ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 07.02.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Cum să te îndrăgosteşti iremediabil de Scoţia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Există un review pe acest site, un review frumos ca o poveste, ca un basm pe care îl asculţi sau îl citeşti într-o noapte rece de toamnă, la gura unei sobe. A fost punctul meu de plecare în această aventură numită Scoţia. A fost imboldul care mi-a trebuit pentru a nu mai amâna ceea ce-mi doream de prea multă vreme: o gură de aer scoţian... Lecturaţi, vă rog, Mistere... Haar (vezi impresii), o capodoperă greu de egalat, priviţi fotografiile şi apoi întoarceţi-vă. Eu vă aştept...

Cred că în viaţa mea nu m-am pregătit mai mult pentru o călătorie. Cred că niciodată nu am avut atâţia fluturi în stomac cu gândul la ceea ce urma să fac peste o lună. Cu două săptămâni înainte de plecare au început coşmarurile şi panicile: Dacă nu prindem legătura din Dublin? Dacă se întâmplă ceva şi nu mai putem pleca? Dacă se schimbă orarul la Blue??? Dacă... dă faliment??? Dacă... ? Dacă... ? Pfff, ajunsesem la un moment dat să îmi dau singură palme în oglindă ca să mă trezesc.

Încă din noiembrie, înainte de plecarea în Andaluzia, începusem să creionez itinerariul pentru Scoţia. “Măi, tu ai toate ţiglele pe casă? Nu vrei să aştepţi, măcar din bun simţ faţă de mine, să ne întoarcem din Spania? ”, mă apostrofă domnul meu când, într-o noapte pe la 1.00, m-a găsit în faţa laptopului cu o grămadă de ferestre deschise: Edinburgh Castle, Stirling Castle, Rosslyn Chapel, plus nenumărate tururi cu fantome, cimitire, morţi şi mistere. Aşa că mi-am cerut scuze şi am avut grijă… să nu mă mai surprindă asupra faptului până nu ne-am întors de pe meleaguri andaluze. În plus, documentul cu Scoţia a primit calitatea de hidden până mi s-a dat ok-ul oficial şi am putut să-l aşez la loc de cinste – pe desktop ca “The Next Trip”.

Preţuri şi altele...

Deşi acest capitol nu prea se potriveşte cu modul în care va continua acest review, este imperios necesar, acesta fiind primul review dedicat excursiei noastre în Scoţia.

Început de octombrie într-o noapte târziu… Dând căutări aiurea pe diferite site-uri ale companiilor aeriene, văd ceva ce mă lipeşte de ecranul laptopului: Ryanair: Dublin – Edinburgh, dus/întors, 29.98 euro cu toate taxele. Perioada: 25-28 martie 2014. Repede dau căutare la Blue. Aveau Bucureşti – Dublin în 25 şi 29 martie. Pun mâna pe telefon tremurând şi îmi informez jumătatea, care era de tură la acel ceas târziu în noapte. “Ariciule, o să murim de frig în martie în Scoţia! ” “- Zău??? E aşa greu să ne îmbrăcăm bine??? Cam multe fiţe, cred că vin odată cu vârsta... ” N-a mai avut ce să zică… Mi-a luat fix 10 minute să fac un calcul cu privire la cursa cea mai avantajoasă Dublin – Edinburgh (aveau trei curse pe zi), şi încă vreo 10 minute să iau biletele. Biletul Bucureşti – Dublin a fost luat încă din decembrie cu 400 de lei. Bine, al domnului meu, că eu mi-am valorificat premiul câştigat aproape de sfârşitul anului trecut pe un site de călătorii. Eh, nu mai contează ce site, unul, acolo, de umplutură. Ăla de-i spune toată lumea “AFA”, cred că aţi auzit măcar din întâmplare de el... :))

Ne-a luat ceva vreme să ne hotărâm ce facem. Aveam la dispoziţie două zile jumate şi am fi vrut... cam tot. Adică şi Edinburgh, şi Highlands, şi loch-uri (nu neapărat alea cu monştri), şi faruri, şi fantome, şi castele, şi mai ales... Haar... Că la vreme frumoasă ştiam că nu putem spera. Timp de o săptămână am cochetat cu ideea de a închiria o maşină cu care să mergem până la Inverness şi înapoi. Ne-am lăsat însă păgubaşi. Ceea ce aveam noi de gând să facem în turul respectiv presupunea în primul rând ratarea Edinburgh-ului, poate cel mai bântuit oraş al Europei. Neeeeee, cu aşa ceva nu mă puteam împăca defel.

Până la urmă am căzut de acord cu închirierea maşinii pentru o zi, preluată în data de 26.03 dimineaţă şi returnată pe 27.03 dimineaţă. Cost total cu GPS, additional driver şi asigurare full 47 de lire la Arnold Clark. Domnul meu s-a ocupat de aceste aspecte, aşa că o să spună el cum a ajuns la acest preţ extraordinar pentru preţurile care se practică în Edinburgh.

Înainte cu 4-5 zile de a pleca, cercetând site-urile, am găsit o super ofertă la Explorer Pass. 23 de lire de persoană de la 29 cât costa în mod normal. Acest Pass oferă intrare gratuită la 78 de situri istorice pe tot teritoriul Scoţiei. Are inclus Edinburgh Castle, Stirling Castle şi multe altele. După calculele noastre, numai din cele două făceam economie, intrarea la Edinburgh Castle fiind 16 lire, iar la Stirling Castle 14 lire. Din start economie de 7 lire de persoană. Avantajul mai este şi faptul că acest Pass permite intrarea timp de 3 zile în toate cele 78 de situri, iar cele 3 zile pot fi în oricare din cele 5, cât este valabil. Adică pot vizita cu el în a doua, a treia şi a cincea zi... de exemplu. Sau în prima, a treia şi a patra. Sau cum vreau eu în funcţie de planul pe care mi l-am făcut. Mai există şi un Pass de 14 zile cu drept de vizitare în 7 care costă 38 de lire de persoană şi care funcţionează pe acelaşi principiu. Pass-ul l-am achitat online şi am printat foile pe care le-am prezentat la fiecare intrare. Cum ne vedeau cu foile, ne întâmpinau direct: “Oooo, we have explorers here! ”…

