ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 18.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 20 MIN

    Ciao Roma sunt eu Giovani :)))

    TIPĂREȘTE

    CIAO ROMA sunt eu Giovani :))

    Hello tuturor, desi nu am mai scris demult pe acest site, niciodata nu e prea tarziu; deci sa incepem - povestioara de astazi se refera nici mai mult nici mai putin la „Cetatea Eterna” si anume o minivacanta petrecuta de noi, fam... la Roma; Daca aveti timp -1 saptamana :)) -sa incepem:

    Drumul - pt. inceput vreau sa va spun ca datorita bugetului nostru auster, povestioara noastra se adreseaza in principal celor cu buget mic dar si celorlalti cu dare de mana, care nu vor sa cheltuiasca mult, pt. ca asa se fac averile :))); ok pretul excursiei pe noi ne-a costat in total 2 persoane, 5 nopti/ mic dejun si transport avion Blue Air, hotel Oly - 4 stele suma de... 420 euro, dar, pt. ca intotdeauna apare si marele „DAR” taxa de statiune - hotel - oras a fost de 30 euro/5 nopti sau 6 eu/noapte ceea ce mi se pare foarte mult, la Paris am dat pe 3 nopti 8 euro, asadar deci atentie si la acest aspect sa nu ramaneti fara gologani pe final si sa va alaturati „cetelor” de romani - tigani de la gara Termini si altele, sa stati cu mana intinsa dupa 50 cent :))).

    Sfat - in ceea ce priveste drumul si cazarea - cautati biletele de avion low-cost din timp cu 5-6 luni inainte (la noi 2 biletele dus-intors au fost cam 180 euro), apoi cazare se gaseste destula, in luna cand am fost noi – August - este mai ieftin decat in Septembrie fiindca toata Roma e in concediu inclusiv romanii nostrii :)).

    Hotelul Oly este situat cam la 800 m de metrou statia Basilica S. Paolo si la 3 statii de metrou pina la Colosseum - de unde, o sa va povestesc mai tirziu incep vizitele catre toate obiectivele turistice majore din Roma.

    Sosirea - s-a facut seara, pe inserat pe aeroportul din Fiumicino, care nu este situat la mare distanta de oras; cel mai rapid si mai ieftin drum este cu autobuzul TAM - parca, culorile companiei erau un roz pal, asta ca sa vizualizati mai repede, la iesire din aeroport era un ghiseu cu numele TAM, autobuzele circulind cam intr-un interval de 45 min., costul pina in gara Termini - centru, sau mai avea o oprire la Piramide (statie de metrou), a fost de 4 euro de persoana, convenabil, ! 8 euro dus-intos biletul! iar pt. cei „cu dare de mana” taxiul era 45 euro deci... dupa posibilitati :)).

    Sfat – vizualizati mai intai de plecare, pe google maps unde se afla hotelul, unde ati luat cazare, si apoi va hotariti unde coboriti dintre cele 2 statii, mai apoape, cu autobuzul TAM.

    Circulatia prin Roma - cel mai ieftin si mai convenabil, in afara de mersul cu taxiul :)) - glumesc, este mersul cu metroul, unde nu ai cum sa te ratacesti, pt. ca in principal nu sunt decat 2 linii principale, de au fost mai lenesi ca noi, doar ne tragem din stramosul Traian :)), asadar 1 linie care duce de la nord la sud, in sud duce pina la mare se metamorfozeaza in tren si duce pina la Cristoforo Colombo - capat - marea Tireniana; alta ruta fiind de la est la vest catre Vatican – in vest, statia Ottaviano, ambele se intrepatrund la gara Termini - foarte aglomerata - si de aici faceti voi calculele in ce parte a orasului va aflati si unde vreti sa mergeti schimbati la Termini.

    Sfat - o calatorie cu metrou - tren costa 1,5 euro/ persoana sau 6 euro toata ziua/ persoana; cum am avut noi cazarea mai in sud de Colosseum cu 3 statii si de unde incepe vizitarea pe jos a principalelor obiective, se merita sa dam 3 euro/2 pers. pe sens – vizitam - si ne intorceam seara cu inca 3 euro/2 pers. deci 6 euro/zi/2pers mai convenabil decat 6 euro/pers. toata ziua; deci... fiecare cum doreste, mai sunt alternative taxi, autobuz, inchiriat scuter dar noi nu am avut timp si energie sa mai cautam si dupa acestea, mai ieftina decat varianta de sus nu cred ca mai sunt-bineinteles mersul pe jos daca sunteti cazati mai in centru.

    ATENTIE - la metrou sa va duceti cu bani schimbati pt. ca tonomatul de unde se cumpara bilete - apropo nu exista decat tonomate, fara ghisee cu oameni sa luati bilete - nu accepta bacnote mai mari de 5 euro - deci bunii mei samariteni doar marunt la voi, 50 centi -1 euro - 5e, nu de alta dar sa nu va apuce noaptea sau dimineata la plecare, sa nu aveti pe unde sa schimbati banii.

