ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tecuci [GL]
ÎNSCRIS: 02.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 5 zile
familie cu copii
3 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 11 MIN

    Roma in cinci zile

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Roma a fost visul frumos al aceste vacante italiene, am hotarat ca este orasul in care mi-ar placea sa traiesc, daca as putea sa aleg!

    Am fost cazati la 15 minute de Vatican si am hotarat ca in cele cinci zile cat stam la Roma sa mergem numai pe jos, sa savuram din plin frumusetile orasului si atmosfera italiana autentica. Astfel, socotisem la un moment dat ca am facut zilnic aproximativ 10 km pe zi, aproape ca ne-am rupt picioarele dar a fost tare frumos!

    Prima zi la Roma :

    Iniatial am hotarat ca Roma sa o facem cu ghid roman dar din pacate programul nostrum nu s-a suprapus cu cel al ghidului (era plecat din Roma in perioada cand am fost noi) asa ca ne-am facut programul cum ne-am priceput mai bine.

    In prima zi, am plecat cu mult entuziast spre Piazza Venetia, am ajuns la Palatul Vittorio Emanuel unde este si mormantul eroului necunoscut. Se poate intra, atat in curte cat si in cladire (contra cost, 7 euro, de sus se pot face poze frumoase). Noi am ramas afara la aer, am facut poze si ne-am tras un pic sufletul, desi foarte devreme era foarte cald (dupa temperatura blanda de la Venetia, Roma ne-a naucit, pur si simplu). Palatul este inchinat lui Victor Emanuel al II lea, numit si ,,Parintele Patriei’’, este o cladire din marmura alba cu niste scari si sculpturi superbe si se vede de departe.

    In imediata apropiere se afla Forumul Roman si Colosseumul. Forumul se poate vedea de sus sau se poate intra in ansamblul arhelogic. Nu aveam bilete cumparate dar ne-am asezat la coada, nu parea mare si cam in 30 de minute am intrat. Cu acelasi bilet se poate intra si la Colosseum. Nu mai stiu cat am platit, in orice caz mai putin de 20 de euro de adult si stiu ca pentru copil am avut reducere. Coada de la Colosseum am vazut ulterior era de cateva ori mai mare decat cea de langa Forum si spre surprinderea mea si randul pentru cei cu bilete luate on line era destul de mare.

    Forumul Roman a fost inima Romei, senatul si locul in care s-a scris istoria antica, este un ansamblu de constructii ramase in picioare de mai bine de 2000 de ani care te lasa fara cuvinte. Ruine ale bisericilor, templelor, altarelor, totul este impresionant si daca aveti si ghid cred ca nu va puteti dori mai mult. Din pacate temperature se apropie de 40 de grade in iulie, toata piatra degaja caldura, pe mine picioarede deja nu ma mai ascultau si cu parere de rau nu am putut sa strabat tot ansamblu si dealul Palatin insa ce am apucat sa vedem ne-a lasat fara cuvinte. Neaparat sa intrati in biserica dedicate Fecioarei Maria, este printre putinele biserici cu influienta bizantina din Roma. Acum pe ruine se mai poate vedea o parte din picture originala iar pe ecrane se proiecteaza imaginea reconstituita panoramic a bisericii asa cum ar fi trebuit ea sa fi fost acum 2000 de ani!

    Din Forum se trece pe o poarta de acces securizata spre Colosseum unde o multime impresionanta de turisti asteptau sa intre. Forte de ordine peste tot, militari inarmati care trebuiau sa ne dea un sentiment de siguranta desi fara sa vrei te intrebai cum ar putea sa identifice un posibil terorist in marea aceea de oameni. Ma rog, dupa ce am trecut de detectorul de metale am intrat in sfarsit. Se poate urca la etajul unu unde erau lojele aristocratiei si la etajul doi unde statea plebea, se vad catacombele in care statea animalele si sclavii, totul este impresionant. Nu poti sa stai prea mult sau sa faci poze pentru ca valuri de turisti se misca intr-o parte sau alta si te prind intre ei.

