ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Lisabona in ritm de fado

Ilustrație video-muzicală
Amalia Rodriguez - Fado Alfacinha

TIPĂREȘTE

Intr-una din serile trecute butonam posturile TV, cand, o voce cunoscuta mi-a atras atentia. Era un remember Amalia Rodriguez, “ rainha do fado” regina fadoului. Cati ati auzit-o cantand, cati va mai aduceti aminte de ea, vocea de aur a anilor ’60-‘70? Ea a internationalizat cantecul popular portughez, fadoul, care alaturi de flamenco spaniol sau de bluesul afro-american au revigorat muzica de sorginte populara.

In aprilie 2008, intr-o zi cu soare arzator si temperatura de 30 de grade, coboram de la ruinele castelului San Jorje din Lisabona pe stradutele inguste din cartierul Alfama pavate cu piatra cubica si flancate de case vechi de 4-500 de ani. Eram obositi, ni se facuse sete si am intrat in gradina unei carciumi modeste. Era multa liniste la cele 10-15 masute ale carciumii. Clientii, majoritatea turisti, savurau berea rece sau sucul si-si refaceau fortele pentru continuarea drumului. Nimeni nu vorbea. Se astepta ceva si noi nu stiam ce. In spatele nostru statea in picioare o femeie in varsta, de vreo cincizeci de ani traiti cu uzura. Era neingrijita si modest imbracata. A inceput sa cante. Vocea ei ampla, guturala a spart linistea. Lumea uitase sa-si soarba bautura rece si toti o ascultau impietriti. Femeia isi povestea viata cu accente de revolta sau de bucurie. Iubire, tradare, suferinta- nici nu era nevoie sa intelegem cuvintele, in fado isi canta viata cu bune si rele. In fiecare ascultator trezise amintiri a ceva ce n-a fost sa fie. Vraja s-a rupt cand femeia trecuta de cincizeci de ani a inceput sa treaca cu cheta pe la fiecare masa. I-am dat cativa euro jenata ca pentru cativa banuti ne-a lasat sa patrundem in viata ei.

Voiam sa vedem Portugalia si cum nu se mai punea problema sa mergem cu masina, nici sa luam un bilet de avion pentru Lisabona si apoi trenul pentru orasele importante, am optat pentru o excursie in grup facuta de o agentie de turism. Programul mi s-a parut cuprinzator pentru opt zile, pretul acceptabil la care se mai adaugau “optionalele”, cazarea era de patru stele iar perioada, inceputul lui aprilie, ne dadea certitudinea ca nu vom suferi de canicula. Ramanea deschisa problema ghidului care ca in orice excursie reprezinta un bilet de loterie. Am intalnit ghizi daruiti, eruditi sau buni oratori dar si ghizi superficiali, nestiutori, plictisiti. In aceasta excursie lozul a fost castigator pentru mine. Deja in 2008 aveam probleme la mers, plus kilogramele, plus varsta, e clar ca daca ghidul ar fi avut aripi la calcaie nu as fi putut tine pasul. As fi mers in ritmul meu, as fi vizitat mult dar nu tot si la ora convenita am fi fost la autocar cu regretul ca poate am pierdut ceva interesant de vazut. Cu ghida din Portugalia n-am avut probleme. Era o doamna de vreo 60 de ani si 100 kg care si-a compensat cu prisosinta aceste incompatibilitati cu meseria de ghid cu o pregatire de exceptie si o amabilitate iesita din comun. Poate ca daca n-am fi avut o ghida atat de instruita si prezenta, nu as fi apreciat atat de mult Portugalia. Saraca, mereu ne urca in hop-on, hop-off in diversele orase vizitate sau in vaporas pe raul Tejo sau incanta soferul (caruia ii cazuse cu tronc o turista din grup) sa ne duca, chiar in interiorul obiectivelor daca se putea. Cu aceasta ghida am domnit dar si cei iuti de picior au avut orele lor libere pentru vizitat, asa ca toata lumea a fost multumita.

