GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Insula Sal, una din cele 10 insule locuite ale arhipelagului Republica Cabo Verde, nu este o insulă mare. Nu că celelalte insule ar fi mai mari. Dacă ar fi să fac un clasament al mărimii, cred că s-ar situa undeva pe la jumătate. Are o formă alungită, orientată de la nord la sud, cu o lungime de circa 30 km, și lățimea maximă de 12 km, în partea de nord.
Toate insulele, ca și cele din Arhipelagul Canarelor, sunt de origine vulcanică. Totuși, una singură, Ilha de Fogo, Insula Focului, din sudul arhipelagului, are un vulcan activ. Zona vulcanică a Insulei Sal este în partea nordică a acesteia. Cea mai mare parte a teritoriului acestei insule este un teren relativ plat, la altitudini ce nu depășesc câteva zeci de metri față de nivelul oceanului. Dar, în partea nordică, din acest plat se ridică un număr de forme de relief cu aspect conic, pe care ghidul nostru le consideră vulcani stinși. Înălțimea acestora este până în 405 m, înălțime atinsă de Monte Grande, undeva în nordul extrem al insulei. Nu am reușit să aflu când a avut loc ultima erupție pe insulă. Răspunsul, oarecum amuzant, a fost „înainte de descoperirea ei” . Reamintesc că arhipelagul a fost descoperit de portughezi la jumătatea secolului al XV-lea, până atunci nefiind locuit.
Insula, fiind așa mică și cu o suprafață preponderent deșertică, nu oferă prea multe atracții turistice. Totuși, în documentarea de acasă, găsisem 8 sau 10 obiective care să merite puțină atenție. Se punea problema să închiriem o mașină. Dar, conducătorii auto din grup nu au găsit ceva convenabil. Rămăsese să ne orientăm la fața locului.
Apoi, o problemă care mă chinuia de mult, cum ajungem noi de la aeroport la hotel, în miez de noapte, își găsește rezolvarea. În urma unei convorbiri telefonice cu reprezentanții hotelului, ni se recomandă o firmă cu care ei au o înțelegere în a organiza asemenea transporturi. Firma se dovedește a fi o agenție de turism, care, imediat ce o contactăm, ne propune și un tur al insulei, la un preț convenabil. Acceptăm imediat, și scăpăm de problema închirierii mașinii.
Și bine am făcut! Dacă am fi mers pe cont propriu, mai mult ca sigur, nu am fi ajuns la obiectivele vizate, nici cu ajutorul unui GPS. O bună parte din drumurile parcurse au fost drumuri de pământ, nesistematizate, nesemnalizate, mai mult ca sigur, fără un traseu stabil. Dacă nu erai unul din partea locului, greu te-ai fi descurcat. Interesant este faptul că, pe tot parcursul acestor drumuri, am mers în paralel, sau ne-am intersectat cu nenumărate alte vehicule pline, clar, cu turiști. Am ajuns la concluzia că toată lumea, indiferent de firma angajată, are același traseu.
În ziua și la ora stabilită, la intrarea în hotel se prezintă un microbuz de 15 + 1 locuri, noi fiind 6 persoane. Șoferul se prezintă, Ybson, și ne asigură că va fi și ghidul nostru. Apoi ne face o prezentare a insulelor ce compun arhipelagul, după care trece la obiectivele excursiei noastre. Cea mai mare parte a lor apăreau și în alegerile mele.
Înainte de a pleca, un cetățean ne oferă serviciile lui, urmând a fi fotograful nostru pe tot parcursul excursiei. Îl refuzăm politicos, fiecare dorind să-și facă propriile fotografii. Aveam să-l întâlnim ceva mai târziu, pe parcursul excursiei, însoțind un alt grup.
Pentru început, străbatem o zonă a orașului Santa Maria prin care nu mai fusesem, spre limita nordică a localității. Chiar dacă nu este așa „fățoasă” ca zona litoralului. nici aici orașul nu arată rău.
Părăsind localitatea, intrăm într-o zonă aridă, cu alură deșertică și teren destul de frământat. Abia după ce zăresc bazinele rectangulare de evaporare îmi dau seama că am ajuns la Salina de Santa Maria, una din cele două exploatări de sare de pe insulă. Ni se spune că terenul este la nivelul oceanului, iar apa din bazine provine, prin infiltrare, din acesta.