    Cazarea si drumul pina la hotel - ajunseram noi pe inserat - noaptea, daduram sa iesim din statia de metrou Basilica S. Paolo si... Bronx - Ferentari, glumesc pe jumatate, in afara faptului ca era cam intuneric, daca te uitai la blocuri de la etajul 1 in sus erau construite intr-un stil pot spune chiar frumos, fiecare bloc cu stilul sau, caramida mica sau decoratoare, fiecare cu farmecul lui, dragut; daca te uitai in jos – Bronx - tot parterul blocurilor, dar tot ce misca, inclusiv zidurile garii, usile, trotuarele erau desenate cu Grafitti - bine ca nu aveau caini comunitari ca-i desenau si pe aia, ma mir cum nu erau desenate si masinele, de arta, tata, ce sa te mai duci la muzee, poti sa te plimbi toata ziua prin Roma si nu mai trebuie sa intri la muzeele de arta- e art free. :))

    Strada pina la hotel - pustie - pe cine sa intrebi, dar mai bine sa nu intrebi, ca poate peste cine o-i da si ramai fara gologani si tricoul cu Italia de pe tine :)) - in treacat am auzit si vazut 2 indience autohtone din Carpatien Garden – cotrobaiau prin gunoaie, cred ca dupa sticle - „mancati-as nu mai e ce era odata”. In sfirsit - ajungem la hotel bine ca nu era si asta pustiu ca poate mai stateam si noi inca o saptamana gratis si fara taxa de oras :))... deh primitor italianul de la receptie, harti destule acolo - free, s-a oferit si sa ne spuna unde ne aflam noi si incotro sunt obiectivele turistice, etc. ; odata ajunsi in camera - draguta, ok-curat, etaj 5, balcon, prietenii nostrii au stat la etaj 1 fara balcon, depinde de etaj, unu da, unu nu, toate cele... multumiti per general in afara de 2 mici aspecte - peretii cam subtiri se cam auzeau vecinii, dar daca esti mort de oboseala poti sa ai si concert rock - Florin Salam :)) si nu mai auzi nimic si 2 aerul conditionat era pornit desi afara erau 20 grade spre 17 noaptea, il opreai afurisitul de la un buton si ce sa vezi peste 5 minute pornea iara, si da-i si lupta-te cu el, da-i 2 pumni in stil romanesc ca poate se rezolva - nimic – dupa vreo 30 min de simtit aer polar de la rusi in cavitatea nazala :)) ma dusei ca olteanu la receptie – monsieur - a pardon – signore – picolo, yes-yes, aeru c. merge - e noapte... a nici o problema il oprim de aici, numarul camerei va rog... si asa am rezolvat-o; deci in afara de aceste 2 mici probleme in rest nimic de reprosat.

    Micul dejun - destul pentru posibilitatile noastre materiale, oricum noi eram singurii care ne umplem farfuriile, ceilalti mai firfirizoni din fire - francezii, nemtii, etc. doar un crosantel si o cafeluta pe virful buzei si nu alta; asta nu ar fi nimic, ca ne umplem farfuriile noi, dar au fost cazati cu noi bineinteles si cativa conationali, care nu au inteles sensul cuvintelor in cateva limbi traduse la intrarea in restaurant, „fara mancare de luat in camera din restaurant„ asadar italianca, sau nu, vigilenta de la „supraveghere mese” o auzim, incruntata rau, intr-o dimineata „scuzti – scuzti „ catre o doamna-domnisoara deh de-a noastra ce sa-i faci, „fara mancare afara din restaurant!!! ca te gaseste mama... :))) glumesc pe jumatate”. Pai bine mai Eleno a lui Traian si nu din Troia, nu puteai si tu sa pitesti mancarea aia intr-un rucsac, papornita, geanta Louis Vuitton, sa nu te miroase astia, cum facem noi toti astia-lalti, talpa tarii :)), nu sade bine...

    Sa trecem, mai departe, la recomandarea italianului, sau nu, de la receptie (cred ca era prea dragut si amabil sa fie hetero... :))), in prima seara ne-am dus la o pizzerie, linga hotel, cam 300m pe strazile pustii, in jos, sa mangiare ceva; Zis si facut, ne asezam la masa, si ca-n desene animate apare imediat linga noi un italian, sau nu, chelner, trecut de prima tinerete si cam zelos, ce comandati, ce comandati, a, a, hai ziceti, repede, repede. Ho ma baiatule, infocatule sa ne tragem sufletul, ca la ce sperieturi am tras pe strazile astea pustii..., zi si tu meniu, ce recomanzi, aleluia orice, sa stim si noi ce bagam in gura... ; bun avem doar 3 feluri de meniuri, unul cu pizza, unul cu peste si unul cu fructe de mare sau carne- parca era- felurile constau intr-un aperitiv, o bautura, felul principal (pizza, peste) –!! o sa vedeti totul explicit in poze!! ;

    Ok ne hotaram noi la felul cu pizza si ii cerem doar unul singur, nefiind noi aia masivi de 100kg, in viu, sa mancam mult, zice el- nu, nu, nu se poate doar un singur fel, persoana si felul astfel nu si nu, mai mai sa ne ia meniurile din mana si sa ne dea afara; bine bine, zicem noi, stai asa mai chiparosule, bine luam 2 feluri pt. fiecare, acu nu ne-oi arunca iar pe strazile alea pustii, mai bine ne jecmanesti tu decat aia de pe strada si avem si burtile pline :)); vin in sfarsit portiile, bineinteles destul de mari pt. noi, paine-foccacia, pizza, aperitivul cu diferite soiuri de orez, carne etc., bautura si ghiciti ce? am lasat in total un fel de mancare - portie acolo pt. ca a fost de ajuns unul singur, ideea e, ca, m-am uitat imprejur si la celelate mese la fel era portia - meniu si persoana inclusiv un copil de 6-7 ani care saracu nu a mancat decat o felie din pizza, destul de mare (imensa) sa o manance de unul singur asa ca in acest restaurant pizzerie daca stateai la masa, pe acest principiu, mai mult aruncai din mancare decat sa mananci;

