ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Venetia, un vis implinit.

    Ilustrație video-muzicală
    Rondo Veneziano - ''La serenissima'' - ''Capriccio veneziano''


    TIPĂREȘTE

    Cu multi ani in urma, cand visam sa fac o calatorie in Italia, imi spuneam ca primul oras pe care o sa-l vizitez o sa fie Venetia. Anii au trecut si cum "niciodata nu este prea tarziu", iata-ma in mai 2011 impreuna cu sotia in aeroportul Treviso si de aici in Favaro Veneto.

    Constatand ca preturile de cazare in insula sunt foarte mari, am ales cazare in aceasta zona din regiunea Veneto si nu mi-a parut rau. Am gasit aici. pe langa un hotel foarte bun, locuri de promenada, magazine de facut cumparaturi, terase, restaurante, parculete, multa verdeata si multe flori.

    Transportul in insula s-a facut cu traseul 19, pe care l-am luat chiar din fata hotelului. Biletul a costat 1,20 euro si se ajunge in insula in 10 minute.

    Dupa traversarea Ponte della Liberta, care leaga continentul de insula, am ajuns in Piazzale Roma, punctul terminus al tuturor autovehicolelor care ajung pana aici. Din aceasta piata incepe vizita in Venetia, principalul oras al regiunii Veneto.

    Despre acest oras muzeu, plin de istorie si legende, s-au scris atat de multe si gasesti informatii la orice pas. Daca despre Cassanova poti spune ca nu a fost decat o legenda, nu poti sa nu remarci ca pe aici a trecut Napoleon Bonaparte si ca pana atunci Venetia a fost timp de 800 de ani cea mai mare putere navala a Europei. Si ce personalitati a dat acest oras: Marco Polo, Titian, Tintoretto, Bellini, trei papi, Carlo Goldoni s. a. m. d.

    Cand priveam casele zidite in apa, cu iesirea din casa pe niste trepte care duceau direct in apa, ma intrebam cum pot locui acesti oameni in aceste locuri inconjurati de ape si amenintati mai mereu de inundatii.

    Si tot eu am gasit raspunsul, cand mi-am amintit de casele izolate din Apusenii nostri. "Obisnuinta este a doua natura" si este foarte greu sa urnesti acesti oameni din locul unde au crescut, au copilarit, si si-au facut un rost. Multi dintre noi ar pleca cred la prima maree sau in primul an cu ploi abundente.

    Venetienii (ca si motii nostri), in loc sa plece, se incapataneaza sa ramana si se straduiesc sa ne arate de fiecare data ce au ei mai bun, incepand cu meniul din farfuria restaurantului. Poate tocmai de aceea turistii vin an de an si aglomereaza aceasta locatie.

    In antichitate se spunea ca toate drumurile duc la Roma. De la Piazzale Roma se pare ca toate drumurile duc la Piazza San Marco. De la coborarea din autobuze toata lumea se indreapta spre aceasta directie. Fara sa vrei, intri in aceste randuri de "furnici" urmand cararea lor cu foarte mici abateri.

    Sunt doua mari trasee spre acest obiectiv: primul traseu pleaca prin dreapta pietei, prin cartierul Dorsoduro, iar al doilea prin fata garii Santa Lucia.

    Noi am ales al doilea traseu si dupa ce am traversat Ponte della Constituzione, am facut o deviere de la traseu, pentru a vizita gara si imprejurimile. In gara am descoperit o toaleta mai ieftina fata de restul orasului si una gratis in restaurantul din gara (cred ca era Mc Donald's) daca serveai macar un suc la ei.

    Dupa ce am admirat canalul si restul zonei de pe Ponte Scalzi, am intrat in "grosul plutonului" si am urmat directia care era afisata pe la colturi de strada: "per Rialta" si mai departe "per San Marco". Am traversat multe strazi inguste, canale si podete si am ajuns la Ponte Rialto.

    Este cel mai vechi si cel mai aglomerat pod din cele patru care traverseaza canalul principal al Venetiei. La inceput a fost facut din lemn, cel actual e din piatra si are trei benzi. Pe mijloc o banda unde vanzatorii isi etaleaza produsele, iar pe laterale doua benzi pentru turisti.

