ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.11.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Basilica San Pietro, Muzeele Vaticane si Castelul Sant Angelo

    Ilustrație video-muzicală
    - Ave mundi spes Maria


    TIPĂREȘTE

    Continuare de aici

    - -

    A doua zi am petrecut-o in Piazza San Pietro si in catedrala.

    Basilica San Pietro este simbolul crestinatatii, locuinta papala si poate cel mai important monument din toata Italia.

    Cetatea Vaticanului este cel mai mic stat din lume.Se intinde pe 50 de ha ce include Basilica San Pietro, muzeele vaticane, gradini luxuriante, apartamente ce au peretii impodobiti cu fresce ale lui Rafael, Fra Angelico si Pinturicchio. Basilica San Pietro esta cea mai mare catedrala crestina din Europa..

    Piata San Pietro are forma elipsoidala si este inconjurata de o uriasa colonada, alcatuita din 284 de coloane asezate pe patru randuri, cu 88 de stalpi de sustinere si 140 de statui, reprezentand figuri ale sfintilor. Aceste coloane semieliptice facute de Bernini au transformat perspectiva basilicii intr-o pereche de brate care ii imbratiseaza pe credinciosi.

    Aici se gasesc cele doua mari fantani, una facuta de Bernini si cealalta de Domenico. Marele obelisc din piata a fost adus din Alexandria.

    Am cumparat bilete pentru basilica cu audioghid, (10 euro intrarea si 5 audioghidul.)

    Programul basilicii San Pietro este: 7-19 zilnic.

    Despre Basilica s-au scris atatea incat mi-e greu sa mai adaug ceva.

    La intrare se face remarcat domul proiectat de Michelangelo .Are diametrul de 42 de metri, insa nu il depaseste pe cel al Panteonului care are 43 de metri. Se poate lua un lift catre acoperis de unde se poate admira panorama orasului de la o inaltime de 132 de metri. Nu am urcat cu liftul, am preferat sa admiram pe rand toate capodoperele si apoi sa mergem in muzeul basilicii.

    Cea mai impresionanta capodopera din basilica este de departe Pieta a lui Michelangelo. Desi Renasterea se baza pe naturalism, el a ignorat perceptele in favoarea efectului artistic, redand o tensionata traire de grandoare tragica. Poate si datorita faptului ca era foarte tanar cand a facut aceasta lucrare(avea doar 25 de ani),el a creat-o pe Maria mult prea tanara si pe fiul ei firav intins pe genunchii ei. Lucrarea a fost un timp nesemnata si a fost atribuita altor artisti renumiti. Ce a facut Michelangelo atunci? Si-a gravat numele pe banda de pe pieptul Fecioarei Maria, pentru a evita orice confuzie.

    Baldacchino se afla in centru basilicii si este un altar impresionant de 29 de metri. Coloanele sale din bronz au fost facute din piesele decorative ale porticului din Panteon.

    O alta capodopera este statuia lui Sfantu Petru din bronz ce si-a castigat un statut de obiect sacru. Se spune ca daca saruti piciorul sfantului vei avea noroc.

    In timpul escavarilor din 1940 muncitorii au descoperit in Necropolis legendarul Zid Rosu. Se spune ca in spatele acestuia a fost inmormantat Sfantul Petru. Peretele este acoperit cu picturi medievale care il evoca pe sfant.

    Ar mai fi atat de multe de adaugat, dar las imaginiile sa graiasca de la sine.

    Vizitatul basilicii si al muzeului ne-a luat cateva ore bune si nu am mai apucat sa intram in muzeele vaticane,ultima intrare fiind la ora 16.

    Am luat-o pe jos apoi pe Ponte di Vittorio Emanuele si am servit masa la un restaurant pe Corso Vittorio Emanuele II. Ne-am rasfatat cu o lasagna si o portie de spaghetti carbonara, apa si cafea , tot undeva la 30 si ceva de euro.

    Am pornit pe jos catre casa si am acordat inca o zi muzeelor vaticane.