    Am iesit nauciti de caldura si de atata popor miscator si am cautat umbra si apa rece. Umbra nu prea e dar pentru ca era deja ora pranzului ne-am indreptat spre o terasa pe care am mancat lasagna, paste si pizza ca la o mama italianca acasa. Mancare foarte buna, atmosfera frumoasa stricata de cativa co-nationali de-ai nostril care veneau si ,,cantau’’ pe la mese. Pacat, am auzit foarte putin vorbindu-se romaneste in Roma dar ,,cantaretii ‘’ si ,,cersetorii ‘’ erau toti romani.

    Urmatorul obiectiv pe lista era biserica San Pietro in Vincoli, aflata in aceeasi zona cu ce vizitasem pana acum. Pentru ca biserica este inchisa in timpul pranzului am mers in parcul de vis- a vis de Colosseum sa ne odihnim putin.

    Basilica San Pietro in Vincoli are acces gratuit (desi la intrare am vazut un anunt in engleza care spunea ca in cazul in care ni se cer bani sa nu platim, ceea ce ma face sa ma gandesc ca a fost probabil vreun ,,intreprizator ‘’ care s-a gandit ca se poate imbogati asa).

    Aici sunt adapostite doua minuni ale lumii noastre : lanturile cu care a fost legat Sfantul Petru la Ierusalim si despre care se zice ca s-au unit in mod miraculous intre ele si statuia lui Michelangelo, Moise. Nu sunt mistica, nu cred in toate teroriile conspiratiei prezentate peste tot dar despre Michelangelo am propria mea teoria ca nu a fost om, a fost Dumnezeu. Perfectiunea cu care si-a lucrat statuile, toata opera sa de fapt, este supraomeneasca si probabil irepetabila.

    Plecam fara cuvinte spre urmatoarea atractie : Fontana di Trevi dar inainte cautam o farmacie sa ne luam potasiu si magneziu, deja nu mai avem resurse, desi este mai mult de ora 4 dupa amiaza soarele arde ca in miezul zilei. Cu GPS-ul in mana, fa-o la stanga, fa-o la dreapta ne trezim in fata cu minunea, locul de vis si care reprezinta magnetul care o sa ma atraga in fiecare zi de acum inainte : Fontana! Cuvintele nu pot reda sentimentul pe care l-am avut : in lumina orbitoare, combinatia de marmura alba si apa turcuaz, freamatul oamenilor si al apei, fericirea de pe fetele tuturor. Langa fantana, lumea dupa lume, abia am reusit sa ne strecuram pana pe marginea ei sa ne aruncam banutul si sa ne punem dorinta de rigoare!

    Deodata aud langa mine in o voce suava in romaneste : ,,Nu-mi vine sa cred ca sunt aici! ‘’. Ii raspund in gand : ,,Nici mie’’. Doamna si-a dat seama ca am inteles-o, ne zambim si ne uram vacanta placuta. Ce frumosi sunt uneori oamenii!

    Nu mai putem sta, soarele ne prajeste iar locurile la umbra sunt ocupate dar ne promitem sa mai venim si maine, si poimane, cat stam la Roma …

    Ne cumparam o inghetata buna si plecam mai departe. Unde? Pai hai la Panteon, poate mai e deschis. ajungem la 5 fara un sfert, la 5 se inchide. Si aici multa lume, multi agenti de paza si militari, arme grele si infricosatoare, o lume nebuna care ne face sa ne fie frica de cel de alaturi.

    Panteonul este o alta minune arhitectonica ramasa in picioare de 2000 de ani, loc de cult si de rugaciune initial pagan, apoi crestin. Aici sunt inmormantati Victor Emanuel al II, primul rege al Italiei si Rafael. Interiorul este luminat doar de ,,gaura ‘’ din plafon, impresionant, inca o data o spun.

    Ne mai tin picioarele pe astazi? Parca da, dupa o pauza de cafea plecam spre Piata Navona, ultimul obiectiv pe ziua de astazi. Este deja aproape ora 6 dupa masa, piata este plina de turisti si localnici deopotriva, cei din urma improvizand diverse moduri de atragere a turistilor : levitatie, caricatura, magie, desen cu spray colorat si flacara, cantat la chitara. O atmosfera de vis dar si raiul hotilor de buzunare in aceeasi masura.

    Am intrat in biserica de pe latura mare a pietii Sant ‘Agnese, picturi si statuiete impresionante, mi-a placut mult.

    Apoi am mers la fiecare din cele trei fantani din piata si am admirat lucratura lor. Este halucinant sa auzi ca in urma cu cativa ani cineva a vandalizat o asemenea frumusete.

