BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa un an de pandemie, in care am mers mai mult cu masina, in tara si putin la vecinii nostri bulgari, abia am astepta anul acesta sa ne urcam in avion. Destinatia aleasa a fost Cipru de data aceasta, deoarece am vrut si soare, mare, plaja, dar si sa vizitam cate ceva si sa descoperim aceasta minunata tara.
Vacanta a inceput in 12 iunie, dis de dimineata, deoarece zborul a fost de la 7:30, cu o durata de 2 ore. Am aterizat in Larnaca, unde se afla cel mai mare aeroport, deoarece cand am luat biletele, nu erau curse directe in Paphos, destinatia noastra finala. Posibil ca pe perioada verii sa fie mai multe zboruri directe si catre Paphos.
Cum am coborat din avion, prima impresie a fost una foarte placuta. Cipru ne-a intampinat cu un miros placut de mirodenii, condimente, asta mi-a ramas intiparit in minte pentru ca asa am simtit de cum am pasit pe taramul cipriot. Mi s-a parut a fi o Grecie mai cosmopolita pot spune, o combinatie intre Grecia si Turcia sau chiar EAU, o tara minunata.
Pentru ca ni se parea cel mai simplu, de la aeroport la hotel am ales sa luam un taxi, era deja cald si nu mai aveam chef sa cautam autobuz, mai ales ca distantele nu sunt foarte mari, deci automat nici taxi-ul nu ne-ar fi luat foarte mult pana la hotel. Zis si facut.
Odata ajunsi la hotel (Samirana Boutique Hotel- pe care apropo… l-am urmarit ceva vreme pe Facebook, am vazut toate postarile si mi se parea minunat), am fost mai intai placut surprinsi de camera, care, concura cu camerele hotelurilor din Abu Dabi sau Washington. Destul de mare, decorata cu bun gust, aveam pana si periuta si pasta de dinti, kit pentru ras, tot ce ne doream. Deja simteam influentele orientale la tot pasul.
Am ajuns inainte de ora 11 dimineata si ne-am cazat, dupa care am vrut sa mancam ceva, platind, desigur, insa, ne-au dat meniul sa alegem ce dorim si ne-au scos nota de plata pe 0, pentru ca ajunsesem inainte de a se termina micul dejun. Am primit si cafele si cate un voucher pentru a ne lua seara ceva de la bar. Ne-au impresionat de-a dreptul.
Am pornit apoi la plimbare, chiar daca era destul de cald, incantarea noastra fiind mai mare decat caldura resimtita. Prima oprire a fost la Muzeul Pierides, un mic muzeu chiar langa Banca Nationala, foarte frumos, specific zonei, cu diverse obiecte vechi, ceramica etc.
Am facut apoi o tura de plaja. Mi-a placut foarte mult plaja larga, cu apa foarte mica si limpede, perfecta pentru familiile cu copii. Totodata, am observat ca era foarte curat si organizat. Era un spatiu cu wc-uri si dusuri pe plaja, gratuit, foarte curat, unde era o doamna care te indruma si facea curatenie dupa fiecare persoana care intra.
Mergand asa pe plaja, am ajuns la urmatorul obiectiv si anume, cetatea din Larnaca. Foarte mare nu este, insa, mi s-a parut frumoasa si impunatoare, iar peisajul ce poate fi admirat din interiorul cetatii este minunat. Intr-o parte se poate zari marea albastra, vasele din departare, iar in spate, pe partea cu stradute, se observa o catedrala turceasca si minaretul, iesind triumfator parca, dintre pinii inalti. Mi s-a patur un peisaj foarte frumos. Tot aici, in incinta fortului, se afla un mic muzeu arheologic.
Celebra biserica Sfantul Lazar, nu este celebra doar cu numele, ci frumusetea ei este cu adevarat impresionanta. Va rog sa o vizitati si sa descoperiti povestea ei daca ajungeti prin zona. Mi-a parut rau ca in incinta era si Muzeul Bizantin, insa, fix atunci era inchis. Ne-am multumit insa cu ce am vazut inauntru in biserica.
Am pornit apoi spre Lacul Sarat, unde, an de an, in sezonul ploios, se aduna pasarile flamingo (poate ati vazut celebra imagine cu pasari flamingo din Cipru, pe lac). Am facut o mica sedinta foto, dupa care am pornit inapoi tot pe jos, asa cum am vizitat toate obiectivele si ne-am bucurat de frumusetea orasului.
