ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.06.12
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 copil-16 ani COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Istanbul - sub asteptarile noastre

TIPĂREȘTE

Avand in vedere ca sotul si baiatul meu nu au vizitat Istanbulul, am hotarat sa facem o vizita si acolo in vacanta de 1 Mai-Paste.

Deci, am plecat cu masina din Bucuresti cu pauza de o noapte la Edirne. Drumul este bun prin Bulgaria si se putea face si fara escala (~ 7 ore, 600km).

In Edirne am stat la hotel Edirne Palace, care e ok.

Ajunsi la Istanbul, am ajuns repede la hotel, fiind ghidati de gps. Vreau sa precizez ca traficul in Istanbul nu este asa de speriat cum am citit pe diferite forumuri. Fiind singurul sofer din familie (deocamdata), am condus singura tot drumul fara probleme.

In Istanbul am avut rezervare la hotel Grand Madrid 3*, in centrul vechi, chiar in Laleli. Statia de tramvai este la 2-300 m de hotel si sunt 3 statii pana in Sultanahmet, unde sunt grupate majoritatea obiectivelor turistice.

Nu recomand cazare in centrul vechi, conditiile fiind sub asteptari.

Din pacate, turismul din Istanbul nu prea are legatura cu turismul de pe litoralul turcesc si cand spun asta ma refer la faptul ca hotelurile au mai putine stele decat au la intrare, serviciile lasa de dorit (restaurante, hoteluri si cam peste tot) si esti "smecherit" pe fata in majoritatea restaurantelor.

Cu toate astea, nu am vazut sau auzit sa fie probleme cu hotii de buzunare.

Istanbulul este foarte mare (are populatia de 10 ori mai multa decat Bucurestiul), asa ca nu pot sa va povestesc decat ce am vazut in Fatih, Eminonu (cartierul vechi) si in zona Taksim (centrul nou). Pot spune ca sunt zone total contrastante.

In mica noastra vacanta am vizitat Hagia Sofia, Moscheea Albastra, Topkapi, Biserica Cisterna, Muzeul de Arheologie, Akvaryum Istanbul, porturile, Bazarul Beyazid, Bazarul de mirodenii si am incercat, dar nu am reusit, Palatul Dolmabahce.

Pentru cei care vor sa viziteze muzee recomand cardul "museum pass", care costa 75 lire. Cu el ai intrare gratuita la mai multe muzee (Hagia Sofia, Tokapi, etc) si reduceri la alte obiective. Este valabil 3 zile.

Sf. Sofia a fost cea mai mare biserica crestina pana la constructia catedralei St. Pietro din Roma. Este partial in reparatii inca de acum 20 de ani.

Moscheea Albastra (intrare gratuita) se viziteaza in afara orelor de rugaciune (exclus vinerea). Mie chiar mi-a placut, dar cei care au mirosul in alerta or sa aiba ceva probleme (nu se intra incaltat in moschee).

Cea mai mare dezamagire a fost muzeul Topkapi. Aici se potriveste perfect zicala " reclama e sufletul comertului". Dupa ce am citit si vazut reclame despre acest muzeu, ma asteptam la mult mai mult. Pe langa ca este o aglomeratie de nedescris (se sta la coada la orice - bilete, acces in diferite aripi), nu pot sa spun ca m-a impresionat. Majoritatea camerelor sunt goale, deci nu ai de vazut decat vitrali si "mozaic". Cand spun "mozaic" sa nu va ganditi la cel intalnit in Franta, Austria, Italia. Nu vreau sa fiu rea, dar erau niste placi ca de faianta, execrabil montate, care pe mine m-au dus cu gandul la ramasitele de bai din ruinele diferitelor cladiri din centrul vechi al Bucurestiului. In aceste incaperi nu am vazut decat cateva canapele/ divane extrem de " obosite". Nu am revazut atmosfera vremurilor de atunci, nu am vazut mobila cu incrustatii (jilturi), nu am vazut costume de gala, costume ale cadinelor, materiale (stofe, matasuri, etc), nu am vazut carpete, covoare, etc. Despre tezaur se spune ca sunt 4 camere pline cu bijuterii. Sunt 4 camere in care sunt cateva vitrine. Cu toate ca este biletul cel mai scump (40 lire full) nu are legatura (ca si prezentare) cu alte muzee renumite din Europa. Deci, este de evitat.

