ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 29.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2014
DURATA: 28 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cuernavaca – Ciudad de la Eterna Primavera

TIPĂREȘTE

PARTEA I

Cuernavaca – oraşul eternei primăveri, sau oraşul primăverii veşnice, capitala statului Morelos, situat la aproximativ 80 km SUD de Mexico City, are o cultură de peste 3000 de ani şi numără astăzi peste 350.000 de locuitori. Denumirea veche Cuauhnahuac, care înseamnă “înconjurat de copaci”, greu de pronunţat pentru europenii care au colonizat Mexicul, a dus la modificarea treptată a acesteia, ajungând la denumirea de astăzi – Cuernavaca. Apoi, în jurul anului 1800, baronul Alexander von Humboldt – explorator, geograf, naturalist, ..., călătorind în America Centrală şi poposind aici, i-a spus - “ORAŞUL ETERNEI PRIMĂVERI”, aceasta datorită inflorescenţelor prezente tot timpul anului şi a temperaturii relativ constante.

Statul Morelos, al cărei capitală este Cuernavaca, poartă numele revoluţionarului Jose Maria Morelos, cel care a organizat şi condus Războiul de Independenţă a Mexicului, eliberatorul mexicanilor, cel care a abolit sclavia, a redat proprietăţile declarând independenţa faţă de Spania; a constituit Congresul de la Chilpancingo (Anahuac), alcătuit din conducătorii provinciilor eliberate şi a elaborat programul politico-social cuprins în documentul intitulat Sentimentos de la Nation.

Tot aici, după 100 de ani, alt revoluţionar, născut la 50 km de Cuernavaca, la Anenecuilco, cel ce spunea “LA TIERRA NO SE VENDE”, “LA TIERRA ES DE QUIEN LA TRABAJA”, (PĂMÂNTUL NU SE VINDE, PAMÂNTUL ESTE AL CELOR CE-L MUNCEŞTE) – Emiliano Zapata, avea să lupte pentru înfăptuirea reformei agrare mexicane şi înlăturarea regimului Profirio Diaz.

În Cuernavaca au avut reşedinţa împăraţi azteci dar şi personalităţi culturale, politice şi oameni de afaceri, care şi-au lăsat amprenta asupra marii metropole, despre câţiva dintre aceştia încerc să vă povestesc în cele ce urmează.

Primul contact cu “oraşul eternei primăveri” a fost deosebit. Plecaţi din România în plină iarnă, am ajuns în câteva ore pe alt tărâm, în Mexic, în plină primăvară, unde gardurile sunt îmbrăcate în verdeaţă şi flori (bougainvillea roşie, albă, cyiclam, portocalie, vişinie), copacii exotici, unii înfloriţi (tulipan, magnolia grandiflora), palmieri, pini canadieni, portocali, avocado, etc. Vremea – splendidă, dimineaţa şi seara puţin răcoare, peste zi 28-32 grade, numai bine de stat în piscină. Nu plouă pe toată perioada “iernii”, de fapt 6 luni plouă şi 6 nu. Vara, plouă torenţial câte două-trei ore pe zi apoi e soare şi cald.

Acelaşi contrast şi aici, ca în toată ţara – oameni bogaţi şi săraci, vile şi proprietăţi mari, somptuoase şi case modeste, supermarket-uri şi restaurante mari, moderne şi magazine mici şi vechi, tarabe stradale. Oamenii sunt modeşti şi deosebit de politicoşi. Gardurile sau mai bine-zis, zidurile ce împrejmuiesc proprietăţile, înalte de până la 5 m, cu cioburi de sticlă prinse în beton, la partea superioară, prevăzute cu sârmă ghimpată şi reţea electrică de protecţie cu câteva rânduri de sârmă, agenţii de pază de la unele magazine sau firme (?) înarmaţi cu puşti, echipajele de poliţie înarmate “până în dinţi”, îţi dau un fior prin şira spinării. Dar, după câteva zile ne obişnuim şi avem curajul să plecăm singuri prin oraş, la cumpărături sau să vizităm oraşul.

Magazinele mici, diferite ateliere, restaurante şi baruri cu intrarea direct de pe trotuar, dau impresia de bazar, interiorul acestora văzându-se tot, din stradă. Piaţa de legume-fructe, carne şi alte alimente e cam neîngrijită, în schimb în supermarket-uri, în restaurantele mai mari e deosebit. La fel şi servirea. Sunt foarte atenţi cu clienţii şi în toate restaurantele, servesc ceva de mâncare ”din partea casei”, chiar înainte de a lua comanda.

Zona centrală este plină de magazine cu articole de artă tradiţională mexicană şi suveniruri, dar şi vânzători stradali ce îşi întind marfa chiar pe caldarâm. Pe o străduţă zeci de vânzători de cărţi, un adevărat anticariat. În piaţa de artizanat, ceramica specifică, picturile, dar şi articolele de îmbrăcăminte tradiţională sunt impresionante. Preţurile sunt foarte accesibile, în plus se poate negocia şi foarte uşor se obţine un preţ mai mic. Picturile, realizate pe un material confecţionat din plante, reprezintă scene din viaţa cotidiană a comunităţii, animale sau păsări cu diferite semnificaţii, dar şi foarte multe calendare aztece, scene şi personaje din mitologia mexicană.

Piaţa centrală, situată în faţa Palatului Guvernatorului, este loc de joacă pentru copii, de relaxare pentru vârstnici, dar şi locul unde se adună mariacii în aşteaptarea clienţilor în vederea încheierii vreunui contract pentru fieste, nunţi, sau alte evenimente. Tot aici, seara, pe un “ring” din apropierea restaurantului Los Arcos, câteva perechi trecute de a doua tinereţe încântă trecătorii cu dansurile specifice mexicane.

Bulevardele largi, cu verdeaţă multă şi flori, sunt foarte aglomerate, însă traficul se desfăşoară foarte bine, şoferii înţelegându-se de multe ori ”din priviri”. Străzile laterale, multe din ele acoperite aproape în totalitate de coroanele masivilor copaci plantaţi pe trotuare sau în interiorul proprietăţilor, sunt ceva mai liniştite.

Obiectivele turistice principale sunt dispuse în centrul localităţii la distanţe relativ mici, despre acestea urmând să scriu în alt review şi pentru a ataşa cât mai multe poze.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Vasile S in 06.08.14 19:36:04
Validat / Publicat: 06.08.14 22:26:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2074 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Vasile S); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Intrarea de NE în Cuernavaca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[07.08.14 15:30:43]
»

Felicitari. Am fost si noi in Mexic Cuernavaca acum peste 15 ani si amintirile fiind pale, mi-a facut placere sa le reimprospatez.Astept urmarea.

webmasterX
[07.08.14 17:40:14]
»

Articolul, precum şi continuarea sa, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Vasile SAUTOR REVIEW
[07.08.14 21:36:37]
»

@Michi: Mulţumesc doamna Michi! Urmează şi alte review-uri pe care nu am reuşit încă să le scriu din lipsa timpului, dar... promit că voi posta curând.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Vasile S
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Mexic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054420948028564 sec
    ecranul dvs: 1 x 1