GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe luciul apei, în Veneția
Amfostacolo, am fost la Veneția în mai mute rânduri, dar în luna lui Florar cu un an în urmă, după ce am vizitat-o timp de trei zile, a patra am rezervat-o insulelor.
Orașul în sine este alcătuit din mai multe de insule și insulițe plane, o parte din ele susținute pe milioane de stâlpi de stejar, bine fixați în sedimentul Adriaticii. Numărul acestor insule variază funcție de anumiți factori geo-climatici și se crede că ar fi în jur de 120 astfel de ”ridicături” la aprox. 1m deasupra apei.
Am avut de două ori ocazia să văd o parte din oraș în perioada fluxului. Spun -o parte- pentru că zona Pieții San Marco este cea mai joasă și vezi cu ochii, cum nivelul apei crește. Mulțimea se retrage și încet, încet apa câștigă teren... la propriu!
Atunci se instalează punți alcătuite din tronsoane pentru pietoni, tronsoane întâlnite de noi cu o seară înainte (în noiembrie 2013), așezate frumos în poziție de așteptare și chiar ne întrebam ce-or mai fi și astea!
A doua zi, am luat la picior străduțele spre San Marco, când la un moment dat, ne-am trezit cu apa la picioare, care înainta, împingând lumea înapoi. Atunci am înțeles rostul a niște trotuare mai înalte pe marginea acestor străduțe. Tocmai pentru a te refugia, cât timp apa e încă mică. După care și acestea sunt inundate.
Și tot atunci am priceput ce erau de fapt, tronsoanele întâlnite cu o seară înainte. Noaptea le amenajase drept punți pentru trecători. Am înaintat pe ele, până am ajuns în Piazza San Marco. Spectacolul a fost total. Pentru prima oară, atunci, am văzut piața inundată. Apa intrase peste tot, inclusiv în Biserica San Marco.
Nu toate insulele ce alcătuiesc Veneția, sunt locuite, dar o plimbare măcar spre și printre ele, săgetând marea, merită făcută. Cele mai îndepărtate, dincolo de insula Torcello, aparțin în exclusivitate naturii. Acolo este raiul plantelor și a animalelor de baltă.
Mare parte din insule sunt ”profilate” pe, hai să le spunem ”Branduri”: Insula Lido etalează vestitele plaje și cazinouri, Insula Murano sclipește la culoarea sticlei produsă în vetreriile sale, Insula San Michele este păzită strașnic de Doamna cu coasa, Insula Burano meșterește frumoasele dantele și nu în ultimul rând Insula Torcello cu frumoasele mozaicuri bizantine din Santa Maria Assunta.
Pentru o vizită în insule se cumpără bilete de la orice agenție din apropierea stațiilor de vaporetto, bilete cu care te poți deplasa în orice direcție. Oferta este variată, prețurile nu foarte mari, cifre pe care nu le rețin și cu care, niciodată nu mi-am încărcat memoria. Soluția cea mai practică este un abonament pe mai multe zile, care poate cuprinde atât orașul cât și insulele sale. Acestea se pot lua selectiv, adică numai pentru oraș, numai pentru insule sau pentru ambele, adică toate traseele.
Traseul nr. 1 este cel care străbate Canal Grande cu opriri la fiecare stație. Acesta este mai benefic și cel mai uzitat, pentru că nu ”aleargă” și poți admira palatele în toată splendoarea lor. Noi am străbătut canalul în sus și-n jos pentru a nu pierde niciunul din aceste palate. Dar despre acestea voi face un rev. separat.
Traseul nr. 82 (probabil rămas de zeci de ani cu numărul ăsta) i se spune diretto și parcurge Canalul fără nicio oprire de la Piazzale Roma la San Marco și mai departe în Insula Lido. Cu acest traseu am circulat într-o altă excursie, în 2013, când am văzut Lido, stațiunea întinsă pe o limbă de pământ, cu multe clădiri Art Nouveau. O recomand celor amatori de plajă.
Traseul nr. 12 cu plecare de la Fondamente Nuovo, aflat în estul Veneției, trece pe lângă Insula San Michele-cimitirul orașului-și parcurge drumul ”fără pulbere”, precum o autostradă, în direcția Murano, Burano, cu finiș la Torcello. Special pentru Santa Maria Assunta am ajuns la Torcello. Doi pereți interiori ai bisericii, sclipesc de încărcătura mozaicurilor bizantine, cele mai frumoase din Italia, după cele de la Ravenna.
Traseele nr. 41 și 42 parcurg Veneția în sensul acelor de ceasornic, o rută circulară, cu diverse stații, dar obligatoriu Gara și Piața San Marco. Acest traseu merită făcut, pentru că ajunge până în capătul de est al insulei, la San Pietro di Castello, în zona Arsenalului.
Mai există Feribotul, sau traghetti care operează traversări ale canalului între diverse stații. Trebuie menționat că acest Canal Grande, care străbate Veneția precum un S întors, pe un parcurs de peste 4km, nu poate fi traversat decât pe trei poduri. De fapt patru, ultimul fiind de dată mai recentă, terminat în 2008, numit al Constituției, sau Calatrava. Celelalte trei, sunt Ponte Santa Lucia, Ponte Rialto și Ponte dell Accademia.
