ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2014
DE Mala
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.08.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 6 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

The Kingdom of Fife

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

The Kingdom of Fife sau peninsula sub forma de limba in marea gura de pământ deschisa înspre Marea Nordului.

Dorind inițial sa vizitam toată Scoția și răzgândindu-ne la fata locului în Edinburg din mai multe motive, unul dintre ele fiind oboseala /panica condusului pe invers de la Londra pe 4 benzi super-aglomerate cu 130 la ora -ca, de, împingea traficul, într-una din cele 5 zile consacrate în fapt capitalei scoțiene. Pe când curajul ne-a mai revenit - după multiple cumpătări- caci știam cate sunt de făcut/ de văzut în Scoția, am hotărât sa alegem un traseu diurn, romantic-optimist, îndepărtat de fantome și monștrii, de umbre obscure ascunse după dealuri, creste de munți sau în adâncul lacurilor și ne-am îndreptat către est…. destinația, orășelul Saint Andrews, pe drumul turistic și pitoresc de coasta, cu multiple opriri în fiecare sat pescăresc. Zis și făcut!

Am pornit din Edinburg dimineața, am traversat Firth of Forth prin localitatea Queensferry, și pana in Kirkcaldy nu am reușit sa ne dam jos de pe autostrada (am tot ratat ieșirile care erau tot pe stânga).

In fapt traseul a fost următorul:

Edinburg – Queensferry - Rosyth - Kirkcaldy- Leven- Elie- Pittenween- Saint Monans- Anstruther- Crail- St. Andrews.

Distanta este de 80 de km dus pe autostrada; pe linia țărmului însa, sunt ceva mai multi;

Drumul de coasta e inedit si pitoresc, cu un farmec plin de personalitatea specifica oceanului: plaje largi, căsuțe brodate in dantelării la acoperișuri, colorate ici, din piatra patinata colo, grădini verzi, bine îngrijite, catedrale, ziduri, faruri, porturi de pescari sau de placere, parca căzute din picturile impresioniste, mult soare, multa mare calma, bleu, a cărei singura mărturie a nervozității sale potente era nivelul fluxului sau refluxului sau. O atmosfera plina in care sa te poți recrea sau reinventa! (pozele vor vorbi de la sine)

Dintre toate aceste sate, Anstruther mi s-a părut cel mai mare și mai turistic, fără a-și pierde totuși din autenticitate iar Crail diferit de linia celorlalte, așezat pe un deal ce cade în mare.

Saint Andrews sau orașul cu cel mai mult soare din Scoția, este un orășel cultural foarte plăcut, cu mai mult din jumătate din populația sa constituita din studenți;

Se povestește ca un călugăr pe nume Regulus, care transporta pe mare moaștele Sfântului Andrei, naufragiază în apropierea coastei; salvându-se, fondează o biserica si pornește cultul Sfântului Andrei – cult central în ținutul Fife, orașul devenind capitala ecleziastica a Scoției și fiind cea mai mare biserica a tarii; astăzi, în ciuda aparentei sale “ descărnate” sau “ ruinate” și în absenta acoperișului încă domina panorama orașului (ruinele sale au peste 100 de m înălțime). Nu departe de biserica se afla și ruinele impozante ale castelului Saint Andrews.

Universitatea- cea mai veche din Scoția (de pe la 1400) este cotata de Guardian University Guide pe locul 3 în topul universităților britanice, imediat dupa Oxford si Cambridge. Cu aspectul sau “patinat” întregește aerul cultural ancestral al orașului.

Si nu în ultimul rand Saint Andrews este leagănul golfului; orașul deține 7 terenuri de golf, un muzeu de istoria golfului; astăzi campionatul Openul Marii Britanii se desfășoară aici.

Drumul de întoarcere l-am făcut pe autostrada cu gândul de a ne abate prin Dumfermline pentru a vedea o veche abație parca, însa ne-am rătăcit prin oraș si n-am găsit-o. Apoi intenția era sa ne oprim în Queensferry pentru a face poze cu impozantele poduri, dar am ratat și aici ieșirea de pe autostrada, se înnopta, piciul dormea deja in mașina epuizat, asa ca, rămâne pe data viitoare….


[fb]
---
Trimis de Mala in 01.06.14 02:34:09
Validat / Publicat: 01.06.14 08:13:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 3211 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mala); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 catedrala in Leven
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.06.14 19:47:25]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

ariciu
[01.06.14 21:44:45]
»

Am citit cu mare plăcere un nou review despre Scoţia (din păcate sunt atât de puţine...). Deşi eu sunt adepta fantomelor, monştrilor şi umbrelor obscure, deşi ador tot ce ţine de mister şi legendă, orice vine dinspre ţara kilturilor, citesc pe nerăsuflate, mai ales descrierea unor locuri din afara oraşelor, locuri în care voi ajunge cât de curând.

Acum... Abaţia Dunfermline mi se pare un must pentru o excursie în zonă. Nu este orice abaţie... este locul unde este înmormântat Robert the Bruce. Chiar dacă inima sa se găseşte depusă în Abaţia Melrose, trupul său îşi doarme somnul de veci la Dunfermline. De aceea eu consider că aţi ratat un obiectiv extrem de important. Dar nu-i nimic, aveţi motive să vă întoarceţi...

