ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 10 MIN

    Roma, cetatea eterna. Primo tempo

    TIPĂREȘTE

    Entuziasmat după câteva zile de primăvară petrecute în Veneția, am vrut ca vara să fie la Roma. Şefa a obiectat, că ea vrea să stea la plajă, să înoate, dar eu, ca bărbatul, am pus piciorul în prag şi-am zis hotărât : "Hai mami, c-o să fie frumos, o să fim ca Gregory Peck şi Audrey Hepburn, dar fără scuter, că n-am carnet. Cine a mai văzut Colosseumul de mână cu mine? " Până la urma am reuşit, ba mai mult, când am întrebat : "Vrei să fac rezervare la Vatican şi pentru tine? " a sărit de doi metri în sus "cum să te duci la Capela Sixtina fără mine? " Vacanța la Roma a fost mai interesantă decât pentru Peck & Hepburn, chiar dacă n-am sărit în Tibru şi n-am spart o chitara în capul cuiva. Îmi doream de foaaarte multă vreme să merg la Roma. Dacă mă întreba cineva ce vreau să văd, avea nevoie de ceva timp ca să asculte tot ce vroiam, căci mă documentasem, citisem şi dacă mai pun şi şcoala la socoteală ştiam câte ceva despre Cetatea eternă.

    Şi ca să încep povestirea scot din calculator Jurnalul de bord (Roma 2012), că doar sunt Radu Tudoran, pun toate verbele la persoana I, singular sau plural, trec totul doar în limba română, mai privesc pe poze să-mi mai reamintesc acele zile frumoase, şi iata povestirea.

    Cazarea am avut-o pe lângă Piața Bologna şi la început m-am cam speriat pentru că hărțile pe care le aveam nu erau destul de mari să încapă şi ea. Am tras concluzia, pripită, că ne-am cazat la dracu'n praznic, ca să mă exprim plastic şi folosind doar cuvinte din dicționar. Mulțumită însă Google am reuşit să stabilesc trasee pornind din Piața Bologna, fie cu autobuzul, fie cu metroul. Am citit tot ce s-a scris pe AFA despre Roma, şi nu că-i site-ul nostru, dar aici găseşti informații cu adevărat valoroase, alături de impresii, amintiri, s. a., care să facă lectura atractivă. Am stat o săptămână, dar pregătirea a durat cam două luni, şi cum cineva a spus într-un review (şi-mi pare foarte rău că n-am reținut cine), mai frumoasă decât călătoria este doar pregătirea ei.

    Am ajuns la Roma cu o companie low-cost, o ştiți cu toții, este ungurească şi are culorile roz-violet, şi de la aeroport am luat autobuzul care ne-a debarcat la Termini, inima oraşului, loc mai important pentru turişti decât orice muzeu, hotel sau magazin de suveniruri. Intrând în underground ne-am deplasat rapid cu trenul subteran, apoi după hartă, fără să caut muşchii pe copaci precum cercetaşii, până la hotel. Acesta era mic, camera pe undeva pe la subsol, dar era răcoare şi plăcut. Am descărcat geamantanele şi fuga la metrou înapoi.

    Pornim de la Termini pe Via Cavour spre Piazza dell’Esquilino şi intrăm la Santa Maria Maggiore. Pentru mine reprezintă, înainte de toate, locul unde este îngropat Gianlorenzo Bernini, sculptorul pe care îl admir cel mai mult. Cu toata precizia şi finețea modelării în marmură, mi se pare mult mai pământean decât celestul şi religiosul Michelangelo sau decât incriptatul nostru Brâncuşi. Încărcată de artă (fresce de Guido Reni, sculpturi de Arnolfo di Cambio, Bernini) şi istorie (Sf. Ieremia, traducătorul Bibliei în latină şi mai mulți papi odihnesc aici) acestă biserica îşi are propria legendă, legată de o noapte de august când a nins pe dealul Esquilin. Dar dacă vreți să ştiți mai multe căutați pe Wikipedia sau mai bine în alte review-uri scrise pe AFA despre Roma. Am fost un pic cam dezamăgit căci n-am putut ajunge la mormântul lui Bernini, deoarece în zona Capelei Sistine meşterii lucrau de zor şi era un praf de n-aş fi văzut nici Colosseumul dacă ar fi fost acolo. Şi tot ca un amănunt important doar pentru noi, biserica Santa Maria Maggiore nu este teritoriu italian, ci aparține de Sfântul Scaun, aşa că parafrazându-l pe nea Jean Constantin, am făcut cu Şefa două țări deodată, şi Italia, şi Vaticanul.