    Deh v-am spus-o ca o pilda, un altfel de intamplare... si mai presus de toate felul costa 14 euro deci 28 euro in total/ 2pers., asa ca facandu-mi un calcul simplu in ritmul asta ne cheltuiam banii de minivacanta inca de ieri :)))) daca pot sa spun asa; dar intervine si „dar-ul” cand sa dam sa plecam vad o persoana care pleaca cu o pizza acasa la pachet, zicand totusi sa mai fac o incercare de acreditare a acestei pizzerii il intreb pe domnul de la iesire, cel care lua banii (chelnerii nu luau nici un ban) - cat costa o pizza si daca se poate lua la pachet; „Bineinteles ca se poate! ” zise el „si costa... 5 euro”; pai bine mai zurbagiule acu ne spui cand mi-am terminat bugetul pe toata vacanta :))); asadar se putea lua la pachet pizza mare la 5 euro, un alt lucru interesant era in general la unele baruri, pizzerii, rest. etc. daca luai mancarea la pachet era mai ieftina daca o serveai acolo era mai scumpa vezi doamne iti mai aducea ceva-paine-foccacia-covrigi etc. ; asa e in occident pina si in Paris am vazut daca serveai berea afara la terasa era mai scumpa ca inauntru, dar v-am spus fiecare cu politica lor la unii era la unii nu era deloc asa;

    Deci in incheierea pildei de mai sus concluzia – pizza de 5 euro in fiecare seara, ne ajungea la amandoi - despre pizza in general la italieni nu este ca la noi incarcata cu de toate ci are un blat subtire, extrem de gustos cu diferite uleiuri si mirodenii, iar pe deasupra aruncate cateva bucati – intregi - de prosciutto, ou intreg, masline etc...

    Obiectivele - drumurile - oamenii - pildele – ok prima oprire in drumul nostru, mereu era statia Coloseum unde si primul obiectiv - locul de joaca sau mall-ul de pe vremea romanilor in frunte cu Traian - Coloseumul; acesta trebiue pus pe lista de „must see” era destul de impresionant, in afara faptului ca jumatate de fatada era acoperit de schele, era impresinonant nu privit ca marime in vremurile noastre - inaltime ci privit din prisma a celor acum 2000 de ani cand noi inca cred ca traiam in pesteri linga Decebal, iar ei au putut sa construiasca asa ceva, era ceva de genul unei constructii foarte inalte asezata piatra cu piatra, una deasupra alteia, cu un fel de liant cred ca, nu stiu daca se inventase cimentul pe atunci; iara dedesupt, zeci si zeci de culoare si alei unde erau tinuti sclavii, animalele... de fapt, dupa cum o sa vedeti intr-o imagine, pt. ei Coloseumul era un fel de loc de intalnire, la fel ca acum la noi in mall unde nu stateu doar sa urmareasca spectacolele cu gladiatori ci discutau, faceau „gratare”, jucau „table” etc...

    Intarea la obiectiv cam 15 sau 17 euro, in general cam asa se invarteau toate preturilie la intrarea in obiective in afara de biserici inclusiv biserica doar a Vaticanului si muzeul militar - piazza Venezzia (preferatul meu), unde erau gratis.

    In continuare cum ieseai din Coloseum in stanga era Arcul lui Constantin un fel de Arc de Triumf, imposibil de ratat, in jurul lui alergau Carabinieri – indienii din India - Taj Mahal de data aceasta si nu de la noi care vindeau diferite obiecte care mai de care palarii, ochelari lasere, apropo daca va uitati incarcatorul de la telefon nu-i problema aveau si de astea etc. Ceea ce am observant foarte, dar foarte multi, in Roma, erau indienii (din India), la Paris erau predominanti negrii foarte multi si mari – masivi, da da negrii din Africa - Ebola faceau focul sub Tour Eifel :)))) deci Roma - India; Paris - Toata Africa + la pachet autohtonii nostrii :))))

    Sa continuam in fata Coloseumului obiectivul nr x Ruinele Romane, drept in fata de la Coloseum, intrarea nu stiu cat costa, era si aici bineinteles coada, probabil 7-12 euro, ce erau de fapt dupa cum le spune si numele, ruinele diferitelor vile, biserici, forumuri romane etc. pt. cei pasionati de arheologie si istorie cred ca era ceva frumos de vizitat, noi nu am fost nefiind asa impatimiti dupa ele.

    Continuam - tot in fata Coloseumului, pe linga Ruinele Romane, drumul - Via Fori Imperiali - catre Columna lui Traian si Piazza Venezia si Altare dela Patria (preferatul meu); pe drum diferiti oameni cu de toate - suveniruri, muzicanti, un tigan tambalagiu - canta foarte frumos - pe dreapta pina in Columna lui Traian seara se tineau spectacole-proiectii pe ruinele romane, ceva ce merita sa te opresti si sa vezi sunt si tribune dar se vede lejer din strada, ceea ce nu intelegeam noi este de ce plateau unii sa stea in tribune cand, noi linga ei nu trebuia sa platim nimic si vedeam aceleasi lucruri, erau diferite scene - de razboi, diferite constructii etc., apoi uitandu-ma mai atent ei aveau si... sunet, niste casti pe cap, prin care probabil ascultau muzica, povestioare...

