REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sakura, cireşii înfloriţi în aprilie în Japonia
Cu ani în urmă am avut şansa să facem o excursie de două săptămâni în Japonia în aprilie, luna cireşilor înfloriţi. Aceştia se numesc sakura şi sunt o specie care nu dă roade, au o coroană aproape perfect rotundă şi flori în ciorchine de culoare roz pal până la alb.
Datorită configuraţiei geografice a arhipelagului nipon, sakura înfloreşte la Okinawa în sud în perioada de sfârşit de februarie- început de martie şi în nordul arhipelagului în insula Hokkaido abia în luna mai. Dat fiind importanţa fenomenului, începând cu 1950 s-au făcut prognoze ştiinţifice şi se difuzează calendare ale perioadei de înflorire pentru fiecare regiune, chiar localităţi în parte.
Cu toate că e cunoscută disciplina şi pasiunea japonezilor pentru muncă, salariaţilor li se acordă două zile libere pentru a privi cireşii în floare, o contemplare numită hanami, în traducere ˝a privi înflorirea˝. Obiceiul datează din perioada Nara (sec VIII) şi se adresa iniţial familiei imperiale proslăvind devotamentul şi spiritul de sacrificiu al samurailor în scurta lor viaţă cu sacrificial suprem.
Perioada de înflorire reprezenta inima samurailor iar căderea petalelor pe pământ era ultima suflare a eroului mort în luptă. Mai târziu, în sec XVIII şogunul conducător din acel timp a dispus plantarea cireşilor pe suprafeţe mari şi a permis şi oamenilor de rând să se bucure de hanami, astăzi obiceiul având un caracter de masă. Noi europenii nu putem înţelege această reculegere, privim şi plecăm mai departe, în timp ce niponii contemplă fie cireşii în floare, fie covorul de petale roz de catifea, pe care păşesc după ce se scutură sakura.
Durata eflorescenţei local e de doar de 7-10 zile dar noi am avut norocul să o vedem în majoritatea localităţilor vizitate datorită itinerariului pe care l-am avut.
Hanami, sărbătoarea, este un prilej de reflecţie asupra duratei scurte a vieţii. În aceste zile japonezii se adună cu familia şi prietenii şi stau câte o zi întreagă la picnic, uneori şi noaptea, pe o prelată albastră de plastic, pe care la plecare după ce strâng într-un coş sau pungă resturile, o curăţă, o pliază şi o refolosesc la următoarea ieşire. Ca urmare a încălzirii globale prognoza arată ca anul 2021 este cel cu cea mai timpurie dată de înflorire a cireşilor din istoria înregistrărilor iar japonezii au sărbătorit şi acum cu prudenţă hanami. Deşi şi Japonia a fost lovită de pandemie, la o populaţie de aprox. 130 mil s-au înregistrat numai 500000 îmbolnăviri şi 9500 decese covid (România la 19 mil locuitori, 500000 îmbolnăviri cu 26000 decese) Este de prisos să menţionez disciplina japonezilor în respectarea măsurilor de protecţie. Când am vizitat-o noi cu peste 15 ani în urmă, am fost foarte miraţi că în oraşele mari, oamenii purtau măşti antipoluare.
Ajunşi în Tokio ne-am dat seama că oraşul e urât, dezvoltat fără un plan urbanistic unitar, cu case îngrămădite alături de zgârie-nori, cu şosele suspendate până la nivelul etajului 10 al clădirilor apropiate, fără verdeaţă şi cu o populaţie cenuşie, furnicar de oameni îngânduraţi care alergau spre joburi. Impresia asta a persistat până mi-am dat seama că micuţele curţi dintre imobile sunt inundate de cireşi în floare, adevărate pete de culori delicate.
Surpriza a venit când am vizitat parcul Ueno, cel mai mare din Japonia. Aici sunt muzee, altare, iazuri dar atracţia principală a constituit-o cei 1000 de sakura înfloriţi. În parcul Ueno mii de oameni. sărbătoreau hanami- arta de a privi. Unii se plimbau, alţii stăteau tolăniţi la picnic pe prelatele albastre de plastic, unii tineri practicau lupte tradiţionale. Malurile râului Meguro sunt împodobite cu 800 cireşi.
La alte dimensiuni, ne-am bucurat de spectacolul oferit de sakura la poalele muntelui Fuji, în Kioto, Nara (unde căprioare îmblânzite circulau printre oameni), Osaka. Până şi la Hiroshima, la 500 m de memorialul dedicat bombei atomice şi victimelor ei, oamenii reluaseră viaţa normală, contemplând spectacolul oferit de sakura, cireşii înfloriţi.
 
WEB DACĂ SE POATE: youtube
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Într-o excursie de 15 zile în Japonia am vizitat principalele oraşe, temple şi obiective
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
O altă evaluare a valorilor vieţii chiar prin spectacolul hanami oferit de cireşii în floare
Trimis de Michi in 16.04.21 17:22:49
- A fost prima sa vizită/vacanță în JAPONIA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi: Superbe poze, am și eu posibilitatea să văd acele locuri cu cireșii în floare! Ce frumos! Am fost în parcul Ueno din Tokyo și în Kyoto, dar nu am prins minunea în floare...
Am recunoscut în poza P 16 Kyoto, Templul Ryoanji, Grădina de Piatră...
Mulțumesc pentru aducere aminte! Mi-e dor de Japonia!
Nu am foarte multe vise legate de a vizita locuri exotice și îndepărtate (Europa mi se pare atât, atât de fascinantă!), dar sakura e unul dintre ele, încă de multă vreme. M-am și visat (la propriu, în timp ce dormeam) de vreo 2 ori acolo!
Frumos și interesant povestit, foarte faine fotografiile!
@Michi: Mulțumim pentru prezentare! Cireșul cu ale sale flori minunate și fructe delicioase e prezent în lume prin mii de soiuri; Japonia are o adevărată cultură pentru cireș și cultivă circa 400 de soiuri.
Știrile media de săptămânile trecute ne informau că cireșii japonezi au înflorit anul acesta foarte devreme, deja pe 26 martie atingând apogeul (mediafax.ro/externe/recor ... de-ani-20026969). Interesantă perseverența japonezilor de a consemna anual apogeul înfloririi cireșilor.
Primăvara ne încântă cu renașterea Naturii, chiar dacă la noi vremea e acum atât de capricioasă.
Numai bine!
@tata123: Mulţumesc Tata123 pentru completare, ca totdeauna interesantă şi cu infomaţii pertinente. Cât de puţin am citit eu ce s-a scris pe AFA din cauza termenului modern de comorbidităţi, am observat absenţa ta valoroasă. Anul acesta nu ai postat decât 20 de ecouri şi niciun review. Este o mare pierdere absenţa ta aşa că iartă-mă, te sfătuiesc să termini vacanţa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 ,,Castelul Ciorii” din Matsumoto — scris în 18.08.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Trenurile din Japonia — scris în 15.11.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Japonia - o altă planetă — scris în 02.11.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Acestea sunt numai impresiile mele de călătorie, nu sunt sfaturi — scris în 16.01.24 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Minunata vacanta in Japonia — scris în 04.03.23 de patrice din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Japonia florilor de mai la schimbarea dinastiei — scris în 06.05.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 14 zile prin Japonia - Kyoto, Osaka si imprejurimi, prima parte — scris în 24.09.18 de mcnegoita din PLOIEşTI - RECOMANDĂ