Excursia a inceput cu Lisabona, bineinteles. Orasul e o metropola cu doua milioane de locuitori, asezata la malul Atlanticului la capatul estuarului lui Tejo, acelas rau care in Castilia se numeste Tago. Orasul are cladiri monumentale, bogat ornamentate care sugereaza ca aici s-au aglomerat bogatiile coloniilor portugheze. Patina timpului isi spune cuvantul, poate si saracia municipalitatii pentru ca foarte multe palate, biserici sau statui necesita restaurare. Oamenii, mici, negriciosi, vorbareti, saritori, sunt rudele noastre. Latini. Mai bucurosi sa stea intr-o taverna la un pahar decat sa munceasca in port. Lisabona, cu cartierele ei desfasurate pe sapte coline uimeste prin pavajul din bazalt si calcar – numit calcada a portuguesa- cu desene geometrice albe si negre de o armonie perfecta. Ridicand ochii esti furat de frumusetea placilor de ceramica emailate de diverse desene si colorit, numite azulejos si cu care sunt impodobite casele din zonele selecte ale orasului, cum ar fi pe Avenida del Liberdade. Casele vechi au balcoane de fer forjat dedesubtul carora timp de secole cu siguranta s-au cantat multe serenade. Monumentele opulente care impodobesc arterele principale sunt construite in stil manuelin, un gotic tarziu; denumirea vine de la regale Manuel I, sec. XV, in care Lisabona a cunoscut o dezvoltare maxima. Atunci venise vremea marilor descoperiri ale lui Vasco da Gama in Indiile americane si a lui Cabral in Brazilia, venise vremea aurului care se revarsa peste acoperisurile palatelor. Timp de o mie de ani orasul s-a dezvoltat haotic pana ce un cutremur devastator urmat de un tzunamis a distrus in 1775 aproape totul. Marchizul Pombal a reconstruit pe vechile ruine un oras modern, cu bulevarde largi si cladiri solide. Principalele cartiere sunt cel comercial Baixa cu celebra Praca do Comercio, apoi Alfama care reprezinta Lisabona istorica, Barro Alta cu teatre, cafenele si o bogata viata de noapte in timp ce cartierul Amoreiras contine cladirile sec. XXI. Raul Tejo poate fi traversat pe doua poduri monumentale, construte relativ recent: Ponte 25 Abril, denumit astfel ca amintire a revolutiei “garoafelor rosii” din anii '70 prin care s-a instaurat un regim democratic situat in sudul orasului si podul Vasco de Gama, in nord.

Cateva obiective, prin grandoarea lor, mi-au ramas in memorie si gratie pozelor pe care le-am facut:

-Cristo Rei, copie fidela a statuii din Rio de Janeiro. Se ajunge la acesta traversand podul 25 Abril, lung de 2 km, suspendat peste Tejo prin doi stalpi de otel. Statuia ca atare are 30 m inaltime dar cu soclu cu tot depaseste 100 m. Am luat liftul nestiind ce ma asteapta apoi intrata in flux, n-am avut ce face si am reusit sa urc 80 de trepte. Privelistea desfasurata in fata ochilor a meritat efortul.

-Torre de Belem construit in sec. XV pe locul din care a plecat Vasco de Gama spre Indii reprezinta emblema orasului. Este robust, cu sectiune patrata si desi are cinci etaje, cutremurul din 1775 nu l-a clintit. Face parte din patrimonial UNESCO...

-Monumentul Descoperitorilor a fost construit in 1960 ca omagiu adus unui mare navigator Enriche. Are o linie deosebita, aceea a unei prove de nava pe care urca sirul de marinari anonimi in fruntea carora se afla infantul Enriche si regale Manuel cel Mare. In apropierea acestuia pe caldaram este figurata harta mapamondului asa cum era cunoscuta in perioada descoperirilor, inconjurata de roza vanturilor.