    Continuam in imediata vecinatate Columna lui Traian - pe care trebuie neaparat sa o vedeti, iar dupa ea, in dreapta sunt cativa zeci de metri cu explicatiile despre fiecare moment ilustrat de pe „Coloana” si anume razboaiele cu dacii (2) pe la anii 100 - sa vedeti acolo ce parere au ei despre istorie si cum eram noi priviti - niste oameni ai grotelor pe care ne-au casapit de 2 ori, ei erau cei mai destepti, frumosi, noi un fel de Bau-Bau, ei construiau poduri peste Dunare - noi fugeam in pestera si paduri - ca, de, codrul e frate cu romanu etc. etc. Ce Decebal?! ce daci?! niste furnici care fugeau care incotro :))) sa stati si sa aveti timp sa cititi toate explicatiile daca puteti - e ceva dragut si interesant.

    Merem mai departe - la o aruncatura de bat - peste drum se afla Piazza Venezia si Altare dela Patria – monumentul inchinat lui Vittorio Emanuelle, recunosc nu stiu cine era, dar dupa o mica informare, unde anume, pe „Goagle, Gugle” am aflat ca a fost primul rege al Italiei Unite, acest monument dupa cum am mai scris este si a fost preferatul meu, inca din copilarie, pe cand vedeam poze cu el, chiar daca unii il numesc „Tort de nunta” sau „masina de scris”- este totusi impresionant, si foarte alb, faceti-va timp macar 10 min. si stati pe treptele din lateralul sau si pur si simplu admirati-l! ; inauntrul sau, al monumentului, se afla un muzeu - gratis - cu diferite obiecte militare din, presupun diferite razboaie, cel de independenta, 1 razboi mondial, scene 3d – alb-negru, foarte frumos asadar intrati cu incredere si mai urcati pina sus la etajele superioare de unde in spatele lui se afla un lift care va, va duce pina in varf - contra cost si cu coada la el - dar privelistea merita, se vede Roma in toata splendoarea ei.

    Sfat - daca vreti sa vedeti Roma in toata splendoarea ei si bineinteles cu soarele sus pe cer, cred ca sunt 3 locuri de 1 - acest monument, 2 - Piazza Garibaldi - undeva in dreapta Vaticanului, pe niste coline si 3 - Vila Borghese-care de fapt este un parc, voi povesti mai incolo de el. Sfat x - nu cumparati apa din diferite magazine sau comercianti ambulanti, luati o sticla 0,5l cu voi si veti gasi numeroase fantani, cu apa rece, unde o veti reumple!

    Continuam - mai puteti?! :))) urmatoarele 2 obiective – plecand din Piazza Venetia - in sus - pe diferite stradute sau pe cunoscuta Via del Corso si apoi stanga spre Pantheon si Piazza Navona. Sfat-nu aveti cum sa va rataciti pt. ca sunt indicatoare peste tot iar cu harta luata de la hotel este de 3 ori mai buna si explicita cu obiectivele, decat orice GPS.

    De ce e cunoscuta Via del Corso - pt. ca 1- aici se afla toate magazinele de moda si suveniruri 2 - duce catre Piazza del Popolo -Vila Borghese 3 - cel mai important se intersecteaza cu Via de Condotti unde... da sunt toate firmele de firme si fite – Gucci, Prada, Armani, Vuitton, Giovani de la Stefanesti :))) tot ce vreti si daca va tine buzunarul, pe foarte putini, Ex: geanta din piele de crocodil 22.000 euro, bravo ma!! si altii, copii bolnavi cersesc pe la televizor pt. niste operatii chirurgicale care ar trebui sa fie gratis, cinste voua - crocodililor!

    Sa revenim pe drumul nostru - Pantheon - un fel de cupola care pe dinafara arata jalnic zici ca-i baia comunala de la noi, iar pe dinauntru superb -o biserica in toata splendoarea, de fapt cam toate obiectivele lor arate pe dinafara cam ponosite iar inauntru - opere de arta; ce mai era frumos la Pantheon - era uriasa gaura din tavan care lasa sa intre lumina naturala de afara, ar fi fost si mai interesant daca lumina se propaga in diferite momente ale zilei pe anumite scene, dar...

    Sfat - cine iubeste biserica si bisericile in general cele catolice - aici e raiul pe Pamant, nu ai sa mai vezi asa monumente de arta, e sublim - sa va fac o scurta trecere in revista a catedralelor si bisericilor vizitate de noi - Cap de Serie - Vaticanul - Basilica S. Pietro - „must see in lifetime”- magnific; 2 - locul unde am stat noi Basilica S. Paolo (linga statia de metrou cu acelasi nume) - neaparat vizitata - erau de fapt mai multe biserici - cu diferite slujbe, imensa; 3 - Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (statie de metrou - Republica - prima dupa Termini) - fara cuvinte - aici am asistat si la un concert de Orga Bisericeasca - no words 4 - 3 biserici - una din Piazza Navona - Sant Agnese in Agone, a 2-a chiar in lateralul pietei in partea dinspre nord-stanga S. Maria dell Anima, 3-a pe drumul dispre piazza Navona si Vatican – strada - Via de Coronari - Chiesa di San Salvatorre in Laurro - sper ca am scris bine luate cu copy si paste din google :))) si ultima dar la fel de impunatoare - Santa Maria Maggiore - mai jos de gara Termini.

