ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
5 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    MUST SEE în Biserica San Marco din Veneția

    TIPĂREȘTE

    S-a stins viața falnicei Veneții, N-auzi cântări, nu vezi lumini de baluri...

    S-a stins și a îngenunchiat Serenissima în urma unei teribile epidemii de ciumă, la mijlocul sec. al XVI-lea. Și totuși, Veneția atrage mii de turiști prin unicitatea așezării sale și a imenselor bogății acumulate prin comerț, politică duplicitară, jaf și trădare.

    Am vizitat-o de câteva ori, mi-e dragă și nu ar merita aceste cuvinte, dar Biserica San Marco stă mărturie vremurilor trecute, când Serenissima făcea legea în Mediterana și Extremul Orient.

    O vizită la San Marco este inerentă oricărui turist. Istoria sa este lungă și complicată iar amplasarea pe cel mai de jos punct al orașului acolo unde aqua alta nu iartă în nicio toamnă și primăvară, fiind un adevărat pericol, fac chiar obligatorie o vizită măcar în Piazza San Marco. Farmecul, măreția, impozanța și unicitatea Bisericii dau sens călătorului ce-i trece pragul, oricât de grăbit și oricât timp limitat ar avea la dispoziție.

    Și o recomandare. Nu vizitați Biserica, decât... pe îndelete!

    Ce trebuie văzut

    Pe lângă superbele mozaicuri bizantine, emailurile, coloanele din marmoră policromă și câte alte elemente arhitectonice ce o împodobesc, trei obiective valoroase trebuie văzute pe îndelete și bine înțelese. Eu așa percep turismul individual. Pe înțelese!

    1. Pala d'Oro.

    Nu trebuie ratată partea din spate a Marelui Altar, cel susținut de patru coloane de alabastru și pentru care se plătește 2 euro, bilet valabil și pentru sala Tezaurului. Este vestita Pala d'Oro, cea mai rafinată și scumpă lucrare, sustrasă de venețieni, (deși unii spun că ea a fost executată la comanda unui doge venețian), din Biserica Sf. Apostoli Constantinopol.

    Panoul, ce reprezintă fostul altar, creat în sec. al X-lea de autor/i necunoscut/ți, are peste 9m lățime/ 6m înălțime, format din două părți. Una superioară cu imaginea Sf. Mihail și scene din viața lui Isus, iar partea inferioară patru emailuri circulare cu Isus și cei patru evangheliști. Nu lipsesc cei 12 Apostoli de o parte și alta și nici tronul gol, ce sugerează o înfricoșătoare Judecată.

    Pala d'Oro este alcătuită din aur și argint și conține peste 180 panouri din email garnisite cu mii de perle, granate, rubine, topaze, safire, smaralde, cristale de ametist, bucăți de carneol și de jasp.

    Am fotografiat-o de fiecare dată, dar reflexia aurului existent pe toată suprafața, a produs eșec după eșec.

    2. Caii din bronz aurit

    Vestiții cai de pe frontispiciul Bisericii San Marco sunt copii fidele ale celor patru cai aflați în Muzeul Bisericii (Museo Marciano), pentru care se plătește separat intrarea.

    Cai au fost sustrași în 1204 de pe Hopodromul din Constantinopol, unde împodobeau intrarea în arenă. Se presupune că ar fi de proveniență siriană sau greacă, unii istorici spun că ar fi fost aduși de la Roma din Forumul lui Traian. Se crede că au o vechime de peste 4.000 ani. După alți cercetători, ar fi de dată mai recentă. Cert e că, dacă nu erau luați, fie și ca pradă de război, după cucerirea orașului de către turci, aceștia ar fi fost sortiți topirii, ca de altfel mai toate lucrările din bronz, pentru a bate monedă.

    Aduși la Veneția, aceștia au fost montați mai întâi în fața șantierului naval Arsenale, apoi pe Bazilică.

    Aici, Istoria ascunde un secret. Nu se știe ce s-a întâmplat cu Quadriga și conducătorul ei.

