ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Buzău
    ÎNSCRIS: 08.07.15
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    JUL-2014
    DURATA: 3 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Danemarca - la pas prin două oraşe (partea a II-a)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Langelinje oferă posibilitatea unei plimbări plăcute pe lângă ţărmul mării. După ce treci de un parc frumos amenajat (chiar dacă nu mare) dai cu ochii de o mulţime de oameni strânsă în jurul a ceva important, care se dovedeşte a fi Mica Sirenă, sculptură emblematică pentru Copenhaga, realizată în 1913 de artistul Edvard Eriksen, având ca sursă de inspiraţie personajul din basmul cu acelaşi nume al neîntrecutului Hans Christian Andersen, autor cu care Danemarca se mândreşte. Balerina Ellen Price, care a pozat doar pentru bust şi soţia artistului, Eline, sunt cele două modele care l-au ajutat să-şi realizeze opera. Deşi are dimensiuni reduse (are 125 de cm înălţime şi cântăreşte 175 de kg) sculptura din bronz este frumoasă şi pusă în valoare de locul în care este plasată (creează senzaţia că Mica Sirenă se odihneşte pe stânci). Aşa cum spuneam, la această sculptură se poate ajunge pe jos, cum am făcut noi, dar şi cu vaporaşul, sau chiar în canoe, mijloace de transport care se pot lua, în general, din Nyhavn (portul nou). Personal cred că e mai greu să surprinzi delicateţea acestei opere de pe mare, mai ales că e de mici dimensiuni, dar există oferte turistice în Copenhaga pentru toate gusturile.

    Iată-ne din nou la pas pe străduţele frumoasei capitale către Nyhavn, o zonă foarte animată şi plină de culoare. Clădirile aliniate pe marginea cheiului te trimit cu gândul la Italia (mai ales că sunt şi vopsite în culori diverse, luminoase) ca şi forfota turiştilor care vin şi pleacă, la care se adaugă oferta teraselor şi restaurantelor din zonă. Ne-am aşezat şi noi la una dintre terase, unde eu, mare amatoare de mâncăruri din peşte, am comandat şi am servit trei feluri de hering, servite în mici farfuriuţe de porţelan. A fost o adevărată plăcere a gustului acest hering, preparat la el acasă. Nu am ratat nici inegalabila bere daneză, mai ales că se făcuse cam cald. Acest popas culinar a fost binefăcător, fiindcă am acumulat energie pentru a vizita şi alte obiective, cum ar fi Biserica de marmura (Marmorkirken), construită din marmură norvegiană, în stil baroc, într-o perioadă îndelungată (1749- 1894), datorită costurilor ridicate. În jurul bisericii dedicate sfântului Frederik se află 16 statui reprezentând mai multi lideri religioşi, de la Moise până la Luther, precum şi o serie de sculpturi înfăţişând principalii pastori şi episcopi danezi. Arhitectura bisericii se integrează armonios în contextul construcţiilor din zonă, una dintre cele mai importante fiind Palatul Amalienburg. Situat în piaţa cu acelaşi nume, acesta cuprinde patru clădiri identice (numai la exterior) în stil rococo, unde familia regală şi-a stabilit domiciliul începând din 1784. În centrul pieţei se înalţă o superbă statuie ecvestră a regelui Frederik al V-lea, realizată de către sculptorul francez Jacques Francois Joseph Saly, statuie despre care se spune că a costat o avere. În fiecare zi, la prânz, regimentul de strajă şi fanfara regală defilează între Rosenborg Slot şi Amalienborg, pentru a schimba garda (noi nu am prins), iar de ziua Reginei Margrethe, pe 16 aprilie, danezii se adună aici pentru a o aclama pe suverană, care salută mulţimea din balcon.

    La doi paşi de piaţa Amalienborg se află Grădina (Amalie) de pe malul apei, decorată cu o superbă fântână arteziană. De aici se poate vedea, peste canal, clădirea nouă a Operei din Copenhaga. Cu o suprafaţă de 41 000 de mp, Opera ocupă o poziţie privilegiată în portul din Copenhaga, chiar în prelungirea axei istorice Frederikskirken – Amalienborg, fiind vizibilă din orice punct, cu atât mai mult cu cât este parţial izolată prin canale. Ceea ce atrage iremediabil privirea este acoperişul uriaş în consolă, ce pare a pluti peste corpul central din sticlă şi metal. Se spune că în sala de audiţii pot intra 1400-1700 persoane.

    Drumul nostru a continuat apoi spre hotel, pentru o binemeritată odihnă. După amiază însă am mers până la Christiansborg, al treilea palat cu acest nume, construit pe locul celor două care au pierit în incendii, ridicat între anii 1907-1928 de către arhitectul Thorvald Jorgensen în stil baroc. Acesta găzduieşte Parlamentul, Curtea Suprema şi biroul Primului Ministru, dar şi Camerele Regale pentru recepţii, Capela Palatului Christiansborg, Complexul Regal de Călărie şi Grajdurile Regale. Noi nu l-am putut admira decât din exterior, dar se poate vizita, fiind organizate tururi ghidate.

