mă bucur pentru voi că ați reușit să vedeți atâtea locuri minunate într-un timp, relativ, scurt!

    Vom pleca curând și noi pe litoralul nostru, la „2Mai”.

    Mulțumesc pentru vizită și ecou și...

    Vacanțe frumoase, cu vreme și voie buuuuună!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krisstinna
    [27.07.17 15:37:00]
    »

    @doinafil: Felicitări, te pup cu drag, am reușit să citesc și sa îți scriu câteva cuvinte, te-am și te urmăresc dar spre rușinea mea nu am găsit timp pentru un ecou.

    Și mie îmi e din ce in ce mai greu să scriu articole, nici eu nu sunt mai brează decât tine

    doinafilAUTOR REVIEW
    [27.07.17 17:15:54]
    »

    @krisstinna:

    Mulţumesc pentru ecou, Krisstinna!

    Pentru a ţine pasul cu tot ce se întâmplă pe AFA, ar trebui să avem fiecare câte 10 perechi de ochi şi câte 10 perechi de mâini (cel puţin!).

    Abia, abia reuşesc să urmăresc eu, pensionară fiind, ce să mai zic de voi, copiii încă salariaţi!

    Te pup şi-ţi urez să aveţi vacanţe frumoase!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Aurici
    [27.07.17 17:33:06]
    »

    @doinafil: La Roma am făcut jumătate de veac chiar în ziua când se termina sejurul și surprizele de acolo, au continuat și în țară după ce am aterizat. Cum să nu țin eu Roma minte, mai bine decât oricare altă destinație? Și cum să nu-mi facă plăcere să citesc și să văd oricând?

    Am recunoscut toate locurile din pozele tale. Sper să mai revin și eu vreodată.

    Ceva asemănător am pățit și noi cu Vila Borghese, dar lasă că abia avem motiv (încă un motiv) să ne întoarcem.

    Numai bine, călătorii frumoase în continuare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    doinafilAUTOR REVIEW
    [27.07.17 18:14:02]
    »

    @Aurici:

    Mulţumesc pentru vot şi ecou, Aurici!

    Daaaaa, Roma nu poate fi uitată, n-ai cum, chiar dacă nu se întâmplă să ŞI aniversezi acolo o vârstă aşa de frumoasă!

    Îţi urez ca la proxima aniversare să reuşeşti să revezi ce nu ai reuşit data trecută!

    Un turist ar trebui să stea cel puţin o lună, două chiar, ca să se poată bucura de toate frumuseţile ei.

    Să ai vacanţe frumoase în continuare!!!

    Mă bucur pentru tine că ai văzut Kaliakra!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, Dan&Ema, doinafil, elviramvio, mishu, mprofeanu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075604915618896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1