ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Pantelimon [IF]
    ÎNSCRIS: 10.02.16
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    JUL-2007
    DURATA: 5 zile
    team-building
    9 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    60.00%
    Către satisfăcător
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    37.50%
    Mai degraba nemulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    73.12%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 13 MIN

    Gamasa – Masr

    TIPĂREȘTE

    Masr = Egipt

    Sută la sută egiptean, ;) … Gamasa este o stațiune turistică egipteană ce se află pe malul Mediteranei și la limita Deltei Nilului, celebrul fluviu ce dă mareție Egiptului încă din timpuri vechi și care își începe aventura fierbinte din zona lacurilor Nasser din sudul Egiptului și a căror coadă vine încă de pe teritoriul Sudanului – zona nordică.

    Transformarea lacurilor în fluviul Nil se face în zona localității Aswan care Nil străbate mai apoi celebra localitate Luxor și înainte de Luxor mai putin celebrele Daraw, Edfu, Esna și Armant si dupa Luxor – Qena, Dishna, Nagaa Hammadi, Gerga, Sohag, Juhaynah, Tahta, Asyut, Mallawi, Minya, Samalut, Bani Mazar, Beni Suef, Faiyum apoi urmează Cairo.

    In afara luncii Nilului sunt foarte puține localități pentru că mare parte este deșert.

    De la Cairo spre nord deja situația se schimbă, Nilul se împarte în mai multe canale care hidratează zona, în continuare este zonă aridă însă de-a lungul canalelor se dezvoltă vegetație abundentă, seamănă cu câmpurile înierbate de la noi.

    De la Cairo pană la Mediterana sunt cam 200 de kilometri pe cel mai scurt drum – cam spre zona Port Said.

    Această zonă nordică a Egiptului este cam toată împânzită de localități care ajung la un moment dat să se lege între ele într-un șvaiter uriaș – practic, delta Nilului.

    Razbatând prin hătisul ăsta de orașe, orașele, sate și catunuri și drumuri, ajungem la Mediterană.

    Interesant cum s-au trasat granițele între țările Egipt, Libia, Chad și Sudan de către colonialiști, cu echerul pe hartă și nu pe criterii administrativ-teritoriale, oricum zona aia deșertică e mai mult pustie, nu prea populată.

    Doar în zona lacurilor Nasser linia dreaptă este spartă într-o parte destul de măricică din luciul de apă din teritoriul ce ar fi revenit Egiptului a ajuns să fie teritoiu sudanez, ca un fel de dreptunghi arcuit spre est, doar luciu de apă, fără zona terestră. Nu am cunoștinte de ce este așa însă cu siguranță este o poveste în spatele acestei realități;)

    Granițe din astea rectangulare mai sunt și în vestul Africii, între Algeria și Mali și Mauritania și în sudul Africii între Namibia și Botswana – așa pătești când se bagă altu să facă ordine în casa ta.

    Intre Port Said și Alexandria dar mai aproape de Port Said, pe malul Mediteranei și aproape de vărsarea în mare a canalului mijlociu al Nilului se află micuța stațiune Gamasa (accentual se pune pe prima silaba).

    Am ajuns în Gamasa plecand din El Mehalla El Kobra mergand pe Șoseaua El Mehalla – Talkha apoi pe centura orașului Mansoura, trecând pe Șoseaua Al Mansoura – Gamasa, spre Șoseaua International Coastal, pe Gamasa Belqas, mai întâi direct spre nord apoi spre nord – est.

    Am plecat pe la ora 8:00 dimineața și drumul a durat cam două – trei ore, mergand prin zone aride, ocazional mai verzi, cu cate-o grădină cu bălării, traversand tot felul de sate cu construcții cubice pământii – aurii.

    În Gamasa am fost cu două familii de egipteni – Ali și Mona cu cei trei fii ai lor: Ashour, Mohamad și Hamdi și Hoda cu Ahmed cu fiul lor Ahmed și fiica lor, Angi.