    A treia zi dupa ce am servit micul dejun, am pornit pe jos catre Piazza San Pietro. Ar mai fi un detaliu de adaugat si anume ca in fiecare dimineata la ora 8 fix se auzeau clopotele de la basilica din garsoniera in care am stat.

    Odata ajunsi in Piazza san Pietro am remarcat ca erau filtre de control la intrare in piata si foarte multi politisti. Era miercuri dimineata si Papa tinea un discurs. Ne-am bucurat foarte tare ca ne-am intors pentru a doua oara in piata pentru ca altfel nu l-am fi vazut pe Papa! In piata roiau multimi de turisti, abia puteai trece! Am facut cateva poze pana ce s-a terminat discursul Papei.

    Apoi am pornit pe jos catre Muzeele Vaticane. Si aici era o coada ce mergea la pas.

    Biletul de intrare costa 15 euro iar programul este: 8.30-18(ultima intrare se face la ora 16) L-S si ultima D a lunii 8.30-12.30.

    Muzeele Vaticane sunt alcatuite din 10 colectii la care se adauga Capela Sixtina si apartamentele papale. Cele 10 colectii includ antichitati egiptene, grecesti, romane si etrusce, arta paleo- crestina, renascentista si moderna, si o colectie etnografica.

    Am urmat indicatoarele de la intrare si am mers in stanga pentru a vedea Capela Sixtina. Frescele Capelei Sixtine, pictate de Michelangelo reprezinta una din cele mai spectaculoase opere de arta lin intreaga lume. O parte din ciclul Genezei il infatiseaza pe Adam si Eva izgoniti din Paradis pentru ca au mancat din fructul oprit al pomului cunoasterii. Cea mai importanta lucrare a lui Michelangelo din capela ramane totusi Crearea lui Adam, Aceasta il reprezinta pe Dumnezeu ce ii da lui Adam scanteia vietii, apoi o creaza pe Eva din coasta lui Adam. Apoi urmeaza Geneza unde Dumnezeu separa intunericul de lumina, apele de uscat si creeaza Soarele si Luna.In partea opusa se afla Jertfa, Potopul si betia lui Noe. Dupa harta capelei pe care am primit-o la intrare reusim sa identificam apoi dupa cum urmeaza: Judecata de Apoi, Sibinele si Profetii, Scenele-Vechiul Testament si Stramosii lui Hristos, Scenele din Viata lui Hristos, Predarerea Cheilor Sf. Petru, Scene din Viata lui Moise si Pedepsirea Razvratitilor.

    Cu greu am reusit sa facem cateva fotografii deeoarece se pare ca era singurul loc unde fotografierea era interzisa. Nu am inteles de ce.

    Odata iesiti din Capela Sixtina ne-am indreptat catre camerele lui Rafael.Acesta a pictat apartamentele Papei Iuliu al doilea intre 1508 si 1524. Cea mai importanta lucrare este Schimbarea la Fata pe care Rafael nu a terminat-o deoarece el a murit in 1520 la numai 37 de ani, el lasand ucenicilor sai sarcina de a termina aceasta lucrare uriasa. Lucrarea il infatiseaza pe Hristos in timp ce se arata apostolilor in toata maretia sa..

    Capela lui Nicolae al V-lea ce este de dimennsiunea unei camere, lucrare semnata de Fra Angelico ce reprezinta figuri de martiri si este considerata ca fiind bijuteria Vaticanului.

    Am admirat in continuare operele lui Caravaggio- Coborarea pe Cruce, Apartamentele Borgia, Bustul de la Belvedere si Sf Ieronim a lui Leonardo.

    In interiorul muzeului se pot cumpara suveniruri, dar au cele mai mari preturi, un magnet de frigider costa 5 euro. Am gasit si un poster reprezentand Crearea lui Adam cu 6 euro. La iesire din muzeu se coboara pe niste scari unde este o sala ce expune colectia de trasuri, masini si papamobile. Foarte interesanta si aceasta.

