GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Natale di Roma sau ce sa faci la ROMA de 21 aprilie?
Tropaind veseli prin Roma, am descoperit o sarbatoare demna de a fi pomenita si urmarita an de an. Se numeste NATALE DI ROMA, adica nasterea ROMEI, si se desfasoara an de an pe 21 aprilie in zona, Circo massimo - Colosseo. Toata suflarea patriotica a romanilor se imbraca in costume pur si simplu superbe, ca ale anticilor romani si efectueaza o serie de evenimente deosebite despre care am aflat abia anul acesta, cand am trecut intamplator prin zona. Se incepe la Circo massimo dupa cum spuneam, sute poate chiar mii de personaje, care mai de care mai frumos impodibite, se aliniaza in Circo massimo, in functie de grupul din care face parte. Majoritatea grupurilor sunt practicanti de historical reenactment, adica se imbraca in costume cat mai autentice si pun in practica diferite batalii asa cum au fost ele pe vremuri. Sunt oameni care se antreneaza pentru asta iar luptele sunt cat mai aproape de realitate.
Si dupa cum va spuneam treceam intamplator prin zona cand deodata din multime apare un gladiator cu un coif si o masca de fier, dotat cu un trident si o plasa, arunca plasa si ne trage pe toti in multime dupa el. Ne duce pana in Circo massimo si ne invita sa luam parte la eveniment. Desigur, noi abia asteptam sa vedem despre ce este vorba asa ca am aruncat ochii in toate partile si iata:
mantii rosii, casti stralucitoare de iti luau ochii si impodobite care mai de care cu pene de strut sau cu par de cal, cozi de cal lungi pana la gleznele purtatorului, coifuri impodobite cu blanuri de vulpe, ursi intregi purtati pe spate, chiar si un leopard intreg purtat pe spate - trebuie sa mentionez ca erau toate reale nu din plastic - sandale lucrate manual, sabii si scuturi decorate cu insemnele legiunilor romane, pretorieni care dadeau ordine legiunilor din subordine, cai superbi calariti de romani in straie stralucitoare, senatori imbracati in alb si urmati de cohorte de vestale chiar si un car roman tras de 4 cai, toate astea amestecate intr-un vacarm atat de impresionant incat am simtit nevoia sa ramanem aproape toata ziua sa ii urmarim.
Festivitatile au inceput cu prezentarea tuturor participantilor si am fost uluiti sa aflam ca acele cohorte erau venite din lumea intreaga:
- Italia - reprezentata de sute de legiuni care mai de care mai frumos imbracate, costume lucrate manual, armuri realizate de mesteri faimosi din peninsula, platose din piele, scuturi grele, sabii taioase, sandale lucrate manual, dar cel mai mult m-au impresionat coifurile, o minunatie, straluceau in bataia soarelui (precis purtatorul se simtea ca in cuptor) si erau toate impodobite cu pene mari sau cu par de cal sub forma de maturica sau de coada lunga, senatorii erau tot italieni, la fel si femeile bogate, imbracate foarte frumos, calaretii tot italieni, la fel si carul cu 4 cai, multe vestale colorate si la urma convoiului insasi Cleopatra - dupa parerea mea cam anemica - purtata de 4 baieti mai colorati, cred ca marocani.
Grupul de sute de persoane reprezentant Italia era insotit si de celebrii gladiatori, unul mai interesant decat altul, cu coifuri enorme, tipice gladiatorilor, cu masti de fier pe fata si cu tot felul de arme (am aflat ca grupul respectiv chiar are o scoala de gladiatori). Baietii astia au dat o mare reprezentatie ulterior si chiar au fost foarte buni la asta, lupte cu tot felul de arme, aruncat plasa si tridentul, strigatele specifice gladiatorilor, ulterior au fost si biciuiti de proprietar! Tot din grupul italienilor faceau parte si vestalele care au aprins focul sacru, astea s-au cam incurcat la recitarea incantatiei de aprindere, dar asta e!
