GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Toate drumurile duc la San Marco
Piata San Marco, cel mai cunoscut loc din Venezia, este intr-adevar un magnet pentru turistii care ajung in Venetia. Avantajul fata de alte locuri cunoscute din lume este ca, in Venetia nefind masini, este relativ mai accesibila pietonilor. Relativ, deoarece numarul imens de vizitatori face ca locul sa fie in permanenta aglomerat, lucru care nu ii scade din atractivitate.
Cu toate ca a inceput sa fie coplesita de reclame si postere gigantice, piata si-a pastrat caracterul, si toti cei veniti aici apreciaza acest lucru. Multimile de porumbei, hraniti de turisti, par sa profite si ei din plin de notorietatea locului.
Piata a fost centrul administrativ al Venetiei, toate institutiile oficiale fiind asezate aici, intalnirile de afaceri sau cele informale desfasurandu-se in piata sau la diferite cafenele. Pe langa administratie, majoritatea afacerilor si magazinelor importante erau infiintate aici. Pe langa podul Rialto piata era si un loc in care se citeau anunturile. Portul aflat in apropiere atragea si el multimile de curiosi.
Pana la mijocul sec 15, langa Biblioteca se afla o "beccheria" – macelarie-desfiintata in momentul in care s-a hotarat ca anumite afaceri, impreuna cu prezenta strainilor, nu sunt de dorit in centrul orasului. Cu toate acestea mai multe afaceri de diferite dimensiuni au continuat sa existe aici, datorita atractiei pe care o aveau venetienii pentru centrul orasului.
In piata aveau loc sarbatori civile dar si religioase. Dintre cele civile sunt adunarea oamenilor liberi precum si investirea, ceremonia si procesiunea funerara a dogilor, care incepea in piata si continua pana la basilica. Un alt eveniment important pentru republica era nominalizarea Generalului Marii (Generale da Mar), ales dintre nobilii republicii Venetia. Cea mai apreciata ceremonie era cea in care se sarbatorea casatoria Dogelui cu marea, in cadrul festivalului Sensa (care dura 15 zile, timp in care numeroase standuri si chioscuri de tot felul umpleau piata). Nava dogelui, numita Bucintoro, il primea pe doge care arunca un inel in laguna, ca simbol al casatoriei sale cu marea, drept multumire pentru puterea navala a Venetiei.
Festivalurile religioase erau legate de venerarea Sf. Marcu, transportul corpului sau din Alexandria, descoperirea sa si ziua de 25 aprilie erau sarbatorite aici de catre intregul oras, dogele si toti demnitarii ieseau din Palatul ducal pentru a saluta multimea. Alte ceremonii religioase erau Procesiunea Crucii, in cadrul festivalului Corpus Domini si sarbatorile Pascale.
Aqua Alta
Cine a vizitat Venetia a vazut suporturile metalice pe care se aseaza punti din lemn, destinate traficului pietonal in timpul inundarii pietii. Problema inundatiilor s-a agravat in ultimul secol datorita cresterii nivelului marii dar si a scufundarii terenului pe care se afla orasul. Acesti 2 factori au dus la pierderea a aprox 23 cm din terenul orasului. Se estimeaza ca sunt 250 dati pe an, cand fluxul ajunge la 60 cm inaltime, cand apa atinge treptele din fata bazilicii San Marco. La un flux de 90 cm aproape intreaga piata este sub apa, iar cam de 7 ori pe an, cand se ajunge la 100 cm, piata si imprejurimile sale se afla sub ape.
Si in timpul vizitei noastre am vazut lucrarile care au loc pentru protejarea pietii si a zonelor dimprejurul ei. Malurile vor fi inaltate cu 100 cm, pastrand inaltimea pavajului din piata. Lucrarile au inceput in anul 2003, pe o suprafata de 150 m din malurile lagunei. Sub pavajul pietii se va insera un strat impermeabil de material care sa impiedice infiltrarea apei.
Piata e marginita de cladiri istorice, de aceea a fost si este centrul orasului si al sistemului de transport pe apa. Forma sa nu e de fapt patrata, are forma unui trapez. A fost infiintata in sec 11, cand suprafata i-a fost impartita in 2 de un canal, dar, un secol mai tarziu, canalul a fost umplut si de atunci piata isi mentine forma. In sec 16 s-a inceput reconstructia, pavandu-se cu piatra, inlocuind caramizile existente la inceputul sec 18. S-a folosit piatra de Istria, asezata sub forme geometrice, lucru care a ajutat la crearea iluziei de adancime, dar si pentru a marca pozitia standurilor vanzatorilor stradali.
Daca stai in mijlocul pietii, vizavi de basilica San Marco vei vedea Ala Napoleonica, cladire construita de Napoleon Bonaparte la inceputul sec 19 pentru a gazdui o sala de bal. Astazi cladirea gazduieste muzeul Correr, cunoscut si sub numele de “Muzeu al Orasului si Civilizatiei Venetiene”. In centrul cladirii se afla un portal care uneste piata cu restul orasului, si pe unde se poate urca, pe o scara impresionanta, in libraria muzeului, pe vremuri vestibulul salii de bal.
