ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Cluj-Napoca
    ÎNSCRIS: 10.07.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUN-2005
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Malta - maraton in 7 zile

    TIPĂREȘTE

    Am tot avut retineri in a scrie despre un sejur de acum cativa ani dar, vazand review-uri chiar si din 2003, cred ca pot veni in ajutorul colegilor AFA cu cateva informatii utile.

    In concediul nostru de 7 zile am reusit sa vedem (cred) toata tara, pe cont propriu. Este unul din avantajele vizitelor in tari mici, ca apuci sa vezi (aproape) tot. E adevarat, a fost un maraton, nu a fost tocmai un concediu de relaxare, dar a meritat.

    Evident, agentul care te intampina la aeroport iti va oferi toate excursiile pe care le poti face in Malta. Insa, ceea ce e foarte important de stiut, tara e asa de mica, atat de bine pusa la punct (din punct de vedere turistic), oamenii atat de amabili si riscurile de a pati ceva atat de mici, incat aproape toate excursiile pot fi facute pe cont propriu.

    Una din exceptii este excursia de o zi in Sicilia. A costat 100 Euro de persoana, am plecat la 5 dimineata din hotel (Soreda – Qawra) si ne-am intors pe la 11 noaptea. Croaziera pana in Sicilia a durat numai 90 de minute cu un feribot de mare viteza. Pe scurt, am debarcat intr-un port mic, Pozzallo, de unde un autocar ne-a plimbat toata ziua pe insula. Am vazut o statiune pitoreasca Taormina (cu un teatru antic grecesc; aici am mancat si cea mai buna pizza pana la acel moment), vulcanul Etna, pe care am urcat pana la cel mai inalt punct accesibil cu autocarul etc. Excursia si-a meritat banii.

    Revenind la Malta, atunci cand am cumparat sejurul am primit bonus o excursie „Captain Morgan’ Harbour Cruise”, un tur interesant, cu un vaporas, al portului Valletta.

    Pe insula functioneaza foarte bine transportul in comun. Autobuzele au orar bine stabilit si respectat, costurile rezonabile si traseele traverseaza toata tara. De asemenea, la tot pasul se gasesc firme de inchiriei auto, de asemenea la preturi rezonabile. De altfel, pe strazile Maltei se pare ca circula mai multe masini si scutere inchiriate decat cele detinute de localnici. (ATENTIE: se circula pe partea stanga! ) Turistii, la randul lor, in sezon ii depasesc ca numar pe maltezi.

    Printre obiectivele vizitate s-au numarat: templele megalitice (unele din cele mai vechi din lume), Blue Groto (un peisaj incredibil, o serie de pesteri in malul calcaros al insulei), Mdina – Orasul Tacerii (vechea capitala a insulei).

    De neratat este o vizita in capitala Maltei – Valletta, un oras interesant, mocnind de istorie, plin de monumente si constructii inpresionante. Am avut norocul de a ajunge aici intr-o zi cu parada militara (denumita In Guardia, cu soldati costumati si inarmati ca acum 200 de ani).

    Amintesc si eu ca Malta e formata din 3 insule principale (pe langa alte stanci cu statut de insulite) : Malta, Gozo si Comino. Obiectivele pomenite pana aici se gasesc toate pe insula mare, Malta.

    Comino este cea mai mica, unde, in afara de plaja si baie in peisajul mirific unde s-a filmat „Laguna albastra”, nu prea mai ai ce face.

    Cu Gozo insa e alta poveste. Insula, de dimensiunile unui oras resedinta de judet din Romania, merita si ea vizitata, datorita multelor atractii. Pe Gozo am ajuns din Malta cu ferobotul (5 Euro de persoana) insa odata debarcati am constatat ca o problema o reprezinta transportul in comun. Aici exista autobuze, insa programul acestora este ceva relativ. Am ales sa inchiriem sa inchiriem o masina, chiar in port, operatia fiind cea mai facila, „ever”. Am completat pe ici pe colo un formular A4 (ni se tot spunea: asta nu trebuie, asta nu e important). Nu stiam numarul pasaportului, dar nu a fost nici o problema. Nici nu ne-a cerut nimeni nici un act, nici macar sa dovedim ca avem permis, doar am fost intrebati daca avem. Am platit, cu totul (inchiriere, asigurare) cca 1 milion de lei, la acea vreme. Am fost intrebati la ce ora revenim in port si am raspuns ca la 19. 00, la ultimul feribot spre Malta. Fara nici o ezitare, angajata firmei de inchirieri ne-a spus ca ea inchide ghiseul la 18. 00, dar noi sa lasam cheile in scrumiera si masina deschisa, ca o gaseste ea a doua zi. Ni s-a parut incredibil (e adevarat ca nu ai unde fugi cu masina de pe insula, dar totusi...). De fapt, si asta trebuie spus, asa sunt toti maltezii pe care i-am intalnit: amabili, oricand dispusi sa ajute un turist aflat in impas.

