ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 02.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 8 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Polonia – generalități

TIPĂREȘTE

Excursia din Polonia de anul acesta a fost prima noastră ieșire (timidă) din țară după pandemie. Din motive independente de voința noastră nu puteam lipsi mai mult de 2 săptamâni (cu tot cu drum). Cum am tot vazut pe la televizor probleme cu avioanele, oameni care stau cu orele în aeroporturi șamd, am preferat mașina personală. Deci unde poți ajunge in 2 săptămâni, să te mai și întorci și să nu stai numai în mașină în timpul ăsta? Polonia a venit cumva natural. E aproape, eu nu mai fusesem acolo din copilarie, iar soțul nu fusese deloc. În scurta noastra incursiune am vizitat Cracovia, Wroclaw + două castele (Moszna si Ksiaz). Oricum a fost cea mai pe repede înainte pregătită excursie din toată cariera mea de turist. Pe 1 iunie nici nu știam ca vom pleca și pe 1 iulie am pornit. Din păcate, nefiind o țară super vizitată de turiști, informații pe NET erau destul de puține. De aceea m-am gândit să fac acest articol cu câteva informații generale despre această țară.

Cum e cu drumurile la ei? Au taxă de drum? Cum se plătesc autostrăzile?

Am pus această întrebare inclusiv pe AFA, într-un CMR. Le mulțumesc din suflet colegilor care mi-au răspuns, au fost de un real ajutor. Deci: în Polonia nu există taxă de drum pentru autoturisme, se plătesc doar anumite porțiuni de autostradă. Noi am plătit două tronsoane de autostradă între Cracovia și Katovice, câte 16 zloți fiecare tronson. Sunt porți cu personal uman și se plătește la intrare pe tronson, indiferent dacă parcurgi tot tronsonul sau doar o bucată din el. Dar sunt destule porțiuni de autostradă absolut gratuite pentru autoturisme. Viteza legală pe autostradă e 140 km/oră, în localități 50 km/oră, în afară 90 km/oră. Viteza legală se cam respectă. N-am văzut radare (asta nu înseamnă ca nu există), dar toată lumea mergea absolut legal. Circulația e foarte civilizată, dacă semnalizezi iți fac imediat loc. Am văzut de mai multe ori fermoare (o bretea care intră de pe centură în șoseaua principală) care funcționau impecabil: o mașină de aici, una de dincolo.

Parcările sunt în general scumpe, mai ales cele de la obiectivele turistice: cam 20 – 30 zloți, e drept ca nu sunt cu timp limitat, poți sta toată ziua, doar că n-ai ce face acolo toată ziua.

Taxe de drum (vignete) a trebuit să plătim pentru Slovacia și Ungaria. Ambele au vignetă electronică și se poate lua de pe NET. Cea pentru Ungaria se poate lua și de la orice benzinărie MOL din România (noi așa am luat). Pentru Slovacia ne-am încadrat în vigneta de 10 zile, pentru Ungaria am preferat să luăm una de o lună, pentru ca era mai ieftină decât două vignete de 10 zile. Vigneta de Slovacia a costat in jur de 12 euro, cea de Ungaria, pentru o lună, în jur de 150 de lei.

Monedă, plăți

În general se poate plăti cu cardul în cele mai multe locuri, dar e bine să aveți și ceva zloți pentru mărunțișuri: o parcare, o toaletă, un souvenir etc. Atenție la plățile cu cardul: multe POS-uri au două opțiuni: să plătești în zloți sau să plătești in lei (în moneda în care e cardul). Alegeți întotdeauna să platiți în zloți; în felul acesta se aplică cursul de schimb al băncii la care aveți cardul. Dacă alegeți plata în lei aplică ei un curs de schimb, care e foarte defavorabil. Noi am luat țeapa asta taman la o plată mare, 278 zloți. Am ales plata în lei și mi-au tras 358 lei, dacă alegeam plata în zloți trăgeau în jur de 325 de lei (erau cam 1,17 lei/zlot la cursul băncii noastre la vremea respectivă). Poate tot răul spre bine, altfel nu mă prindeam dacă la o pâine și o apă la supermarket trăgeau ceva în plus.

Casele de schimb se cheamă Kantor. Nu le alegeți chiar pe cele din centrul-centrului, că s-ar putea să aibă cursuri mai defavorabile. Noi am căutat de Google una pe lângă centru.

Atenție la bancomate: în Cracovia majoritatea bancomatelor erau Euronet, deci nu ale unei bănci anume. Sunt și pe la noi și eu am auzit că au comisioane mari, așa că n-am băgat cardul în așa ceva. Mai mult, am înțeles ca sunt astfel făcute încât comisionează maxim cardurile străine și cât de cât normal pe cele ale țării respective. Nu știu sigur, e din zvonuri; aici sunt răspândac 😊. Noi le-am evitat, am preferat să schimbăm euro la casa de schimb: curs 4.25 zloți/euro, fără comision. Pentru orientare în privința prețurilor noi foloseam 4 zloți/euro, ca să fie ușor de împărțit.

Mâncare, băutură

Mâncarea diferă foarte mult de la o regiune la alta. Dacă în Cracovia pe lângă majoritatea teraselor mirosea super îmbietor, în Wroclaw e ca la nemți, adică, dacă nu ești mare fan burger, mori de foame, la cel mai propriu mod. Peste tot au un fel de mâncare tradițional care se cheamă pierogi: sunt un fel de colțunași cu diverse umpluturi – carne, brânză, cartofi, ciuperci etc. Am gustat și noi, sunt buni, dar cam grași pentru gustul nostru. Am căutat să mâncăm ceva cârnați tradiționali ponezi – nu există, sau n-am găsit noi. Am încercat ceva cârnați, dar au fost super dezamăgitori. Deși la noi, ceea ce se numește cârnați “polonezi” sunt destul de buni.

