ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Rm .Valcea
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Fascinanta ROMA — un muzeu in aer liber

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Sejurul nostru in Italia se apropie de final.

    Din motive necunoscute, excursia la Vatican a fost anulata. Ne-a ramas doar Basilica San Pietro si cateva dintre bogatiile arhitecturale ale acestui oras stravechi. Cum sa le vezi pe toate in 5 ore??? N-ai cum! probabil ca nu ar fi suficienta nici o luna, dar pana la urma important este ca am ajuns si in "cetatea eterna".

    Despre istoria ei s-a scris mult si bine. Eu voi incerca aici sa va transmit din imensa bucurie a sufletului meu, cu atat mai mult cu cat nici macar nu am visat vreodata sa ajung la Roma. Pana in anul 1990 nici nu aveam voie sa visam, apoi nu a fost momentul. Dar iata ca azi, la inceput de octombrie, am ajuns la Roma.

    Review-urile mele se adreseaza in mod deosebit "seniorilor" care pleaca in lume prin agentii turistice ce ofera excursii organizate. In extrasezon, prin programul "seniori 55" este mai ieftin si mai comod, avand autocare la dispozitie pentru orice excursie, ghid in limba romana, precum si anumite avantaje la vizitarea unor obiective unde sunt cozi imense (grupurile organizate avand prioritate). Cu toate acestea, puteti avea si surprize mai putin placute. In cazul meu, Roma imi pregatise cateva.

    Din Nola pana la Roma sunt 230 km. Cu o pauza de 30 de minute la o statie de benzina, am ajuns la Roma in jurul orei 9,30 si anume in parcarea subterana de langa Basilica san Pietro. Cand am iesit la suprafata, am realizat ca o mare de turisti se indreptau spre Piazza San Pietro.

    Basilica San Pietro se gaseste in Cetatea Vaticanului, inauntrul statului pontifical. Intrarea este gratuita, tinuta decenta fiind obligatorie. Am stat la o coada de 45 de minute, timp in care am putut admira piazza. Dupa ce am trecut de un filtru ca la aeroport, am intrat in basilica. Cladirea este impresionanta: cea mai mare biserica crestina din lume cu o lungime de 186 m., inaltimea cupolei de 119 m., o suprafata de 15.000 metri patrati si o capacitate de 60.000 de oameni, un mare numar de statui in marmura sau bronz. Ce sa admiri mai intai?!?!?! "PIETA" lui Michelangelo, de o neasemuita frumusete, m-a lasat fara cuvinte. Pret de aproape 10 - 15 minute am stat neclintita, doar lacrimile imi curgeau pe obraji.

    In mijlocul basilicii, sub cupola se afla altarul principal al papilor, dominat de un baldachin inalt de 29 m. realizat in bronz de Bernini. Coloanele spiralate ale baldachinului au fost facute din piese decorative luate de la porticul din Pantheon. Maretie si splendoare la fiecare pas!

    Timpul, principalul nostru dusman, ne-a determinat sa o parasim dupa vreo 2 ore, nu inainte ca eu sa-mi doresc sa fac o fotografie strajerilor din Garda Elvetiana Pontificala. Fac o scurta paranteza pentru a mentiona ca actuala uniforma a fost conceputa de comandantul Jules Repond in anul 1914, care s-a inspirat din picturile lui Rafael. Uniforma de lucru, mai comoda decat cea protocolara consta din pantalon si bluza albastra, precum si o bereta neagra. Motto-ul Garzii Elvetiene Pontificale este: "Acriter et fideliter"(barbatie si fidelitate).

    Asadar, m-am apropiat de garda, am facut 2=3 poze, dupa care am vrut sa ma indrept spre grupul meu, aflat in apropiere. In acel moment. am alunecat pe caldaramul lustruit de pasii miilor de turisti, am cazut cu fata in jos, am vazut "stele verzi" la propriu, mi-am spart buza superioara (in exterior, dar si in interior), am simtit sangele cald tasnind (nu stiam daca din nas sau din gura), nu stiu cand am fost ridicata de jos, dar langa mine se aflau 3 barbati, dintre care unul era chiar cel din Garda Elvetiana, care m-a intrebat daca am nevoie de ambulanta. Nu stiu de ce aveam nevoie atunci, dar cred ca am raspuns:"No, grazie signore", ametita de lovitura, dar si ingrozita ca l-am determinat sa-si parasesca postul. Cred ca nu avea voie, drept pentru care ii multumesc si pe aceasta cale. Intre timp am fost observata si de cei din grupul meu, care s-au apropiat, am avut un schimb de replici cu ghidul - acea tanara vesnic prea grabita (pentru varsta noastra), agitatoare a "umbrelei albastre', care vazand ca mi-am revenit (oarecum), a inceput cu noi adevaratul "maraton" prin Roma.