    Ali și Mona lucrau în învățământ iar Ahmed și Hoda lucrau în Arabia Saudita, la Riad, Hoda tot în învățământ și Ahmed împreună cu fiul Ahmed în industria chimică. Pare că Arabia Saudită este mai prosperă decât Egipt :). Tânăra Angi era studentă la medicină veterinară și era de o frumusețe copleșitoare, nici drăgălasă, nici sobră, o frumusețe aristocrată, cu trăsături frumos conturate, cu părul lung, ondulat, bogat, negru abanos și tenul alb, era fascinantă.

    În Gamasa am locuit în două apartamente închiriate, la etajul întâi al unui imobil care seamănă cam cu cele din P1. Fiecare apartament avea două dormitoare, un living imens cu canapea, bucătărie în cameră separată, cu usă, nu chicinetă și un balcon generos, cam cât o cameră unde erau patru fotolii și o masă joasă dar destul de mare unde uneori se servea și masa.

    Mare parte din timpul petrecut în apartament, mai precis tot – exceptând timpul de somn – era petrecut în balcon unde se aduna lumea la povești și oricine are cât de cât cunoștință despre obiceiurile arabilor știe că aceștia au mereeeeu multe povești, practic nu se termină niciodată, totul e o veselie permanentă și o hlizeală permanentă, aproape ca e obligație socială să fii fericit și să dai și altora bucuria ta, când dai binețe cuiva musai să te hlizesti cu gura pană la urechi, nu contează dacă ai chef sau nu și în ce stare de spirit ești, musai să hlizesti maxim când te adresezi cuiva, altfel se simte omu’ jignit…

    Apartamentele astea erau cumva în spate pe strada Omar Ibn Abd El-Aziz care este prima stradă importantă de după țărm, chiar prima alee paralelă cu tărmul este faleza, mai micuță, apoi ceva străduțe perpendiculare pe faleza apoi acest bulevard.

    Zona asta de cazare se numeste Madinet Gamasah sau Mesyaf Gamasah, Belkas, la intersecția străzilor Ismail Farid cu Darwish.

    Orașelul stațiune Gamasa se află în Dakahlia Governorate care e vecin cu Damietta Governorate, lângă brațul mijlociu din cele cinci în care se desparte Nilul în zona Cairo, și e în zona de vărsare în Mediterană.

    Exista biserică ortodoxă în Gamasa, în continuarea Strazii Omar Ibn Abd El-Aziz, după intersecția cu strada Darwish.

    Moschei sunt mai multe, una din acestea fiind Najjar Mosc la intersecția străzilor Ismail Farid cu Darwish, alta fiind Auqaf Mosc la intersecția străzilor Ismail Farid cu Al Hodai și mai este o moschee pe strada Kornish Al Nile care este în continuarea străzii Ismail Farid.

    Strada Ismail Farid este prima stradă importantă paralelă cu țărmul după micuța faleza Al Kornish.

    Între străzile Amon, Al Kornish și Al Hodai se formează un mic părculeț înconjurat de niște străzi-alei secundare vălurite – cam singurele vălurite din localitate că restul străzilor sunt cam toate rectangulare.

    Părculețul ăsta are ceva verdeață și la capăt un mic rond unde parcă e și o statuie și este cam în dreptul stației de poliție de pe strada Kornish Al Nile care este a patra stradă din qvartal și închide dreptunghiul – în orășelul ăsta cam totul este dreptunghiular.