La finalul zilei, in drum spre hotel, am observat un muzeul al sarii si piperului, care, era inchis, insa, peste vreo doua ore deschidea. In Cipru ca si in Grecia, exista un interval de cateva ore in care unii comercianti sau patroni de restaurant, inchid, dupa care redeschid spre seara. Am poposit pe o terasa draguta in apropierea catedralei, ne-am odihnit si hidratat si am revenit apoi la muzeu. Foarte interesant, nu mai vazusem asemenea muzeu pana acum (continea o impresionanta colectie de solnite, tot felul de modele, chiar si multe romanesti). A meritat.
Am revenit la hotel, unde aveam de gand sa luam masa, deoarece avea 2 restaurante plus un bar, deci aveam de unde alege. Am servit la bar mai intai bauturile pe care le-am luat pe voucherele primite dimineata, dupa care am stat pe terasa la cina. A fost o atmosfera superba, orasul era trezit clar la viata, ni s-a parut incantator.
Dimineata urmatoare ne pregateam sa plecam spre Paphos, prima capitala a Ciprului, nu inainte de o tura pe plaja si pe faleza. Am servit din nou un mic dejun minunat, care la fel, a fost inclus in pretul cazarii, impreuna cu cafelele.
Am pornit cu autobuzul de data aceasta spre Paphos (4 euro calatoria/persoana), am schimbat in Limassol (despre care am aflat ca este ca un centru, cel mai important punct de legatura, de unde plecau si unde ajungeau toate autobuzele) si am luat alt autobuz spre Paphos (inca 4 euro de persoana). In final, am ajuns la cazarea din Paphos, Aliathon Resort. Aceasta a fost o altfel de cazare, mult dorita de mine, un mic satuc in statiune, multe casute si doua cladiri mari, in care am fost si noi cazati, avand acces direct din camera, la piscina. Am stat in prima faza in piscina, dupa care am iesit la plimbarea de seara, vizitat etc.
Paphos-ul fiind in partea de sud-vest, spre Creta, era putin mai racoros fata de Larnaca, o atmosfera placuta, cu briza marii Mediterane simtindu-se la tot pasul. Orasul la fel de curat, plin de flori, multe resorturi pe toata lungimea falezei, imense, ce ma duceau cu gandul la EAU sau Turcia, foarte impunatoare, curate, ce ofereau de toate, astfel incat sa fie toate nevoile turistilor acoperite.
La fel, mai intai am mers pe plaja si pe faleza, la plimbare, am gasit o terasa draguta unde am mancat si spre norocul nostru, am ajuns numai bine pentru a vizita cel mai important obiectiv din Paphos, un sit, ce cuprindea mai multe obiective, cum ar fi celebrele mozaicuri, Casa lui Dionysus, Vila lui Tezeu, Odeonul, Farul etc, o imagine superba, odata intrati in interiorul acestui sit, nemaivenindu-ti sa iesi. Im plus, se vede foarte frumos marea, printre coloane si ruine. Astfel, prima zi in Paphos am considerat-o ca fiind o zi reusita.
Am pastrat a doua zi pentru plaja, am zis sa avem si o zi in care sa simtim ca e vara, suntem la plaja, soare, tot ce cuprinde vacanta de vara. Am pornit de dimineata spre plaja, am gasit in final o plaja cu sezlonguri pentru turisti, deoarece multe hoteluri aveau plaje pentru clientii lor, insa, sunt si plaje pentru toata lumea. Am luat doua sezlonguri si o umbrela (2.5 euro bucata), insa plaja era destul de curata, nu foarte larga, marea putin agitata, insa, a fost numai bine pentru relaxare si pentru a citi pe plaja o carte buna. Am pornit dupa amiaza spre port, unde, mi se parea ca se intampla toate si gaseam de toate. Am dat peste o terasa frumoasa, restaurant, nu ca celebrele tavere grecesti, unde, ospatari erau destui romani (in Cipru oricum sunt multi romani la munca). Am avut noroc si am intrat dupa ce am luat cina si in mica cetate din port, care in prima seara era inchisa si ne-am plimbat pe faleza de langa, am admirat si pozat bineinteles, statuetele de pe langa aceasta. Am plecat apoi in plimbare prin oras de data aceasta, spre hotel. Aproape de hotel, pe plaja, am mai intrat intr-o mica bisericuta specifica Greciei, alba, cu acoperis albastru, Sfantul Nicolae, care ne-a incantat. Seara, am mai stat la piscina.