    Ieşind din biserică aş fi vrut să alerg spre următorul obiectiv de pe listă, dar nu am continuat fără s-o duc pe Şefa la un capuccino adevărat. Sau ea m-a dus pe mine. Nu este relevant cine a plătit, atât timp cât eu am fost acela. Continuăm pe Via di San Martino ai Monti, trecem de Torre dei Capocci, şi ajungem la biserica San Martino ai Monti, apoi urmăm Via de Sete Sale. Mi-ar fi plăcut să intru, dar pe Şefa o urnesc greu şi o opresc şi mai greu, aşa că a doua oprire semnificativă a fost la San Pietro in Vincoli. Fără a avea o fațadă impozantă, ba mai mult având un grilaj ca la Zoo, acesta atrage turiştii mai ceva decât o pizzărie la orele prânzului, pentru că în interior se află celebra statuie a lui Michelangelo reprezentându-l pe Moise, purtând pe cap nişte... Vă uitați şi voi şi credeți ce vreți. Şi tot aici sunt expuse lanțurile cu care a fost legat Sf. Petru, despre care legenda spune că au fost aduse separat, dar că în timp s-au sudat. Şefa m-a imortalizat într-o poză, purtând ochelari, ca un intelectual. Cu Moise, nu cu lanțurile.

    Considerând că am alergat destul, fiind şi trecut de prânz, am făcut o haltă de realimentare la o terasă romană. Am mâncat tradițional, adică mici şi bere. Glumesc, de unde bere bună? Am luat vin. De obicei, după o masă bună simt nevoia să cuget puțin cu capul în mâini şi coatele pe masă (ştiu că nu este elegant, mi-a spus bona englezoaică, pe când eram mic). De aceasta dată am sărit direct în picioare, motivul fiind prezența Colosseumului în apropiere.

    Cum poți să te simți atunci când vezi Colosseumul prima dată? E greu de exprimat în cuvinte, mai ales când talentul literar a trecut la câteva stații de metrou de tine. Am avut impresia că sunt într-un film la care sunt actor şi spectator în acelaşi timp. Reveria este însă mai greu de păstrat când legiuni de turişti aleargă, filmează, fotografiază, țipă, râd sau cântă în jurul tău. Istoria uriaşului amfiteatru o găsiți în alte review-uri sau pe Wikipedia, vă spun doar că am intrat în incinta, să văd unde Russell Crowe a avut luptele ălea tari. Cu tristețe trebuie să mărturisesc că cei aproape 1950 de ani, adică de la Vespasian încoace, au lăsat urme adânci. Ziduri dărâmate, tencuiala ca şi inexistentă, nici termopane, nici gresie, nici faianță. N-am înțeles unde se duc banii de pe atâtea bilete.