Must see Akvaryum Istanbul. Este nou deschis (parca 2011) si daca nu ma insel este cel mai mare din Europa. Pentru a ajunge la el se face imbarcarea in microbuz (la 10:30 am plecat noi), gratuit, de pe b-dul Ordu nr. 42. (este bulevardul cu tramvaiul T1, intre statiile Aksaray si Laleli). La nr 42 este o agentie de turism unde am intrebat si au chemat ei masina. Intrarea este 29 lire, dar se poate beneficia de reducere cu museum pass. Programul si alte detalii se gasesc pe internet. Atentie! Acesta este in cartierul Florya. In Istanbul mai este un acvariu care este pe langa Otogar. Despre acela nu stiu nimic. Akvaryum este greu de descris, asa ca trebuie vazut. Superb!!!

Daca tot sunteti in Istanbul, merita sa faceti si croaziere. Recomand pe Bosfor, cea de pe Cornul de Aur este placuta, dar nu cea mai... Noi am ajuns tarziu in port si ne-am limitat la o croaziera pe Bosfor, dar fara escala (10 lire/pers). Odata ajunsi in port aveti foarte multe variante: vaporase de stat, barcute particulare, diferite rute. Si asta trebuie bifata la "placute".

Nu ratati terasele din porturi, unde sunt piete de peste si fructe de mare (portul Kumkapi - de la Laleli/Universitate se coboara spre sud pe stradute pitoresti in panta si portul Eminonu -tramvai T1). Daca ajungeti la Eminonu puteti macar viziona restaurantele cu specific pescaresc de sub podul Galata.

Tot la Eminonu este si Bazarul de mirodenii, unde se gasesc produse specifice (baclava, rahat, rulouri cu fistic, condimente, etc) la preturi mai bune decat in centru.

Daca vreti sa vizitati Palatul Dolmabahce trebuie sa aveti in vedere ca se intra pe baza de programare (cel putin cu o zi inainte). Cred ca cei de la hotel va pot ajuta (aici nimic nu e gratis). Noi nu am reusit sa-l vedem.

Despre "neplacute":

- parcarea privata la hotel s-ar putea sa nu existe sau sa fie cu plata.

- daca solicitati factura la hotel s-ar putea sa va plimbe pana renuntati sau sa o faca pe suma mai mica

- la restaurante exista posibilitatea sa va taxeze pentru asezarea mesei (un tacam si servetel intre 4-8 lire / pers)

- la restaurant posibil sa fie taxa pe serviciu 10-15% din factura. Vi se prezinta meniul si dupa ce comandati vine chelnerul cu tava de aperitive (mostre) care nu sunt trecute in meniu. S-ar putea sa aveti mari surprize la nota de plata.

- NU comandati nimic care nu are pretul afisat.

- Atentie! Ce este "din partea casei" s-ar putea sa regasiti pe nota de plata.

- se plateste taxa de autostrada, dar trebuie sa umblati voi sa le dati banii (nu e ca in tarile civilizate cu cartele/ casier/etc). Trebuie sa va incadrati cu masina pe benzile HGS pentru scanare. Sa nu va bucurati ca nu va opreste nimeni. La intrare si iesire de pe autostrada sunt niste cladiri unde sunt centrele de taxare. Taxa trebuie platita in termen de 6 zile dupa scanare la posta (ppt). Eu nu am vazut posta in Istanbul.