- Germania - reprezentata de o legiune condusa de personajul cu ursul pe cap - vezi foto - si legionarii ei incaltati cu sandale din piele lucrate manual pe sub care purtau ciorapi de lana desigur lucrati tot manual
- Georgia - reprezentata de Scuturile negre, un fel de ninja care atacau fulger, seful lor purta celebra caciula georgiana din blana de oaie cu par lung
- Bulgaria, reprezentata de 2 grupuri, 2 legiuni romane insotite de vestale care imparteau biletele pe care era scrisa o poveste de dragoste intre un roman si o localnica, un fel de Romeo si Julieta antica
- Rusia prezenta si ea cu o legiune frumoasa
- Anglia prezenta si ea cu o legiune interesanta
- Grecia reprezentata de un grup de soldati greci cu niste coifuri aurii deosebite decorate cu coarne de berbec tot aurii, cu niste scuturi enorme din piele si cu sandale din piele peste care aveau protectii de gambe tot aurii
Si deodata in toata multimea asta colorata pestrit I-AM VAZUT!!!
Inalti si drepti ca brazii, mandri, demni si cu pletele curgand pe umeri... DACII!!!
Dacii nostri, cei mai viteji si mai drepti dintre Traci! Mi-au dat lacrimile, erau cei mai frumosi dintre toti! Costume autentice din lana, caciulile pe frunte, sica dacica la brau, opincile din piele, ciorapii din lana si multa, multa demnitate.
Am intrat in vorba cu ei, era un grup format din baieti din Cluj si Baia Mare. I-am intrebat cum au ajuns acolo si mi-au spus cu umor ca erau la un festival de reinactment si au snopit in bataie o legiune romana, astfel s-au facut remarcati si au fost invitati (fiecare invitat isi plateste singur toata distractia). Dar erau tare fericiti sa fie acolo si sa ne reprezinte.
Ceva mai incolo un alt grup de daci la fel de mandri si frumosi ca si ceilalti, si ceva mai departe un grup de nimfe dace, niste fete foarte tinere imbracate in alb care dansau de mama focului si ii vrajeau pe italieni atat de tare incat in jurul lor era adunata o mare de oameni cu gurile cascate. Mi-am dat seama ca erau romance dupa gurile cascate din jurul lor! Fetele erau din Zalau si erau insotite de doi daci care cantau la fluier si darabana... foarte frumos!
Romania, iata, a fost reprezentata de 3 grupuri. M-am simtit tare mandra!
Dupa aprinderea focului sacru grupurile au pornit la defilare catre Colosseo, acolo am avut ocazia sa ii vad mai bine caci erau desfasurati pe toata strada, nimfele daciei dansau de mama focului, o cohorta se aduna in pozitie de lupta cu scuturile transformate in zid, altii marsaluiau zgomotos pleznind sandalele de ciment, altii isi etalau vulpile de pe umeri, senatorii mergeau cu nasul pe sus, ce mai, toata lumea isi intrase in roluri... erau nemaipomeniti. O sa atasez poze dar fiind facute cu telefonul si intr-o mare de oameni poate nu vor fi destul de frumoase si reprezentative asa ca va recomand sa cautati si pe net.
Daca ajungeti la Roma pe 21 aprilie va recomand sa nu ratati aceasta festivitate, este foarte frumoasa si interesanta mai ales pentru copii!
Trimis de buterfly* in 25.04.14 08:56:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant... M-a intrigat puțin titulatura „Natale di Roma” - Natale în italiană putând însemna și Crăciun, și mi-am zis: „Frate, chiar sunt trăzniți italienii ăștia, serbează Crăciunu' primăvara!” Când colo, ce să vezi?
Ei de fapt sărbătoresc anii „ad urbe condita” (adică mai pre românește „de la facerea Romei”)!
it.wikipedia.org/wiki/Natale_di_Roma
Mulțumim de povestire!
@Dragos: nici eu nu stiam de sarbatoare, dar e foarte interesanta, am uitat sa spun in descriere despre tracul nostru ENEA, era si el reprezentat foarte frumos, el fiind fondatorul ROMEI.
Eu în schimb m-am gîndit la Paşti, care a fost şi la Roma (şi la Vatican deci) pe 20 aprilie. Mă gîndeam: Paştile, apoi festivalul ăsta, pesemne Roma a fost ticsită zilele alea.