    Am iesit din muzeu si am pornit pe jos pentru a servi masa la Papa Rex, un restaurant foarte bun pe Via Aurelia. Chelnerii de acolo sunt romani. Am comandat ca aperitiv un fel de clatita umpluta cu spanac peste care s-a pus parmesan topit, foarte buna, nu mai retin denumirea, 2 pizze delicioase, apa si cafea. Toate astea au facut undeva pana in 40 de euro, nu mai retin exact.

    De retinut ar fi ca la Roma majoritatea restaurantelor se inchid intre orele 15-18, de multe ori am fost ultimii clienti la pranz si tot de multe ori cu greu am gasit un restaurant deschis intre acest interval orar.

    Dupa masa am pornit je jos catre Castelul Sant Angelo.

    Inainte de a pomeni despre castel, trebuie sa mentionez ca acesta este legat de Cetatea Vaticanului de un zid imens numit zidul aurelian. Se numeste asa deoarece constructia lui a inceput in epoca imparatului Aurelian(270-277) si s-a finalizat sub domnia lui Prothus(276-282). Zidul se intinde pe 18 km, are 18 porti si 381 de turnuri si cuprinde toate cele sapte coline ale Romei.

    Hadrian si-a conceput mormantul circular intre 123-139, pentru ca apoi Aurelian sa-l fortifice , ca parte a zidurilor orasului. Castelul a fost si resedinta papala pentru 1000 de ani.O galerie de la Vatican le permitea papilor sa fuga din Vatican la Castel pe timp de criza. Numele I l-a dat Grigore cel Mare in anul 590 in urma unei viziuni pe care a avut-o. Se pare ca Sf Mihail i s-a aratat anuntand sfarsitul epidemiei de ciuma. Aceasta viziune nu s-a lasat uitata si a fost celebrata printr-o statuie imensa de bronz reprezentandu-l pe arhanghel cu o sabie. In castel se mai afla apartamente papale si o colectie de arme si armuri. Privelistea de sus din turn este cea mai grandioasa dupa parerea mea si acopera toata cetatea Vaticanului si piata San Pietro cu Basilica.

    Programul la castel este: 9-19.30 M-D, iar biletul de intrare costa 12 euro.

    Si asa a luat sfarsit cea de-a treia zi petrecuta la Roma.

    - -

    Continuare: vezi impresii


    [fb]
    ---
    Trimis de Muffin2009 in 04.06.12 22:06:08
    Validat / Publicat: 05.06.12 06:39:56
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 7610 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Harta Basilicii San Pietro
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster20*
    [04.06.12 23:03:06]
    »

    @Muffin2009, te rog ca pe viitor sa eviti folosirea excesiva a caracterelor ingrosate, reviewul devine nu doar pestrit dar si mai greu de citit. Multumesc.

    webmaster13
    [05.06.12 09:17:18]
    »

    Canta Corul Vaticanului, dirijor Monseniorul Marco Frisina.

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    Muffin2009AUTOR REVIEW
    [05.06.12 10:28:38]
    »

    @webmaster20: Ok, nici o problema.

    TraianS
    [05.06.12 13:12:57]
    »

    Am cumparat bilete pentru basilica cu audioghid, (10 euro intrarea si 5 audioghidul.)

    Pana acum intrarea la basilica era gratis. Au introdus acum taxe, sau biletele sunt pentru altceva?

    Foarte frumoase pozele. Felicitari.

    Muffin2009AUTOR REVIEW
    [05.06.12 13:25:26]
    »

    @TraianS:

    Biletul de 15 euro include autoghid pentru basilica + vizitarea muzeului basilicii si inca un autoghid pentru acest muzeu.

    Multumesc pentru aprecieri.

    webmaster
    [10.07.12 18:42:20]
    »

    Mutat la rubrica "Roma - locuri 'must see'" (nou-creata pe site)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Muffin2009, TraianS
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056081056594849 sec
    ecranul dvs: 1 x 1