Berea e în general bună, nu e ca cea nemțească sau cehească, dar e bună. Totuși destul de scumpă: în jur de 20 de zloți/halba de 400 mL. Nouă ne place berea nefiltrată și am găsit ceva ce ei numeau APA (American Pale Ale) care se apropie destul de mult.

La capitolul tărie, băutura tradițională se numește Slivowica (se citește șlivovița) care are în jur de 70 de grade. Am râs, zicând că asta e frecție carmolică, nu băutură. E bună, aromată și se bea doar pupând paharul. Noi am băut un păhărel de 40 mL în doi (eu cu soțul, el mai mult desigur 😊). Apropos de băutură, polonezii au un proverb, ni l-a spus o chelneriță drăguță: dacă bei doar un pahar, te ia de cap și mergi într-o parte, trebuie să-l bei și pe-al doilea, ca să te echilibrezi și să mergi drept 😊. Noi am zis că ne asumăm riscul și nu l-am mai luat și pe-al doilea, nu de alta, dar mai aveam de vizitat în ziua respectivă. Am luat și pentru acasă souvenir: e destul de scumpă, în jur de 100 de zloți sticla de 500 mL la supermarket.

Oamenii

Oamenii sunt în general drăguți și dispuși să te ajute. Am avut o singură excepție notabilă, la cazarea de la Wroclaw, dar a fost excepția care a confirmat regula. Spre surprinderea noastră n-am avut nici o problemă cu bariera de limbă. Inclusiv la supermarket, dacă vânzătoarea nu știa engleză, chema rapid o colegă care știa. Oricum e bine să aveți pe telefon instalată o aplicație care face traducere cu camera foto pentru eventuale anunțuri care nu sunt afișate și în engleză.

Prețuri

Prețurile la mâncare la supermarket sunt cam ca pe la noi. Motorina era chiar un pic mai ieftină ca la noi, după scumpirea accizei care s-a aplicat la noi cu 1 iulie. Cazările mi s-au parut mai ieftine ca la noi: pentru exemplificare la Cracovia pe un studio cu bucătărie am dat 55 euro/noapte (parcare privată inclusă). Era un pic old fashioned, dar curat, aproape de centru, convenabil. Mijloacele de transport sunt destul de scumpe, dar sunt extrem de bine puse la punct, circulă ceas. Muzeele de asemenea sunt destul de scumpe, unele chiar overpriced aș putea spune.

Impresie generală

Polonia a fost o surpriză foarte plăcută. Ni s-a părut o țară foarte civilizată, relativ aproape, cu multe lucruri faine de vizitat și, foarte important în zilele noastre, nu e foarte aglomerată. Sperăm să revenim. Voi scrie în continuare alte review-uri pentru ceea ce am vizitat noi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de RoxanaGRS in 20.08.24 17:14:36
Validat / Publicat: 20.08.24 18:34:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA. A mai fost în/la: Cracovia
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Austria, Slovenia, Ungaria, Spania, Germania

VIZUALIZĂRI: 768 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoxanaGRS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.08.24 18:34:14]
»

Bun revenit pe site, cu impresii — un review *foarte* bun

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 115293&hid=3411.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

webmaster
[20.08.24 18:57:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

RoxanaGRSAUTOR REVIEW
[21.08.24 09:00:13]
»

@webmaster: Mulțumesc. Voi atașa pozele și filmulețele la articolele despre obiectivele vizitate.

Yoda
[21.08.24 09:14:23]
»

@RoxanaGRS:

Mai mult, am înțeles ca sunt astfel făcute încât comisionează maxim cardurile străine și cât de cât normal pe cele ale țării respective. Nu știu sigur, e din zvonuri; aici sunt răspândac

Asa este, sunt o sarlatanie, baga niste comisioane enorme si niste cursuri de schimb jalnice. Din pacate sunt foarte raspandite.

mprofeanuPHONE
[22.08.24 10:09:45]
»

@RoxanaGRS: Foarte bun articolul tău despre Polonia cu informații de actualitate. Și mie mi-a plăcut mult, am fost acolo în toamna anului 2022, am stat însă 3 săptămâni ajungând până la Gdansk la Marea Baltică. O țară deosebită cu oameni minunați!

RoxanaGRSAUTOR REVIEW
[22.08.24 12:21:51]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru apreciere, vizită și vot. Ne-ar fi plăcut să stăm mai mult și să ajungem și la Gdansk. Am înțeles că e un oraș superb. Din păcate, atăt s-a putut anul ăsta. Poate într-o vizită viitoare... Și castele am fi vrut sa vedem mai multe (am văzut doar 3). Polonia are multe castele, unele ruine, altele adevărate palate. Și da, aveți dreptate, e o țară faină în care ne-am simțit foarte bine.

valentinag
[26.08.24 11:06:35]
»

Ati avut voi noroc de n-a fost aglomerat. Anul trecut in august a fost jale. Noi am cumparat niste zloti de aici, din tara, sa avem la noi pentru tips, in rest am platit exclusiv cu cardul, inclusiv la toalete. Si noi mai vrem Polonia, acum sa vedem si cand...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, valentinag, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Polonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051748991012573 sec
    ecranul dvs: 1 x 1