    Ne continuam aventura Piazza Navona - aici isi dau intalnire diferiti artisti - pictori linga Obelisc, puteti admira diferite picturi pe pinza sau sa va realizeze cineva portretul, in partea dinspre nord a pietei este un magazin de jucarii foarte interesant si bineinteles o fantana, tot in partea de nord, cand faceti stanga spre Vatican pe Via de Coronari - la cateva minute de mers pe jos se afla un mic restaurant care face bineinteles spaghete - paste - 5 euro portia - ceea ce era de remarcat aici este faptul ca le pregateau la vedere, dupa un geam puteai vedea intreg procesul de fabricare a lor.

    Pietele - Piazza – in general majoritatea lor au cate o fantana in mijloc, sunt locuri de intalnire-de expunere a comerciantilor de suveniruri, majoritatea cam ponosite si fara culoare - Piazza di Spagna - renumita de, „treptele spaniole” aiurea-fara farmec si culoare si toata lumea stergea treptele cu materialul de la pantaloni si fuste stand pe jos :))) si printre ei indienii cu... „bere - bere de vanzare”- singurul lucru care il puteai face pornind de la aceste „trepte” era Via de Condotti (luxul si opulenta) si in capatul lor drumul spre Vila Borghese si Villa de Medici.

    Partea 2 a calatoriei porneste de la Circo Massimo - care din cate am citit era destinat curselor de cai spre incantarea romanilor, cei drept nu l-am vizitat, venind dinspre acolo spre Tibru - raul care strabate Roma, dupa mine inca o mica dezamagire fata de Senna si Paris, prin unele locuri inspre castelul S. Angelo - ziceai ca-i mai mult o zona de deversare a gunoielor si locului de intalnire a diferitelor tabere de indieni, nu tu vaporase ca pe Senna, ziceai ca-i Dambovita spre Vitan via sere Popesti Leordeni.

    Sa revenim Circo Massimo – drum spre Tibru – in cale Bocca de la Verita - de ce sa vezi – coada pe 3 randuri sa stai sa faci poze sa le pui pe facebook cu mana in gura unei pietre :))) nu am poposit, cred totusi ca biserica de linga acest obiectiv trebuia vizitata, avea un stil aparte fata de celelalte. Continuam drumul pe linga Tibru si il traversam pe o insula –Tiberina- chiar in mijlocul lui un loc dragut cu restaurante si cafenele si de aici se vedea pe linga malul Tibrului numeroase corturi albe-jos in albia raului unde presupun ca erau diferiti artizani cu marfa lor. Drumul nostru ne poarta spre colinele din Piazza Garibaldi, pina acolo mai puteti trece la check-in 2 piete cu fantani una jos - Piazza Trilussa cu numeroase pizzerii dinspre partea veche a orasului si a 2-a sus pe colina - tineti Via Garibaldi - Fontana dell Aqua Paola de unde se poate admira orasul. Mai in sus pe colina si spre Vatican se afla Piazza G. Garibaldi (a luptat impreuna cu regele Vitorio Emanuelle la unificarea Italiei) si monumentul inchinat acestuia, de unde dupa cum am spus mai sus este unul din cele 3 locuri de unde poti admira Roma in toata splendoarea ei si pt. poze pe facebook :))). Coborind colina dinspre monument se ajunge din nou la raul Tibru si celebrul Vatican.

    Vaticanul - Piazza - Basilica S. Pietro - Capela Sixtina si muzeul Vaticanului - si cam atat ca prin gradinile din spate se plimba doar Papa :))) -Intrarea in biserica Vaticanului se face pe undeva prin dreapta din piata celebra - monument - grandoare - adevarat centru al Catolicismului; nu am inteles de ce stateam la niste cozi destul de mari sa intram prin niste porti ca la metrou - detectoare de metal probabil - nu am platit nimic - ajunsi in fata balconului papei - intarea la biserica era gratuita - daca doreai sa vizitezi Cupola costa in jur de 7-12-15 euro nu mai stiu exact; Intram in biserica - aici vedeti pozele, cred ca fiecare lucru frumos din orice biserica catolica din lume a fost luat si transpus aici - !! no words!! - inauntru, pe o intare laterala, era un edificiu cu toti Papii de la Sf. Petru incoace si un magazin de suveniruri, in afara de cateva obiecte care purtau semnatura si autentificarea Papei, si care erau o caruta de bani, celelalte obiecte la vanzare le gaseai in orice magazin de suvenirui.

    Venit - vazut - plecat pe deplin multumit - mai departe Via della Conciliazione – drumul care leaga Vaticanul de Castel S. Angelo; a era sa uit – la iesirea din piata S. Pietro, pe partea stainga tii drumul pe linga zidul imens al Vaticanului-stanga de 2 ori si ajungi... bineinteles tot la o coada :)) dar nu orice coada, ci coada de la Capela Sixtina si Muzeul Vaticanului – intrare 15-25 euro - ceva intre (Ultima Duminica a fiecarei luni intrarea este Gratis) - dar... ”baietii destepti” de pe margine cu simt antreprenorial la pret aproape dublu te bagau in fata, de smecheri de Vatican nu de Dambovita. Sfat- daca vreti sa nu stati la coada, mi se pare ca deschiderea era undeva pe la ora 9.00 dimineata, asa ca daca ajungeti pe la 8 si sariti peste micul dejun de la hotel (francezii puteau sa sara peste el la un croissant si o cafeluta cat serveau ei... :)))), aveti toate sansele sa fiti primii sau daca nu varianta 2 statul la coada 2-4 ore (cum a facut prietenul nostru si care ne-a spus ca merita-sunt convins) sau varianta 3 Smecherii Vaticanului „DUBLU si in FATA! :))) ”