Chiar dacă sunt numai două exploatări, ghidul ne spune că dacă sapi câțiva metri oriunde pe insulă, dai de depozite de sare. Da aici vine și numele insulei. În plus, întreaga atmosferă este sărată. Orice lucru lăsat mai mult timp în această atmosferă se degradează. Ni se arată un material amorf care, pare-se, pe vremuri a fost o bucată de lemn. Aflăm că locuințele arată așa de bine pentru că trebuie zugrăvite odată la 3 – 4 ani.
Spuneam în articolul anterior că orașul Santa Maria s fost fondat în 1830 pentru a facilita producția de sare. În acea perioadă se obțineau până la 30.000 tone/an, cea mai mare cantitate fiind exportată în Brazilia. În 1887, când Brazilia a impus o taxă ridicată asupra sării importate pentru a-și proteja propria producție de sare, orașul a intrat într-un declin profund. Și-a mai revenit în 1920, când un investitor portughez a reluat producția de sare. În 1927, sarea a început să fie exportată în Congo Belgian, dar și acest export a fost oprit în 1961. Producția de sare a început să scadă și a fost oprită în 1984. Astăzi se obțin doar circa 15 tone/an, numai pentru necesități locale. Deși eram acolo într-o marți, zi lucrătoare, pe cele 69 de hectare ale exploatării nu am văzut nici un muncitor. Se pare că și forța de muncă în domeniu este o problemă, salariile fiind foarte mici, de circa 250 euro/lună.
Parcurgem salina de la nord la sud și ne angajăm pe unul din drumurile de pământ menționate anterior. În fapt, este o împletire de mai multe căi, pe o suprafață perfect plată, pe care fiecare circulă pe unde vrea. Există și o porțiune marcată, dar nimeni nu o folosește. În final, ajungem la un drum mai normal, care ne scoate la Kite Beach.
Insula Sal oferă posibilități nelimitate pentru a practica kitesurfing. Perioada optimă este între noiembrie și mai, când probabilitatea de vânt este cea mai mare. Kite Beach este unul din locurile renumite pentru acest sport. Din cauza adâncimii apei, nu este recomandat începătorilor. Totuși, un surfer renumit, născut pe insulă, Mitu Monteiro, de 4 ori vice-campion mondial, a deschis aici o școală. Se spune că oricine învață kitesurfing aici, îl poate practica în orice loc în lume. Tot aici se organizează diverse concursuri și campionate internaționale, dar, în ultimii ani activitatea aceasta a fost sistată din cauza pandemiei.
Petrecem aici câteva minute admirând îndemânarea sportivilor, și pornim mai departe. La un moment dat, trecem pe lângă un ansamblu de lucrări ce îmi pare cunoscut. Până pregătesc telefonul pentru poză, pierd momentul propice. Apoi, șoferul ne spune că este stația de epurare ape uzate provenite de la Santa Maria. Foarte ciudat amplasament, în mijloc de deșert, departe de ocean. Oare care este emisarul apelor epurate?
Ieșim, apoi, într-una din puținele șosele ca lumea din insulă, cea care leagă Santa Maria de capitală și trecem pe lângă o altă construcție izolată. Este vorba de o biserică. Acasă am aflat că se numește „Nossa Sennora de Fátima” . Oare ce enoriași ajung aici, la peste 4 km depărtare de Santa Maria și 2 k m de cel mai apropiat hotel?
Șoseaua, cu două benzi pe sens și spațiu verde pe mijloc, are un sens giratoriu la fiecare intersecție. Construcția centrală a acestora îmi pare foarte mare, aproximez la circa 50 m diametru. Pentru a fi mai vizibile, fiecare are în mijloc ceva care să atragă atenția. La unul din acestea remarc o serie de cactuși foarte înalți.
La un moment dat zărim, în stânga, Monte Leão. Este primul dintre vulcanii stinși întâlniți în excursie și, dacă nu mă înșel, cel mai sudic. Nu este foarte înalt, numai 165 m, dar este spectaculos prin poziția la malul mării. Îmi aduce aminte de „Messa Vouno” din Santorini.
După încă câțiva kilometri, ajungem în dreptul aeroportului. Este prima dată când îl vedem pe lumină. Nu este o clădire înaltă, are numai un etaj, dar se întinde destul de mult în lungime. Nici turnul de control nu este foarte înalt.