Şi acum să vă povestesc despre incursiunea noastră în tainele Scoţiei…

Castelul Linlithgow - atunci când soarele străluceşte în odăile sale

După ce am părăsit Edinburgh, prima noastră ţintă a fost Linlithgow Palace. Aflat nu departe de Edinburgh, în orăşelul cu acelaşi nume pe drumul spre Stirling, fiind acoperit de Explorer Pass, nu putea fi ratat. Am ajuns acolo pe o vreme “tipic scoţiană”, să-i spunem. Adică sfârşit de martie cu 9 grade afară şi un soare orbitor pe cerul albastru brăzdat doar de câţiva norişori albi… Tipic scoţian, nu? :)))

Castelul, aflat pe malul unui loch îţi taie pur şi simplu răsuflarea. Am văzut de multe ori în poze ruinele castelelor scoţiene aflate pe pajişti de un verde crud, ireal. Întotdeauna am trăit cu impresia că sunt lucrate în photoshop, că acel verde este practic imposibil. Ei bine, nu. Este mai mult decât posibil. Ajunşi în dreptul castelului am dat cu ochii de acel verde pe care îl ştiam din poze. Era exact aşa, crud, mătăsos, umplând aerul de prospeţime, formând o pajişte perfectă. Din mijlocul acestei pajişti se ridica semeaţă amintirea unui castel de o frumuseşe desăvârşită. Mărturie a existenţei lui sunt ruinele care stau încă în picioare şi pe care, cu mare uşurinţă le poţi îmbrăca cu ochii minţii pentru a avea în faţa ochilor imaginea de ansamblu a marelui palat.

Construcţia acestuia a fost începută în sec XV de James I şi a servit ca loc de relaxare pentru dinastia Stewart. De asemenea, aici s-au născut James V, Mary Queen of Scots şi Princess Elizabeth. Acum, din castel se poate admira fântâna centrală, incredibil sculptată şi care reprezintă simbolul puterii creatorului său, precum şi scările interioare care te poartă sus prin camerele şi sălile descoperite care ţin piept vitregiilor naturii. De la ferestre, priveliştea este măreaţă. Poiana din spatele castelului, se termină în pantă în apele micului loch Linlithgow. Localnicii, puţini la număr, fac jogging sau îşi plimbă căţeii în această zonă. Probabil sunt atât de obişnuiţi cu imaginea palatului, încât uneori nici nu-şi mai ridică ochii pentru a surprinde lumina soarelui căzând jucăuş printre ramurile unui copac pe zidurile exterioare ale castelului. În camerele cândva împodobite cu tapiserii scumpe, porumbeii şi-au făcut cuiburi. Lor ruinele le sunt singurul adăpost.

Când am ajuns noi, nu erau decât doi-trei vizitatori. Au plecat repede însă, şi, pentru câteva minute bune, palatul a fost al nostru. L-am admirat, ne-am plimbat prin camerele şi holurile lui privind întruna cerul albastru de deasupra noastră. Doar porumbeii se auzeau şi zgomotul paşilor noştri.

Lângă intrarea în castel, în partea dreaptă se află St. Michael’s Church. Încă din dreptul uşii, se auzea dinăuntru sunetul orgii. Am intrat încercând să păşim astfel încât să nu facem zgomot. Biserica era goală. Doamna de la intrare care ne-a înmânat o broşură cu date despre lăcaşul de cult, şi un domn care cânta la orgă erau singurele persoane prezente acolo. “Intraţi, mergeţi pe mijloc până în dreptul altarului şi priviţi în dreapta”, ne-a spus doamna. Am făcut cum ni s-a spus, iar vitraliile ne-au luat graiul. Am să ataşez ceva fotografii, dar, se ştie, sunt slabe redări a ceea ce poate fi văzut la faţa locului. Capela este construită în formă de cruce, este simplă dar deosebit de frumoasă. Merită să-i aruncaţi o privire dacă sunteţi în zonă.

Pentru intrarea în Castelul Linlithgow trebuie să plătiţi 5,50 lire dacă nu aveţi Explorer Pass.

Falkirk Wheel - singurul lift pentru ambarcaţiuni din lume

La Falkirk Wheel am ajuns după ce am bâjbâit puţin, recunosc. După ce ieşi din Linlithgow ai indicatoare spre roată, dar la un moment dat acestea încetează brusc pentru a apărea din nou câţiva kilometri mai încolo. Dispar însă suficient de mult încât să te gândeşti dacă ai luat-o bine. Norocul face ca momentele de confuzie să nu dureze mult. Imediat reapar indicatoarele şi totul e ok.

Recunosc, nu am ţinut morţiş să ajung aici, dar insistenţele domnului meu au dat roade şi m-am lăsat convinsă. Îmi zicea că nu poate sub nicio formă să rateze această minune a ingineriei. Roata a fost construită pentru a face legătura între două canale aflate la 35 de metri distanţă unul de altul... pe verticală. Practic, barca este preluată de pe canalul de jos, asigurată şi urcată apoi pe canalul de sus, timp în care barca aflată deja sus, este adusă jos. Barca ajunsă sus, îşi continuă călătoria în lungul canalului.

Pentru turişti, aceasta este considerată o adevărată atracţie, deşi există motive pentru care acest lift funcţionează nu doar în scopuri turistice. O asemenea “aventură” costă 9 lire de persoană şi durează cu tot cu plimbarea pe canalul de sus şi întoarcere cam o oră. Noi, după calculele cu ceasul în faţă, am ajuns la concluzia că nu putem să pierdem poate mai mult de o oră, aşa că am ales să stăm 15 minute pe bancă şi să privim o rotaţie a mecanismului. A fost într-adevăr interesant, dar nu e ceva după care să mă dau în vânt. Poate inginerii ar aprecia-o mai mult. Eu voiam castele, loch-uri, munte, haar…

Stirling Castle – măreţia la ea acasă

Ce ar fi oare de spus despre acest obiectiv turistic aflat pe locul doi ca şi renume după Edinburgh Castle? Am ajuns acolo imediat după Falkirk. Am găsit parcarea plină şi abia am reuşit să dibuim un loc liber pentru care a trebuit să dăm 4 lire.

Ajunşi în faţa intrării, pe pod, am uitat brusc de tot stresul provocat de urcarea cu maşina pe o străduţă îngustă cu dublu sens, într-o ţară în care toată lumea conduce pe dos.