    Pornim pe Via dei fori imperiali spre intrarea in Foro Romano. Pătrundem cu sfială fără togă, fără cunună de laur, doar în bermude şi tricouri. Mergem uşor, căci şi pietrele se muiaseră de cât de cald era. Şefa suferea în tăcere, şi cred că ar fi vrut să-mi spună că mai bine eram în Corfu, la piscină. Mergem spre Basilica Aemilia, apoi la Arcul lui Septimius Severus, întoarcem spre templul lui Saturn şi templul Concordiei. Întoarcem încă o dată la Basilica Iulia, ocolim templul lui Castor si Pollux, şi mergem până la Regia. Pe urmă prin fața Regiei, pe Via Sacra, pe lângă templul lui Romulus, prin fața Bazilicii lui Constantin şi Maxentius, până la Santa Francesca Romana şi Antiquarium Forense (muzeu unde se află friza de la Bazilica Aemilia). Ocolim Arcul lui Titus şi apoi tot înainte pe lângă Templul Vestalelor Virgine, la templul Vestei. În acest mod simplu poate reuşiți voi să vedeți Forul Roman. Cum mie îmi curgea transpirația în ochi şi n-am mai putut să văd harta bine, ca o printasem într-un format mic (uitasem că nu mai văd ca la 18 ani), am luat-o pe unde era drumul mai frumos, ca mai umbros nu exista. Făceam pauze dese pentru fotografii şi hidratarea Şefei, de care aveam mare grijă s-o țin sub punctul de fierbere. Cred că aş fi dat jumătate din împărăție pentru o bere rece. Când ne-am săturat de ruine şi bolovani o luam pe Via Alessandrina până la Forul lui Traian. Nu intrăm să vizităm şi Piețele, ci ne rezumăm să facem o poză de familie având pe fundal Columna lui Traian. Cei care au făcut Istoria Patriei acum trei, patru decenii vor înțelege de ce am vrut asta.

    Spre Piața Veneția este simplu de ajuns, căci celebra "maşină de scris", monumentul lui Vittorio Emanuele, alb, imens şi plictisitor de clasic, se vede de departe. Palatul Veneția era închis în acea lună şi am vrut s-o iau către Coordonată, scara creată de Michelangelo, dar Şefa a capotat. Noroc că în acea mare intersecție este o stație importantă de autobuze. Am urcat şi direcția hotel. Atât de bună este circulația în Roma, că într-o oră eram deja înapoi, la Palazzo Doria Pamphilj. Palatul este important pentru turişti în primul rând ca muzeu de artă. Sunt lucrări de Tizian, Caravaggio, Rafael, Poussin, Lorenzo Lotto, dar sincer, după trei ani şi jumătate țin minte doar Portretul papei Inocentiu X Pamphilj de Velasquez. Singur şi de capul meu, alerg la Santa Maria sopra Minerva, apoi la Panteon, dar realizez că n-am cu cine comenta, cu cine mă contrazice, aşa că fuga la autobuz.

    Într-o oră eram cu Şefa, proaspătă ca roua dimineții, la Santa Maria sopra Minerva, biserica ridicată pe locul unde odată era un templul închinat Minervei, zeița înțelepciunii. Aici a fost locul unde Galileo Galilei, părintele fizicii moderne, pe atunci (1633) în vârstă de vreo 70 de ani, silit de inchiziție, a renunțat la teoriile lui eretice, fiindu-i impus arestul la domiciliu. Ajuns pe treptele bisericii, se zice că a soptit: “Şi totuşi se mişcă... ”. Dar biserica este renumită şi pentru sculptura lui Michelangelo Cristo della Minerva, precum şi pentru că adăposteşte mormântele Sfintei Caterina din Siena şi al pictorului Fra Angelico.

    Facem popas în Piazza della Rotonda. Vizităm mai întâi Panteonul, faimoasa clădire cu gaură în tavan, construită de Agripa, unde artiştii stau laolaltă cu regii, Rafael Sanzio, Annibale Carracci şi Arcangelo Corelli, odihnind alături de Vittorio Emanuele II şi Umberto I. Tot în aceeaşi piața se află şi Tazza D'oro-La Casa del Caffe', cafenea celebră, dar de care auzise multă lume ținând cont că n-am putut nici să ajung la tejghea să comand două espresso-uri.

    Cu melancolia în suflet şi foamea în stomac ținându-se după noi ajungem şi la Fontana di Trevi. Ne-am pozat romantic, reuşind să ținem la distanță tot felul de fotografi ai zonei dornici să mai facă un ban. Wikipedia spune că se aruncă in fântână aproximativ 3000 de euro zilnic. Pot să confirm că unul este de la Şefa. Când am părăsit fântâna am răsuflat uşurat că n-a imitat-o pe Anita Ekberg şi n-a intrat în apă, că la ce cald a fost n-aş fi putut să-i găsesc nicio vină.