    Mi-e foarte greu să transpun în cuvinte imaginile pe care le am în fața ochilor minții și nici măcar fotografiile nu sunt sugestive destul ca nu transmit spiritul locului decât în mică masură, dincolo de felul cum arată clădirile și orășelele în general este și stilul de viată la care oarecum te aliniezi și obiceiurile pe care nu ai cum să le ignori cât timp ești acolo și felul de a vorbi, intonația, lucrurile pe care pun preț și pe care le ignoră și fiind totul atât de diferit, după prima perioadă de wow și de curiozitate când esti uimit de ce vezi și ce auzi și ești fascinat că ești acolo apoi simți nevoia să te repliezi, să te întorci la sinele tau pentru odihnă apoi îți dai seama că nu-ți mai găsești sinele pentru că nu mai ai la ce să îl raportezi, vorbirea ta, obiceiurile tale, lucrurile cu care ești obișnuit nu-ți mai sunt la îndemână și parcă totul devine irascibil și nu știi de ce și te întrebi ce ți-ar trebui să-ți fie bine și nu prea ai corespondent descriptiv pentru că acolo, pur și simpu, lucrurile sunt AȘA! N-ai cum să le schimbi și de ce să le schimbi? Așa este acolo. Nici n-ai cum să te adaptezi pentru că acolo, tot detaliul este diferit.

    Eu, cel puțin, când am ajuns, în mahala, nu în Gamasa, cu câteva luni înainte, m-am instalat în cameră pe la prânz și în secunda doi în mintea mea a venit gândul

    – hai pe-afară! – eu așa funcționam pe unde mă ducem, timpul era mereu scurt și vroiam să văd locurile cât mai repede mai ales că acolo totul era atât de diferit de tot ce știam și-mi doream să văd rapid.

    Reacția a fost – nuuu, Dana, aici nu facem așa, nu umblăm pe afară.

    -De ce?

    Nu mai știu justificarea, oricum era ceva, o bâlbâială neverosimilă, oricum, nimeni nu știe de ce dar așa facem aici.

    Pe afară mergem noaptea, prin crâșme anoste să bem ceai cu eleganță și atat. Nu facem trekking. De ce? Habar n-am de ce, umblatul pe jos e pentru categoria de jos =)) noi suntem aristocrați – figurativ vorbind…

    Adevarul este că bubuie o trufie și o aroganță în fiecare cetățean egiptean de n-am văzut nicăieri în altă parte. Asta scrie și în Coran, am citit cu ochii mei dar nu mai știu unde și ca să găsesc citatul și să îl redau aici în text m-am apucat să recitesc Coranul dar ca să îmi duc intenția la bun sfârșit cred că ar mai dura ceva ani până să pun articolul pe site că de fiecare dată când iau Coranul să citesc, adorm cu cartea în mană… e captivantă lectura… n-am atâta rabdare deci voi renunța să mă dau interesantă și să pun citate din Coran aici, oricum, cert este, trufia egipteană m-a zgâriat de multe ori pe confortul psihic, este exacerbată și le definește stilul de viață.

    De multe ori la cofe-shop (așa spun ei la crâșmă) comandând un fresh de fructe ceva, refuză primul fresh adus pe motiv că nu este făcut cum trebuie, gesticulând cu mult dispreț și arătând spre produsul de pe masă. Crâșmaru’, nervos la randul său – că și el e trufaș – aduce altul care este evident mai nașpa decât primul dar acesta este acceptat ca mulțumitor – I s-a făcut damblaua!

    La nota de plată, musai trebe chemat chelnerul care trebe să stea în poziție de drepți și să explice detaliat ce scrie acolo și asta MEREU!!! Circ! La hypermarket trebuie scoase produsele din sacoșa în care le pune casierul și analizate în detaliu împreună cu casierul și nimeni de la coadă nu are dreptul să comenteze sau să protesteze, din respect! Whatever…

    În fine, Gamasa… ziua dormim și noaptea umblăm. Așa este fancy, nu ne umilim să facem altfel =))

    Nimeni nu se trezește înainte de ora 17:00, mergem pe plaja la ora 18:00 și dupa 22:00 începe nocturna. Plaja arată cam ca în pozele P5, P6, P7 :D doar, când am fost eu nu era chiar în halul ăsta de aglomerat :D

    Costumul de baie pentru doamne arată cam ca și costumul de neopren, și cu cover pentru cap :D … =)) …, vestimentația de baie a domnilor arată la fel ca oriunde pe mapamond. Cei care nu au chef de baie și preferă stilul vestimentar tradițional, nu mai arată la fel ca oriunde pe mapamond ci la fel ca pe plaja în Vama adică cu galabia – o rochie lungă până aproape de pământ și ușor conică.