- in general trebuie sa va asezati la orice coada pe care o vedeti pentru ca mai devreme sau mai tarziu tot o sa trebuiasca sa stati la coada. Nu am mai stat la atatea cozi de pe vremea raposatului.

In concluzie, trebuie sa verifici (cat intelegi) nota de plata si sa fi vigilent tot timpul, daca nu vrei sa-ti bati joc de banii tai. Neplacut, doar esti in concediu. S-ar putea sa scapati de neplacerile de mai sus daca va nimeriti langa turisti rusi (care arunca cu banii asa cum ne-am obisnuit si din alte locuri si probabil se lasa mai usor inselati).

Eeee, si ca sa inchei intr-o nota " optimista", vreau sa va povestesc ce am patit la plecare.

Gps-ul, dragul de el, ne-a facut ruta de intoarcere pe un drum bun, mai scurt, dar diferit de cel de venire. Asa ca am iesit de pe autostrada spre Lalapasa si ne-a dus la o vama mai micuta, spre est (ceva cu H...). Vama aproape goala si incepe circul. Noi, oameni la 40-50 de ani, cu copil de 16 ani, plimbati ceva prin lumea asta, ne trezim ca suntem intorsi de la ultimul ghiseu al vamii - sunt 3 sau 4 - pusi sa descarcam bagajele, fara sa intelegem ce se intampla, fara sa ni se explice (in engleza) nimic. Am descarcat bagajele si tot eram trimisi inapoi. Pana la urma ne-am lamurit ca aveam fete dubioase si au tinut domnii vamesi sa ne scaneze putin masina la raze, sa verifice daca avem droguri, arme si cine stie ce or mai fi cautat ei. In fata noastra era o alta familie de romani pe care au plimbat-o vreo 3 ore prin vama, tot descarcat, scanat, dupa care nu au introdus rezultatul scanarii in sistem si l-au luat de la capat. Nu credeam ca o sa avem parte de asemenea tratament vreodata.

Asa ca, data viitoare o sa ma gandesc de doua ori inainte sa-mi programez concediul in aceasta tara.

Sper sa va fie de folos cele de mai sus. Concediu placut!


[fb]
---
Trimis de Elena_d in 12.05.13 10:55:14
Validat / Publicat: 12.05.13 12:20:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Istanbul-Florya
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13568 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elena_d); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3149 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

danamandache
[12.05.13 16:43:37]
»

Cum adica trebuie sa ii caut eu sa platesc la posta dupa ce-mi vor scana masina? Pai mie imi e frica mergand pt prima data cu masina acolo, ca nu voi gasi autostrada daramite posta!

Nu esti singura persoana de la care aud ca sant probleme cu autostrazile mai bine zis cu cardurile Ce se intampla daca treci pur si simplu si nu gasesti un oficiu de unde sa iei cardul?, sau un loc unde sa poti plati taxa de autostrada?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Elena_dAUTOR REVIEW
[12.05.13 20:51:06]
»

@danamandache: Nu trebuie sa cumperi un card, ci sa platesti o taxa si esti bagat in sistem. Am spus ca poti sa treci si cu si fara taxa platita. Am inteles ca daca nu platesti in 6 zile, primesti amenda acasa (nu stiu cat este, dar cu astia am preferat sa evit). Oricum ei stiu in fiecare moment cine conduce masina. Am uitat sa scriu ca pentru sofer, daca masina nu e pe numele lui, trebuie facuta o imputernicire, tradusa in turca si vizata la ambasada. Contra sumei de 140 lei am gasit o firma care s-a ocupat de asta (Deltra Celes). Aceste documente iti sunt cerute la vama si sunt introduse in sistem. Asa cum am mai spus, taxa se plateste la intrare sau iesire de pe autostrada.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sanis*
[12.05.13 21:57:30]
»

Deci, e sub "asteptari" pt ca nu aveau parcking la hotel. Ca s-a stat la coada la Muzeu - iar Muzeul nu era ca in Suleyman Magnificul. Ca trebuia sa fii atent la ce maninci si ce comanzi... Bune sfaturi!