    Atmosfera era atat de relaxanta incat nu ne venea sa mai plecam spre casa, dar deja vasusem asa de mult pentru prima zi…

    Ziua a doua:

    A fost dedicata Vaticanului si Basilicii San Pietro. Am avut bilete cumparate on line (16 euro adult, 8 euro copil, 7 euro audio ghid si 4 euro de persoana supliment ptr achizitia on line), am intrat repede, desi dimineata randurile erau deja impresionante pentru cei care nu aveau inca bilet. Sa nu uit : sa nu aruncati biletele de la Vatican, tot cu ele puteti vedea Villa Farnesina cu ale ei fresce de Rafael, va povestesc mai incolo.

    Nu o sa insist mult pentru ca s-a tot scris, muzeele Vaticanului sunt superbe si merita vazute dar cred ca ar fi mai bine in alta perioada nu in luna iulie cand am fost noi. Era o mare uriasa de turisti, nu poti sa stai sa savurezi nimic pentru ca din spate vin mereu alti si alti turisti care te forteaza sa tii ritmul cu ei, esti ca pe autostrada, nici pe banda de urgenta nu esti in siguranta… Mi-a placut foarte mult si imi doresc sa revin pentru ca sunt asa multe de vazut …

    Dupa ce am strabatut sala cu sala am ajuns in sfarsit la Capela Sixtina, noi si alta o suta de suflete, aproape ca nu mai era aer de respirat, turistii erau masati pe mijlocul salii, nu aveai voie sa stai unde vroiai sau tiese parea cel mai potrivit de vazut pentru ca agentii de ordine iti impuneau unde sa te opresti. Pacat, pictura este atat de frumoasa si expresiva, in casca o voce calda iti povesteste mult dar nu ai cum sa te asezi pe o latura sau alta sa admiri ce e de admirat pentru ca din dorinta de castig sunt lasati prea multi turisti o data in muzeu.

    Incarcati de sentimente contradictorii dar coplesiti de frumusetea picturilor si a lucrurilor expuse plecam de la Vatican spre casa, asa cum am spus stateam foarte aproape. Pe drum ne-am oprit la Osteria Dei Pontifico (cred ca am scris bine) un restaurant fondat in anii 50 care ne-a facut sa ne simtim ca intr-un film Italian, curat si cu mancare foarte buna.

    Dupa o bine meritata odihna am plecat spre Piata San Pietro si a sa basilica celebra. Dupa ce am trecut de detectorul de metale ne-am indreptat spre biserica in care incap 50 000 de oameni (din fericire, nu erau asa multi cand am ajuns noi fiind aproape de ora inchiderii, ne-am putut misca lejer si sa admiram ce era de admirat).

    ,,Pieta ‘’ imi intareste din nou convingerea ca Michelangelo nu a fost om, este ireal de frumos, expresiv, emotionant, Cristos in bratele Fecioarei, detalii pe care nu le poti face nici in gand dar in marmura. Statuia este in spatele unui perete de sticla pentru ca un anii ‘70 un nebun a incercat sa devasteze o asemenea frumusete.

    Facem turul basilicii si ne intoarcem la Pieta sa o mai admiram inca o data. Iesim si vedem schimbul de garda elvetiana, ne oprim langa fantana arteziana in care porumbeii fac baie sa se racoreasca si ei, admiram obeliscul egiptean, statuile apostolilor. Totul este la superlative, italienii iubesc frumosul, traiesc pentru frumos.

    Plecam spre Sant ‘Angelo, admiram statuile ingerilor de pe podul peste Tibru si ne propunem sa ajungem la Bocca De La Verita. Ajungem tarziu, poarta este inchisa de cateva ore dar vedem celebra gura prin grilajul de protectie. Norocul nostu, asa am ramas si cu mainile intregi ca cine stie ce pateam daca o gaseam deschisa si gata sa ne ia la intrebari!

    S-a terminat si cea de a doua zi, mergem la somn, si astazi am facut multi km si am vazut frumusetile lumii!