Coadă la intrare nu era. Noi oricum, având Explorer Pass, am trecut fluierând. Intrarea la Stirling costă 14 lire fără Pass. Ne-au scanat rapid foile la intrare şi ne-au urat vizită plăcută într-o zi atât de tipic scoţiană. Era atât de frumos afară încât şi paznicii aveau chef de glume. “See, it’s a beautiful day outside. Enjoy the scottish weather”, ne-au spus râzând în timp ce ne scanau biletele.

Castelul Stirling este uimitor. Mie una mi-a plăcut mai mult decât Castelul Edinburgh, pe care îl vizitasem cu o zi înainte. Este mai mic, în primul rând, şi poate fi înţeles mai bine. Chiar şi în extrasezon era plin de turişti. Mă rog, “plin” în accepţiunea mea, care sunt conştientă că nu am habar de ceea ce înseamnă cu adevărat plin, deoarece întotdeauna m-am ferit de aşa ceva.

Nu am să mă apuc să înşir aici planul castelului, istoria sa, ce se poate vizita, pentru că aceste informaţii se pot găsi cu uşurinţă pe net. Am să spun doar că acest castel domină semeţ întreg oraşul Stirling. Au fost mulţi cei care au susţinut că adevărata capitală a Scoţiei trebuia să fie Stirling. Interesant la acest castel a fost că am văzut mulţi copii în vizită. Pentru micuţi, sunt pregătite săli interactivo-educative care au rolul de a-i învăţa distrându-i câte ceva despre istoria castelului şi nu numai.

Pentru cei mari, turul este unul lejer. Cel mai mult mi-a plăcut ideea de a proiecta într-o sală un filmuleţ de cinci minute despre arhitectura şi scopul castelului.

Palatul regal a fost construit de James V cu ocazia căsătoriei sale. Aici au fost încoronaţi regi ai Scoţiei printre care şi Mary Queen of Scots. Poziţia fortăreţei este una strategică, aflându-se pe o colină deasupra râului Forth, de unde se poate vedea toată zona.

Impresionante sunt şi statuile din curtea interioară reprezentând zei şi animale, fiecare cu un rol în protecţia regelui.

Nu am să mai zăbovesc asupra acestui obiectiv. Castelul Stirling merită cu siguranţă. Fiind însă un obiectiv turistic deosebit de popularizat, este foarte… comercial, ca să spun aşa. Ceea ce, bineînţeles, că îi ştirbeşte din farmecul original. Recunosc, m-am simţit mult mai bine în ruinele pustii de la Linlithgow decât în acest castel. Dar trebuie să îi recunosc frumuseţea şi importanţa.

Doune Castle – o altă ruină în calea timpului

Următoarea noastră oprire a fost la Castelul Doune. Situat la mai puţin de 10 km de Stirling, are acel farmec aparte al ruinelor scoţiene mai puţin bătute de turişti. Ca şi Linlithgow, este înconjurat de iarbă verde, crudă şi are în plus galbenul narciselor, flori pe care le-am întâlnit pe tot drumul nostru. Are aceeaşi statură impozantă şi transmite acelaşi mister oricui se află în preajma lui. Deşi a fost locaţia aleasă pentru filmarea unor scene ale unor producţii destul de cunoscute, l-am găsit singur, pustiu aproape. La intrare am prezentat Pass-ul şi ne-a fost oferit gratuit audioghid-ul. Văzusem înainte de a pleca pe wikipedia parcă, o serie de fotografii care înfăţişau curtea castelului verde, iar în mijlocul acesteia se ridica o fântână. Fântâna era într-adevăr acolo, dar iarba dispăruse. Întreaga curte interioară era doar praf asemănător celui văzut în arenele de gladiatori. În mijlocul acestui praf se ridica fântâna pe care o ştiam din poze. M-am întristat puţin. Parcă n-ar fi stricat un pic de culoare.

Având acoperiş, este mai bine păstrat decât Linlithgow. Nu este însă atât de mare. Am intrat în Marea Sală şi am încercat să ne imaginăm cum arăta în vremurile ei de glorie, am văzut bucătăria, care era deosebit de bine păstrată, dar cea mai tare chestie, a fost descoperirea unui sistem primitiv de toaletă, la etaj, care avea sistem de deversare până în apele râului din apropiere.

Se poate urca şi în turn. De sus, de pe metereze, se poate vedea întreaga privelişte.

Vizita la Doune a fost momentul în care s-a marcat pătrunderea în parcul Trossachs şi apoi înaintarea spre Highlands. De aici încolo nu mai vânam castele, ci căutam Haar-ul Scoţiei.

Mormântul lui Rob Roy din Balquhidder

Eram puţin în cumpănă... Fusesem sfătuiţi la Falkirk să nu încercăm să ajungem până la Glencoe, unde ne propusesem noi, ci să ne ducem la Loch Katrine şi să încercăm să vizităm sătucurile din zonă. Cică acelea ar fi mult mai scoţiene, iar la Glencoe nu era nimic de văzut şi în plus drumul cică ar fi fost destul de îngust şi virajat. Cu inima îndoită am setat GPS-ul pentru un orăşel din apropierea acelui loch şi am pornit la drum. Pentru o bună bucată, drumul era comun cu cel spre Glencoe.

Iată că deodată, trecem în viteză pe lângă un indicator care arăta spre dreapta: “Church of Balquhidder, Rob Roy’s tomb”. O fracţiune de secundă a durat: “-Ce facem? ” “-Fă dreapta, mai şi întrebi? ... ”. Făcând dreapta am intrat pe un drum care cu greu ar fi putut trece două maşini una pe lângă alta. “Balquhidder Church 2”, scria pe indicator. Asta însemna două mile. Eh, n-o fi atât de rău, ne-am spus, şi am pornit la drum. Preţ de două mile nu am întâlnit pe nimeni. Nu ne-am intersectat cu nicio maşină şi nici nu am văzut picior de om. Ceasul se apropia rapid de ora 16.00 când pe partea stângă a drumului am zărit celebrele vaci scoţiene pentru care se organizează adevărate tururi. Păşteau liniştite de partea cealaltă a unui gard. Nu ne-am apropiat prea mult ca să nu le speriem. Le-am făcut două poze şi am plecat mai departe. Iată că soarta ne scosese în cale ceva pentru care lumea dă bani frumoşi ca să vadă. Satisfacţia a fost cu atât mai mare cu cât noi le zărisem pur şi simplu întâmplător, în mediul lor, netulburate şi nepăsătoare. Am trecut mai departe şi după vreo jumătate de milă ne aflam în faţa a ceea ce părea un cimitir mic în mijlocul căruia se ridica semeaţă o mică biserică. Am parcat maşina. Soarele era spre apus iar lumina lui caldă mângâia uşor pietrele funerare şi acoperişul bisericii. De când am coborât ne-a izbit liniştea din jurul nostru. O linişte care cu greu poate fi descrisă în cuvinte. Aerul tare de munte îţi pătrundea până în adâncul plămânilor, iar peisajul… uluitor. Se auzeau ciripiturile păsărilor, iar undeva, puţin mai departe, susurul unei cascade nu foarte mari. Păşind cu grijă printre morminte, am plecat să găsim ceea ce ne făcuse să ne schimbăm brusc direcţia de mers: mormântul bravului haiduc al Scoţiei, pe numele său Robert Roy MacGregor, sau mai simplu, Rob Roy.