    Pornim mai departe – Castelul S. Angelo - Via della Conciliazione sau alte stradute laterale, dinspre Vatican spre Castel; era si un drum suspendat care lega direct Vaticanul de Castel - ulterior am aflat ca era un pasaj secret construit pt. Papii care se refugiau in Castel, ori de cate ori erau atacati (cateodata e bine sa ai si ghid pe cineva sa-ti spuna, povesteasca, istoria fiecarui loc, ar fi fost dragut, da, de ce sa-i faci te descurci cu ce poti...) -ok - castelul - Castelul Ingerilor - la o mica cautare pe Google - a fost construit initial ca mausoleu pt. imparatul Hadrian - inautru se afla diferite mormite ale imparatilor romani - ulterior fiind transformat in Castel de catre Papi - intarerea la fel ca la orice obiectiv, foarte frumos luminat seara - la fel de frumos si podul de peste Tibru din fata castelului cu diferite statui de inger.

    Linga castel se afla un mic parc unde am mancat o inghetata foarte buna - se spune ca sunt renumiti pt. inghetata - italienii - dar ca peste tot unde veti incerca unele produse vi se vor parea ca ati ajuns in rai cand gustati din ele, altele cu gustul ca de la cantina - la fel si pastele - pizza etc. cred ca tine mai mult de atmosfera, de retetele fiecarora, de ambianata...

    Ca si SFAT-in priviinta mancarii Experimentati orice restaurant - pizzerie -braserie pe care o intalniti in cale atunci cand vi se face foame sau poftiti la ceva din vitrina; apropo de inghetata, pe strada de fite - Via Condotii - undeva la mijlocul ei se intersecta cu o straduta mica - era o Gelaterie (mov – ii facea reclama o domnisoara prin flyere) unde tu erai jucatorul principal puteai sa-ti treci pe la diferite aparate si sa-ti construiesti inghetata asa cum doreai si plateai la gramaj parca - o sa vedeti in fotografii.

    Sa continuam - trecem pe linga castelul S. Angelo pe malul „girlei - Tibru” :)) si imediat in lateralul - stanga al castelului dam peste cel mai impunator Palat al Justitiei - impunator - merge pentru o poza de facebook :))) – Justitia e oarba - dar aici a vazut cat a putut de bine sa construiasca aceasta splendoare de palat - imediat in spatele lui Piazza Cavour - frumos - palmieri -verdeata - magazine.

    Sfat - in ceea ce priveste restaurantele si pizzeriile, etc. dupa cum bine stiti, in genaral toate aflate in imediata vecinatate a marilor obiective - scoti mai mult din buzunar pt. mancare, mai exista si cazuri sa aveti surprize, dar mai rare sa platiti mai ieftin, de cum va indepartati de ele preturile incep sa scada.

    Mergand pe malul raului primul pod dupa Palatul de Justitie - Ponte Cavour - da in strada Via Tomacelli - inainte – unde se afla pt. cei impatimiti un magazin Ferrari - de unde poti cumpara orice suveniruri, pina si chiuloasa de la nu stiu ce masina, din ce an-x, condusa de un pilot-y, bineinteles pt. mii de euro :))). Daca mergi tot inainte dai in strada de Shhoping Via del Corso si cea de fite - Condotti; de data asta am zis pas, m-am saturat sa-mi cumpar atatea genti din piele de crocodil :))) si... am facut stanga, in imediata vecinatate a podului se afla o fantana cu marmura galbena - un rausor artificial unde domnii si domnitele se scaldau fara incetare - mai incolo la 1 pas distanta se afla Mausoleul Augusto si Muzeul Ara Pacis - muzeul pacii de pe vremea lui Augustus; cine avea Roma Pass - intra gratis -

    Sfat - apropo de Roma Pass se achizitioneaza de pe la toate chioscurile de pe linga marile obiective - Coloseum, Gara Termini etc. nu imi aduc bine aminte era undeva parca intre 30 si 40 euro – (parca 34-35e) includea 3 zile de transport gratuit si intrarea la 2 obiective turistice - Atentie insa fara Vatican si Capela Sixtina care sunt stat in stat - la fel, depinde cum privesti sau cat esti de comod si larg la punga - daca luai individual transportul cum era la noi doi 6 euro/ zi dus intors-hotel + intrarea la 2 obiective te ducea tot cam la 70 euro sau mai putin depinde care era al doilea obiectiv sa zicem in afara de Coloseum care prima si era cam cel mai scump 15-16 euro/pers. ; deci dupa pofta inimii.

    Continuam de la Muzeul Ara Pacis - inainte spre Piazza del Popolo- piata poporului – unde parca toate drumurile dispre Piazza Venezzia si Gara Termini se terminau aici - cele 2 piete comunica intre ele direct pe Via del Corso - magazinele - ceea ce era interesant aici in afara de fantana si obeliscul din mijloc, era arhitectura celor 2 case din lateralul strazii Via del Corso si faptul ca urcand treptele spre Vila Borghese – in stanga treptelor se afla muzeul lui Leonardo DaVinci.