    Ziua a treia si a patra :

    Ziua a treia si a patra ne-am dedicat-o bisericilor, pentru ca fiecare ascunde cate o comoara : Michelangelo, Caravaggio, vitralii spectaculoase si stradutelor si cartierelor mai putin turistice pentru a intra in atmosfera orasului Italian autentic

    Am revenit in Piata Navona sa vedem cum arata si dimineata (la fel de frumoasa) se de aici pe niste stradute inguste ajungem imediat in Piazza della Rotonda unde am gasit biserica San Luigi dei Francezi, o biserica administrata de Ambasada Frantei si in care sunt trei tablouri semnate Caravaggio, intunecate si impresionante – este recunoscut pentru stilul sau de a picta sfintii diferit de ce se pictase pana atunci, adica batrani, desculti, lucru neinteles in epoca si contestat, fireste.

    De aici am plecat spre Santa Maria Sopra Minerva din Piazza Minerva unde am vazut o statuie semnata Michelangelo si niste vitralii superbe. In fata bisericii este un obelisc cu un elefant la baza, simbol al pacii si linistii interioare, se zice.

    Bineinteles am revenit la Fontana di Trevi asa cum ne-am promis cu o zi in urma si apoi am mers in Piata Spania pentru a vedea celebrele trepte spaniole. Din pacate zona treptelor era inchisa, nu am vazut-o plina de flori asa cum o vedem in fotografii pe net.

    Mi-a placut mult Campo dei fiori, Piata cu flori, pe care am vazut-o atat dimineata cand chiar arata ca o piata, cu tarabe, comercianti de fructe, legume si multe alte nimicuri dar si seara cand tarabele dispar si fac loc meselor si teraselor in aer liber.

    Am trecut prin cartierul evreiesc, imi pare rau ca nu am intrat la muzeul evreiesc, am ajuns la o ora la care era deja inchis, am mers in celebrul cartier Trastevere, ne-am plimbat pe malul Tibrului si am admirat fiecare cladire, piata, piateta iesita in cale. Totul foarte frumos.

    Asa cum va spuneam, cu biletele de la Vatican, timp de 5 zile se poate intra cu reducere (5 euro adult, copilul gratis) la Villa Farnesina in Trastevere, vila in care se pot admira fresce de Rafael. Cladirea nu este foarte mare, este construita in stil renanscentist si a apartinut Papei Iulius al II lea. Este foarte frumoasa iar in gradina are tot felul de soiuri de lamai (copacei plantati in ghivece sau direct in pamant).

    Ultima zi la Roma a fost si un fel de ,,daca doriti sa revedeti ‘’ pentru ca am revenit in locurile care ne-au placut cel mai mult, apoi am plecat spre Rimini.

    As reveni la Roma oricand, as relua fiecare obiectiv vizitat pentru ca sigur as mai avea ceva de vazut, mi-as pune pe lista Columna lui Traian pe care am ratat-o, villa Borgese si cate altele.

    Poate intr-o zi si acest vis se va implini.


    [fb]
    ---
    Trimis de monaca in 26.08.16 19:48:23
    Validat / Publicat: 27.08.16 06:09:00
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 5305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (monaca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Piazza Venetia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    mprofeanu
    [27.08.16 09:58:31]
    »

    @monaca: Deosebit reviewul și bineînțeles pozele!

    Sunt sigură că vei reveni la Roma doar ai văzut și cred că ai aruncat un bănuț cu spatele în Fontana di Trevi. Cu ban sau fără ban sigur vei reveni și îți doresc din suflet!

    Am fost și eu acolo dar în urmă cu mulți ani și tot așa ca și voi am mers mai mult pe jos. Sper să revin și eu!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    monacaAUTOR REVIEW
    [27.08.16 10:34:46]
    »

    @mprofeanu: Mulțumesc! Bănuțul a fost aruncat din poziția bună (cred) și ar trebui sa își facă datoria și sa ne ajute sa mai ajungem la Roma, ar mai fi atâtea de văzut și vizitat.

    mariana.olaru
    [28.08.16 17:23:02]
    »

    Am admirat din nou fluiditatea rememorărilor tale, care mi-au adus aminte cu multă intensitate de propria mea vizită la Roma. Și mie mi-a plăcut ”cetatea eternă”, nu știu dacă mi-ar plăcea sau măcar m-aș simți confortabil să trăiesc acolo, dar fără îndoială este orașul pe care nu m-aș plictisi să-l revăd în fiecare an.