    După ce i-am admirat și fotografiat în muzeu, am ieșit în Logia dei Cavalli, unde sunt montate copiile acestora, încă din perioada de după al doilea război mondial. Napoleon, fascinat de frumusețea lor, ia transportat la Paris, unde au stat pe Arcul Caroussel timp de 18 ani (1797-1815). Au venit înapoi. În perioada primului război, caii au fost duși din oraș, iar în al doilea război au fost ascunși într-o fânărie în aproape de Veneția, după care au fost duși în muzeu și montate copii ale acestora în Logia dei Cavalli, sus pe frontispiciul Bisericii San Marco.

    Acum ei supraveghează piața și venețienii cred cu sfințenie că cei patru cai au dus Serenissima din victorie în victorie, în perioada de înflorire a acesteia, drept pentru care au jurat că ei, caii, nu vor mai părăsi orașul niciodată.

    Cei patru cai au servit drept model numeroaselor replici aflate pe diverse clădiri importante din lume, cărora li s-au montat câte o quadrigă. Îi întâlnim pe Poarta Brandenburg din Berlin, pe Arcul Caroussel din Paris, Pe Curtea de Casație din Roma, ba chiar în Copenhaga i-am văzut pe o clădire.

    3. Tetrarhii.

    Deși orbiți de fastul și monumentalitatea fațadei Bisericii, aplecați-vă cu interes asupra Tertrarhilor, o sculptură din porfir, ce reprezintă un grup de patru personaje, îmbrățișate două câte două, lucrare fixată pe colțul de sud/vest al Bisericii, în vecinătatea intrării în Palatul Dogilor. Grupul reprezintă așa zisa ”tetrarhie”-o formă de guvernământ în timpul împăratului roman Dioclețian.

    Căderea imperiului fiind iminentă sub presiunea continuă a barbarilor la hotarele sale, împăratul inițiază o reformă de conducere, o așa zisă ”tetrarhie” formată din patru conducători grupați într-un colegiu format din doi Auguști și doi Cezari. Auguștii erau în vârstă (cei cu bărbi), iar Cezarii, tineri (fără bărbi).

    Tetrarhii de la San Marco au fost luați din Constantinopol, dar proveniența se pare că este egipteană, unii cercetători numindu-i Tetrarhii din Alexandria Egiptului. Au fost pur și simplu luați de venețieni odată cu Pala d'Oro, cei patru cai și multe alte valori, cu ocazia cruciadei a patra și aduși la Veneția.

    Statuile au decorat coloanele porticului din piața Philadelfhion din Constantinopol, dar așa cum am spus, proveniența lor se pare că este egipteană. Porfirul, un material extrem de scump, provenea din Egipt și era destinat zeităților și capetelor încoronate.

    În anii 1960, partea ce lipsea din piciorul unuia din personaje a fost găsită de arheologi la Istanbul, în apropiere de Moscheea Bodrum. Această parte se află acum în Muzeul de Istorie și Arheologie din Istanbul. În fotografie se vede reconstituită cu alb, partea lipsă.

     

    Veneția ascunde multe obiective unicat, multe legende și povești, multă istorie și multe opere de artă. Bogățiile sale sunt inestimabile, aportul cultural adus Europei este imens, dar totul este bazat pe trădare și jaf. Viitorul său este incert pentru că, Veneția va plăti. Veneția se scufundă încet, dar sigur.

    Vizitați Veneția, cât încă mai există!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 23.07.19 23:01:19
    Validat / Publicat: 23.07.19 23:48:59
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Napoli, Florența, Milano, Siena, Ravenna, Pisa, Lucca, Cinque Terre.

    VIZUALIZĂRI: 1810 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Piazza san Marco inundată. Oct. 2010
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    doinafil
    [24.07.19 10:32:48]
    »

    Foarte interesante informațiile din acest articol! Felicitări pentru documentare și redarea lor aici, pe AFA!

    Nu știam de ce pozele făcute în unele biserici, atât de mine cât și de alți colegi - în special cele făcute de @carmenion, în bisericile italiene, - nu ies clare, mai ales în cele unde predomină mozaicul auriu.

    Acum, citind motivația pe care o dai (strălucirea aurului), m-am dumirit despre ce este vorba! Mulțumesc pentru lămurire!

    Păcat că nu se vede mai clar, cu toată străduința ta, „Pala d' Oro”! Cred că este ceva unic care trebuie, neapărat, văzut!