    A doua zi de dimineaţă am plecat spre Aarhus, al doilea oraş, ca mărime, din Danemarca. Supranumit „Capitala Iutlandei”, acesta este şi principalul port al ţării, percum şi un important centru universitar. Am mai trecut încă odată impunătorul pod Storebaeltbroen şi apoi ne-am continuat drumul pe soşelele daneze, mărginite de grâne coapte, aurul lor fiind întrerupt numai din loc de culoarea sobră a construcţiilor destinate fermelor, nu prea întinse ca dimensiune şi realizate în special din lemn.

    Ne-am cazat la hotelul Comwell (patru stele), care era dat în folosinţă de scurt timp în Aarhus, hotel plasat în centrul acestui oraş (vezi impresii). Din puţinele materiale informative ştiam că există un muzeu al vikingilor, un important muzeu de artă modernă, cea mai înaltă catedrală din Danemarca, Den gamble by (un muzeu în aer liber), precum şi pădurea –parc Marselisskoven.

    Aarhus este la fel de frumos ca şi Copenhaga, are clădiri tipic daneze, construite din cărămidă, străzi pietruite (în partea veche), catedrale, port. Am pornit la pas pe strada comercială în pantă, plină de lume, ajungând repede la Muzeul vikingilor, cu intrare liberă, amenajat in centrul oraşului, la subsolul unei clădiri. Recunosc faptul că nu a fost ceea ce aşteptam, întrcât acesta prezenta mai mult fotografii, e adevărat bine încadrate în diorame. Informaţiile şi prezentarea lor erau foarte bune, dar exponatele erau puţin numeroase. După încă o jumătate de oră de mers am ajuns la Den gamble by, um muzeu al satului danez în aer liber. Practic, acesta reproduce o aşezare daneză veche, cu case, străduţe pietruite, ateliere destinate meşteşugurilor, piaţa, etc. E un loc ce merită vizitat, dar preţul de intrare e cam mare, comparativ cu ceea ce oferă. (cred că 12 euro biletul).

    Ce am ratat? Aros Museum – unul dintre cele mai mari muzee de artă din nordul Europei, cu un spaţiu expoziţional întins pe 17000 m2. La ultimul etaj al muzeului se află celebra Rainbow Panorama. Era târziu şi se închidea.

    Dar, a doua zi dimineaţă, am avut una dintre cele mai mari bucurii din Aarhus şi anume pădurea-parc Marselisskoven, unde printre numeroasele specii de arbori, unii foarte bătrâni, se plimbă nestingherite căpriore şi cerbi, specii cu care această zonă verde a fost populată. Nu era un exemplar sau două, ci o mulţime, care te întâmpina, păştea lângă tine şi chiar accepta morcovi (!!) din palma ta. (eu n-am avut, dar am dialogat pe tema asta cu frumoasele exemplare). Părinţii îşi plimbau copiii de toate vârstele printre ele, oferindu-le o bucurie nemărginită.

    Aceasta a fost experienţa noastră din Danemarca, ţara în care cerul şi marea au aceeaşi culoare, iar soarele străluceşte blând pentru a lumina feţele oamenilor primitori.


    [fb]
    ---
    Trimis de GIN2015* in 30.08.15 16:04:52
    Validat / Publicat: 30.08.15 19:14:22
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

    VIZUALIZĂRI: 3901 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GIN2015*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P07 Pitorescul Nyhavn
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [30.08.15 18:37:32]
    »

    @GIN2015 -

    Ne-am cazat la hotelul Comwell (patru stele), care era dat în folosinţă de scurt timp în Aarhus

    ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    [În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

    Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [30.08.15 19:04:59]
    »

    @webmasterX -

    Da, voi scrie in curand.

    Iulian-007
    [01.09.15 22:55:31]
    »

    Interesante impresii dar putine detalii finaciare pentru alcatuirea unui buget alocat vizitelor si servirii meselor de pranz sau seara. Va fi o noua experienta pentru mine, dupa Dubai si Abu Dhabi de anul trecut. Sejurul va fi de 4 zile in Copenhaga, dupa care voi pleca Bruxelles - Londra cu Eurostar. Zonele publice, piete de peste, portul se pot vizita? Care sunt costurile de transport local, preturi restaurant... etc?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [02.09.15 08:55:14]
    »

    @perseu -

    Abia am văzut ecoul. În scurt timp va dau detalii în legătură cu aspectele financiare.

    Mulţumesc pentru apreciere.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.09.15 08:25:47]
    »

    @GIN2015 -

    În general, în Copenhaga, preţurile la mâncare sunt mari, dar nu exagerate. (depinde ce elemente de comparaţie luăm şi de bugetele noastre). Noi am stat într-un apartament de hotel care avea un dormitor, un living şi o chicinetă, aşa încât am îmbinat servirea mesei în oraş cu prepararea ei de către noi. O masă în oraş pentru trei persoane, cu un singur fel de mâncare, dar cu berea lor grozavă, poate să te coste 90 - 100 euro. La supermarket (era un Rewe chiar lângă hotelul nostru) am cheltuit 100 euro şi ne-am asigurat 2 mic dejunuri, o masa de seara şi un prânz. (eu mă pricep la gătit însă) La castelul Rosenborg pe plăcintă, cafea şi bere am dat vreo 30 euro. Berea costa între 3 şi 5 euro la restaurant şi între 1,5 şi 2 euro la supermarket.

