GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Largo di Torre Argentina, Piazza Navona, Palazzo Altemps, Fontana di Trevi, Monumentul lui Vittorio Emanuele, Piazza lui Traian, Forumurile Imperiale, Bocca Della Verita
Continuare de aici
- -
Si in cea de-a cincea noastra zi in Roma am plecat la drum cu planuri mari. Ne gandisem sa vedem Piazza Navona, Muzeul National Roman Palazzo Altemps, Forumurile Imperiale si Bocca della Verita. Din Piazza Venezia, unde ajunsesem cu autobuzul 64, am luat-o pe jos si am ajuns la Largo di Torre Argentina. Mai trecusem pe acolo cu o zi inainte dar nu stiam despre ce e vorba. Cum am avut internet pe tot timpul sederii noastre aici: amfostacolo.ro/hotel.php? ... a--roma&id=7555, am dat un search sa vedem ce e cu Largo asta. E vorba despre patru temple republicane ce au fost descoperite in 1920. In spatele unuia dintre temple se afla o rigola pentru drenarea latrinei publice, iar in spatele celorlate-platforma Curiei Teatrului din Pompei. Cel mai important lucru in legatura cu aceste temple mi s-a parut mie faptul ca aici a fost ucis Caesar in anul 44 I. Hr. Am facut cateva poze si am plecat mai departe pe jos pe Corso di Vittorio Emanuele.
Ne-a luat ceva timp pana am gasit de Piazza Navona, ni s-a intamplat de cateva ori in Roma sa fim cu harta in mana si sa ne invartim la prorpiu in cerc. Si asta pentru ca in Roma sunt foarte multe stradute mici care nu apar pe harti.
Piazza Navona a fost construita pe ruinele vechiului teren al stadionului Domitian si este dupa parerea mea cea mai frumoasa piazza din Roma. Piazza are forma ovala iar spatiul sau este ocupat de fantani arteziene, cafenele, terase, spectacole de strada. Totodata este un loc boem, plin de artisti locali care isi expun lucrarile in piata. Fantana cea mare din centru denumita si Fantana celor Patru Fluvii a fost proiectata de Bernini care a adaugat figura unui maur la celelate doua fantani de la sudul pietei. Fantana lui Bernini simbolizeaza cele patru fluvii si anume: Dunarea, Gangele, Nilul si Rio de la Plata. Obeliscul este o reproducere din epoca romana cu gravuri din hieroglife reprezentand numele lui Vespasian, Titus si Domitian.
Am facut cateva fotografii si aici si am continuat drumul nostru pe jos catre Muzeul National din Roma- Palazzo Altemps.
Muzeul se afla in imediata apropiere a Piezzei Navona. In Piazza Sant’Apollinare. Este deschis intre orele 9-19.45 M-D. L achizitionarea biletului am folosit Roma Pass si am platit 6,50 euro/bilet.
Palazzo Altemps contine colectiile de sculptura Ludovisi, Mattei si Altemps si a fost ridicat in 1585 de Martino Longhi. In interiorul muzeului este permisa fotografierea. Turul muzeului ne-a luat in jur de o ora, muzeul nefiind aglomerat, asa ca am putut admira in liniste frumoasele sculpturi antice. Muzeul contine si o colectie egipteana. Printre cele mai valoroase lucrari ar fi Capul urias al Herei Ludovisi, sculptura pe care insusi Goethe a denumit-o prima sa dragoste la Roma. O alta sculptura importanta este cea a Galului Sinucigas ce reprezinta un gal tinand bratul sotiei sale moarte in timp ce se sinucide. In palat se gasesc numeroase basoreliefuri printre care cel mai important este Tronul lui Ludovisi, un jilt din sec 5, cu basoreliefuri infatisand nasterea Afroditei.
Am iesit din muzeu si am pornit pe jos spre Columna lui Marcus Aurelius pentru ca vroiam sa ii mai facem cateva poze la lumina zilei.
Dupa ce am pozat columna ne-am continuat drumul spre Fontana di Trevi. Ajunsi aici pe la ora pranzului am gasit o mai mare aglomeratie decat era in seara precedenta. Nu am aruncat moneda, cu greu ne-am putut strecura in marea de turisti pentru a face cateva fotografii. Fontana di Trevi este cea mai celebra fantana din Roma datorita filmelor in care s-a mentionat numele ei. Fantana a fost construita in anul 1732 de Nicola Salvi si este formata din sculpturi lipite de spatele unui palat. Trevi marcheaza capatul apeductului Aqua Vergine, construit de Agrippa in sec 19 I. Hr., dintr-un izvor miraculos, descoperit de o fecioara.