@abancor: una peste alta in acest weekend este si sanctificarea a 2 fosti papi... chiar e ticsita Roma in perioada asta
@buterfly: Iar eu... de cand ai pomenit de daci, am citit cu pielea gaina si am cautat imediat pozele cu acestia! Cat de mult imi place acest tip de evenimente. Iar cand participa si de-ai nostri, nu-ti mai zic!
Frumos, mi-ar fi placut sa fiu in pielea ta.
P. S. Inca am pielea gaina.
Voi ține minte această dată: 21 aprilie. Poate la anul mă voi putea bucura de sărbătoarea descrisă de tine, că tot doresc să revăd Roma.
@alinaro: imi pare rau ca nu am mai multe poze si mai frumoase dar mai cauta pe net ca exista deja si filme de acolo, uite aici cateva... eu eram mai mult cu gura cascata decat cu telefonul la fotografiat! aveau niste costume de am ramas masca...
dupa cum vezi aici baietii chiar se altoiesc bine... m-am bucurat ca si-au luat papara de la daci! am ras cu gura pana la urechi!
aici ai o defilare lunga unde poti vedea carele romane trase de cai, georgienii, si multe legiuni sclipitoare... foarte frumos!
@Rodel:
uite aici nimfele daciei de la festivalul de anul trecut, anul asta au fost mai multe, asa mi se pare.
i-am gasit si pe baieti, uite in ecoul de mai jos!
@alinaro: uite aici si baietii, mi-am amintit cum se numea grupul lor, filmul nu e de la acest festival ci de la altul dar ei sunt protagonistii nostri, sunt minunati! Cred ca in acest film ii snopeau pe romani...
fluturasule tare mi-a placut povestea ta, am incercat sa insel vigilenta web-ului de serviciu, din pacate nu am putut vota de doua ori. mi-a mers la suflet, frumos, felicitari.
@amero: multumesc, poate la anul mergi si tu acolo...
cea de-a treia trupa de daci se numea Omnis Barbaria si ultimele poze sunt ale lor, sunt cei mai impresionanti dintre toti dacii de la festival!!!
@buterfly: felicitari! Emotionant articol, mai ales ultima parte!
@maria55: multumesc, am lasat ce e mai bun pt final!
@buterfly: am gasit un fond muzical potrivit pentru acest articol, il rog pe webmaster sa il posteze aici daca poate. multumesc webmaster
http://www.youtube.com/watch?v=QT6V53uSRrU
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
"Dacii nostri, cei mai viteji si mai drepti dintre Traci! Mi-au dat lacrimile, erau cei mai frumosi dintre toti! "... da', poate sa-ti dea lacrimile ca in trecut ne-au casapit romanii, ca aurul, de la Gradistea Muncelilui si granitul si lemnul si sarea si tinerele nimfe dace, imbracate in camesi transparente de ie, le-au sucit mintole batranilor legionari romani (cares-at stabilit pe-aici) si mai ales unui fost fecior crescut o vreme tot pe la noi, Trajanus... Herodot si alti isorici au lasat acea celebra fraza de mai sus, cu "cei mai vitezi si drepti (dar gurile rele zic ca in trxtul original mai era un epitet... "si cei mai hoti", pe care cenzura comunista l-a sters si apoi a asezat fraza in cartile de istoie... dacii erau intr-adevar viteji, dar mai aveau ca orice om niste defecte obiective... licoarea lui Bachus si lipsa dushurilor din Dacia... daca ai vazut filmul "Dacii", acolo, la un moment dat un copilas roman ii spune unui dac, cat un munte... "nene, de cand nu te-ai mai spalat? "... dacii, neam de pastori, aveau un grai vorbit, mai putin scris, multi erau analfabeti... asa ca sosirea lui Traian in sejur turistic in Dacia, a fost mana cereasca... si-apoi, eu cred ca in acele vremuri, "incomingul turistic", era cu mult mai dezvoltat decat azi, cu alte cuvinte, eram vizitati de mult mai multi straini decat azi... iar dupa romani au mai venit si turcii, polonii, tatarii, austriecii, ungurii, rusii si altii... cine-a zis ca n-avem o tara vizitata de straini? (ia-o ce pe-o parodie)