In dreapta se afla aripa lunga a Procuratie Vecchie, la inceput ocupata de procuratorii Sf. Marco, cei mai inalti oficiali ai republicii venetiene dupa Doge. Cladirea a fost reconstruita de mai multe ori de-a lungul timpului, la parter sunt magazine si cafenele, cea mai faimoasa este Caffe Quadri, unde trupele austriece de ocupatie isi beau cafeaua turceasca la inceputul sec 19. Alti oaspeti faimosi au fost Al. Dumas, Stendhal, M. Proust, si mai recent Mikhail Gorbaciov, François Mitterand, sau actorii Robert de Niro, Woody Allen, Angelina Jolie si Brad Pitt.
Turnul cu ceas din dreapta cafenelei se numeste Torre dell'Orologio si dateaza din 1499. Ceasul arata, pe langa ora, semnele zodiacului si fazele lunii. Ceasul era indeosebi util pe vremea cand Venetia era o mare putere maritima pentru a decide cele mai bune momente de plecare pe mare. In anul 1858 ceasul a fost declarat, datorita exactitatii sale, ceasul oficial al Venetiei, dupa care se fixeaza toate ceasurile in oras. Arcul deschis sub ceas duce spre Mercerie, o serie de strazi comerciale interconectate care duc spre podul Rialto.
Basilica San Marco, asezata pe toata deschiderea pietii, este o impresionanta colectie de domuri, mozaicuri si comori bizantine. Pentru ca este un obiectiv cu adevarat uluitor, care merita mai multa atentie, am sa revin la ea intr-un alt review asa ca ma rezum doar la a o mentiona succint aici.
In dreapta basilicii se afla Palazzo Ducale, Palatul Dogilor, resedinta dogelui dar si locul unde aveau loc procesele si unde se afla inchisoarea orasului. Acest edificiu gotic este fastuos, cu etajele superioare sprijinite de 2 straturi de arcuri delicate si dantelate.
Campanile di San Marco este un turn de paza urias, de 99 metri inaltime, datand din sec 8, reconstruit dupa ce s-a originalul prabusit brusc in anul 1902. Cu toate ca numele sau inseamna “turn cu clopot”, Campanile di San Marco a mai indeplinit si rolul de turn de paza militar. Dupa ce a fost acopeit cu bronz razele soarelui reflectate in el ii ghidau ziua ca un far pe marinarii aflati in zona.
La acest obiectiv am trait cea mai neplacuta experienta din Venetia. Dupa ce am stat mai mult de 2 ore la coada, pentru a urca in turn, si am ajuns in sfarsit la intrare, am fost opriti de paznic, care, imperturbail, ne-a spus ca nu mai putem urca. Mai era aprox o ora inainte ca turnul sa se inchida dar nu se mai putea urca, cei care urcasera aveau voie sa ramana pana la inchidere dar nu mai putea urca nimeni. Toate rugamintile noastre au fost zadarnice, asa ca mergeti acolo devreme daca vreti sa vedeti Venetia de sus. Noi n-am apucat asa ca va trebui la un momet dat sa ne intoarcem special pentru asta.
In spatele turnului se afla Procuratie Nuove, cladire care gazduieste Muzeul arheologic si Biblioteca Marciana (sau Libreria Sansoviniana), deschisa din aprilie pana in octombrie de la 9-19 si din noiembrie pana in martie de la 9-17. Picturi de Veronese, Tintoretto, Andrea Schiavone si alti artisti decoreaza peretii si tavanul bibliotecii.
Pe cealalta aripa a pietii se afla faimoasa Caffe Florian, deschisa in 29 decembrie 1720 unde Byron, Balzac, H. James, Goethe, M. Proust, Rousseau, stravinski, Modigliani si alte figuri cunoscute ale literaturii si artelor veneau sa-si bea cafeaua. Cafeneaua se pare ca este cea mai veche din Italia, si are un site oficial de unde puteti afla mai maulte despre istoria sa. Noi am intrat pentru o cafea si un suc si am platit in jur de 10 euro.
In concluzie, piata San Marco, alaturi de Trafalgar Square din Londra, este unul din locurile mele favorite, la care sper sa ma intorc de cat mai multe ori. Sper ca fotografiile sa fie pe placul vostru!
Anexez si cateva site-uri de unde am aflat cateva informatii si care pot fi utile viitorilor vizitatori ai Venetiei.
Trimis de luciaoradea in 18.07.11 16:14:39
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Veneția mirobolantă — scris în 26.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Veneția unică — scris în 25.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Veneția impresionantă — scris în 24.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Venetia, mini vacanta superba — scris în 26.12.23 de Nina1909 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Perfect pentru familie cu copii și la pachet obligatoriu cu vizitarea Veneției! — scris în 23.07.23 de vali65 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2023 Veneția, la pas ???? — scris în 18.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Veneția cea prețioasă — scris în 05.12.22 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