La capătul pistei începe orașul Espargos, capitala insulei. Nu intrăm în oraș, îl ocolim pe la sud și ne îndreptăm spre est pe o șosea cu două benzi, în stare – relativ - bună. Pe drum avem ocazia de a mai admira câteva „conuri vulcanice” . Ghidul ne spune că unul din ele, mai îndepărtat, este Monte Grande, cel mai înalt vârf de pe insulă, de 405 m. După mai puțin de 3 km, într-un loc fără nici un fel de indicatoare, părăsim șoseaua spre dreapta. Terenul pe care mergem numai drum nu se poate numi. Ajungând pe malul oceanului, remarc faptul că plajele largi, cu nisip gălbui și fin din sudul insulei, în nord sunt înlocuite cu plaje de pietriș și bolovăniș, de culoare neagră.
După câteva sute de metri pe malul oceanului, spre sud, ajungem la „Shark bay” . „Golful rechinilor” nu este chiar un golf, ci o porțiune de plajă rectilinie. Singurul indiciu că acolo este un obiectiv turistic este o baracă, nu foarte arătoasă, lângă care așteaptă mai mulți localnici pe post de ghizi. Imediat ce coborâm din microbuz, suntem luați în primire de unul din aceștia. Cine nu are de acasă încălțări speciale pentru plaje cu pietriș, primește o pereche, la un număr apropiat de cel solicitat. Ni se atrage atenția să călcăm cu atenție, în special în apă, existând pietre de diferite mărimi, unele mobile, ce pot favoriza accidente. Suntem, apoi, invitați să intrăm în ocean. Avansăm, cu greu, cam 30 – 40 m, până când apa ne ajunge pe la genunchi, unde ne adunăm în jurul ghidului local. Acesta agită în apă, ulterior avea să ne spună, o bucată de carne de pește. În curând avea să apară... rechinul. De fapt, sunt pui de rechini de maxim 50 – 60 cm lungime, care trăiesc în ape puțin adânci, pentru a nu fi mâncați de rudele mai mari. Sunt numiți „rechini lămâie” pentru că sunt galbeni pe partea inferioară. Este posibil, nu știu, pentru că nu le-am văzut decât spatele gri închis, spre negru. Nu suntem singurul grup, mai sunt alte două, fiecare cu ghidul lui. La un moment dat, ne unim cu un alt grup și avem parte de doi rechini. Ghidul ne spune că nu este recomandabil să îi hrănești, pentru că devin agresivi, în căutarea de mai multă mâncare. Altfel, nu sun periculoși. Dar, chiar și așa, nu este bine să încerci să îi atingi.
Încerc să fac câteva fotografii și filmulețe. Dar, oscilațiile continui ale oglinzii apei și fundalul cu pietre închise la culoare, dublate de strălucirea soarelui și aspectul rechinului îmi fac aproape imposibilă această intenție. Pentru filmulețul anexat, vă rog să aveți înțelegere și răbdare. Pentru fotografiile anexate am apelat la amabilitatea unui alt membru al grupului.
Când ne-am săturat de admirat rechinii, ne întoarcem pe mal. Drumul este parcă mai dificil decât la intrare. Toată distracția costă 3 euro de persoană, indiferent dacă ai închiriat sau nu papucii. A fost una din cele mai interesante etape ale excursiei.
Părăsind „Golful rechinilor” mergem pe așa zisul drum de la venire până la șoseaua părăsită mai devreme. Continuăm pe ea spre dreapta, și, după numai câteva minute ajungem la Pedra de Lume. Acesta este un sătuc pe malul oceanului, cu o populație, în anul 2010, puțin peste 300 de locuitori. Ghidul ne spune că aici au debarcat portughezii prima dată, atunci când au descoperit insula. Dar, oficial, satul este fondat în 1796, când, aici a început, pentru prima dată pe insulă, exploatarea sării.
În sat ne oprim, pentru câteva minute, la biserică. Ni se spune că este cea mai veche biserică de pe insulă. Acasă aveam să aflu că este închinată către „Nossa Senhora da Piedade” (eu am tradus „Maica Domnului cea Evlavioasă” ) și a fost construită în 1853 de un localnic, în memoria părinților săi. Petrecem câteva minute în biserică. Suntem impresionați de aspectul vechi și de simplitatea catolică a acesteia. Însă, sunt vizibile dovezile că biserica necesită lucrări de reparații.
Astăzi, „Pedra de Lume” este renumită pentru salina de aici. Această a doua sursă de sare de pe insulă este tot pe bază de iazuri de evaporare, numai că acestea sunt amplasate într-un larg crater vulcanic. Ghidul susține că acesta este cu 3 m sub nivelul oceanului, iar apa din bazine provine tot din infiltrații. Pentru a ajunge la „salină” trebuie să urcăm o porțiune de drum și, după ce plătim taxa de intrare trecem printr-un scurt tunel, realizat în 1804. Paralel cu drumul nostru observăm un șir de estacade, suporții unui teleferic care transporta sarea din crater la portul construit la ocean, în 1805. Construcția a fost realizată în 1921 de o firmă franceză, dar, fiind efectiv abandonată, lemnul arată încă, relativ, bine. Privind-o, Doina își aduce aminte de filmul „Zorba Grecul” .