    Dacă n-ai chef de baie, șezi pe scaun și bei ceai, musai cu fața spre mare, sau, după caz, cu fața spre scaunul din față… =)) cam penibil, așa, am trăit să o văd și pe asta… =))

    Uneori mâncam la restaurant – sunt câteva în stațiune, uneori mâncam acasă, în balcon, cum spuneam dar obligatoriu plimbarea de seară pe la cafenele, erau unele pe lângă casă ba chiar era chiar și o gărdină de vară cu ceva verdeață și ecran mare tv cu tot felul de programe de divertisment și nelipsitele ghirlande cu beculețe colorate care nu au nici un fel de asociere, acolo, cu programul de Crăciun, le găsești tot timpul anului atârnate peste tot că așa li se pare frumos.

    La restaurant – întotdeauna meze – diverse variante de meze adică o sumă de castroane puse central din care servește fiecare ce vrea, mai mereu este humus, mutabal – salată de vinete cu tahină care dă un gust specific, delicios, tabbouleh - salată de roșii tăiate cubulețe mici și cu enorm de multă verdeață, pătrunjel tocat, mai mult decat roșiile, baba ghanoush – salată de vinete cu roșii tocate amestecate în salată, falafel – chiftele vegetale, fattoush – salata de legume diverse în care se amestecă și bucățele de lipie coaptă și spartă mărunt, shish tauk – bucăți de carne de pui sau vită tăiate ca la frigărui și gătite în amestec de legume, tăiate bucăți mari: ceapă, ardei, rosii.

    Uneori ei mai mâncau și za’atar – semințe de cimbru amestecate cu frunze de cimbru uscate și fărâmițate peste care puneau ulei de măsline și mâncau așa, cu lipie.

    Pe la dughene găseam un fel de pizza unde singurul ingredient pus peste lipie este acest za’atar cu ulei de măsline sau alte variante de pizza locală cu tot felul de ingrediente locale și condimente.

    Aceste variante de pizza locală sunt numite manakish sau manaqish, manaeesh sau manakeesh, în diverse variante.

    Maslinele erau nelipsite de la masă mai mereu precum și lămaia tăiată felii ca să fie stoarsă pe diverse feluri de mâncare.

    Uneori la meze erau și diverse sortimente de brânză frământată, sărată sau nu, cu ulei de măsline sau nu, uneori ca și brânza de burduf.

    Majoritatea alimentelor aveau tendința de a fi uscate și mai puțin cremoase.

    La cafenea singulul lucru pe care îl puteai comanda era ceai și cafea, în două variante – cafea americana dar nu știu cum îi spunea acolo că nu comandam eu și cafea turcească. Diferența este, cafeaua turcească vine în ceașcă mai mică și e foarte concentrată.

    Atât cafeaua cât și ceaiul vin însoțite de un pahar cu apă.

    Atât restaurantele cât și cafenelele sunt deschise toata noaptea.

    Într-o dimineață pe la 5:00 – 6:00 am mers la o brutărie de aia specifică de a lor să cumpărăm păine – lipiile lor tradiționale, era fierbinte – o vindeau direct scoasă din cuptor, de asta și avea căutare – era aglomerat acolo mereu - și a trebuit să întindem lipiile pe un fel de prispă ca să se răcorească adica eu mai puțin pentru că mereu trebuia să stau în mașină când ieșeam în locuri publice, era un pic de coadă la brutărie și localnicii puteau fi curioși, mă țineau departe de populații deși cred că era o obsesie nejustificată, după câțiva ani, după ce m-am obișnuit cu locurile, am început să ies singură din casă, dar asta e, poate fi exasperant uneori să devii prea prețios =)) nu am putut și nici nu mi-am dorit vreodată să asimilez stilul ăsta de viață de acvariu…