    Dupa un mic popas pe acest frumos pod,ne-am continuat drumul prin fata hostelului in care a fost casa lui Marco Polo, apoi pe langa Palazzo Grassi si peste Ponte dell'Academicca spre basilica Santa Maria della Salute

    Este una dintre cele mai frumoase si mai vizitate biserici din insula. Are o fatada in forma de arc de triumf si multe statuete, iar picturile au fost facute de Titian si Tintoretto. Este facuta din piatra si caramida marmurata, cu un altar in stil baroc.

    Este vizibila din aproape tot orasul, insa dupa parerea mea, cea mai frumoasa imagine este cea vazuta din vaporetto de pe canal. Este absolut impresionanta (vezi poza).

    De la biserica, am traversat din nou podul Academica, apoi strada plina de turisti Riva degli Schiavone, pana in punctul principal al traseului nostru "receptia cea mai frumoasa a Europei "cum a numit-o Napoleon, Piazza San Marco.

    Am colindat toata piata, am admirat Palatul Dogilor, Basilica San Marco, Turnul cu ceas, Clopotnita, Puntea Suspinelor si nu in ultimul rand am dat de mancare la porumbei.

    Porumbeii sunt blanzi, la un moment dat mergeam prin piata cu ei pe umeri. Insa cei mai "obraznici" porumbei i-am intalnit in parcul St James din Londra. Am facut imprudenta sa ne scoatem sandwich-urile pe o banca si au tabarat porumbeii pe noi, la fel ca pasarile din filmul cu acelasi nume de Alfred Hitchcock. Cu greu am scapat de ei, dupa ce ne-a usurat de toata mancarea.

    De la piata am plecat pe faleza spre nord-estul insulei, am trecut cateva podete si cam dupa statia ACTV Zaccaria, am luat-o la nimereala departe de restul "furnicilor", spre nord.

    Am nimerit, fara sa vrem, la fostul santier naval Arsenale, locul de unde a plecat bogatia si puterea Venetiei. Documentele spun ca in anii de glorie pe santier lucrau peste 16000 de oameni si cele mai mari nave de razboi se construiau aici. In materie de balistica era consultat pana si Galileo Galilei. Foarte frumos grupul statuar cu cei doi lei imensi de la poarta Magna (vezi poza).

    De la Arsenale, ne-am indreptat spre Piazzale Roma, tot departe de restul turistilor (mai era cate unul ratacit ca si noi) si am ajuns la un moment dat intr-un parculet cu canapele, unde ne-am odihnit si am luat cate o inghetata.

    Am ajuns apoi la un canal si un podet mai mare Ponte Giuglie, l-am traversat si am luat-o pe malul canalului pana am iesit la laguna. Ne-am intors si am servit masa la o frumoasa terasa de pe malul canalului (terasa Ai tre Archi) si de aici piata Roma, autobuzul si la hotel. A fost una din etapele vizitei.

    A doua zi vremea s-a schimbat un pic (nori, vant si averse de ploaie) si am hotarat sa vizitam obiectivele care ne-a ramas din prima zi, plimbandu-ne cu vaporetto. Am luat un abonament de o zi, chiar din fata hotelului de la o tutungerie (16 euro), care a inclus si biletul de autobuz si iata-ne din nou in Piazzale Roma.

    Din statia Piazzale am luat vaporetto pe traseul 1, pentru a traversa Canal Grande. Timp de o ora cat a durat calatoria am putut admira vasele de pe canal, gondolele, cele mai frumoase palate, biserici si toate cele patru poduri ce traverseaza canalul.

    Am coborat in insula Lido , un loc unde ne-a placut foarte mult. Nu stim cum o fi in centrul insulei, dar in capatul de est unde am coborat am intalnit o oaza de frumusete si liniste, incat nu ne mai venea sa ne mai intoarcem. Si tot de aici se poate vedea Venetia in toata splendoarea ei.

    De aici ne-am intors si am luat vaporetto de la statia Zaccaria pe linia 2, pentru a vizita insula San Georgio Maggiore si apoi insula Giudecca. Am coborat la prima statie in insula Giudecca, am traversat cateva podete, am trecut pe langa palatul de justitie (vezi poza), dar cam atat am putut vizita.

    Din cauza vantului puternic, ne-am urcat in urmatorul vaporetto si din nou Piazzale Roma. De aici am mai traversat inca o data canalul principal al Venetiei pana la statia Zaccaria.

    De la statia Fundamenta Nova in nordul insulei, (se ajunge usor pe jos din San Marco) am luat un alt vaporetto in directia Murano. Am vizitat mai intai cimitirul din insula San Michele si biserica, apoi am luat alt vaporetto si am coborat la Murano.