    Cu o ultima privire am cuprins Piazza San Pietro cu ale sale 248 de coloane din piatra toscana, cu statuile celor 162 de sfinti, dispuse in arcuri de cerc ce inconjoara piazza, precum si obeliscul inalt de 40 de metri, adus din Egipt, supranumit "Martorul", pentru ca in vecinatatea lui a fost crucificat Sf. Petru, si cele doua havuzuri, opere ale lui Bernini si Maderno.

    De la Vatican pana in Piazza Spaniei am mers cu metroul -3 statii. (pretul unui bilet = 1,50 euro), De aici pana la Colosseum distanta am parcurs-o pe jos, obiective turistice fiind la tot pasul. Noi am trecut pe langa ele, ca o "furtuna". Este adevarat ca pot spune :"Am fost la Roma", dar va sfatuiesc, daca aveti posibilitatea, rezervati-va pentru aceasta destinatie, cel putin 4-5 zile. Distanta mare fata de Roma si ghinionul de a avea un ghid complet nepregatit, mai bine zis un "gardian"care ne tot numara din 15 in 15 minute si ne tot amintea "urmariti umbrela albastra' au aruncat o usoara umbra asupra acestei zile. Dar sa mergem mai departe.

    PIAZZA di SPAGNA - unul din cele mai populare locuri din Roma, cu celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si biserica Trinita dei Monti - o biserica gotica cu o fatada renascentista, ce are doua turnuri cu clopote, aproape acoperite de un mare poster reprezentandu-l pe actorul britanic Daniel Craig in rolul lui James Bond -considerat cel mai bun interpret al "agentului 007" din istorie, atrage mii si mii de turisti.

    Ma credeti daca va spun ca si aici am avut un ghinion??? Celebra scara formata din 137 de trepte era pustie! Nu o floare, nu un turist. Da, pustie! De ce??? Simplu- se restaurau treptele. Un gard din sarma era ridicat in fata turistilor, care se adunasera in jurul Fontanei della Barcaccia -o fantana in forma de barca, proiectata de Gian Lorenzo Bernini la comanda Papei Urban al VIII-lea, in care toata lumea arunca banuti. Auzisem ceva despre acest obicei, dar legat de Fontana di Trevi, Am aruncat si eu cateva monede, pentru ca un zvon mi-a trecut pe la urechi (ma mai astepta un ghinion). In drum spre Fontana di trevi am traversat Via del Corso -plina de magazine celebre: Gucci, Prada, Bulgari, etc.

    Pe sistemul "vulpea cand nu ajunge la struguri, spune ca sunt acrii", n-am dat prea mare importanta acestei strazi, mi-am adus aminte ca buza ma durea, se umfla si se invinetea, ardeam de nerabdare sa vad FONTANA di TREVI - cea mai cunoscuta si cea mai frumoasa din Roma. Zeul marii - Neptun - este figura centrala a fantanii. La stanga lui se gaseste o statuie ce reprezinta abundenta, iar cea din dreapta reprezinta sanatatea perfecta. Apa de pe fundul fantanii reprezinta marea, doar ca de mai bine de un an (! iulie 2014) lipseste cu desavarsire.

    Asta este! V-am spus ca Roma m-a asteptat cu "surprize'. Aici, un zid de plexiglas despartea turistii de celebra fantana in care legenda spune ca daca arunci o moneda, peste umar, cu spatele la fantana, te intorci la Roma. Tocmai aceste monede au deteriorat marmura statuilor si fantana a intrat in "restaurare'. Cine a vazut filmul "La dolce vita" cu Marcello Mastroiani si Anita Ekberg, isi aminteste de frumusetea acestei fantani. Pentru noi, ca seniori, poate nici nu mai este timp sa ne intoarcem la Roma, asa ca am continuat "maratonul' spre PIAZZA NAVONA - una din cele mai celebre si mai frumoasa piata, costruita pe locul fostului stadion al lui Domitian - are forma ovala, o biserica in stil baroc -SANT AGNESE in AGONE, 3 fantani, cea mai frumoasa fiind FONTANA dei QUATTRO FIUMI (fantana celor 4 rauri): Gange, Nil, Dunare si Rio de la Plata simbolizand: Asia, Africa, Europa si America.