    În altă dimineață am fost într-un bazar prin zona din back streets, era un fel de bâlci și parc de distracții acolo și am mâncat tot pe acolo un fel de mâncare de cantină și care mi-a plăcut cel mai mult, erau un fel de sosuri – și mie-mi plac sosurile, aveau ingrediente ciudate și vinete topite în sos și tot felul de condimente despre care habar nu am ce sunt apoi am servit și un desert, erau numeroase feluri de desert tradițional de-al lor, un fel de budinci în diverse variațiuni, parcă am mâncat mahalabia sau ceva asemănător.

    Am stat în Gamasa cam cinci nopți apoi am plecat la aeroport iar ei au mai rămas în continuare acolo cam încă o săptămână, parcă.

    Pe ansamblu, Gamasa e organizată ca orice stațiune, spații de cazare, plajă, restaurante, cafenele, bâlci de distracții și alte utilități doar că toate sunt organizate după specificul lor arab și din cauza asta pare totul atât de diferit.

    Părerea mea, dacă mergi în Sharm El Sheikh sau Hurghada care sunt stațiuni pretabile europenilor, nu vezi Egipt, vezi doar resorturi standard, ca oriunde în lume dar acela nu este Egipt, e doar un loc – corect, confortabil - de odihnă.

    Trebuie să remarc, am ajuns în Gamasa absolut întâmplător, doar că am fost la locul respectiv la timpul respectiv, habar nu aveam ce înseamnă Gamasa, n-aveam nici un fel de reprezentare în minte când auzeam despre asta însă nu regret, a fost o experiență interesantă, am văzut că pot merge în locuri bizare fără să pățesc nimic și-am văzut lucruri despre care n-aș fi crezut vreodată că voi vedea sau că există. Și totuși, se poate…


    [fb]
    ---
    Trimis de danaeldreny* in 18.07.17 02:59:41
    Validat / Publicat: 18.07.17 09:05:45
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 911 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danaeldreny*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 nevotabilă, Gamasa – Egipt
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    21 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [18.07.17 07:57:09]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Egiptul, #Circuite şi croaziere EGYPT" (deja existentă pe sait)

    Dana2008
    [18.07.17 09:54:34]
    »

    Felicitari pentru articol și fotografii!

    Nu știu dacă e bine sau nu, dar eu am râs și m-a distrat de trufia egiptenilor... parcă urmăream o comedie proastă. Nu știu dacă toate aceste obiceiuri deviate s-ar derula în fața mea aș putea să mă abțin să nu râd în hohote..... sau mă împușcă?

    În concluzie, mi-a picat bine pastila de râs în dimineața asta.

    Călătorii plăcute!

    mishu
    [18.07.17 10:27:32]
    »

    @danaeldreny: Cred ca intradevar asa poate fi vazut Egiptul si nu in statiunile de lux unde de fapt nu mai iesi din resort, sau daca iesi in cate o excursie totul este comercial.

    Cat despre trufia lor, parca recunosteam ceva din snobii de pe la noi, care simt nevoia sa li se recunoasca un anume rang.

    Cat despre produsele alimentare, am inghitit instantaneu in sec, toate acestea imi sunt cunoscute de la un restaurant libanez cu livrare la domiciliu doar si ale carui produse sunt minunate.

    Mi-a placut articolul foarte mult, ai pus si mult umor, felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [18.07.17 10:32:24]
    »

    @Dana2008:

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [18.07.17 10:38:39]
    »

    @mishu: Sărumâna mult,

    Mulțumesc pentru vot, vizită și ecou, cu drag!

    Iau și eu ce-i bun din toate, mâncarea îmi place și mie și din timp în timp mai merg să mai mănânc mâncare din asta pe unde mai găsesc

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [18.07.17 10:42:37]
    »

    @Dana2008:

    Mulțumesc pentru vot, vizită și ecou, cu drag!

    Și pe mine mă amuză teribil toate lucrurile astea...