@dorgo: ei as! acum o sa ma straduiesc sa raspund pe scurt, sper sa-mi iasa. Romanii au cucerit 16% din Dacia, restul de 84% nu a vazut picior de roman. Hoti erau, jefuiau convoaiele cu tributul Romei tocmai prin Grecia de azi, avand informatii de la senatorii daci infiltrati si sustinuti tocmai in senatul romei, de asta a venit Traian (pui de trac) sa le dea o lectie. Roma a fost construita de Enea, personaj foarte adorat si respectat de italienii de azi. Enea venea din Troia cu refugiatii din razboiul descris frumos de Homer. Troia era un oras trac. Deci tracii (si dacii erau traci) au construit Roma si au adus cu ei civilizatia, limba si cultura lor. Dacii nu erau necivilizati nici nespalati si nici femeile lor nu aveau treaba cu romanii. Mergi la Sarmizegetusa regia si vezi ce constructii sunt acolo ca dovada. In plus cohortele stabilite in Dacia cucerita (cei 16%) nici macar nu erau formate din romani ci din mercenari platiti, adunati din toate colturile imperiului. Nici macar nu stiau latina darmite sa ii si invete pe daci limba asta. In plus Traian (tracul) a iubit atat de mult Dacia incat a construit celebra columna si a cerut ca acolo sa ii fie pastrata cenusa dupa moarte. Dacii sunt reprezentati peste tot in Roma ca invingatori cu capul sus, nicidecum ca invinsi. Deja ma lungesc cu argumentele, dar mai am multe de spus. Astea sunt doar pe scurt. Istoria trebuie rescrisa!
Despre, turci, rusi, unguri... etc... cine le vorbeste limba? Mai ales ca au stat mai mult la noi decat au stat romanii. Au venit asa cum ai spus tu... in vizita si la furat. Atat
@buterfly: "Pe la anul 100 e. n. un tanar si ambitios imparat roman de origine daca, asadar in masura a cunoaste fabuloasele bogatii ale Daciei, avea mari insomnii si migrene teribile! Intreaga noapte facea ture prin interminabilul sau palat imperial, pe langa care Casa Poporului sau palatul lui Paduka din Brunei, pareau niste jucarii. Vistieria imperiului era aproape goalasi Senatul cerea solutii nu scuze! Deodata se lumina la fata si isi murmura in barba “Alea iacta est”si lua hotararea de a ataca cu toate legiunile sale, Dacia. Ideea sa nocturna nu fu deloc rea, pentru ca dupa doua razboaie sangeroase, Dacia fu cucerita si deveni provicie romana. Mandrul Decebal, prefera moartea captivitatii, nu inainte insa de a ascunde in grotele de la Gradistea Muncelului imensa comoara a dacilor. La Roma, Traian se intoarse cu surle si trambite, triumf, pe langa care intoarcerea lui Armstrong de pe Luna fu o simpla bagatela. Urmara 123 de zile de "paine si circ". Vistieria imperiului se imbogatise cu 165 de tone de aur si 350 de tone de argint (dupa Dio Cassius) din cele 1000 de tone de aur si multe mii de argint pe care le detineau dacii, dar pe care Decebal ajunse sa le ascunda in locuri numai de el stiute, inaintea sfarsitului sau tragic. " (Aurul Sarmisegetuzei-AFA)
In cinstea victoriei sale, Traian hotari sa ridica o columna, langa Forumul Imperial, pe care se mai disting si azi, ca pe o banda desenata sculptata in granit, scene din victoria sa impotriva dacilor. Ghidul italian va va face un scurt rezumat in engleza asupra acestei afaceri latine si va va indica chiar si un barbat vioinic si barbos care este fara doar si poate, Decebal in persoana. Aurul dacic urma sa “spnsorizeze” inca multe alte expeditii militare romane, sa ridice multe edificii frumoase prin Roma si sa aduca la zi soldele restante ale sutelor de legiuni romane. Eheeei, dar grosul aurului lui Decebal, Burebista si Scorillo, n-a fost gasit niciodata…