    Pe Gozo am vizitat capitala insulei, Victoria, Azure Window (o formatiune ciudata sculptata de natura in stanca) si imediat langa, o mare interioara, care comunica cu Mediterana printr-un tunel in stanca, ce poate fi traversat cu o barca doar in zilele cu mare calma.

    Malta a fost una din cele mai frumoase destinatii de vacanta; suntem convinsi ca vom mai merge candva. Unul din regrete (in afara de faptul ca sejurul a fost prea scurt pentru cate ai de vazut pe insula) este ca am aflat prea tarziu (abia acum cateva zile) ca Malta reprezinta una din destinatiile de top ale pasionatilor de snorkeling.


    [fb]
    ---
    Trimis de crosbyx* in 20.06.10 11:47:06
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5535 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crosbyx*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Portul Mgarr de pe insula Gozo
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5350 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    ancamariagadea*
    [20.06.10 18:04:33]
    »

    Foarte interesant review-ul, foarte frumoase pozele!

    Diaura*
    [20.06.10 20:14:16]
    »

    Chiar daca vacanta voastra este un pic mai veche, informatiile sunt utile si valabile. Cred ca esti prima care mentionezi ca in Malta se circula pe partea stanga (desigur masinile au volan pe dreapta) la fel ca in Marea Britanie, Irlanda si Cipru. Cum v-ati descurcat cu sofatul " invers"?

    crosbyx*AUTOR REVIEW
    [20.06.10 21:11:41]
    »

    Dupa primele 20 de minute de sofat pe partea stanga, in care in loc sa semnalizez stergeam parbrizul, activitatea cu iz "britanic" a devenit usoara. Am condus amandoi, si eu si sotia mea, si chiar daca ea nu e foarte experimentata, nu a avut nici o problema.

    Singurele "incalceli" apareau in sensurile giratorii. Excursia in Malta a avut loc, daca bine imi amintesc, la foarte putin timp dupa ce tocmai se schimbase la noi in tara regula prioritatii in sensurile giratorii, deci inca nu eram obisnuit cu ea acasa, ce sa mai zic daca si conduceam englezeste.

    Sofatul in sine nu a reprezentat o problema si datorita localnicilor. Acestia conduc foarte atent, sunt obisnuiti cu miile de soferi neobisnuiti cu partea stanga, asa ca sunt foarte amabili si iti fac loc.

    Diaura*
    [20.06.10 22:33:03]
    »

    Multumesc pentru precizari si scuze ca te-am confundat cu sotia ta.

    bose
    [03.10.10 16:04:05]
    »

    Bune informaţiile şi destinaţia excelentă. Nu am ajuns acolo dar am cochetat cu ideea asta cîndva. Până la urmă am ales altă destinaţie. Dar nu e târziu. Poate într-o vacanţă viitoare. Mă interesează partea cu snorklingul. Care ar fi cele mai bune locuri pentru acest sport? Interesantă şi experienţa în Sicilia. Era timp pentru a ajunge pe vârful muntelui Etna? Asta experinta!

    crosbyx*AUTOR REVIEW
    [06.10.10 14:45:58]
    »

    Daca te referi la cele mai bune locuri pentru snorkeling, in general, atunci (din ce am citit) trebuie luate in considerare Australia, Marea Rosie, Seychelles, Caraibe, Polinezia, Fiji, Hawaii. Daca te referi la Europa, atunci Tenerife, Islanda, Malta, Cipru, Rodos.

    Cred ca cea mai accesibila si interesanta destinatie este totusi Marea Rosie, desi recunosc ca nu am facut snorkeling in Malta. Am facut in schimb in Rodos si nici nu se compara cu ce am vazut in Egipt in fata hotelului, nemaivorbind de ce vezi in destinatiile speciale de snorkeling din Egipt. Recomand oricui Marea Rosie.

    Referitor la Etna, acesta nu este un simplu vulcan ci o succesiune de cratere vulcanice (sute). Am mers cu autocarul pana la cea mai inalt situata parcare, Rifugio Sapienza. Aici e ultimul loc unde mai poti manca sau bea ceva, unde poti cumpara un suvenir din lava. De aici am mai urcat pe jos o vreme, pana in craterul "Il Crater Silvestri", in care am putut cobori, face poze etc. Si cam atat a fost inclus in excursia noastra.

    Cei care vin special pentru Etna pot urca mai departe cu un teleferic spre craterul central (pana la cca 3000 mdM), de unde am inteles ca se poate merge mai departe cu jeep-uri sau excursii de trekking. Dar asta e deja o alta poveste...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    bose
    [06.10.10 21:46:24]
    »

    Da, intrebam de locurile bune de snorkling din Malta. De Marea Roşie ştiam că e cea mai bună dintre toate mările pământului în acest domeniu (snorkling şi scufundări).

    Etna rămâne deocamdată doar un vis care poate într-o zi se va transforma în realitate.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    bose, crosbyx*, Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Malta:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048809051513672 sec
    ecranul dvs: 1 x 1