    Este poate cea mai plina de viata piata din Roma, cu multe cafenele, pizzerii, restaurante, cluburi de noapte, etc. Aici am avut o scurta pauza de masa si in sfarsit eu am avut si o surpriza placuta: o intalnire nesperata cu o prietena de pe "facebook". Ne-am recunoscut din prima clipa (deci se poate), ne-am bucurat enorm si am petrecut cateva momente impreuna.

    PANTHEONUL - cea mai veche cladire antica se ridica semeata ca o amintire a maretiei Imperiului Roman si reprezinta un alt important obiectiv turistic din Roma, vazut de noi doar la exterior (of, timpul asta). Fatada are 16 coloane corintice Inscriptia "M. AGRIPA. L. F. COS. TERTIUM. FECIT" inseamna: Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, in timpul celui de al III-lea sau consulat, a construit aceasta.

    COLUMNA lui TRAIAN - a fost ridicata intre anii 106 - 113, in onoarea victoriilor imparatului Traian in Dacia. Este situata pe Via dei Fori Imperiali, aproape de Piazza Venezia, in forumul lui Traian si este inconjurata de o spirala de reliefuri cu o lungime de peste 180 m. si latimea de la 60 cm. la baza, pana la 120 cm in varf. Pe columna exista gravate peste 2000 de personaje ce descriu povestea celor 2 razboaie romane din Dacia dintre anii 101-102 si 105- 106. Initial, in varful coloanei se afla un vultur, apoi dupa moartea imparatului Traian, s-a asezat o statuie a lui, care in 1587 a fost inlocuita cu statuia Sf, Petru, care exista si astazi.

    PIAZZA VENEZIA - este dominata de monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, unificatorul Italiei., pe care localnicii il numesc "tortul de nunta" - datorita formei si a parapetului de marmura de un alb orbitor si in completa discordanta cu mediul inconjurator. In partea stanga a monumentului se zareste FORUMUL ROMAN - de forma dreptunghiulara, a fost centrul Romei antice. Din mers am facut cateva fotografii ruinelor mai mult sau mai putin bine conservate, pana cand dintr-o data mi-a aparut in fata o imensitate, un colos, o impunatoare cladire -ruina. Era COLOSSEUM-ul - simbolul si mandria Romei. Atunci parca m-am trezit dintr-un vis. Nu am mai simtit nici o durere, nici oboseala, nimic. Am realizat ca sunt cu adevarat la ROMA.

    Despre uriasul amfiteatru a carei constructie a inceput in anul 72 d. H. pe timpul imparatului Vespasian si terminat in anul 80 d. H., nu voi spune mai mult decat ca m-a impresionat profund, ca m-am simtit o furnica neinsemnata pe lumea asta si mi-am propus ca la sosirea acasa, sa citesc cat mai mult despre istoria acestui loc. Nu cred ca mai este cazul sa spun ca despre a-l vizita si in interior nici nu se punea problema. Era aproape ora 17.

    In stanga Colosseum-ului se zarea parcarea de pe Dealul Palatin. Pana acolo, am mai trecut pe langa ARCUL lui CONSTANTIN situat intre Colosseum si Dealul Palatin pe vechiul drum de intrare triumfala a invingatorilor. Are 21 m. inaltime, latimea de 25,9 m. iar adancimea de 7,4m. Este cel mai mare si mai bine pastrat arc de triumf din Roma. In varful celor 4 coloane se gaseste cate o statuie de dac mandru, darz, cu fruntea sus, fapt ce arata respectul de care s-au bucurat inamicii daci in constiinta romanilor.

    Victorie! Iata cum am vizitat Roma in 5 ore si am ajuns la timp in parcare. Cred ca v-am convins ca in Roma merita vizitat fiecare coltisor, ca obiective interesante se afla la tot pasul si mai ales ca 5-6 ore nu inseamna nimic, dar inseamna totul.

    Rezervati-va o "VACANTA LA ROMA"!...

    P.S.: Il rog pe Web daca poate sa introduca melodia :"Arrivederci, Roma- in interpretarea lui Mario Lanza & Luisa Di Meo. Multumesc.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de bica adriana in 09.12.15 07:57:51
    Validat / Publicat: 09.12.15 10:24:25
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3570 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bica adriana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Arcul lui Constantin-se observa in varful coloanelor -statuile dacilor
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [09.12.15 10:24:06]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Roma - locuri 'must see', ROMA" (deja existentă pe sait)

    -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06417989730835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1