Da, se pare ca o pae din Roma s-a ridicat cu aurul Dacilor, dar nu poti compara acea cetate dacica de la Sarmisegeutsa cu cateva altare si ziduri de aparare, cu Colosseum-ul si Forumul roman, ma intreb daca traco-dacii erau atat de raboinici, desroinici, civilizati si multi, de ce n-au invadat "EI" Europa, (Germania, Franta, Spania si Italia, provincii cucerite de romani), c-a s-o civilizeze si pe ea in pic... De ce oare nu si-au creat dacii un imperiu, precum cel roman, austroungar, otoman, sau sovietic? de ce se rezumau Dacii, atunci cand Dunarea ingheta, doar la a le dea binete bulgarilor si sa le fure cam tot ce-aveau prin ograda? avem vreun istoric pe AFA? Hei @profesore Costi, unde esti? I'm sorry, dar limba celui mai puternic, cult si civlizat se impune mereu iar din limba dac (ic) a au ramas in limba noastra doar vreo 10 cuvinte (toate cu litera z)... branza, varza, barza, viezure, etc... iar 99% din fondul fonico-lingvistic, e latin (roman)... chiar si triburile francilor, spaniolilor, germanicilor si altele, au fost civilizate de gintea latina care a preluat si ea definitiv (si imbunatatit) multe elemente din cultura elena... cohortele romane de cea mai de joasa speta (hoti, depravati, betivi), si mercenari, multi din Macedonia (parca) au fost trimisi aici sa ne cucereasca Dacia (mult mai mult de 16%) raportat la granitele actuale ale tarii, de la nord de Dunare... dar mai apoi, dupa nucelul dur, adica dupa lovitura de berbec, a venit si alizeul parfumat sau mangaierea culturii, au venit si invatatii... caci vreo 150 si ceva de ani, Dacia am fost sub ocupatie romana... Comme ti chiamo? Cum te chiama? Oare cum spunea dacii acestei fraze? ... nu mai prea stie nimeni si nici n-are importanta, limba celui invins, piere... limba dacica a murit... apoi, dupa ce s-au intors conchistadorii din Dacia, precum Cortez si Pizzaro din tara incasilor si aztecilor unde l-au acoperit pe Montezuma cu aur si-aopoi l-au sugrumat, s-a znout prin targurile cizmei italice ca longilinele sarmisegetuziene sunt frumoase si harnice... orice legionar roman, dupa sartsfacerea stagiului militar de 25 de ani, avea dreptul prin "Lex romana" la o solda pe viata, la o bucata de pamant (unii au ales Dacia) si aveau dreptul de a se casatori... prin Internetul matrimonial al vremii (ce functiona pe baza de 'viu grai") aparusera pe laptopurile romane, ptofilurile "standard" ale fetiscanelor dace de 20-30 de ani care aveau si ele dreptul de a se marita cu in fost legionar ceva mai "batran" dar inca viril, de 45-50 de ani (la 20 de ani, se incepea stagiul militar)... in nici un caz invers... nu cred c-a venit din Roma vreo femeie ca sa se marite c-un pastor de pe la noi, chiar daca intre timp, acesta invatase bine limba stapanitorului... si uite-asa, acesti rezboinici romani lasati la vatra au inavadat a doua oara Dacia, in scopuri mult mai pasnice... in nici 2000 de ani, genele acestor 2 popoare nu s-au schimbat prea mult... am aparut noi, care am mostenit calitatile si defectele lor... despre care nu vorbesc, caci le stim cu totii... slavii, ungurii, secuii, sasii, evreii, turcii, care s-au stabilit apoi aici, au influentat prea putin limba si fondul genetic... totusi, cele mai folosite cuvante ale momentului sunt din import, "ciubuc", e de origine turceasca (si rahat la fel), "mafia" e de origine italiana iar "coruption", e de origine franca din tara lui Vercingetorix si Sarkozy... noi, Dacii, suntem curati ca lacrima...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Roma altfel — scris în 07.02.24 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Frumos la Roma — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! (2) — scris în 12.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! — scris în 05.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Roma cea romantică, de-o parte şi de cealaltă a Tibrului, până la punctul final Musei Vaticani — scris în 28.08.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Din nou la Roma, o metropolă absolut încântătoare — scris în 30.07.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Tur pietonal prin Roma cu ghid — scris în 27.09.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