    Am fost de două ori în Veneția, daaaaar, timpul nu mi-a permis să stau „la coada” nesfârșită de la intrarea în biserică! Mă bucur că tu ai văzut-o!

    Să ai alegeri inspirate și pe viitor!

    RoxanaGRS
    [24.07.19 10:52:02]
    »

    Foarte fain articolul. Recunosc că despre tetrarhi nu știam, deci nu i-am văzut. Înțeleg că sunt în exteriorul bazilicii, nu-i așa? Am fost de două ori la Veneția, dar cred că se impune o nouă vizită .

    Am căutat pozele mele cu Pala d'Oro. Sunt la fel de neclare ca ale tale .

    Așa este din păcate, Veneția moare încet, dar sigur. Aproape că mă simțeam vinovată când am fost că prin pașii mei, contribui și eu în mod infinitezimal, la moartea acestei minunății. Poate vor găsi totuși o soluție, poate Dumnezeu o va ierta și o va salva.

    Era vorba la un moment dat să limiteze accesul vaselor de croazieră sau să pună o taxă de debarcare pentru turiștii de pe aceste vase. Se pare că, în clasicul stil italian, deocamdată n-au făcut nimic.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [24.07.19 14:36:58]
    »

    @doinafil: Merci, Doina pentru interesul față de Veneția!

    Această doamnă cu evantai ascunde sub masca-i veselă de carnaval o grimasă cumplită numai cât vede hoardele de turiști ce o invadează. Se folosește de toate mijloacele pentru ai îndepărta, printre care, iată și imposibilitatea de a face unele poze. Cred că Bienala, e singurul lucru care nu o deranjează.

    Toate bune!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [24.07.19 14:58:13]
    »

    @RoxanaGRS: Merci pentru lecturarea articolului meu despre Veneția!

    Tetrarhii sunt, da, în afara Bisericii pe latura spre lagună foarte aproape de intrarea în Palatul Dogilor. E firesc să nu-i fi văzut, atâta timp cât privirile sunt ”furate” de tot ce este în jur.

    Să știi că poza cu Pala d' Oro am găsit-o pe Google, puteam să o postez, dar nu am făcut-o pentru că nu are farmecul ce-l dă neclaritatea imaginilor obținute și de mine, de tine și de alții.

    Cu bine, atât pentru noi, cât și pentru Veneția!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Michi
    [24.07.19 17:46:22]
    »

    De cate ori citesc un review scris de Mihaela Voicu raman siderata de cate stie, cata munca de documentare si ce ochi are pentru jdemiile de poze pe care nu numai ca le-a facut dar le-a si postrat si ordonat.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [24.07.19 22:55:50]
    »

    @Michi: Nu știu ce să răspund, nu știu dacă e chiar așa, oricum, vă mulțumesc!

    Michi
    [24.07.19 23:17:50]
    »

    Asa e. Scuze pt. greseli dar scriu pe tel.

    ilinca59*
    [25.07.19 07:11:54]
    »

    Am preferat articolul, in loc de cafea. Mi-a placut mult.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [25.07.19 10:53:58]
    »

    @ilinca59: De ce fără cafea? Nu mergea una la ”botul calului”? Dădea cu copita?

    Și nici cu Tetrarhii nu mergea? De fapt, nici nu ar fi știut ce-i aia. Deși Cacaua s-a descoperit mult mai târziu, ar fi tras o dușcă.

    Merci, ilinca59, trebuie să vezi Veneția!!

    calatorul
    [27.08.19 21:10:06]
    »

    @mihaelavoicu: Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele minunate. NOi am vizitat Venetia mai demult, doar pentru o seara si o zi, si am renuntat sa mai intram in biserica din cauza cozilor maricele Sper sa reusim sa o vedem data viitoare. Vacante frumoase in continuare!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [28.08.19 19:17:59]
    »

    @calatorul: Mulțumesc, domnule Călător! Nu că aș face reclamă Veneției, dar o vizită (chiar mai multe zile) e puțin. O zi și mai puțin.

    Ce recunosc este că, am scris foarte puțin de Veneția.

    Toate bune!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    calatorul, doinafil, ilinca59*, Michi, mihaelavoicu, RoxanaGRS
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Veneţia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060453176498413 sec
    ecranul dvs: 1 x 1