Apropos, imi amintesc de cozile absolut imposibile de la Louvre, de la Westminster Abbey, de la Rejkmuseum, de la... Cine se duce la Paris sau Londra, ca mine sa pateasca! Si sa fie atent: in general, bacsisul la chelner e tot vreo 15-20% Ca la turci, sa nu-ti vina sa crezi!

Ah, @elena_d, daca tot ai ajuns in Eminonu, poate ar fi trebuit sa intri la Rustem Pasa Cami, daca tot voiai sa vezi "mozaicuri". Si inca un lucru: picioarele "mirositoare" erau ale ghiaurilor! Turcii se spala pe ele la fintina, inainte sa intre in moschee: -)

danamandache
[12.05.13 22:23:37]
»

@Elena_d: Imputernicire pt sofer? De ce masina cu care ati mers nu era pe numele niciunuia dintre voi? Am mai pornit acum cateva saptamani o discutie pe aceasta tema si am inteles ca masina nu trebuie sa fie neaparat pe numele soferului atata timp cat proprietarul ei se afla in masina.

abancor
[12.05.13 23:03:51]
»

E bine pus ceva mai sus mozaic între ghilimele. Mozaicurile se găsesc prin construcţiile bizantine. De la otomani e celebră în schimb ceramica de Iznik (vechiul oraş Niceea), găsibilă sub formă de faianţă prin Topkapî, moscheea Rüstem Paşa, moscheea Sokollu Mehmet Paşa şi altele.

Într-adevăr, faianţa albastră din haremul din Topkapî are un aer de kitsch, dar de fapt noi (cine ştie din ce cauze) cam aşa vedem aproape toată cultura orientului apropiat şi mijlociu, turco-arabo-indiană, de la muzică la decoraţiuni, o vedem cu un ochi mai "critic" (în anii 90 era clar la ce te referi cînd spuneai despre un lucru că e "turcism").

Elena_dAUTOR REVIEW
[13.05.13 06:44:37]
»

@danamandache: da, masina nu era pe numele nostru.

Elena_dAUTOR REVIEW
[13.05.13 07:00:52]
»

@sanis: trebuie sa precizez cateva lucruri:

- nu am spus ca le miroseau picioarele turcilor. Vizitarea se face in afara orelor de rugaciune.

- nu m-am referit la cozile de la intrarile din muzee, ci la cele din muzee, de la jetoane pt tramvai, de la plata taxei de autostrada, etc.

- bacsisul se astepta peste cei 10-15% din factura.

- nu am vazut Suleyman Magnificul (nu am timp)

Imi pare rau ca impresiile de calatorie nu sunt pe gustul tau. Fiecare are dreptul la o opinie, iar eu incerc sa iau ce ma intereseaza din ce citesc pe acest forum.

Cu stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[13.05.13 08:57:26]
»

fără să fiu cărcotaş, sau să contrazic spusele tale pe mine mă uimeşte afirmaţia:

Despre tezaur se spune ca sunt 4 camere pline cu bijuterii. Sunt 4 camere in care sunt cateva vitrine. Cu toate ca este biletul cel mai scump (40 lire full) nu are legatura (ca si prezentare) cu alte muzee renumite din Europa.

Eu chiar am văzut aceste patru camere şi erau pline cu bijuterii unele dintre ele fabuloase, pe bune dreptate mi-a părut cea mai importantă colecţie de acest gen (aşa şi este cotată pe plan mondial)

Pentru cei ce nu ştiu despre ce este vorba voi posta un clip care prezintă imagini cu acele comori!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster70
[13.05.15 20:44:07]
»

@Elena_d -

In Edirne am stat la hotel Edirne Palace, care e ok.

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, danamandache, Elena_d, sanis*
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040055990219116 sec
    ecranul dvs: 1 x 1