L-am găsit după o căutare scurtă. Este singurul mormânt din tot cimitirul înconjurat de un gard simplu de fier. Locul de veci adăposteşte de fapt trei pietre de mormânt. Sub cea din mijloc este înmormântat Rob Roy, sub cea din stânga soţia sa, iar sub cea din dreapta fiul său. Cu ochii pierduţi dincolo de pietre, mă gândeam că mă aflu atât de aproape de cel care a fost apărătorul acestui neam atât de binecuvântat. Mă obişnuisem cu el ca şi cu o poveste, dar iată că povestea începuse să se materializeze sub ochii mei. Flori şi bucăţi de tartan îi împodobeau mormântul, semn că oamenii nu l-au uitat şi nu cred că-l vor uita vreodată. Acolo, la marginea unui pâlc de copaci, sub o iarbă de un verde crud, cu ciripit de păsări şi susur de cascadă la cap, îşi doarme somnul de veci unul dintre cei mai de seamă oameni ai Scoţiei. Un om mai mare decât regii, mai mare decât o întreagă dinastie. Cred că nici nu se putea un loc mai potrivit de odihnă pentru cel care a fost Rob Roy. Am părăsit în linişte micul cimitir. Mi-a părut rău că nu am adus o floare, ceva, că nu am aprins o lumânare. Nu că trebuia, dar asta simţeam că trebuia să fac. Am făcut cale întoarsă încă două mile de unde am ieşit în drumul principal. Eram hotărâţi. Pornisem la începutul zile cu gândul de a ajunge la Glencoe cu orice preţ, aşa că... trebuia să ne atingem scopul...

Loch-uri şi Highlands, o clipă cât o viaţă

Ştiam din review-ul lui Laurenţiu că Scoţia nu e pentru oricine. Ştiam că Haar o apără, ştiam că ea nu se arată, nu se descoperă uşor. Ştiam că ne va fi greu s-o vedem mai ales la sfârşit de martie când vremea este atât de capricioasă, speram însă că vom reuşi măcar puţin. Mă rugam în gând încă de când părăsisem ultimul castel să apucăm să vedem măcar puţin. Ştiam că în munţi vremea e schimbătoare, ştiam că... era singura noastră şansă. De asemenea, ne aşteptam ca EA să nu ne primească prea bine. Nu ne cunoştea, nu ştiam dacă suntem pe placul ei.

Prima dată am oprit pe malul unui loch. Totul era pustiu. Loch Lubnaig ne-a primit cu braţele deschise. Era cred cam ora 15.00. Să stai pe malul lacului, să priveşti undele jucăuşe în care se oglindesc dealurile înconjurătoare este de vis. Atunci mi-am dat seama că e posibil ca ea să ne placă. Arătându-ne din prima un zâmbet cald, mângâindu-ne cu o rază de soare, lăsându-ne să ne bucurăm de liniştea şi pacea ei, ne ura parcă bun venit. Nu, era imposibil să nu ne lase s-o vedem. Părea prietenoasă, defel supărată că am venit să-i tulburăm existenţa.

Încurajaţi de peisajele de la Loch Lubnaig, de la Balquhidder şi de apariţia surprinzătoare a celebrelor animăluţe, ne-am luat inima-n dinţi şi am pornit spre Highlands. Speram să zărim măcar puţin. Însă ce a urmat ne-a lăsat muţi de uimire.

După ce am plecat de la Rob Roy, următoarea oprire a fost pe malul Loch Lubhair. Şi aici, am avut parte de o primire caldă. Deja vârfurile munţilor acoperite pe alocuri de zăpadă se puteau vedea în întreaga lor splendoare. Şi aici am fost doar noi şi EA. Şi ne-a mai arătat ceva. Ne-a arătat cât este de frumoasă atunci când nori albi îi mângâie culmile, ne-a arătat ce maiestuos ştie să poarte haina portocalie a luminii şi cum o scoate în evidenţă ajutându-se de albastrul cerului şi de crestele încă înzăpezite ale munţilor. Ne-a mângâiat uşor părul cu o adiere şi ne-a îndemnat să mergem mai departe. Ziua se apropia de sfârşit şi mai avea ceva să ne arate până când noaptea avea s-o acopere. N–am mai zăbovit decât pentru câteva cadre şi pentru a atinge cu degetele apa rece a lacului. Am urcat înapoi în maşină şi am cutezat să pătrundem mai adânc în munţi întrebându-ne, ce oare mai are de arătat. Deja, gândeam noi, văzusem mai mult decât puteam spera. N-a trecut mult şi ne întrebam dacă ceea ce ni se deschidea în faţa ochilor era real sau pur şi simplu trăiam un vis. În stânga şi-n dreapta drumului îngust şi uşor şerpuit se desfăşura spectacolul EI la scenă deschisă: Zeci de tonuri de culori reflectate în apele lacurilor, portocaliul crestelor amestecat cu albul zăpezii se închidea brusc atunci când un norişor răzleţ trecea prin dreptul soarelui care îşi arunca ultimele raze. Turme de căprioare confundându-se cu peisajul se opreau speriate ciulindu-şi urechile atunci când treceam uşor pe lângă ele pentru ca în următoarea clipă să nu le mai zărim decât codiţele sărind în depărtare.

Şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, în depărtare am putut surprinde un pic de Haar. Prezenţa ei discretă ne amintea totuşi că noi puteam vedea ceea ce vedeam, doar pentru că ea ne permitea. Doar pentru că ea avea încredere în noi. Ştiam că într-o clipă se poate supăra şi poate acoperi totul ascunzându-l privirii. Am chemat-o încet ca să vadă că nu suntem răi, să vadă că ştim că ea face parte din Scoţia şi că fără ea nimic n-ar fi aşa cum este. N-a vrut însă să se apropie. Ca o fecioară timidă s-a dus mai departe, odată cu căprioarele care fugeau. N-am insistat. Şi aşa ne arătase mult mai mult decât visasem vreodată. Poate data viitoare ne va recunoaşte şi va veni mai aproape ca s-o putem simţi şi să-i putem mulţumi.

Ajunşi la Glencoe în ceas de seară, atunci când soarele îşi arunca ultimele săgeţi peste valea îndurerată, ne-am oprit pentru a simţi şi acest loc încărcat de mister şi istorie. În acea lumină părea că întreaga vale plânge. Simţeai în adâncul sufletului o durere inexplicabilă şi nu te puteai gândi decât la acel masacru nedrept în timpul căruia atâtea vieţi au fost curmate. Scoţia e frumoasă, dar e atât de tristă uneori. Îşi apără fiii şi îi plânge pe cei pierduţi. Te lasă s-o auzi, îţi spune povestea ei dacă te simte că o poţi înţelege. Scoţia a fost, este şi va fi întotdeauna un tărâm binecuvântat. Aceste pământuri au ceva aparte, ceva ce nu mulţi reuşesc să perceapă. Nouă ni s-a arătat în toată splendoarea ei parcă pentru a ne face în ciudă că nu aveam decât atât de puţin timp la dispoziţie. A ştiut că dacă ni se dezvăluie aşa, data viitoare o vom iubi la fel indiferent de ce haină va îmbrăca. Poate cea a ploii, poate cea a vântului, poate cea a negurii. Poate ni se va înfăţişa acoperită de Haar... Noi o să ştim cum este ea cu adevărat şi vom avea răbdare. O vom lăsa să se joace cu noi doar pentru că ştim că merită. Ştim că este frumoasă şi vom avea răbdare să se plictiseacă şi să ni se arate din nou aşa cum ni s-a arătat în ziua aceea.

Ne-am întors în noaptea aceea la hotel după un tur de 14 ore. Eram obosiţi, dar simţeam că psihic ne-am încărcat bateriile pentru cel puţin câteva luni bune. Suntem conştienţi că aşa cum am văzut noi Scoţia nu o vede multă lume. Dar ne-am îndrăgostit iremediabil de ea şi sper că şi ea de noi. Data viitoare când vom merge, vom avea mai mult curaj, pentru că acum am fost cam timizi. Vrem să-i explorăm şi nordul, şi insulele, vrei să auzim graiul muntenilor şi să mâncăm la masă cu ei, vrem să facem cunoştinţă cu Haar, aşa cum trebuie, să stăm cu ea la poveşti... Rareori se întâmplă ca aşteptările să-mi fie depăşite într-aşa un mod. Pentru mine Scoţia este cu totul altceva şi va rămâne întotdeauna indiferent pe unde mă vor mai purta paşii. Mă voi întoarce la ea întotdeauna până când, sătulă de mine, mă va alunga. Până atunci însă... Freeeeedooooom!!! Scoooootlaaaaand!!!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ariciu in 31.03.14 02:19:22
Validat / Publicat: 31.03.14 06:37:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 6435 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ariciu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Linlithgow, văzut de pe pajiștea dintre el și lac.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69250 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

32 ecouri scrise, până acum

ariciuAUTOR REVIEW
[31.03.14 03:57:11]
»

@webmaster: Dacă se poate atașa și link-ul următor ar fi minunat http://www.youtube.com/watch?v=foDgTn2CS-o

Mulțumeesc!

webmaster
[31.03.14 06:37:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MCM
[31.03.14 07:38:55]
»

Felicitarile, masa si dansu' diseara! )

mariana.olaru
[31.03.14 08:53:36]
»

Un review exact pe gustul meu, iar de poze, ce sa mai zic? cred ca sunt mai frumoase decat cele ale lui @laurentiucapac! O calatorie la care multi viseaza, chiar si cei care nu se dau in vant dupa mister si fantome... mie, de exemplu, mi-ar placea sa testez proverbiala zgarcenie a scotienilor, fara insa a pati ca francezul din bancul cu... scotieni. Citez:

"Un francez vrea sa testeze daca scotienii sunt chiar asa de zgarciti precum se spune. Asa ca se decide sa plece in Scotia.

Trece granita Scotiei si trecand printr-un satuc i se face sete. Isi ia inima in dinti si bate la usa unei case. Ii iese in intampinare un mos. Francezul ii cere niste apa. Dupa jumatate de minut mosul vine cu un bol plin cu lapte.

Francezul savureaza jumatate din castron dupa care spune:

-Dar voi nu sunteti zgarciti deloc! Ce se vorbeste nu este adevarat! Am cerut apa si, iata, am primit un bol cu lapte. Multumesc!

-Cu placere! Nimeni nu mai vroia sa bea laptele ala ca, cica acolo s-a innecat un sobolan, dar era pacat de el sa se iroseasca...

Francezul scapa bolul din la auzul acestor vorbe. Mosneagul il dojeni:

- Dupa ce ca eu ti-am dat lapte, tu imi si spargi oala de noapte a bunicii?!"

Tu cum ai perceput... traditiile scotienilor? Ca in ceea ce priveste timpul mohorat, teoria nu se verifica, din fotografii se vede ca v-ati bucurat si de soare, nu numai de ceata si nori.

TraianS
[31.03.14 10:13:37]
»

Numai ghiduri de "indragosteli" nu ma gandeam ca am sa mai citesc pe AFA. Of, of...

"Iată că deodată, trecem în viteză pe lângă un indicator"

Scotia a fost foarte buna cu voi - v-a rezervat si surprize se pare. Tare-mi mai plac descoperirile astea de pe teren si care nu au fost planificate din timp.