Istoria salinei este similară cu cea a salinei de la Santa Maria. Și aici, producția de azi este foarte redusă, sarea obținută aici fiind folosită în industria cosmetică și proceduri medicale.
Accesul în salină costă 5 euro de persoană. După casa de bilete, trecem prin tunel și pătrundem în crater. Scopul vizitei noastre aici este să facem o scurtă baie în unul din bazinele salinei, amenajat ca piscină. Apa sărată de aici îmi aduce aminte de baia făcută în Marea Moartă. Numai că, de data asta, apa este mult prea rece pentru gustul meu și mă mulțumesc numai cu o baie până la brâu. După baie este recomandabil un duș cu apă dulce. Costă 1 euro de persoană. Pentru schimbarea costumelor de baie avem la dispoziție un vestiar, dar cam puțin mobilat.
Am ajuns cam la jumătatea excursiei și văd că articolul se cam întinde. Ajung la concluzia că este util să-l împart în două. Voi reveni cât de curând.
Trimis de msnd in 10.03.23 23:48:08
- A fost prima sa vizită/vacanță în CABO VERDE
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.
Ați avut mare curaj să intrați în apa cu pui de rechini...
Acum dacă stau bine și mă gândesc am văzut și eu așa ceva pe fundul mării în Marsa Alam când făceam snorkeling, dar n-am realizat că e rechin...
Chiar dacă ghidul te asigură că ești în siguranță, nu știi niciodată cum va reacționa un animal, totul e cum vrea Doamne Doamne... te apară sau nu. ????
@webmaster:
Mulțumesc mult!
O asemenea selecție mă obligă la o continuare cel puțin la același nivel.
O zi faină!
@elenaadina:
Sărut mâna!
Nu am avut nici un moment senzația unui pericol. Aș putea să presupun că și puii de rechin, cu atâția zeci de turiști pe zi, s-au obișnuit cu oamenii. ????
Revenind ls modul srios, nu am idee de când „se practică acest sport” în Golful Rechinilor, dar nu am auzit să se fi întâmplat vreodată un accident. Tehnic vorbind, agitând bucata aceea de carne prin apă, ei simt mirosul și vin să o caute. Dar, negăsind-o, se tot învârt pe acolo. Un oarecare pericol poate apărea dacă îi hrănești. Dacă găsesc hrana, devin agresivi, gata să atace orice poate fi un potențial pericol, sau pentru că au impresia că tot ce este în vecinătate este hrană.
Totuși, pentru orice eventualitate, am fost sfătiiți să nu încercăm șă îi atingem.
O zi bună!
@msnd:
Mi-a plăcut plimbarea voastră pe micuţa insulă şi aştept continuarea poveştii
”Firma se dovedește a fi o agenție de turism, care, imediat ce o contactăm, ne propune și un tur al insulei, la un preț convenabil. Acceptăm imediat, și scăpăm de problema închirierii mașinii.
Şi eu cred că aş fi ales aceeaşi variantă, cea de tur ghidat. Vouă, fiind şase persoane, vă trebuia o maşină mai mare sau două maşini obişnuite, iar costul suplimentar nu ştiu dacă se justifica. La problemele de orientare şi de lipsa semnalizării obiectivelor de interes nici nu m-aş fi gândit.
”Avansăm, cu greu, cam 30 – 40 m, până când apa ne ajunge pe la genunchi, unde ne adunăm în jurul ghidului local. Acesta agită în apă, ulterior avea să ne spună, o bucată de carne de pește. În curând avea să apară... rechinul. De fapt, sunt pui de rechini de maxim 50 – 60 cm lungime, care trăiesc în ape puțin adânci, pentru a nu fi mâncați de rudele mai mari.
Mi-a plăcut experienţa şi interacţiunea cu rechinii. Interesant!
Nu cred că ghidul ar fi riscat un incident nedorit şi nu cred că aţi fost în pericol cât timp aţi respectat regulile locului.
Văzusem deja pe Whatsapp o poză cu rechinul, dar părea mai mare şi nu tocmai puiuţ .