Taxiul de apă, sau motoscafo. Acesta sosește la comandă telefonică. Nu-mi pot imagina prețul!
Și nu în ultimul rând, celebrele Gondole. Acestea sunt un simbol al orașului, prezența lor a fost semnalată încă din sec. al XI-lea. Toate sunt lucrate manual, toate confecționate din 280 bucăți separate de lemn, toate asimetrice, toate sunt vopsite în negru, toate au o prora în formă de furcă cu șase lamele, iar gondolierii, toți poartă obligatoriu tricoul în dungi. Plimbarea cu o gondolă costa în mai 2017, în jur de 100 euro/1 oră, mers și pe canale. Dacă plătești în plus, acesta îți cântă și o canzzonetta.
Am preferat totuși plimbarea pe jos și trecerea canalelor pe superbele podețe, care sunt în număr de aprox. 600. Iar canalele, în număr de 160.
După cum spusei, am luat traseul 12 de la Fondamente Nuovo, pentru Murano, Burano și Torcello.
Mulțumesc! Ne vom întâlni la Murano, apoi Burano și de ce nu, la Santa Maria Assunta-Torcello.
Trimis de mihaelavoicu in 21.06.18 09:49:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Napoli, Milano și altele.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: „Amfostacolo” și eu, în 2009 și 2010. Nu era inundație, era vară, era cald și acolo am mâncat cea mai bună înghețată de lămâie. De-atunci este preferata mea, înaintea oricăror arome.
Eram invitată și nu puteam impune eu un traseu. M-am mulțumit cu ce au oferit prietenii mei (și nu au oferit puțin).
Acolo, la unul din restaurantele de lângă podul Rialto am mâncat cea mai „săracă” și cea mai scumpă pizza. Am gândit și atunci (și cred și acum) că nu au interesul să facă o pizza gustoasă, ca s-o ții minte, pentru că este un oraș al turiștilor - în mod deosebit -, turistul vine și pleacă, revine mai greu! Poate că greșesc, nu știu!
Felicitări și... aștept review-urile din insule!
@doinafil: Mulțumesc Doina! de fapt, din zona Rialto, nu merită nimic a cumpăra. Artera cea mai accesibilă la preț este Lista di Spania, din zona gării. Dar să știi că au și Pizza bune. Buneeeee... !!
În 2013, o amică din cele 4 câte eram, s-a întâlnit întâmplător cu un consătean de al ei, care avea o afacere prin zona Rialto. Chiar o Pizzerie. Atâta bucurie la băiatul ăla, parcă o văzuse pe maică-sa. Nu am scăpat de el să ne dea o ”pizza bună”. El făcea diferența, între pizze. Știa el ce știa. Vorbea tare românește și la toți spunea că suntem de ai lui. Cu de-a sila i-am bat banii, că nici nu voia să-i primească. Ospitalitatea românească și încă multe...
Mulțumesc. În insule... vom vedea când vom ”ajunge”!
Foarte frumos și foarte interesant articol. Ce încălțăminte interesantă aveau turiștii pe timpul inundației. Vă salutăm cu drag.
@ungureanica: Mulțumesc, Dantelă lată!
Cismulițele erau de unică folosință și nu făceau două parale. Mulți l-a aruncau și rămâneau în pantofi prin apă.
@mihaelavoicu: Și eu am fost de câteva ori la Veneția și am avut ocazia să văd o parte din oraș inundată de ape în perioada fluxului. Rețin acele podețe, rețin apa care se întindea în Piața San Marco, de asemenea rețin biserica inundată de apele acelea tulburi, neplăcute. Dar cel mai neplăcut a fost că apa ne-a intrat multora în încălțăminte. Am aruncat șosetele (se umpluseră coșurile de gunoi cu șosete "Made in Romania" udate cu apă de Veneția). A trebuit să suportăm încălțămintea udă până când am ajuns la autocar și ne-am putut schimba. Veneția se confundă în mintea mea cu acestă neplăcută amintire.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@mihaelavoicu: Ma tenteaza Venetia, dar la acest moment nu imi este in plan decat pentru o vizita scurta de cateva ore doar prin toamna, dar decat deloc tot e ceva. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mă bucur de vizita ta, dar ia seama, Veneția e ca o doamnă pretențioasă care nu acceptă vizitele scurte! Are atâtea de spus, încât mi vei scăpa ușor de ea!
Te îmbrățișez!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Veneția mirobolantă — scris în 26.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Veneția unică — scris în 25.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Veneția impresionantă — scris în 24.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Venetia, mini vacanta superba — scris în 26.12.23 de Nina1909 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Perfect pentru familie cu copii și la pachet obligatoriu cu vizitarea Veneției! — scris în 23.07.23 de vali65 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2023 Veneția, la pas ???? — scris în 18.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Veneția cea prețioasă — scris în 05.12.22 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