    De aici se putea ajunge la Burano, insa noi ne-am intors in Venetia si am coborat in statia Tronchetta ,de pe insula cu acelasi nume.

    Am facut un tur si pe aceasta insula, unde se afla cea mai mare parcare de masini, am vizitat si bazarul (sau ceva asemanator) de pe insula, dupa care ne-am intors pe jos in Piazzale Roma.

    Cand am vrut sa bifez cartela abonament, pentru o calatorie seara pe canal, un bec rosu m-a anuntat ca nu mai este valabila. La inceput am fost fost contrariat, ca pe urma sa realizez ca abonamentul era valabil 12 ore, nu 24 ca in majoritatea oraselor pe unde am mai fost.

    Si pentru ca nu ne induram sa parasim insula, am mai facut cateva tururi in cartierul Dosoduro, unde am avut ocazia sa remarcam linistea acestui cartier dupa orele serii.

    Am plecat la hotel in speranta ca poate altadata vom putea reveni in acest minunat oras si vom putea vizita si restul obiectivelor, pe care din varii motive le-am ratat.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de traian.leuca † in 06.03.13 23:34:23
    Validat / Publicat: 07.03.13 06:25:55
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3802 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P21 Porumbei in Piazza San Marco. Venetia, Italia.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [07.03.13 06:24:13]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    webmaster13
    [07.03.13 08:38:34]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    mariana.olaru
    [07.03.13 17:48:57]
    »

    Mi-a plăcut review-ul, apreciind modul cum ai reușit ca pe o întindere modestă a narațiunii, să acoperi aproape toată oferta turistică a Veneției (cred că doar despre muzee n-ai adus vorba, firesc de altfel dacă n-ai reușit să vezi vreunul).

    Cu îngăduința ta, aș dori să nuanțez puțin una din afirmațiile regăsite în conținutul review-ului tău:

    Daca despre Cassanova, poti spune ca nu a fost decat o legenda, nu poti sa nu remarci ca pe aici a trecut Napoleon Bonaparte

    În primul rând, Casanova n-a fost doar o legendă, ci a fost un personaj real și autentic, care a trăit la Veneția pe la mijlocul sec. 18. Aura sa legendară se datorează faimei de mare cuceritor de inimi feminine, pe care el însuși a acreditat-o în cartea autobiografică ”Istoria vieții mele”.

    În al doilea rând, nu știu câți turiști la Veneția asociază orașul cu istoria marelui împărat francez, pentru că personalitatea acestuia nu este cu nimic scoasă în evidență. Dacă n-au informații prealabile și nici nu beneficiază de serviciile unui ghid profesionist, puțini știu că forma actuală a Pieței San Marco se datorează viziunii arhitectonice a lui Napoleon Bonaparte. El a dorit ca întreg patrulaterul pieței să fie definit de clădiri monumentale înlănțuite cu arcade. Astfel, cele două clădiri aflate față în față pe laturile de nord și sud, deja construite la momentul inițiativei lui Napoleon (Procuratie Vecchie și Nuove Procuratie) au fost legate perpendicular de o a treia construcție pe latura de vest, care a primit numele ctitorului: ”Napoleonica Ala” și a servit ca palat de reședință pentru împărat. Ea adăpostește astăzi Muzeul Correr.

    Dacă mai cunoști și alte momente care leagă istoria orașului de cea a lui Napoleon, povestește-ni-le și nouă! Poveștile, mai ales cele adevărate, ne plac foarte mult!

    traian.leuca †AUTOR REVIEW
    [07.03.13 22:07:08]
    »

    @mariana. olaru: Multumesc pentru completari.

    In afara de constructiile din Piazza San Marco, am mai citit ca lui Napoleon i se atribuie si stramutarea cimitirului din Venetia, in insula San Michele,din motive igienico-sanitare.

    Am dat amanunte succinte despre fiecare obiectiv, pentru a nu lungi review-ul si astfel sa devina plictisitor.

    Despre Piazza San Marco se putea face usor un review separat.

    Eu am vrut sa cuprind tot ce am vizitat in Venetia in cele doua zile (lucru remarcat de altfel si de catre tine).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mariana.olaru, traian.leuca
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Veneţia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053054094314575 sec
    ecranul dvs: 1 x 1