    Am găsit apoi o terasă mai retrasă unde, după ce am studiat meniul am cerut o pizza la care n-am înțeles chiar toate ingredientele. M-am trezit cu ceva ce semăna cu o salată din frunze de păpădie. Şefa, mai erudită, mi-a explicat ce am în față, de ce sunt bune buruienile din farfuria mea, la ce afecțiuni sunt recomandate, etc. I-am pus un pahar de vin numai să nu le mai laude.

    Drumul spre casă l-am făcut cu o oprire la Gesu, o biserica barocă obişnuită, adică doar cu fresce ale lui Il Baciccia de pe tavan, mormântul lui San Roberto Bellarmino realizat de Bernini, nimic extraordinar :) . Asta înseamnă să aglomerezi multe obiective turistice interesante într-o singură zi. Şi a fost prima zi în Cetatea eternă.

    Fine del primo tempo.

    Va urma?

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Radu Tudoran in 09.02.16 22:14:49
    Validat / Publicat: 09.02.16 23:38:01
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2427 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Forul roman, altadata centrul lumii civilizate.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66550 PMA (din 51 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    20 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [09.02.16 23:37:30]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Roma - locuri 'must see', ROMA" (deja existentă pe sait)

    mishu
    [09.02.16 23:43:25]
    »

    Normal ca va urma, asta e doar inceputul si mai vrem. Pozele ca si relatarea, minunate

    Floryn81
    [09.02.16 23:47:49]
    »

    Am citit, am admirat fotografiile, mi-a plăcut relatarea, am votat... Aștept cu interes continuarea!

    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [10.02.16 00:23:02]
    »

    @Crazy_Mouse - La "cererea" publicului cititor voi edita si alte amintiri din Roma Multumesc mult pentru incurajari.

    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [10.02.16 00:25:22]
    »

    @mishu - Multumesc mult. Am citit si e-mail-ul, cam tarziu, ca statea in "spam". Placerea a fost reciproca.

    mireille
    [10.02.16 08:26:20]
    »

    Bună dimineața, hai că sorb cafeaua cu arome romane, în compania simpaticei șefe și cu Radu... ca în orice poveste turistică, lucrurile minunate se descoperă treptat, ceea ce dă mai mult farmec articolului. Deși am aruncat și eu o monedă românească în Fontana di Trevi, dorința de a merge a doua oară în Cita Eterna, nu a prea avut efect . Poate trebuia să arunc un euroi și speranța s-ar fi îndeplinit. Numai când văd Roma pe ecran, mă văd pe mine noaptea, într-o cameră de hotel, cu un pahar de gheață sfărâmată, să-mi alin durerea din picioarele umflate de atâta mers pe jos. Roma e pt mine un muzeu în aer liber, un oraș ce-și respectă și ocrotește fiecare piatră și istoria. La Vatican, ai sentimentul că ai aterizat într-un oraș binecuvântat. Volumul monumentelor, bisericilor este enorm, nu iti ajunge o viață pt a le descoperi. Arrivederci și spor la scris.

    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [10.02.16 09:07:39]
    »

    @mireille - Buon giorno. Sunt perfect de acord ca Roma este un urias muzeu. Poate este mai corect spus Muzeul Roma decat muzeele Romei.

    Eu n-am aruncat nici o moneda. Acum imi pare rau, ar fi trebuit sa arunc o moneda de 5 euroi , numai sa ma intorc. Insa la Paris, unde am fost tot familionul, dar pe rand, cu totii am pus piciorul pe "punctul zero" (Sefa a si imortalizat momentul, de am crezut ca-i o poza dintr-un magazin de incaltaminte), si ei s-au mai intors, eu nu. Asa ca...

    In Vatican, iti spun sincer, n-am simtit nimic "spiritual" (ca la Assisi, de exemplu). Dar am avut aceasi stare ca la Louvre, ca intr-un urias muzeu de arta. Mi-e si frica sa scriu de ziua acea, nu cred ca as fi in stare sa exprim tot am simtit in fata la "Laocoon și fiii săi", pe care o cunosc din copilarie, sau la Rafael, la ultima sa lucrare. Am schitat review-uri din toate zilele vacantei la Roma, mai putin acea zi.