Stiam ca in Paphos este si o gradina zoologica si doream sa facem si o croaziera totodata. Ne-am uitat cu o seara inainte in port si m-a convins o doamna care vindea bilete la o croaziera in care puteam vedea braoastele testoase in mediul lor, prin fundul navei, care avea niste gemulete. Am rezervat biiletele pentru ziua urmatoare, croaziera ce avea sa se desfasoare seara si ne aduca inapoi in port la apus, dupa o sedinta foto bineinteles. Pentru ca dimineata era oarecum libera si ziua de plaja o avusesem, am cautat informatii despe zoo, am sunat si am rezervat, asa ca urmatoarea zi, dupa micul dejun, autobuzul de la zoo ne lua chiar din fata hotelului. Am petrecut o dimineata la zoo foare frumoasa, am vazut multe animale, dar si un mic muzeu arheologic si o veche casa ce se aflau in incinta gradinii zoologice. Dupa vizitarea gradinii zoologice, am revenit in port, am luat masa la aceeasi terasa si am plecat in ccroaziera. A fost o croaziera mimunata, a meritat toti banii si asa ceva pana acum nici nu am vazut si nici nu credem ca exista. Am vazut 18 broaste testoase in total pe fundul marii, unele mari, altele mai mici, unele mai speriate, iar altele mai curajoase, lasandu-se pozate. La intoarcere am facut o pauza pentru innot si am admirat apoi apusul.
In ultima zi petrecuta in Paphos am vrut sa vedem vechiul oras, centrul si un important obiectiv „Tomb of the Kins” sau „Mormintele Regilor” , care este de fapt o legenda, mormintele fiind ale unor localnici mai instariti, foarte vechi. Am pornit tot pe jos, iar odata ajunsi in centru, am avut ocazia sa vedem scolile lor si toata zona centrala, la fel de imaculataa si cu bun gust, ca tot ceea ce vazusem pana atunci. In drum, am dat peste Muzeul de Archeologie, in care am intrat si am putut vizita gratis. Ajunsi in final la Tombs of the Kings, am vizitatsi am admirat marea, care se zarea din toate partile. Mormintele sunt intinse pe o suprafata foarte mare, deci aveti ce vedea sau „pedala” , insa merita, este ceva foarte interesant, iar modul cum marea se imbina cu aceste ruine, in caldura si in mediul arid oferit de acel loc, este impresionant. bineinteles ca si in seara aceea, am mers la terasa care ne-a placut din prima zi, in drum am mai vazut Baile Romane si Baile Otomane, iar dupa ce am luat cina, am plecat la hotel si am mai stat la piscina, eu de atata mers, adormind pe sezlong.
Urmatoarea zi ne-am intors acasa. Am venit la aeroportul din Larnaca de data aceasta cu taxiul, comandat de cu o seara inainte de la hotel si totul a fost foarte bine. A fost o vacanta frumoasa, ne-am bucurat ca am mai vizitat o tara, o tara minunata, ce are multe de oferit si asteapta sa fie descoperita de cat mai multi. Noi am ramas cu amintiri foarte placute!
Trimis de Patrim in 05.07.21 21:28:28
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Patrim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Odata ajunsi la hotel (Samirana Boutique Hotel[... ]
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
@Patrim: Nu ne scrii și despre cazări?
Singura destinatie la care sunt abonata pe acest sait este Cipru. Mi se pare un loc de vis, unul care are de toate pentru toți.
Mă interesează in special cazarea ta din Paphos, poți scrie separat, in articole distincte, celor care cauta cazări le-ar fi mai ușor să găsească aceste recomandări.
Felicitari pentru vacanță și articol, o vară minunată îți doresc!
@krisstinna: multumesc! Voi reveni cu un review despre resortul din Paphos. Da, Cipru mi se pare si mie minunat. O vara minunata si tie!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Cum calatorim cu autobuzele in Cipru — scris în 04.02.24 de m22mark din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2021 Vacanță de pandemie în Cipru — scris în 15.05.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Paphos - Cipru — scris în 30.10.19 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Baza militară Dekelia — scris în 23.04.19 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cipru — vacanta noastra de vara 2018 — scris în 14.06.18 de ElenaP din BUCURESTI
- Apr.2018 In tara Afroditei — scris în 13.05.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Iarna in Larnaca — scris în 25.02.18 de Cosmina2015 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