    Călătorii plăcute, asemenea!

    Rodel
    [18.07.17 11:01:57]
    »

    Mi-au placut impresiile tale si sunt de acord cu tine: nu intr-un resort cunosti adevarata față a unei țări, fie ea Egipt sau Turcia. Ca sa-i simți pulsul, trebuie sa trăiesti alaturi de oamenii acelei țări, sa le cunosti obiceiurile, chiar dacă esti doar un observator al lor. Felicitari pentru excursie si pentru relatare!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [18.07.17 11:47:04]
    »

    @Rodel:

    Mulțumesc pentru impresii, ecou, vizită și vot, cu drag!

    Dan&Ema
    [18.07.17 20:29:41]
    »

    @danaeldreny:

    Vreau si eu sa ajung o data in Egipt!

    Zoazore
    [18.07.17 21:31:51]
    »

    @Dan&Ema: Ziceai că vrei și Africa! Nu mai vrei?

    @danaeldreny: Un amestec de bizar, interesant, prețios, snobism... Altă cultură, altă religie... Eu mai cunosșteam câte ceva, nu multe, dar tu, aici, ai povestit cu-atât umor (costum de neopren? wow), încât am citit zâmbind, înghițind în sec, mirată, uluită, vrăjită...

    Bravo, aristocrată prețioasă! Frumoasă experiență ai avut! TU ai văzut Egiptul!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [18.07.17 21:41:38]
    »

    @Zoazore: Dacă vă mai spun și că am primit și casă de vacantă în Egipt... apartament în Alexandria circ... jur că-mi place mai mult în Pantelimon...

    Dan&Ema
    [18.07.17 21:44:09]
    »

    @Zoazore: si egiptul e in africa

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [18.07.17 21:46:04]
    »

    @Dan&Ema: Vă pot recomanda cu mare drag ghid local cu mașină însoțitoare, cu transfer și cazare în Alexandria, la pachet all that you need, no joke!

    Dan&Ema
    [18.07.17 21:47:28]
    »

    @danaeldreny: suna "full services", thxs

    Zoazore
    [18.07.17 21:47:58]
    »

    @Dan&Ema: Știi exact ce-am vrut să-ntreb!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [18.07.17 21:49:18]
    »

    @Dan&Ema:

    Zoazore
    [18.07.17 21:56:16]
    »

    @danaeldreny: Da, măi, dar e bun un back up acolo!

    La nevoie, poate fi F. UTIL! Sper c-ai acceptat!

    irinad
    [18.07.17 22:24:55]
    »

    @danaeldreny: Ţi-am citit articolul astăzi de cum a apărut, mi-a plăcut enorm, am vrut să-ţi scriu imediat un ecou, dar nu am apucat, deh, încurcături pe la serviciu. Însă acum nu mă mai împiedică nimic să-ţi spun că ai un stil de a povesti şi de a scrie care pe mine mă încântă de-a dreptul, ce să mai vorbim, eşti foarte talentată. Cred că ar fi bine să te gândeşti să scrii chiar o carte.

    În rest, ce să spun, ai redat locurile, felul de a fi al egiptenilor într-o manieră care m-a amuzat şi m-a uimit în acelaşi timp. Nu am fost în Egipt dar dacă ar fi să ajung vreodată, cu siguranţă îmi voi aminti de articolul tău.

    Felicitări!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [19.07.17 00:43:14]
    »

    @Zoazore:

    Doamnă scumpă,

    și @Dan&Ema:

    apartamentul există, are două dormitoare și un living mare și balcon spre strada din fată, este casă de vacanță, în Alexandria, cartier Agamy, pe strada Radwan, eu am fost acolo ( ) în decembrie 2009, apartamentul a fost cumpărat în mai 2009 (când s-a născut Junior), cu intenția clară de a fi casă de vacantă (paranteză – m-a deranjat enorm că a cumpărat casă de vacanță când nu aveam casă de locuit – plăteam chirie, tot trufia egipteană…).