-Manastirea Jeronimilor construita de acelas Manuel I in anul 1500 este o capodopera a stilului gotic tarziu. Este impodobita cu ornamente atent cizelate ca varfurile unor sulite si are in interior adevarate bijuterii arhitectonice: bolta sustinuta de stalpi zvelti, biserica Santa Maria, statuile regilor si reginelor Portugaliei, mormintele lor. Este o manastire- muzeu care-ti taie respiratia si face parte din patrimonial UNESCO...

-Igreja Santa Maria Major socheaza prin multimea stilurilor: reminiscente romanice, gotice, manuelin toate adunate intr-o constructie uimitoare si contradictorie ridicata dupa marele cutremur. In curtea bisericii se gasesc vestigii feniciene, romane, arabe, morminte din sec. XIV, toate sugerand vremelnicia stapanirilor.

-Castelul San Jorge prezinta ruine romanice din sec. V si altele din timpul ocupatiei maure. Situat intr-o pozitie strategica pe o colina din cartierul Alfama, este si un important punct de observatie asupra orasului. A fost palat regal pana in sec. XVI. Complexul este format din cetatea cu zece turnuri si ruine ale palatului medieval. Se ajunge la el urcand prin pitorescul cartier, in care treptele inalte ale stradutelor sunt sapate in ziduri maure. In Taverna del Rei, la capatul unei stradute in panta am ascultat-o pe cantareata de fado.

-Oceanariul este cel mai mare din Europa si al doilea din lume dupa cel de la Osaka. Orgnizat pe cinci bazine oceanografice (Atlantic, Pacific, Indian, Arctic si Antarctic) expune intr-un spatiu imens flora si fauna specifica fiecaruia. Este vorba de 15000 de specii diferite de vietati subacvatice.

-Praca do Comercio este cea mai cunoscuta piata din oras cuprinzand o esplanada uriasa in centrul careia se afla statuia ecvestra a regelui Jose I iar lateral un arc imens in stil baroc decorat cu statui ale figurilor istorice proeminente. Se mai numeste Terasa Palatului intrucat aici mai sunt urmele palatului regal distrus la cutremur. Din piata care se gaseste in cartierul commercial Baixa cu stradute agomerate si destul de ponosite, trecand prin Rossio, adevaratul centru al Lisabonei patronat de statuia lui Pedro IV, se ajunge in selecta Avenida de Liberta, un bulevard opulent plantat cu arbori seculari, statui si marginit de palate fara numar, fara numar. La capatul acestui boulevard lung de aproape 1.5 km si larg de 90 m se afla statuia marchizului Pombal, constructorul Lisabonei moderne. In apropiere de Praca do Comercio sunt cartierele inalte ale orasului, Chiado si Bairro Alto in care se poate ajunge si cu funicularele (elevadores). De sus, privelistea orasului asezat la picioarele colinelor este superba. Lisabona are foarte multe muzee dar din pacate nu am avut timp sa intram decat in muzeele din incinta manastirii Jeronimilor.

“Primum vivere, deinde philosophare” spune un proverb latin, deci... unde, cum si cu cat am mancat? Lisabona e un oras ieftin din punct de vedere alimentar. Aici nu am mai mancat fish and chips ca in alte excursii, ci un fish de categorie superioara, somon la gratar, portii enorme cu garnitura de legume proaspete. Doua portii de somon cu legume si salata, doua pahare mari de vin alb sau bere si doua cafele duceau undeva la 25 eu. Cumparaturi n-am facut dect niste amintiri, bibelouri cu Cris Rei si manastirea Jeronimilor. Am dormit trei nopti in Lisabona dar pentru vizitarea orasului au fost alocate numai doua zile pentru ca in a treia am vizitat fermecatoarele statiuni de pe malul Atlanticului: Sintra, Escoril si Cascais cat si cel mai vestic punct al Europei Capo de Boca.

