ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Iznik — orașul încărcat de istorie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ce este ciudat? De fapt nu istoria ne-a făcut să vizităm orașul și acele mici pătrățele din ceramică albastră cu care este decorată Moscheea Albastră din Istanbul.

Așadar intr-0 dimineață după micul dejun luat (servit) pe terasa Marinei din Agva (vezi impresii), am plecat la lacul Iznik, așa cum speram noi, chiar că o să facem și plajă dar și o baie in lac.

Traseul urmat a fost destul de greoi din cauza reliefului deluros din zona Mării Negre dar și din cauza aglomerației urbane din zona orașului Kocaeli. O perioadă am mers paralel cu Marea Marmara și la capătul orașului Golcuk am virat stânga pe niște dealuri care au durat circa 30 km. până ne-am intersectat cu lacul Iznik și câmpia roditoare care îl înconjoară. Traseul urmat - Agva - Kandira _ Kocaeli - Golcuk - Beyindir _ Iznik. Chiar dacă traseul urmat este în mare parte circulat pe un singur sens, am circulat rezonabil cu excepția orașelor Kocaili si Golcuk.

De ce interesul pentru o vizită la Iznik, am spus-o mai sus, dar căutând și alte motive decât cele ecumenice am calculat noi că vom face la finalul vizitei și o baie în lacul Iznik, deoarece sesizam pe hartă că orașul străjuit la lac are și o plajă publică.

Despre oraș, nu vreau să fac un copy paste de pe Google, dar totuși menționez câteva chestiuni.

Vechea denumire a orașului este Niceea și aici s-au ținut două concilii ecumenice ale creștinismului.

1.325 (împăratul Constantin) 2.787 (împărăteasa Ateniană)

Orașul vechi Niceea este cucerit de otomani odată cu Constantinopolul.

Iznikul (Niceea) este înconjurat de circa 5 km de ziduri, dublate de un șanț de apărare și bineînțeles că există și câteva porți ale orașului exemplu - Poarta Gol, Poarta Lefke, Poarta Istanbul, etc. Aceste ziduri împreună cu porțile orașului s-au conservat (și prin restaurare) foarte bine.

Așadar, planul nostru de plimbare a fost 1. să vizităm 3 porți istorice, 2. să vizităm vechiul turn cu ceas din centrul orașului, 3. să vizităm Moscheea Sfânta Sofia, 4. să facem o plimbare pietonală în centrul orașului, 5. să încercăm o vizită la un atelier de ceramică tradițională, 6. plajă la lac.

Ce ne-a reușit din plan

Prima întâlnire cu istoria - Poarta Istanbul - chiar la intrarea în oraș din spre Beyindir, apoi a urmat Poarta Lefke (partea estică a orașului), aici locul este amenajat, există o parcare, un fel de bazar, un atelier de ceramică, magazine de suvenir, o cafenea organizată în stil otoman.

Vizitarea porților și a viaductului roman este gratuită. Porțile sunt construite din piatră și personal le-am perceput uriașe. Există câteva elemente de decor și chiar niște inscripții cu privire la constructor.

În fața porți există o cafenea și un atelier ceramic unde am fost lăsați să privim frumusețile.

Următoarea oprire a fost Moscheea Sf. Sofia, care de fapt a fost bazilică dar după căderea Constantinopolului a fost transformată în moschee,

Am parcat mașina pe o străduță din fața vechiului ceas al orașului și am mers un pic pe jos până la ceas, de acolo am reperat repede vechea bazilică, adresa exactă Mahmut Çelebi, Kılıçaslan Cd. No:163,16860 Iznik. Ca să intri in bazilică trebuie să cobori câteva trepte, personal le-am perceput cam abrupte, dar cu atenție am coborât. Monumentul istoric își păstrează forma veche de bazilică deși s-a intervenit masiv la restaurarea ei. Personal am perceput construcția ca un mixt între vechi și nou. În sprijinul afirmației o să pun aici câteva poze sugestive ale fostei bazilici.

După vizita și ocolirea bazilicii, am intrat in vechiul Iznik și am făcut o plimbare pietonală pe sub bătrânii copaci ai Kılıçaslanului. Am avut si noroc, am dat peste un atelier de ceramică veche, oamenii foarte amabili, ne-au explicat tehnica, ne-au exemplificat și chiar am cumpărat o bucățică de ceramică albastră de Iznik, bineînțeles cu motive otomane.

A urmat plimbarea pe bulevardul Spandau (paralel cu lacul Iznik), unde am zărit printre construcții Poarta Gol (poarta lacului). Zona este foarte plăcută, chiar pe margine lacului este organizat un parc, unde poți petrece clipe plăcute alături de familie. Undeva în capătul parcului este amenajată plaja publică a orașului, dar Bogdan a văzut că nu este nimeni la plajă și uita așa am mai ratat o ora, două de plaja. Nu-i nimic am compensat cu vizita la un mare Mall din Kocaeli unde am și mâncat un iskender kebap delicios.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Regiunea Marmara, Provincia Bursa, superbă - lacuri, mare, câmpie mănoasă, dealuri cu pomi fructiferi, multă istorie creștină și otomană- bine conservată.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ce poate fi mai placut decât o plimbare prin orașul vechi sau pe malul unui lac.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 03.04.22 09:59:31
Validat / Publicat: 03.04.22 14:14:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1423 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Sf. Sofia, Iznik
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.04.22 14:13:28]
»

EXCELENTĂ recomandarea

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în zona Bursa, BURSA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[03.04.22 15:28:26]
»

@adrianbogdan:

Felicitări pentru plimbare şi pentru articol!

Traseul urmat - Agva - Kandira _ Kocaeli - Golcuk - Beyindir _ Iznik. Chiar dacă traseul urmat este în mare parte circulat pe un singur sens, am circulat rezonabil cu excepția orașelor Kocaili si Golcuk.

Am urmărit pe hartă traseul parcurs de voi, puţin ciudat şi cam ocolitor din punctul meu de vedere, dar nu contează, voi eraţi la plimbare, relaxaţi, iar benzina era încă foarte ieftină în Turcia

Am ajuns şi eu la Iznik prin 2016 în drum spre Antalya. Nu ne-am oprit şi acum îmi pare rău văzând câte am pierdut, dar noi aveam drum lung de parcurs în ziua respectivă. Eram încă entuziasmaţi după parcurgerea minunatului pod Osmangazi, apoi am mers puţin pe autostrada O 5 spre Bursa, pe care am părăsit-o destul de repede pe la Orhangazi, am mers apoi pe lângă Lacul Iznik prin partea de nord a acestuia pe un drum judeţean de-al lor , destul de liber, dar nu de viteză, până la Iznik, ocolit, pentru a ajunge cât mai repede în D 650, drumul nostru preferat unde ne puteam desfăşura în voie şi puteam recupera timpul pierdut pe "judeţene".

Am admirat şi eu lacul, mi-a plăcut, dar cam asta a fost toată interacţiunea mea, minimă, cu Iznikul. Altă dată ştiu ce am de făcut

elenaadinaPHONE
[03.04.22 18:25:35]
»

Un loc mai puțin cunoscut despre care am citit cu placere!

☺️????

webmaster13
[08.04.22 10:15:04]
»

Fondul sonor ataşat. se poate şterge sau se poate schimba!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[08.04.22 18:55:09]
»

@webmaster13: Multumesc frumos! Fondul sonor este superb.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elenaadina
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în zona Bursa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044421911239624 sec
    ecranul dvs: 1 x 1