    Iar cafeaua este in Italia ce este berea in Germania sau Olanda. Este licoare, nu bautura. O savurez, n-o beau. De baut beau doar apa.

    In aprilie plec la Bologna, Modena, Ferrara, Ravenna. Daca ai vreun pont, sfat, mai sunt pe net inca doua saptamani...

    balasa violeta
    [10.02.16 12:31:33]
    »

    @Radu Tudoran - asteptam!

    Si noua ne-a placut Roma, am fost in august 2016.

    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [10.02.16 12:38:58]
    »

    @balasa violeta - N-ai cum sa nu-ti placa Roma. Arta, istorie, moda, mancare si vin. As merge la Roma in fiecare an, dar lumea este mare, si bani, dupa buget, coane Fanica... Sa avem vacente frumoase, ca incepe sezonul

    Michi
    [10.02.16 14:26:24]
    »

    @balasa violeta - Ce faci Vio, te-ai teleportat în august 2016?

    Dan-Ioan
    [10.02.16 15:23:05]
    »

    Am fost de două ori la Roma, o dată în aceleași toride condiții, așa c-am înțeles-o pe șefa cu Corfu (dar nu în piscină, doamne ferește, cu atâta mare de jur împrejur!). Acum când citesc, e a 3-a oară și-mi place cel mai mult - văd mai multe, aflu mai multe. Doamne, ce deștepți sunt unii, ține-mi-i aproape!

    Erata: eppure si muove, în traducere liberă, ”și totuși e mov”

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mogly
    [10.02.16 22:03:38]
    »

    Roma este si pe lista noastra in acesta primavara, probabil ne vom multumi cu un city break pentru tot familionul.

    Multe calatorii frumoase!

    Larissa
    [10.02.16 23:32:15]
    »

    Foarte frumos scrii Radu, felicitări!

    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [11.02.16 16:00:52]
    »

    @Dan-Ioan - Nu-mi vine sa cred. Doamnele erau pentru culoarea mov. Deci Galilei... Si pe Sefa am dus-o si in Corfu, la Paleokastritza. Mi-am spalat toate pacatele pentru viitoarele 5 excursii. La piscina stateam seara, de la 8 la 12, cu o bere, un cocktail, ca n-aveau mititei. Imi place sa-mi aduc aminte de vacante, dar mai mult imi place sa le programez pe urmatoarele. Ne vedem in Italia internautilor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [11.02.16 16:03:26]
    »

    @mogly - Sa aveti un city-break cu vreme frumoasa si reduceri de preturi la bilete.

    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [11.02.16 16:06:50]
    »

    @Larissa - Multumesc, pentrue amabilitate, dar sunt doar amarat de epigon.

    Dan&Ema
    [09.06.16 13:34:05]
    »

    Un ZUPERBONUS care sa fie de bun augur sa iti aduca si altele!

    Felicitari!

    La Roma si la Vatican trebuie si eu sa imi propun sa ajung.

    Admir pozele acum!

    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [09.06.16 16:01:32]
    »

    @Dan&Ema: Multam, esti un zuperboier. Este primul

    Vezi sa nu te duci in august ca mine, ca se topeste si Columna lui Traian de cald.

    Dan&Ema
    [09.06.16 19:52:18]
    »

    @Radu Tudoran:

    E prima data cand aud de titlul de zuperboier si il si primesc. Da-mi voie sa iti ofer si eu titlul de zuper generos.

    Nu ma duc in august sa nu dau de zupertemepraturi.

    A propos in Cipru am avut 42 grade in septembrie. Zuper moleseala!

    Ce mai - esti zuper!

    mishu
    [09.06.16 21:59:21]
    »

    @balasa violeta: Tu esti atemporala "august 2016" ????

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    balasa violeta, Dan-Ioan, Dan&Ema, Michi, mishu, mogly, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091823816299438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1