Din toata inima si cu regretul ca am stat prea putin, va recomand sa vizitati primavara sau toamna tarziu, orasul Lisabona...


[fb]
---
Trimis de Michi in 08.12.10 21:58:10
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3879 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 MANASTIREA JERONIMILOR
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11000 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

dorgo
[08.12.10 22:17:04]
»

@ Michi, orice excursie reusita, incepe cu un ghid bun, mersi pentru acest review despre o tara pe care eu n-o cunosc deloc nici macar din reportajele TV...

mahtobleyla*
[08.12.10 23:21:06]
»

Tare mult imi place cum povestesti

Sa ne mai scrii.

TORA INGRID
[09.12.10 07:07:55]
»

Minunata relatare, cunosc Lisabona numai din povestirile amanuntite ale unei persoane dragi, daca ma ajuta Dumnezeu la anul o voi vedea si eu. Insa review-ul tau m-a adus mai aproape de acel moment si mult mai pregatita. Stiam ca exista un muzeu oceanografic, oceanariul cum spui, adica un acvariu enorm si mai mult de atat, ati fost si acolo? Cat despre fado ....sa-l asculti pe viu , cred ca e o mare bucurie .

catalinalupu
[09.12.10 08:54:51]
»

Cuvintele tale si fotografiile, m-au plimbat si pe mine la Lisboa...

Si daca nu e cu suparate... am un fado al Amaliei Rodriguez

http://www.trilulilu.ro/DoinaMioara/1ce6fbf4914245

MichiAUTOR REVIEW
[09.12.10 09:02:04]
»

@catalina, multumesc dar nu-l pot deschide. Poate WEB?

@ TORA, am facut multe poze la oceanariu dar luceau de la vitrina de sticla si nu le-am putut posta. In schimb de la muzeul de oceanografie din Osaka am postat vreo cinci. Ambele muzee sunt enorme si nu-mi dau seama cum s-a facut clasificarea, probabil dupa unicitatea speciilor.

sandu.53
[09.12.10 09:27:13]
»

sper ca nu te superi @Michi dar cred ca review-ul merita sa aiba alaturi un fado autentic interpretat eventual de Amália Rodrigues! ar completa atmosfera excelenta si imaginile superbe! frumoasa descriere a unui oras pe care desi nu l-am vizitat il simt foarte aproape! felicitari!

catalinalupu
[09.12.10 09:32:46]
»

Un web poate ne ajuta si pe noi cu melodia Amaliei Rodriguez - Fado Alfacinha

http://www.trilulilu.ro/DoinaMioara/1ce6fbf4914245

MichiAUTOR REVIEW
[09.12.10 10:04:45]
»

WEB, ajutor! La cererea publicului, rog daca se poate sa pui un fado cu Amalia Rodriguez. Este mai sus o adresa dar eu nu o pot deschide. Multumesc.

webmaster13
[09.12.10 10:41:24]
»

iata si melodia propusa!

ninaa
[09.12.10 10:55:56]
»

Michi cat v-a costat pana la urma ca nu am vazut nici un pret? Descopar cu fiecare rw al tau ce vacante reusite ai avut. Felicitari!

popescu.borsa*
[09.12.10 12:02:30]
»

Mă bucur că am dat peste acest rew. Am descoperit o minunată autoare. Remarcabilă vitalitatea, sensibilitatea şi simţul umorului.

Voi citii toate rew-urile postate de ea şi voi da voturi multiple, pe deplin meritate.

MichiAUTOR REVIEW
[09.12.10 12:19:28]
»

@ninaa, excursia a costat 760 eu+120 taxe de aeroport/ persoana. In plus 40 eu optionale la statiunile de la Atlantic, cu pranz inclus. Au fost opt zile, cazare foarte buna 4*, mic dejun suedez pe saturate, 2 cine foarte bune in Porto, ghidul nostru + ghid local in fiecare oras, autocar cu aer conditionat.