    Fără să am aroganța atotștiutorului și nici infatuarea de a da lecții oricând și oricui, te-aș ruga să primești cu bunăvoință următoarea mea observație, pe care mi-o îngădui nu ca pe o corecție care te privește, ci ca pe o încercare de a face ca informațiile noastre, ale tuturor celor care scriem pe acest site, să fie corecte și la obiect, iar eventualele controverse să fie cât se poate de constructive. În speță, mă refer la Monumentul lui Vittorio Emanuele II, pe care tu îl nominalizezi drept ”Palatul Vitorio Emanuel”. Aparent, nu e mare lucru dacă îl socotești un palat, mai ales că înfățișarea lui te trimite cu gândul la fațada unui palat. Totuși, mulți alții înțeleg să facă diferența între un palat și un monument, după cum există și persoane care înțeleg prin palat un loc de domiciliu pus în valoare de eleganță și lux. N-aș vrea să fac aici teoria ”dicționarului explicativ” referitoare la cele două noțiuni, ca să înțelegem de ce un palat poate fi considerat un monument (de arhitectură), pe când un monument nu poate fi un palat. Monumentul lui Vittorio Emanuele II nu a fost și nu este un palat, ci e o structură arhitectonică triumfală închinată memoriei primului rege al Italiei unite.

    O precizare se cuvine a fi făcută și în legătură cu presupusele lanțuri ale Sfântului Petru aflate la Biserica San Pietro in Vincoli : acestea sunt nu numai relicvele întemnițării Sfântului Petru la Ierusalim, dar și cele recuperate din "Carcera Mamertinica", locul întemnițării Sfântului Petru la Roma, din porunca Împăratului Nero. Despre aceste două perechi diferite de lanțuri se spune că s-au alipit în mod miraculos, în momentul punerii lor împreună, în aceeași raclă.

    Cât despre propria ta teorie, cum că Michelangelo n-a fost om, ci de-a dreptul Dumnezeu, cu tot respectul pentru opiniile tuturor, deci și pentru opinia ta, trebuie să mărturisesc că nu o împărtășesc, dar o înțeleg, pentru că totdeauna exaltarea în exces duce la răsturnarea plafoanelor de valori. Cred că Michelangelo a fost un om. Unul genial și aproape inimitabil. Dar cu siguranță nu a fost perfect, așa cum cei mai mulți dintre noi îl percep pe Dumnezeu.

    Să auzim de bine și să avem parte de noi călătorii care să ne îmbogățească experiența de viață!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    monacaAUTOR REVIEW
    [28.08.16 17:34:35]
    »

    @mariana. olaru: Mulțumesc!

    André
    [30.08.16 17:40:35]
    »

    @monaca: buna ziua! Ne puteți spune cum este atmosfera acolo? Dupa atâtea nenorociri, ma refer la cutremurul devastator din Amatrice.

    Am bilete spre Roma pt data de 9 Septembrie si am o teama cumplita.

    Multumesc!

    monacaAUTOR REVIEW
    [30.08.16 19:46:19]
    »

    @André: Noi am fost în intervalul 20-25 iulie și nici nu ne-am gândit la un potențial cutremur, când mă uit acum la știri mă îngrozesc.

    Mie însă altceva mi s-a părut înfricoșător și anume toate forțele de ordine, militari, polițiști masați în jurul obiectivelor înarmați cu arme de lupta.

    Cat eram noi acolo a fost atacul din Germania de la Mac Donald's și în aceeași zi a fost vizibil ca s-au înmulțit militarii și armele pe strada. Ei sunt puși sa ne protejeze dar ca turist Îți transmit o stare de panica și de pericol iminent.

    Nu am avut nici un incident și va doresc același lucru, sa va bucurați de vacanta!

    André
    [30.08.16 19:54:47]
    »

    @monaca: Multumesc!!!

    Lumipumi
    [22.12.16 10:27:32]
    »

    Aş parafraza un pic un proverb: vedi Napoli e puoi mori punând Roma în loc.

    Este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii!

    Felicitări pentru review!

    monacaAUTOR REVIEW
    [22.12.16 10:30:00]
    »

    @Lumipumi: Asa este, multumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    André, mariana.olaru, monaca, mprofeanu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076866149902344 sec
    ecranul dvs: 1 x 1