La mică adâncime şi cu o apă atât de clară poţi filma/fotografia şi aşa cum ai făcut tu, însă cu o cameră subacvatică sau, mai simplu, cu telefonul pus într-o husă specială poţi obţine rezultate mai bune . Verificat de mine în Egipt în repetate rânduri
”Scopul vizitei noastre aici este să facem o scurtă baie în unul din bazinele salinei, amenajat ca piscină. Apa sărată de aici îmi aduce aminte de baia făcută în Marea Moartă. Numai că, de data asta, apa este mult prea rece pentru gustul meu și mă mulțumesc numai cu o baie până la brâu. După baie este recomandabil un duș cu apă dulce.
M-a surprins comparaţia făcută de tine cu baia făcută în Marea Moartă. Nu mă gândeam că salinitatea, ridicată evident, ar putea fi totuşi comparabilă. Am făcut şi eu baie la Grota Miresei, în Prahova, aproape de Bucureşti, apa era foarte foarte sărată, dar apa Mării Moarte mi s-a părut totuşi altceva, era de-a dreptul uleioasă, nu exagerez, şi mult mai caldă decât Marea Roşie la Aqaba, ciorbă curată.
Un duş după o asemenea baie nu este doar recomandabil, ci obligatoriu!
@msnd: Interesantă și binevenită această excursie prin insula Sal. Așa am aflat și eu despre insula sării, doar ați vizitat două saline. Nu știam mai nimic despre acest arhipeleag cu 10 insule. Văd că dimensiunile insulei sunt apropiate de ale insulei Malta, dar sunt total diferite... Ce experiență deosebită ați avut cu plimbarea în apa cu pui de rechin...
Bună informația cu drumurile din insulă și cu folosirea unei agenții, a fost mult mai bine. Interesantă și baia în apa salinei, păcat că a fost cam rece apa. Felicitări pentru sejur și pentru atât de multe informații!
@nicole33:
Sărut mâna și scuze pemtru întârzierea răspunsului!
Dar am din nou probleme cu ochii și citesc destul de greu și scriu și mai greu.
Cunosc dispozitivele de protecție și a aparatelor de fotografiat șp a telefoanelor sub apă. Una din pozele împrumutate și anexate e făcută cu un asemenea dispozitiv. Numai că, deocamdată, am apreciat că o asemenea investiție nu este urgrntă.
Rechinii sunt o poveste interesantă. Dar dacă nu știam că sunt rechini, nimic nu îi deosebea de niște pești normali.
Comparația cu Marea Moartă ni-a venut de la sine, fiind ultima „baltă” de tipul asta fiind vizitată de mine. Din țara noastră nu am fost decât la Lacul Sărat (Brăila), dar și asta a fost acum vreo 60 de ani. Ideea este că pluțești pe apă fără să faci vreo mișcare. Este posibil să fie o diferență de compoziție a apei, dar sarea este aceeași și cam în aceeași concentrație.
O seară excelentă!
@mprofeanu:
Sărut mâna!
Nici eu nu știam foarte multe despre această destinație pâmă mu am încetut pregătirile inițiale, deși în mintea mea era de mai multă vreme. Inclusiv povestea cu rechinul am aflat-o numai cu vreo 2 luni înainte. Dar și atunci nu m-am lămurit că aste vorba de niște pui de rechini normali ci am crezut că este o specie mică, la fel cu cea din Mare Neagră.
Mă bucur dacă informațiile furnizate sunt interesante sau utile. Din păcate, nu cred că pot să scriu continuarea încă vreo lună, având niște probleme cu ochii.
Mulțumesc pentru aprecieri, vot și ecou!
O seară excelentă!
@msnd:
Îmi pare rău pentru problemele pe care le ai, dar sunt convinsă că vei trece cu bine peste ele.
Aștept în continuare impresiile tale, sunt binevenite chiar și peste o lună, poate mai repede, destinația ta, Insula Sal, fiind una deosebită care merită cu prisosință văzută sau citită.❤️
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Doi într-unu' – cum s-ar spune — scris în 19.04.23 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Să descoperim Insula Sal – Partea a II-a — scris în 05.04.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 O scurtă plimbare prin Santa Maria — scris în 05.03.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Circa 14000 km, prin aer — scris în 28.02.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Sal Cabo Verde — scris în 16.01.20 de i_ank79 din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Vacanță în Insula Sal. Hotel Oasis Salinas Sea și turul insulei — scris în 03.11.19 de alxmst din LIVERPOOL - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Insula Sal, Cabo Verde — scris în 19.09.16 de ruxandra_12 din ARAD - RECOMANDĂ