De fapt, mi-a placut tot reviewul. Ce sa zic? O incantare.

ariciuAUTOR REVIEW
[31.03.14 11:52:15]
»

@mariana. olaru: ))) Vă mulţumesc din suflet pentru aprecieri! Zgârcenia scoţienilor nu am avut timp s-o testez. Persoanele cu care am intrat în contact însă, nu au fost deloc zgârcite în... sfaturi, indicaţii, îndrumări... Totuşi, pot doar să-mi închipui că este reală deoarece n-am văzut picior de cerşetor român pe stradă. Aici s-ar potrivi aşa: Ce să faci când nu ai nevoie de bani? Să te duci la cerşit în... Scoţia... )

N-am avut timp să testăm tot, tocmai de-asta trebuie să ne întoarcem urgent. Oricum, am observat că şi aici toată lumea ne întreba de unde suntem. După primele două răspunsuri cu "România", am văzut că oamenii n-au habar, n-au auzit, aşa că erau destul de încurcaţi. De la a treia persoană, am schimbat registrul: "-De unde sunteţi? " "-Din... Transilvania! " "-Oooooo, Dracula, vampires... !!! " şi se simţea admiraţia în glasul lor. Am râs de ne-am stricat...

Aşa că tradiţiile adevărate... rămân pe data viitoare. Acum am fost puţin fricoşi. Am ales cazare fixă, data viitoare vrem să colindăm, să facem tururi adevărate. Abia atunci vă voi putea răspunde la această întrebare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ariciuAUTOR REVIEW
[31.03.14 12:05:06]
»

@MCM: Aştept... : D

@TraianS: Da, nici eu nu mă aşteptam să citeşti un ghid. Cu calm, domnul meu mi-a explicat că este un ghid al unui traseu frumos care se poate face într-o zi din Edinburgh, traseu care cuprinde câte o bucăţică din aproape tot ceea ce Scoţia poate oferi. Da, recunosc că totodată e şi unul de "îndrăgosteală". Ca să înţelegi cât mi-a plăcut. Review-ul a fost scris din două bucăţi: până la Linlithgow inclusiv, sâmbătă noapte şi de la Falkirk până la sfârşit, duminică noapte. Noi am ajuns în ţară sâmbătă la ora 16.30. Cred că asta spune multe...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
claudiu 71
[31.03.14 12:21:33]
»

@ariciu: Faina experienta, personal savurez si admir asemenea "short trips"presupune o buna organizare, volum mare de info si mai ales un strong team!

Super foto, timp excelent cadru perfect doar partea umoristică a fost. "a little scotish". E clar nu se prea glumește cu asemenea cadruri de poveste!

PS_ul: Astept continuarea, a fost in program si ceva vizită la originalele "izvoare" de unde curge"scotch_ul"?

Doar de vazut, off course

PS_ul: Eu am pregătit "apalic

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta
[31.03.14 12:31:17]
»

@ariciu: mi-ai spart oala bunicii, n-aveam in vedere Scotia, multumesc!

Nici frig n-a fost...

ariciuAUTOR REVIEW
[31.03.14 12:41:19]
»

@claudiu 71: Mulţumesc mult. Deşi am obiceiul de a fi mult mai funny, aici chiar nu am putut. A fost... altceva. A fost prea a mea experienţa, prea personală, prea... de acolo. Încă din avion m-am gândit cum să structurez excursia asta. Aveam partea asta, de suflet şi partea de Edinburgh haioasă cu fantome şi catacombe, unde l-am târât practic pe maestru noaptea prin cimitir şi seara prin cartiere sigilate demult pe motiv de ciumă. O să urmeze după ce-mi revin puţin.

Vizită la izvoarele de scotch nu am făcut, că eu una... chiar nu am simţit nevoia, iar domnul meu nu şi-a manifestat vreun interes deosebit în acest sens. Poate dacă erau izvoare de palincă, nu scăpam atât de uşor... )

P. S. : Fotografiile sunt 90% meritul lui le_maitre. Doar 10% sunt făcute cu săpunul subsemnatei. În general cele de interior...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox
[31.03.14 12:42:18]
»

Sa ma anunti cand ajungi la capitolul "apa vie scotiana".

ariciuAUTOR REVIEW
[31.03.14 12:54:57]
»

@balasa violeta: Mă bucur c-am spart-o! Sunt locuri mai puţin bătute, dar atât de frumoase... În privinţa frigului, să ştii că numai în ziua aia n-a fost. În cealaltă zi... am avut 2-3 pulovere pe noi plus geci, căciuli şi toate cele. Noroc că în ziua friguroasă şi ploioasă aveam programate multe chestii de interior, aşa că nu ne-a afectat foarte mult vremea scoţiană.

@Andox: Te dezamăgesc pe tine, ca şi pe Claudiu. Nu am ajuns la apa vie scoţiană. Adică la izvoarele ei, pentru că la savoarea ei... În ziua în care am plecat, adică dimineaţa la 7, în aeroport, jumătatea-mi şi-a adus aminte că nu a degustat această licoare. Şi dă-i la ora acea matinală păhărele de scotch pe gât de la ăia cu degustare "free". Brrrr, am simţit că mi se încleştează fălcile. Era 7 dimineaţa, pentru numele lui Dumnezeu!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[31.03.14 14:53:00]
»

@ariciu:

Care va să zică, asta coceați voi pe-ndelete la Moeciu, făcând pe secretoșii...

Vă (în)drăgosteați! Și nu între voi ...

Și culmea e că doamnei, după cât de veselă apare-n poze, se pare că-i place cu amândoi!

danamandache
[31.03.14 15:56:40]
»

Sensibilitate... tipic ariceasca! Frumos ariciule, cu feeling, imi place la nebunie, parca urmaresc un film!

Dupa The Grudge a venit randul fantomelor si cimitirelor din Scotia. Ce urmeaza? Vreau un bilet in primul rand!

Andox
[31.03.14 17:27:16]
»

@ariciu: pe viitor cand te documentezi pentru Scotia cu asta se incepe; maltmadness.com/whisky/map/Scotland

Pana si MCM cand a fost in Germania a incercat specificul tarii.

makuy*
[31.03.14 20:29:56]
»

Așa, deci... Asta era explicația tăcerii!

Acum, Rob Roy a fost unul dintre eroii mei, nu atât de tare ca Ivanhoe, dar, fiindu-i povestea povestită de același Walter Scott, am zis că, hai, treacă de la mine...