În rest, am urmărit pe hartă traseul descris. Este într-adevăr superb. Anul care vine poate voi ajunge şi eu pe acolo, deoarece anul acesta este rezervat coastei de vest. Felicitări pentru excursie! Scoţia este o destinaţie de vis!!!

Later edit: Mi-ar fi plăcut mai multe poze...

MalaAUTOR REVIEW
[01.06.14 23:02:33]
»

@webmaster: Multumesc, e foarte bine!

MalaAUTOR REVIEW
[01.06.14 23:15:20]
»

@ariciu:

Multumesc pt apreciere, Ariciule!

Am uitat GPS-ul acasa, de la centru de inchirieri nu l-am luat, era 8 lire/zi, sperand ca ne descurcam cu hartile; in mod normal n-ar fi fost nici o problema, daca totul nu ar fi fost pe dos, ori noi nu anticiparam cat de rau poate fi!

Cat despre vizite, cand mergi cu copii mai mici in calatorii, dai un castel pe-o zoo, o distilerie pe un acvariu sau pe o gradina botanica si uite asa, tot ceea ce in mod normal era prioritar de vazut altadat', ramane pe un altadat' din viitor destul de indepartat.

Sigur ca Scotia prin definitie e o tara a tenebrelor misterioase sau a misterelor tenebroase, ai dreptate sa vrei s-o explorezi asa cum e, insa noi am resemantizat dupa vreo doua zile inourate prin Edinbourg, dupa castelul si inchisorile lui, etc. Si noi planuim sa ne intoarcem - poate reusim chiar vara asta- insa cred ca tot pe coasta de est, insa de data asta mai inspre nord.

le_maitre CONS. ONORIFIC AFA / MAREA BRITANIE
[01.06.14 23:33:16]
»

@Mala: Uite că ceea ce nuanțam prin ecouri la rew-ul tău de cazare din Edinburgh a început să prindă viață! Este, probabil cu "va urma", sper, nu mai spun că-s fanul acelui tărâm, precum antevorbitoarea mea.

Scoția poate fi în accepțiunea multora întunecată și ocultă, dar există și această parte pe care ne-ai arătat-o prin imagini: luminoasă, cu un soare ce mângâie blând piatra clădirilor și apele Mării Nordului.

Un traseu descris frumos, cu foto ce reliefează o vreme superbă pe care ați prins-o în excursie (lucky you!) și un review ce poate deschide apetitul și curiozitatea unui cititor care încă nu AFostAcolo.

Te mai aștept și cu alte impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ariciu
[01.06.14 23:48:09]
»

@Mala: Ştiu ce zici despre plecat cu copiii mici. Noi în excursii de genul acesta preferăm să-i lăsăm acasă şi să stăm mai puţin.

Să înţeleg că plănuieşti pentru la vară o incursiune în zona Aberdeen? Ce frumos! Aceea este zona care a dat naştere zicalei: "Unei fete din Scoţia nu-i povesti de castele şi prinţi că e sătulă. Dacă vrei s-o cucereşti, du-o la San Francisco... ". )

Aşa este. Coasta de nord-est a Scoţiei este plină de castele minunate... Abia aştept poveşti de acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MalaAUTOR REVIEW
[02.06.14 00:05:42]
»

@le_maitre:

Multumesc pentru apreciere!

Exact, Le Maitre! Desi e mai obisnuit/banal (in sensul in care coasta poate se aseamana cu alte coaste de la Marea Nordului-) originalitatea sau specificul Scotiei fiind clar ocultul, exista si aceasta latura luminoasa sau macar o multime de sate de pescari extrem de pitoresti care merita din plin a fi vizitate!

Regandind-o si revazand fotografiile in detaliu m-am bucurat din nou retraind experienta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MalaAUTOR REVIEW
[02.06.14 00:14:56]
»

@ariciu:

Ha, ha, tare glumita!!!

Da, Aricel, exact la Aberdeen ma gandesc! Sper sa iasa!

Ce fac insa ca n-am inca un minighid pe zona asta? Nu anticipezi sa ajungi tu prima?

Aha, fain, pt faza cu copii, asta explica alergatura voastra super condesata si excelent organizata!

ariciu
[02.06.14 00:27:04]
»

@Mala: )) No way!!! Aberdeen este în plan undeva între 20-30 martie 2015. Până atunci avem în toamnă Inverness - Cape Wrath - Ullapool - Insula Skye şi back to Inverness pe la Fort William. Dar aştept să merg pe urmele tale în martie, dacă ajungi până atunci la Aberdeen...

By the way... Pentru zona Aberdeen este extrem de folositor Explorer Pass-ul. Cam toate castelele de acolo sunt incluse în el iar economia e substanţială.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MalaAUTOR REVIEW
[02.06.14 08:22:47]
»

@ariciu:

Mulțumesc pt. sfaturi și călătorie faina, oricât de tenebroasa ar fi ))

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mala
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Scoția:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061851024627686 sec
    ecranul dvs: 1 x 1