Dupa ce am terminat de fotografiat fantana, si cum era deja ora pranzului si ne era foame am facut una din marile greseli pe care le fac turistii in Roma, si anume ne-am oprit la un restaurant situat langa un obiectiv turistic. Am intrat intr-un restaurant unde ne-a intampinat o doamna romanca si am zis sa luam fiecare cate unul din meniurile zilei ce erau afisate la intrare. Meniurile contineau cate o portie de paste ca aperitiv si ca fel doi fie friptura de pui fie de vita. Primul fel a fost OK. Am terminat de mancat si fara nici o exagerare, am asteptat o ora pana ne-au adus cel de-al doilea fel, desi initial o intrebasem pe doamna de la intrare daca dureaza mult pana se face meniul pentru ca vroiam sa mancam rapid si sa ne continuam drumul. Nu am mai facut nici o poza si nici numele restaurantului nu il mai stiu, dar un singur lucru pot sa va recomand: evitati restaurantele din zonele turistice aglomerate unde mananca turisti si preferati-le pe cele unde mananca localnici si unde nu sunt chelneri indieni, chinezi sau mai stiu eu ce alta natie. La iesire i-am spus doamnei de la intrare ca nu a fost deloc asa cum ne-a asigurat ea la intrare si am plecat mai departe.
Am mers pe jos de la Fontana di Trevi pana in Piazza Venezia, unde ne-am oprit pentru a admira Monumentul lui Vittorio Emanuele. Il Vittoriano, cum i se mai spune acestui monument dedicat lui Victor Emanuel, este un monument detestat de localnici, atat de mult incat unii il ignora, sau ii dau porecle cum ar fi „Tortul de Nunta” si asta pentru ca pe buna dreptate, monumentul este in totala nearmonie cu restul orasului. Noua ne-a placut si i-am facut cateva fotografii si apoi am pornit mai departe spre Piazza lui Traian.
Am ajuns la Forumurile Imperiale prin Piazza Lui Traian. Aceste monumente poarta amprenta suprematiei imperiale, Forumul lui Traian a fost declarat Minune a lumii de catre contemporani, singura parte intacta care s-a pastrat este Columna, considerata apogeul sculpturii romane.
O alta atractie a Forumurilor Imperiale este Forumul lui Nerva din care au ramas doua coloane corintice si o friza pe care este infatisat mitul lui Arahne.
Forumul lui Iulius Caesar este primul forum imperial al Romei. Se presupunea ca stramosii lui Caesar, ginta Iulia, se trageau din zeita venus, asa ca Caesar a ridicat Templul lui venus Genetrix in anul 46 I. Hr. si a asezat acolo statuia sa si a Cleopatrei, marea lui dragoste.
Forumul lui Augustus are ca punct central Templul lui Marte Razbunatorul, identificat printr-o scara foarte larga si patru coloane corintice.
Acestea fiind spuse, am mers mai departe inspre Colosseum pentru a-l admira din exterior. Lumina cadea diferit la acea ora dupa amiaza si am imortalizat cateva cadre cu grandiosul monument.
De la Colosseum am luat-o pe jos inspre Circo Massimo pentru a vedea Bocca della Verita.
Bocca della Verita se afla la intrarea in biserica Santa Maria in Cosmedin in Piazza Bocca della Verita. In piata se afla o fantana arteziana si Templul lui Hercule Invingatorul.
Odata ajunsi am vazut ca portile erau inchise. Se pare ca era deschis pana la ora 17.30. Am reusit totusi sa facem cateva poze bagand camera printre gratii si ne-am promis sa ne introarcem a doua zi pentru o poza clasica cu mana in gura celebrului monument.
Si asa ia sfarsit inca o zi lunga si frumoasa petrecuta in Cetatea Eterna.
Va urma...
Trimis de Muffin2009 in 11.06.12 22:58:05
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Roma - locuri 'must see'" (nou-creata pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Roma altfel — scris în 07.02.24 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Frumos la Roma — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! (2) — scris în 12.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! — scris în 05.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Roma cea romantică, de-o parte şi de cealaltă a Tibrului, până la punctul final Musei Vaticani — scris în 28.08.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Din nou la Roma, o metropolă absolut încântătoare — scris în 30.07.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Tur pietonal prin Roma cu ghid — scris în 27.09.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