Glumeam

Adevărul e că am citit și răscitit articolul, mai ales că vine dinspre acea parte a Europei cu care rezonez și am început să fac unele calcule și socoteli (nu, nu este o repetiție pleonastică). Am apreciat detaliile traseului, pe care l-am urmărit pe hartă și mi s-a părut interesant pass-ul acela.

A, vreau un articol despre condusul pe partea ailaltă, dar, probabil, ăsta va veni de la Maestru... Nu?

Aștept restul povestirii și voi continua calculele. Și socotelile. Mai ales că, de fapt, astă vară, intenționasem și o incursiune la Inverness...

Super articol!

MCM
[31.03.14 22:07:03]
»

Cu basca-n mână și cenușă pe cap, promit aici, de față cu toți prietenii noștri, că atunci când îmi spui "hai cu noi", chiar am să vin. Ce, mie îmi strică oleacă de îndrăgosteală? Că doar mă știi fată simțită, adică fată cu simțiri, pe ici pe colo, prin locurile esențiale.

Îmi place mult și această parte a ta, cea romantică. Descrierea de la mormântul lui Rob Roy - magistrală, sensibilă, neașteptată. Ca întreaga poveste, pentru că este o poveste frumoasă ceea ce ai scris. Minunat!

Acestea fiind spuse, cine ești și ce ai făcut cu Ariciu?

Pănă și MCM când a fost în Germania, a încercat specificul țării

furculițele-mi stau mărturie. Le-am tot calculit, calculot, culculut... socotit. Și tot una îmi dădea. Criminala!! ))

Fratele meu, magistral, ca de obicei. Faine fotografii!

ariciuAUTOR REVIEW
[31.03.14 23:04:45]
»

@Costi: Hihihihiiii, da, o coceam atât de tare că era să nu venim la Moeciu... Bineînţeles că mi-era frică de părerea ta, da? Acum m-am mai liniştit... Şi da, mi-a plăcut cu amândoi... întotdeauna îmi place... cel puţin cu unul dintre ei. ))

@danamandache: Ete că lumea (vezi MCM) nu prea e de acord cu tine. Nu consideră că e "tipic aricească" sensibilitatea asta. Îţi spun de pe acum ce urmează. La categoria "Edinburgh şi împrejurimi" cât de curând va urma un rw despre... fantome, legende, ciumă şi... Rosslyn Chapel. Va fi mult mai "aricesc" decât ăsta, promit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ariciuAUTOR REVIEW
[31.03.14 23:12:43]
»

@Andox: Ştii că din cauza ta data viitoare când voi merge în Scoţia voi fi efectiv târâtă într-o distilerie, da? )

@makuy: Bineînţeles că amănuntele despre condusul pe partea greşită a drumului îi vor aparţine lui le_maitre în totalitate, asta dacă nu cumva te interesează detaliile drumului din punctul de vedere al statului pe partea stângă a maşinii şi a măsurării distanţei până la bordură, tufişuri, maşini parcate pe margine... ))

De la Inverness ne propunem şi noi să plecăm data viitoare. Până acolo vom ajunge probabil tot cu Ryanair. Dacă nu, am mai văzut oferte interesante din Londra cu EasyJet. Oricum ar fi... în Scoţia tot mai dăm o fugă, cel mai târziu la anu'.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ariciuAUTOR REVIEW
[31.03.14 23:21:26]
»

@MCM: Ştii când vorbeam că sunt locuri atât de personale încât nu poţi scrie despre ele? Iată că m-am înşelat. Am scris ultima parte cu nod în gât, dar am vrut s-o fac. Tocmai pentru că este foarte proaspăt şi tocmai pentru că nu vreau să se estompeze nimic. Obişnuieşte-te cu acestă parte a mea. Ai văzut-o la Cazane, acum la Scoţia şi în mod sigur o vei mai vedea. Nu iese des la iveală, dar când o face... poate că depăşeşte puţin măsura şi o ia pe arătură, dar îşi revine repede... )

Te aştept data viitoare să încercăm specificul Scoţiei împreună. Promit să te las pe tine să scrii despre distilerii şi "apa vie" a acestei ţări, fără să emit nici cea mai mică pretenţie. Nu de alta, dar e clar că ţi s-a dus buhul pe site că eşti un fel de expertă în d'astea... Cel puţin pentru Andox eşti de referinţă de-a binelea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crima
[31.03.14 23:45:41]
»

@ariciu:

Bravos, fain review, faine poze. Și totuși... ce te doborâse-n 69, de stăteai... așa?

Sugestie: când mai plecați peste mări și țări, pune-i și tu domnului tău doi-trei evro pe cartelă, să se bucure cum se cuvine de-un cinci-la-doi...

@Leo_metrî:

Pe bune, la 7 dimineața? Ce să zic? Săru-mâna, nenea... Apropos, am (re) găsit ce nu găseai, știi tu ce/cum/când... E de pere, de Bihor, de belea, tra-la-la...

@MCM:

Na, iete că ți se duse buhul... mama ei de linguriță...

ariciuAUTOR REVIEW
[01.04.14 00:00:22]
»

@crima: Lumina soarelui, frate, ce credeai? Numai la prostii îţi stă capul, lasă, că ştiu eu. Nimereala făcu să fie tocmai poza 69...

Răspuns la sugestie: el îşi pune singur, ba tot el îmi pune şi mie. Problema e că a încurcat numerele de telefon şi mi-a pus mie de două ori. El avea ceva-ceva acolo, dar i-a ţinut pentru urgenţe. În rest, după cum ai observat, a abuzat de-al meu... Şi s-a bucurat, crede-mă... După ce a realizat că n-ai greşit numărul, aşa cum a avut impresia după primul sms... ))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCM
[01.04.14 00:18:48]
»

@crima:

Na, iete că ți se duse buhul... mama ei de linguriță...

bine că nu mi se duse duhul

Michi
[01.04.14 13:25:41]
»

Au scris alţii despre măiestria cu care a fost scris reviewul. Eu dau doar două cifre statistice: în 18 ore a iscat 11 comentarii şi în 30 a adunat 38 de voturi.

ariciuAUTOR REVIEW
[01.04.14 13:48:44]
»

@Michi: Săru'mâna, doamnă. Vă mulţumesc pentru un aşa comentariu. M-aţi lăsat fără cuvinte. Mă bucur din suflet că v-am cunoscut.

le_maitre
[01.04.14 19:00:40]
»

Dragi prieteni. Imixtiunea mea în tainele ecou"ă"rilor acestui review este una necesară, clarificatoare în anumite privințe asupra... anumitor aspecte. Nu are sens să mai menționez că mi-s tare mundru de emanațiile Doamnei mele pentru că unii dintre voi deja ați întâlnit-o, vie, adică ați remarcat că laudele mele anterioare nu erau deloc deșarte. Așa cum și subsemnatul a "greșit" la vreo două review-uri și a devenit foarte serios, la fel personalitatea versatilă a jumătății mele și-a manifestat partea feelingoasă, transformându-se din "să râdem cu nebunii" în "once upon a time there was Haar & Highlands".