    Piaţele de peşte sunt în general în zona portului, nu am vizitat nici una, dar am întâlnit magazine care vindeau preparate din peşte superbe.

    Nu am circulat cu transportul în comun, fiindcă am mers pe jos la obiective, aşa cum ne-am propus şi aşa cum ne-a permis timpul.

    Sper că informaţiile mele vă pot fi de oarecum de folos.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.09.15 08:28:20]
    »

    @perseu - În general, în Copenhaga, preţurile la mâncare sunt mari, dar nu exagerate. (depinde ce elemente de comparaţie luăm şi de bugetele noastre). Noi am stat într-un apartament de hotel care avea un dormitor, un living şi o chicinetă, aşa încât am îmbinat servirea mesei în oraş cu prepararea ei de către noi. O masă în oraş pentru trei persoane, cu un singur fel de mâncare, dar cu berea lor grozavă, poate să te coste 90 - 100 euro. La supermarket (era un Rewe chiar lângă hotelul nostru) am cheltuit 100 euro şi ne-am asigurat 2 mic dejunuri, o masa de seara şi un prânz. (eu mă pricep la gătit însă) La castelul Rosenborg pe plăcintă, cafea şi bere am dat vreo 30 euro. Berea costa între 3 şi 5 euro la restaurant şi între 1,5 şi 2 euro la supermarket.

    Piaţele de peşte sunt în general în zona portului, nu am vizitat nici una, dar am întâlnit magazine care vindeau preparate din peşte superbe.

    Nu am circulat cu transportul în comun, fiindcă am mers pe jos la obiective, aşa cum ne-am propus şi aşa cum ne-a permis timpul.

    Sper că informaţiile mele vă pot fi de oarecum de folos.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Iulian-007
    [05.09.15 23:44:04]
    »

    @GIN2015 - Merci, restaurantele nu ma tenteaza iar cu transportul vreau sa castig timp pentru a vizita cat mai mult in putinul timp pus la dispozitie pt sejur (3 zile). Merg sa cuprind cat mai mult posibil sa fotografiez cat de mult se poate. Acolo ceva traditional nu este de ocolit, cat despre magazine REWE, e bine.

    mprofeanu
    [09.09.15 17:55:32]
    »

    @GIN2015 - Ce locuri minunate, ce poze pe masura!

    Daca gasim oferta buna la avion la anul viitor cred ca vom merge si noi in aceaste locuri.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [10.09.15 08:33:44]
    »

    @mprofeanu -

    Ma bucur ca v-au placut pozele. (imi place sa fac fotografii!) Desigur am avut si ce fotografia. Danemarca are farmecul ei, mai ales prin oraşele sale.

    Cu avionul se ajunge mai usor si va sunt necesare cateva zile pentru Copenhaga. Va doresc sa va bucurati de frumusetea acestor locuri cat mai curand.

    giovanic
    [30.06.17 08:40:36]
    »

    Buna ziua.

    Foarte interesante impresiile - si utile. Multumim.

    Inteleg ca ati vazut toate aceste obiective fara sa folositi mijloace de transport, corect? Insemna ca se poate vedea orasul intr-o zi, mergand pe jos?

    Dat fiind ca voi avea o singura zi de vazut Copenhaga, as vrea sa va rog daca imi puteti da sfaturi practice, in afara de ceea ce am citit aici.

    Multumesc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Iulian-007
    [01.07.17 16:51:57]
    »

    @giovanic: Da poti vedea cate ceva intr-o zi dar, asta inseamna o zi in fuga. Vei putea cuprinde centrul vechi, palatul regal si catedrala. Daca intri sa vizitezi obiectivele... pierzi din timp. Sa nu uit, programul pentru o zi este foarte dur, spartan sa zic. Micul dejun in fuga, mersul la un pas mai voios fara pierdere de timp la privit magazine. E e pacat sa ratezi vizita la fabrica sau muzeul CARLSBERG. Se ia un autobuz charter de langa gara, biroul de informatii turistice. Vizita ia cam 3-4 ore, este la marginea orasului.

    PS. intre 5-7 Iulie voi fi iar in Copenhaga si voi vizita ce nu am vazut prima data.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [02.07.17 16:56:20]
    »

    @giovanic:

    Da, se poate merge pe jos, dar și cu bicicleta sau vaporasul ori combinat. Vaporasul se ia din Nyhavn (portul nou), iar biciclete, de peste tot. Cu autobuzul n-am circulat.

    Călătorie frumoasă și mulțumesc pentru apreciere.

    giovanic
    [03.07.17 16:34:12]
    »

    @perseu: Multumesc pentru sfaturi.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    GIN2015*, giovanic, Iulian-007, mprofeanu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Danemarca:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076848983764648 sec
    ecranul dvs: 1 x 1