    Villa Borghese – in afara faptului ca se invecineaza cu Piata Popolo si contine si muzeul Vilei Burgheze (se afla undeva in dreapta spatele parcului, privind dinspre Piata Popolo) si aici este si o piata numita Piata Bucuresti-capitala a Romaniei (cred ca ereu beti cand ne-au dedicat aceasta piata sau nu ii cotropiseram inca :))))) - este de fapt un imens, cum am mai spus, PARC gen Herastrau la noi, unde ce puteti face;

    1- Sa admirati privelistea asupra Romei (al 3-lea loc de observatie cum am spus mai sus);

    2- sa leneviti pe iarba sau sa va plimbati cu bicicletele, masinutele electrice ca de minigolf, Segway (cred ca asa se scrie - vehicule pe 2 roti elecrice-erau foarte populare in Roma - seara linga Piata Venetia erau grupuri de oameni care invatau sa mearga pe ele-am mai si ras pt. ca erau imbracati in veste reflectorizante portocalii precum gunoierii de la noi si am zis! Mama pina si gunoierii aici conduc Segway - ce tare nu?!! cand de fapt ei saracii invatatu sa merga pe ele si bineinteles cele mai dragute si tari erau doamnele de varsta a 3-a care erau atat de atente si concentrate si cu casca pe cap de ziceai ca-s la Grand Prix la Monza :)))

    3- in spatele parcului stanga se afla 2 obiective pe care nu trebuie sa un mic Lac – Extrem de Boem cu barcute de plimbare pe el, rate, fantani etc. (poza de facebook :))) - Tempio di Esculapio – si mai in spate de el Bioparcul Gradinii Zoologice din Roma – pe care nu trebuie sa o ratati la fel 10-14 euro/ pers. Ce merita vazut aici este de fapt cum ii spune numele un bioparc cu locuri de joaca pt. copii, de relaxare unde puteai sa bei un suc sa mananci un hot dog, etc. cele mai interesante tarcuri cu animale au fost la – tigrii, hipopotami - ursi - girafe - maimute (treceai printr-un parc cu bambusi), reptilele (la fel trecei printr-un parc frumos amenajat).

    La intoarcere va indreptati spre Treptele Spaniole si Piata Spaniei (pt. mine cam putina dezamagire), in drum intalnind Villa Medici - pe care puteti sa o vizitati contra cost - sediul familiei influente DeMedici - apoi sediul Academiei Franceze pe vremea lui Napoleon, o vila extrem de eleganta pe vremea aceea.

    Obiectivul – Fontana di Trevi -! Marea Dezamagire! :)) a sotiei care dorea sa o vada in toata splendoarea ei (cum mi-am dorit eu sa vad Monumentul lui Vittorio Emanuele) si cand ce sa vezi era acoperita toata de schele – o restaurau!

    Muzeul Figurilor de Ceara – se afla in imediata apropiere a Pietei Venezzia, in sus pe strada Via Cesare Batisti, foarte dragut si interesant si daca nu mai vreti sa intrati puteti sa pozati la intare cu Brad Pitt, Einstein, Barac Obama...

    Lupa Capitolina - celebra lupoaica cu cei 2 intemeietori ai romei Romulus si Remus se afla in spatele Monumentului lui Vittorio Emanuele, spre Ruinele Romane, urcand niste trepte.

    Pasul 2 – Ziua si drumul spre marea- cum care mare?!! Tireniana :))) La fel statie de metrou de oriunde (la noi Basilica S. Paolo) - Destinatia - Lido - la capat Cristoforo Colombo. Sfatul meu este sa coboriti la Lido Centru unde se gaseste un orasel cred ca dragut care este direct pe malul marii si care cred ca gasiti si baruri – resturante etc si cei mai important din cate am inteles de la rude stabilite acolo plaje Gratis! amenajate de primarie.

    Noi nestiind acest lucru ne-am dus pina la capatul de linie unde incepea alta linie :)) cea a plajei care ghiciti ce? era toata amenajata de diferiti „antreprenori” si care bineinteles se platea 12-15 euro/ 2 persoane in functie de fiecare loc amenajat - stati linistiti nu puteai sa mergi pe jos in stanga sau in drepta sa stai cu prosopul cred ca erau km intregi de plaja privata - amenajata. Marea – desi am crezut ca-i, ca la greci era intradevar verde - verzuie dar nu puteai vedea prin ea, nici palma scufundata 2 cm in apa :)), nisipul era negru-carbune si foarte fin, la fel pe plaje vanzatori ambulanti de costume baie, zmeie etc. nu erau in schimb cu gogoasa si porumbul :)))), neaparat papuci de plaja – ardea nisipul de ziceai ca, calci pe taciuni :)))

    Oamenii – poate e doar o parere, sau poate nu am nimerit noi oamenii potriviti, dar „ italienii-vero” (in afara de cei care aveau nevoie de tine gen hotel sau pizzerii) erau – Atentie! - Foarte, dar foarte, gretosi, plini de ei, ca ei nu-i nimenea, nu stateau sa le adresezi o intrebare, un ajutor, ultra-nationalisti... yachhhhh... un gust amar fata de francezi; dar poate ma insel eu!