Cu masa de pranz si seara am scapat amandoi sub 200 eu pentru ca seara mancam o fructa, un iaurt, o felie de sunca de vita excelenta (nici acasa nu mancam mult). S-au vizitat: Lisabona, patru statiuni de la Atlantic plus Batahla, Porto, Fatima, Combeira. Eu zic ca nu a fost o excursie scumpa si cine merge cu masina proprie si-si rezerva hoteluri din timp, cred ca iese ieftin. Intrarile la obiective sunt mai mici decat in alte tari UE. Imbracamintea e ieftina dar nu mi-am luat decat o bluza de ocazie cu 7 eu dintr-un magazin mic si regret, trebuia sa iau cateva sa le dau cadou. Magazine cum sunt Corte Igles nu m-au interesat stiind ca sunt scumpe.

@ Popescu.Borsa,multumesc. Doar daca citesti pe cele scrise pana acum ca in viitor mai am putine excursii de povestit.

ninaa
[09.12.10 12:29:08]
»

Multumesc Michi, ai dat detalii pretioase. Si eu regret ca nu cumpar mai multe suveniruri cand ies afara dar atunci pe loc nu ma decid!

popescu.borsa*
[09.12.10 12:31:51]
»

Dacă nu consideraţi că sunt prea obraznic, un rew. despre Fatima, la cerere... cred că ar umple inimile noastre de sacralitatea locului. Este ceia ce ne dorim cu toţii, acum în preajma Sfintelor Sărbători

MichiAUTOR REVIEW
[09.12.10 12:43:29]
»

@Popescu Borsa, cu placere, asa m-am gandit si eu dar dupa ce destelenesc pozele, intretimp facand curatenia de Craciun. Probabil pana in Sarbatori.

popescu.borsa*
[09.12.10 13:01:57]
»

,,Mama Michi'', iţi dorim Sărbători Fericite, multă sănătate şi multe rew-uri, la fel de frumoase şi de inspitate ca şi pâna acuma.

sandu.53
[09.12.10 13:04:11]
»

@Michi si webmaster excelent fado-ul, se potriveste foarte bine cu review-ul si fotografiile!

catalinalupu
[09.12.10 13:22:15]
»

Michi subscriu la ce-a spus popescu. borsa... si eu vreau Fatima!

Dar nu vreau sa abuzez, cand se poate!

delia58
[10.12.10 18:14:45]
»

Bravo Michi! Mi-a facut placere sa citesc despre Lisabona, un oras pe care l-am vizitat in iunie 2006 si care mi-a ramas in suflet. Am revazut acum pozele si mi-am adus aminte cum umblam pana nu mai puteam de picioare ca sa vad cat mai mult si sa ma plimb pe strazile lor frumoase.

Fata de ceea ce ai scris, as vrea sa spun ca m-a impresionat mozaicul din piata Rossio unde iti dadea senzatia ca mergi pe valuri (o sa pun si cateva poze). Tot acolo (dar si prin oras) am vazut expuse celebrele vaci pictate care erau la moda atunci.

Mi-au placut statuile, nu numai cele clasice, ci si statuia poetului care sta la masa la o terasa pe una din strazile principale sau statuia vanzatorului de bilete loto dintr-un parculet. Pe strada erau mereu cantareti de fado, iar in Alfama cred ca e mereu sarbatoare pentru ca strazile sunt impodobite. Le place mult sa petreaca, si noua la fel.

Lisabona este un oras pe care mi-ar place sa-l revad.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[10.12.10 18:40:12]
»

@Delia58, ai dreptate, acum si eu mi-am amintit.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, delia58, dorgo, mahtobleyla*, Michi, ninaa, popescu.borsa*, sandu.53, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061298131942749 sec
    ecranul dvs: 1 x 1