    Mediterana nu este departe, Agamy este cartier turistic, sunt restaurante, mâncare pe stradă, ca si cum ai cumpăra Take away adică home delivery sau caterincă-catering, cum îi spune, cumperi pe stradă si mănânci acasă, e mâncare foarte bună, tradițională,

    Este și circ pe stradă adică muzică de aia de a lor, zdrăngănită că lumea se distrează peste tot – chiar și-n decembrie cand am fost eu, m-a nebunit de cap, zi și noapte zdrăngăneală în capul meu, dupa trei zile turbam – ei erau fericiți, petreceau,

    Sunt magazine la parter, haine tradiționale întinse-n stradă și tot felul de sucuri făcute pe loc din niște tulpini groase, verzui ca prazul dar mult mai tari – o să scriu un articol și despre Alexandria.

    “Mi-a cumpărat casă” peiorativ vorbind, eu am putut să o folosesc dar nu am văzut niciodată vreun act de proprietate deși am cerut deci legal n-am drepturi, e prosteala pe față, așa, au cumpărat EI casa și m-a prostit ca mi-a cumpărat-o mie, dealtfel nici nu aș ști ce să fac cu casa aia că habar n-am să mă descurc acolo, nu-mi folosește…

    Casa are în continuare statut de casă de vacanță și într-o vreme spuneam să închirieze pentru turiști că stă degeaba de-am-prostulea acolo, poate fi folosită, eu personal nu o mai folosesc pentru că nu-mi trebe, nu mai am nimic de a face cu ei dar știu cine o administrează – un personaj este în Bucuresti și fratele lui este în Egipt, în Mehalla El Kobra, are firmă de închirieri mașini și se poate organiza un sejur în condițiile astea – de mine s-au ocupat foarte corect ori de cate ori am fost acolo, oricine doreste poate face uz, apartamentul e oricum disponibil, stă degeaba aiurea, mai merge Mona acolo și îngrijeste, soțul ei, Ali, a murit de vreo doi-trei ani fara sa își recupereze investiția pe care a facut-o în acea casă către fiul sau – profitor . Cine doreste, îl trimit la uzeru’ casei din Bucuresti, btw, îl cheama El Dreny – simplă coincidență eu pot face doar trimiterea dar alte detalii nu mă implică nicicum pentru că, așa cum am spus nu mai am NIIIIICI o treaba cu ei

    Btw, la achiziția acelei case am investit și eu (4 nothing), financiar, din salariul meu umil de amărăștean…

    Eu am cumpărat apoi casa din Pantelimon când a venit mezina – la fiecare copil am cumpărat o casă

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [19.07.17 01:17:03]
    »

    @irinad:

    Mulțumesc pentru ecou, vizită și vot, cu drag!

    în ecoul de mai sus am făcut o propunere fermă de organizare sejur , pentru doritori,

    Hai să scriu un ecou mai lung că-i târziu și la orele de-astea târzii mă lovește inspirația…

    Talent de povestitor știu că am, dădea pe afară de la o vreme, chiar am și scris o bucată de carte, o am în manuscris și în continuare îmi bubuie creierii, poate dacă scriu scap de durerile de cap dar n-am publicat niciunde, nicicând, mă risipeam într-u în birou de contabilitate – aici sunt ironică dar ce public aici îmi folosește și mie ca o avanpremieră la o posibilă publicare, ecourile și interacțiunea cu cei ce citesc îmi folosește mult și ca să explic asta îmi vin în minte filosofii ample – dar mai bine pe scurt – beneficiile comunicării sunt tot mai bine conștientizate nowadays , suntem cu toții prinși într-un complex existential și funcționăm impreună

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [19.07.17 01:23:26]
    »

    @Dan&Ema: Am un fit și în Caraibe , poate fi folosit și acela - am explicat în articolul Limassol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, danaeldreny*, irinad, mishu, Rodel, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Egipt:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066913843154907 sec
    ecranul dvs: 1 x 1