Referitor la ceea ce au spus Claudiu și Andox trebuie să specific faptul că o potențială vizită la sursa magică, la una dintre fântânile montane au ba de visichi, nu fusese în planul nostru de la bun început deoarece conștientizasem că nu vom avea timp nici să respirăm în flash-visit-ul nostru. Nici prin creanga minții nu-mi trece să afirm cum că o inițiere în tainele alambicurilor dătătoare de senzații tari nu este interesantă. Bineînțeles, nu încape vorba că este un 'must' al viitoarei călătorii, dar era păcat să pierdem mirobolantele zile însorite... visichi-ul nu pleacă nicăieri, însă vremea superbă pe plaiurile kilt-urilor poate fi "once in a lifetime".

Am servit în aeroportul din Edinburgh, ca să nu zic că am plecat retard dpdv degustativ, vreo două păhărele de Auchentoshan, single malț western Scotland, de vreo doișpe anișori care s-a dovedit a fi 'mild', aromat cât să nu decadă din scotch în citronadă, cu ușoare reminiscențe citrice 'after' și cu un parfum de butoi fin ce îți rămâne pe limbă atât cât să nu inunde papilele dar să simți că l-ai degustat.

Încercând o brefă apropos de această vizită pot spune că a fost o călătorie inițiatică. @ariciu propriu și personal a sondat, scanat, dezvoltat și pus în operă o grămadă de obiective, idei, orar de lucru... într-un cuvânt majoritatea programului. Am lăsat-o să se cufunde în noianul de informații pentru că i-a făcut o plăcere colosală, se citeau pe chipul ei nerăbdarea și bucuria de a planifica și întreprinde această fulgerătoare "trip". De multe ori așteptarea în vederea relaxării turistice te poate tormenta, ceea ce visezi că poate fi interesant poate fi fad sau deloc conform cu vreo imagine photoshopată mental before journey. Însă, ce am descoperit a fost muult peste ceea ce ne așteptam, în plus surprizele plăcute gen "Rob Roy's Grave" fiind cele care au condimentat definitiv și irevocabil timpul petrecut pe acele plaiuri. Și asta deoarece călătoria este destinația.

@Costi: Așa este, recunosc, eram sfâșiați și agitați de nașterea unei noi aventuri turistice în sânul famigliei, daaar ne-am bucurat imens de timpul petrecut la Moieciu! Like mare din partea-mi!

@Makuy: Promit să mă dau peste cap de trei ori, să izolez cumva piticii doritori tot timpul de chestii și să mă apuc de narat mini-experiența șoferească. Fu extrem de interesantă per ansamblu, în debut terifiantă, apoi exotică și funny rău!

@EmiseMa: Sora mea, ești prea bună cu mine! Cadrul natural și cataroaiele incredibile au fost cele care au ajutat substanțial... Many, many kisses from ya brother!

@Crima: Trebuie să-ți subliniez, drag frate, cum că acele "pere" necesită o degustare lentă și musai cu... prieteni lângă. Așa că vă aștept pe la noi sau venim noi la Mahomed, nu de alta... dar să nu se altereze din cauza vremii în continuă încălzire

By the way: seven in the morning, pe stomăcelul gol, este un bun digestiv în cantități ponderate, you should try!

ariciuAUTOR REVIEW
[01.04.14 22:13:53]
»

Andoooooox, ce mi-ai făcut???

Bineînţeles, nu încape vorba că este un 'must' al viitoarei călătorii...

Ţi-am zis că o să mă târască. Na! Acum nu mai am scăpare!

claudiu 71
[01.04.14 23:08:25]
»

@le_maitre: Neamtul are o vorba la asa o ratare: Selber Schuld adica: Singur vinovat! Nu stiu echivalentul in"scotiana"

Asa o harta precum aceasta afisata de Andox este "Comoara Piratilor"eu am salvat-o: -).

Citind inca o data si vizionand pozele inteleg de unde vine, "Scotch on the Rocks"

le_maitre
[02.04.14 01:20:54]
»

@claudiu 71: Nu-i vorba că mi-s eu vreo persoană non-combat dar ai dreptate. Andox a găsit o hartă foarte șmecheră, pe care am reținut-o mental și tehnic, brava lui.

Echivalentul în "scottish" ar fi: he did not want it to go to any distillery, yet

Slainte. Here's tae ye!

Mala
[01.06.14 23:32:21]
»

Foarte interesant si detaliat articolul tau! Desi elaborat, se vede ca e scris cu dragoste, dintr-o suflare!

Felicitari!

Alex_Macedo
[15.06.14 00:18:45]
»

Scoţia, aşa cum îmi place mie, scrisă de un arici!

Un arici, la care întrebarea, "Care? ", voi răspunde: Vino să-i simţi ţepii!

Doamnă... nu mai am pălăria pe cap!

ariciuAUTOR REVIEW
[15.06.14 21:03:01]
»

@Alex_Macedo: Scoția este un subiect sensibil pentru mine...

Îmi place să mă plimb, să-mi fac planuri de vacanță... Mă voi mai duce prin multe alte locuri, dar, deocamdată însă doar ca adiacențe... Vreau să mă întorc pe tărâmul kilturilor și deja nu prea mai am răbdare până în toamnă. Sper atunci s-o găsesc la fel de frumoasă și primitoare.

Nu voi glumi în acest ecou, nu voi râde, nu voi fi... arici. E locul meu de suflet. Mă bucur și îți mulțumesc că ai trecut și tu pe aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, ariciu, balasa violeta, claudiu 71, crima, le_maitre, makuy*, Mala, mariana.olaru, MCM, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Scoția:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078046798706055 sec
    ecranul dvs: 1 x 1