GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Civilizaţia megalitică nuraghică - nuraghi di Santu Antine
În cele şapte zile ale excursiei în Sardinia (mai exact şase, pentru că într-una am fost în Corsica), fără a avea pretenţia că am străbătut întreaga insulă, zilnic am mers cu autocarul sute de kilometri de la nord-vest spre est sau sud. La oarecare distanţă de panglica şoselei am văzut destul de des o serie de turnuri de piatră, înalte, de formă cilindrică sau conică. Ghidul ne-a spus că au rămas 8000 asemenea turnuri în întreaga Sardinie din cele 20000 care au existat cu 3000-3500 ani î. Hr, unii crcetători pretinzând că unele au fost construite în mil. VI î. Hr. Ele sunt mărturii ale civilizaţiei nuraghice de mult apuse.
Ca vechime concurează cu templele megalitice din Malta (3600 î. HR), cu ansamblul din Stonehenge (3000 î. Hr.) sau cu piramidele din Egipt (cca. 2600 î. HR.) dar nu au beneficiat de aceeaşi promovare. Arheologul Massimo Pallotino specializat în preistoria italiană a declarat că civilizaţia nuraghică este cea mai dezvoltată cultură din vestul bazinului mediteranian.
Deşi turnurile care au rămas au fost identificate şi inventariate de prin anii ´80 şi unele restaurate, nu s-a putut da răspuns la întrebarea cui prodest, adică la ce serveau? S-a presupus că erau temple de cult, fortificaţii de apărare împotriva invadatorilor, morminte ale uriaşilor dar nu s-au găsit rămăşiţe umane sau obiecte de cult astfel încât controversa continuă.
Înainte de a vă descrie unul din cele mai mari şi bine conservate turnuri, Nuraghe di Santu Antine pe care l-am vizitat, am cules şi alte informaţii. În 1979 s-au datat cu carbon rămăşiţele umane găsite în Sardinia şi s-a stabilit că primii locuitori ai Sardiniei au apărut cu 150000 ani î. Hr. atraşi fiind de climă, fertilitatea solului şi izolarea pe care le-o dădea marea. Turnurile uriaşe pe care le-am văzut în parcul Porto Conte - Torre Nuovo-, în apropierea bazilicii Santa Sabina sau cel pe care l-am vizitat la Santu Antino aveau până la 25m înălţime şi sunt realizate din blocuri mari de piatră dispuse concentric fără liant. Nu s-a descoperit încă secretul îmbinării perfecte a blocurilor de piatră care au rezistat neclintite mii de ani. Sunt construcţii fără fundaţii şi stabilitatea lor este dată de greutatea bolovanilor de piatră de diverse dimensiuni, din ce în ce mai mici, suprapuşi concentric.
Toate turnurile au intrarea pe la sudul construcţiei urmată de un coridor lung şi îngust care face legătura cu camera principală rotundă care de regulă are tavanul boltit. În 1949 a fost descoperit un întreg sat nuraghe părăsit şi care a fost ferit mii de ani de ochii curioşilor. Cele mai importante nuraghi sunt complexul Su Nuraxi cu trei etaje, intrat sub protecţia Unesco, nuraghe di Santu Antine, Palmavera, la Prisgionia şi lista ar putea continua.
Alte vestigii megalitice ale culturii nuraghice sunt:
- mormintele uriaşilor din Monteś Parma descoperiţi accidental prin 1975 pe câteva terenuri agricole. În urma a trei campanii de escavare au fost găsite 5000 de piese ale unor statui de 2.5 m înălţime, reconstituindu-se 15 capete şi 22 de torsuri. Au fost restaurate 25de statui.
- Statuete de bronz numite ˝bronzetto˝ reprezentând nobili, scene de vânătoare, animale, arme primitive
Toate aceste artefacte se găsesc în muzeul de arheologie din Cagliari şi secţii ale muzeelor locale din Sardinia.
Nuraghe di Santu Antine, una din cele mai mari şi bine conservate construcţii de acest gen este situat în micuţa localitate Torralba (N40.31.0; E 8.46.0) la 40 km sud de Sassari. Se vizitează între orele 9-20 cu o taxă de intrare de 6 eu iar pentru elevi, studenţi, pensionari 3 eu. Începutul construcţiei se plasează în epoca bronzului mijlociu, în sec XIX-XVIII î. Hr, cu peste 3500 ani în urmă. A fost utilizat până în epoca romană, sec II-III d. Hr. Realizat din blocuri mari de bazalt imense care devin din ce în ce mai mici spre vârful construcţiei, are o suprafaţă aspră, rezistentă la intemperii şi este de culoare cenuşiu deschis. Avea trei etaje care ajungeau la 23-25m înălţime. Etajul superior a dispărut rămânând cele două etaje care ajung la 17 m înălţime cu 15 m diametru. Construcţia este protejată de un bastion cu trei turnuleţe şi un zid circular. La intrare se observă culoare cu o lungime de 27m ( iluminate cu spoturi pe calea de mers) cu arcade curbate care conduc la o curte interioară în care sunt săpate trei puţuri. Cine a putut să se caţere pe scara cu trepte înalte şi înguste până la etajul doi a ajuns la o terasă patrată lungă de 40m.
Alături de nuraghe Santu Antine este o construcţie asemănătoare de mici dimensiuni iar de jur împrejur urmele unui sat cu 14 colibe cu ziduri de piatră în care s-au găsit obiecte ale vieţii de zi cu zi.
 
WEB, rog https://www.youtube.com/watch?v=zajFbLyklRY
Trimis de Michi in 25.01.19 13:33:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Foarte interesant! Nu am auzit niciodată despre așa ceva.
Am citit cu interes și am votat cu drag!
@Michi: Interesante edificii megalitice, înconjurate încă într-o aură de mister. Ipotezele sunt multiple, cercetările continuă, poate că la un moment dat vreo descoperire arheologică va clarifica enigma.
Locuri sacre? Centre de putere politică? Locuințe ale unor oameni înstăriți din civilizația respectivă? Greu de dat un răspuns, astfel că aceste construcții ciudate de piatră rămân o curiozitate turistică bine exploatată.
Subiectul e fascinant, mulțumim pentru articol.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Sardinia - un scurt circuit — scris în 14.10.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Extraordinara mini croaziera pe coasta Ogliastra Sardinia - Golful Orosei — scris în 26.06.23 de Simona50 din ROMA ITALIA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Sardinia, amore mio! — scris în 10.07.21 de MONITA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Sardinia – o destinatie de vacanță din vremea când Italia era și dorință împlinită, nu numai vis — scris în 30.09.20 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Alte locuri pe care le-am vizitat în Sardinia — scris în 04.02.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Bazilica Sf. Treimi din Saccargia cea mai veche şi interesantă biserică din Sardinia — scris în 29.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Porto Cervo, staţiunea în care 1mp construit costă 300000 eu — scris în 17.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