    Mancarea - dupa placul, pofta si largimea buzunarului erau baruri, pizzerii, restaurante, gelaterii, braserii mii si mii :)))) imposibil sa nu fi gasit ceva pe placul inimii si papilelor gustative, asa ca! Explorati! si chiar daca dadeati peste ceva stricat le faceati vanzare si farmacistilor cu produse pt. stomac, nu-i asa?! :)))))

    Drumul la intoarcere – la fel cu autobuzul Tam (biletul dus-intors achizitionat de la aeroport sa nu-l rataciti) ! Luati-va un timp mai mult la plecare 2-3 ore pt. ca poarta de imbarcare, cel putin la noi cu Blue Air si pt. Romanica eram ultimii, la coada aeroportului si credeti-ma aveti de mers pina acolo plus 2 porti de check in si verificare Pasapoarte sau CI. Ceea ce e ste dragut cand decolati-ziua aeroportul este chiar pe malul marii si imediat in timp ce urcati se vede tarmul si totodata delimitarea dintre apa si pamant, dragut nu?! :)))

    Asadar, fuse si se duse experienta la Roma, sunt convins ca mai erau destule de vizitat in Roma, dar in mare parte cam acestea au fost obiectivele principale, in opinia mea; pt. cei care au reusit sa termine de citit review-ul (9pagini la calculator) – Bravo Fratilor, Sunte-ti tari, Sper ca nu v-a luat 1 saptamna sa-l cititi ci 2 :))))) !!

    Succes celor care ma vor corecta la gramatica (aveti mult de munca :))))) ! Astept sa-mi da-ti like-uri pe facebook :)))) Glumesc, mai tot timpul si in concluzie pt. mine personal...

    Top 10 Must See in Roma 1) Vatican 2) Coloseumul 3) Piata Venezzia-Vittorio Emanuele 4) Capela Sixtina 5) Vila Borghese-vara 6) Gradina Zoologica 7) Castelul S. Angelo- Palatul de Justitie (linga) 8) Coloana lui Traian (cu explicatiile) 9) Via Condotti (magazinele de lux) 10) Fontana di Trevi (fara schele) !

    Va multumesc si succes la colindat prin Roma, pe jos fratilor si nu cu Segway-ul ca gunoierii :))))))))

    C.

    P. S. Urmeaza Paris – 15 pagini :))))) as, de unde, daca-mi mai amintesc ceva de anul trecut :))


    [fb]
    ---
    Trimis de cdg_003 in 11.09.14 23:18:06
    Validat / Publicat: 12.09.14 04:04:24
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 4045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdg_003); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P34 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [12.09.14 10:24:05]
    »

    Un review mai... hmm... "altfel".

    --

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    iulianic
    [12.09.14 13:42:42]
    »

    @cdg_003:

    Continuam - mai puteti?!

    Ei bine, da, eu încă mai pot în pofida stilului tău de-a dreptul alert. Parcă alergi şi povesteşti în acelaşi timp, parcă ne alergi şi pe noi.

    Sfat - in ceea ce priveste restaurantele si pizzeriile, … in genaral toate aflate in imediata vecinatate a marilor obiective - scoti mai mult din buzunar pt. mancare, … de cum va indepartati de ele preturile incep sa scada.

    Am trecut prin această experienţă. Am fost la un restaurant lângă Vatican, unde lucra o româncă. Am servit masa, dar nimeni din grup nu a fost mulţumit. Nici de calitatea preparatelor, nici de preţuri, nici de curăţenie… Am fost însă mulţumiţi că ne-am adăpostit de ploaie şi ne-a fost permis accesul la toaletă.

    ... pt. cei care au reusit sa termine de citit review-ul … – Bravo Fratilor, Sunte-ti tari, Sper ca nu v-a luat 1 saptamna sa-l cititi ci 2!!

    Nici o săptămână şi nici două, dar - data viitoare - scrie şi tu mai aşezat! Gâfâim cu toţii!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Cesere
    [12.09.14 18:46:00]
    »

    Oltene... da' te grabi cateva muica? oalele... ma duru capu'pe tren vand citii; -)

    cdg_003AUTOR REVIEW
    [13.09.14 00:11:54]
    »

    @iulianic: si va "plesnesc" si cu niste poze (puteti sa faceti un film din toate) ))))))

    cdg_003AUTOR REVIEW
    [13.09.14 00:14:24]
    »

    @Cesere: si va "plesnesc" si cu niste poze (puteti sa faceti un film din toate) ))))))

    Eugenia55* †
    [13.09.14 12:14:12]
    »

    Savuros!

    Se vede ca n-ai mai scris (de 3 ani, m-am informat

    cred ca nici la citit nu te-ai inghesuit, altfel te prindeai ca din "impresiile" astea scoteai vreo 5-6, linistit!

    Mai ales ca ai si talent de povestitor!

    Vezi ce faci cu Parigi!

    webmaster24
    [13.09.14 14:52:42]
    »

    @cdg_003:

    Hotelul Oly este situat cam la 800 m de metrou

    Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de la acest hotel scrise ca articol (review) nou.

    msnd
    [13.09.14 17:21:57]
    »

    Ce noroc pe mine că nimerii SuperBonusul. Păcat că nu există unul și pentru fotografii.

    Simplele felicitări sună cam banal pentru un asemenea review. Dar m-ai redus la lipsă de inspirație.

    Deci, felicitări!

    sunflower
    [13.09.14 18:04:41]
    »

    Giovani, ceva fotografii? )

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cdg_003, Cesere, Eugenia55*, iulianic, msnd, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072835922241211 sec
    ecranul dvs: 1 x 1