ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2025
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Grotele Longmen, locul unde piatra devine suflet

TIPĂREȘTE URM de aici

Sejurul in Beijing a luat sfarsit, insa vacanta in China continua cu un popas intr-o locatie mai putin cunoscuta de catre turistii straini.

Pentru a nu„pierde o zi” doar calatorind circa 6 ore cu trenul, pana in Xi'an, ne-am hotarat sa poposim in orasul Luoyang, aflat pe traseul nostru, pentru a vizita un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Grotele Longmen, descrise drept „apogeul artei in piatra din China” .

Trenul de mare viteza din Beijing parcurge distanta de circa 800 km in 4 - 4,5 ore, pana la Luoyang, orasul situat la 12,5 km de grotele care adapostesc un complex de altare, statui si temple budiste. Biletele de tren le-am cumparat inca de acasa si ne-au costat 118 euro, la care s-au adaugat 50 euro pentru trenul pe distanta Luoyang -  Xi'an.

Din gara Luoyang am luat un autobuz pana la intrarea in complex. Biletul de acces la grote a costat 90 CNY/persoana, la care s-au adaugat 10 CNY (doar dus) pentru masina electrica ce ne-a lasat in fata grotelor. Daca este foarte cald, recomand masina electrica, chiar daca distanta pana la grote nu este foarte mare, deoarece parcurgerea ulterioara a intregului sit, este destul de solicitanta. Pe noi ne-a toropit soarele, astfel ca dupa ce am ajuns la capatul acestuia, ne-am intors cu un vaporas care ne-a lasat exact la intrarea in complex. In total, pentru 2 persoane, vizitarea grotelor Longmen ne-a costat 500 CNY.

Daca va intrebati„Oare merita efortul? ’’, va pot raspunde ca locul este destul de aglomerat cu turisti chinezi, iar la doar 3- 4 zile de la vizita noastra, presedintele Chinei, Xi Jinping, a vizitat locatia in cadrul unei deplasari oficiale. Excursiile organizate prin agentii de turism, pentru turistii straini, nu ofera posibilitatea vizitarii acestui obiectiv, pentru care este necesar sa aloci cel putin 3- 4 ore.  

Pe ambele maluri ale raului Yi, intre muntii Longmen si Xiangshan, grotele Longmen sunt una dintre cele mai valoroase ansambluri de sculpturi in piatra din lume, constand in peste 2000 de grote, cu peste 100000 de statui ale lui Budha sculptate.

Cele mai spectaculoase grote se afla pe versantul Longmen, care este si cel mai vizitat. Pe malul celalalt al raului,  se gasesc gradina Bai, cu mausoleul dedicat poetului dinastiei Tang, Bai Juyi, dar si Templul Xiangshan, cel mai important dintre cele zece temple de pe Muntele Longmen.

Pe acelasi mal al raului se afla si vila Jiang –Song, resedinta lui Chiang Kai-shek si a sotiei sale, Soong Mei-ling. Chiang Kai-shek a fost liderul Partidului Nationalist din China, a luptat impotriva Partidului Comunist in Razboiul Civil Chinez si impotriva Japoniei in al Doilea Razboi Mondial. In 1936, in mijlocul vremurilor turbulente ale Chinei de dinainte de razboi, orasul Luoyang a servit ca un centru militar si politic crucial.

Grotele Longmen au fost sapate si sculptate cu subiecte budiste in perioada 493 d. Hr. -1127 d. Hr., in 4 faze distincte, de aceea statuile lui Budha au stiluri artistice diferite. In perioada dinastiei Wei de Nord, oamenii supli erau considerati frumosi, astfel ca toate statuile Budha au fetele slabe si gaturile lungi. In perioada dinastiei Tang, statuile sunt corpolente, cu o expresie serioasa a fetei, pentru a indeplini standardele estetice ale vremii.

Interesant este modul in care s-a realizat aceasta opera in piatra, sculptorii fiind atarnati din varful muntelui, cu capul in jos, sculptand in peretele muntelui.

Situl a fost supus unui vandalism semnificativ in mai multe momente din istoria sa. Artefactele majore au fost indepartate de colectionarii occidentali si vanatorii de suveniruri la inceputul secolului XX.

Cu toate acestea, datorita duritatii stancii si anvergurii mari in care a fost realizata aceasta lucrare de sculptorii budisti,  putem admira astazi aceasta lucrare.

Primul templu vizitat, la care se ajunge pe scari moderne de beton, este situat la capatul nordic al muntelui Longmen. Pestera templului Qianxi are o statuie a unui Buddha ce sta pe un piedestal de lotus, cu proportii armonioase, emanand intelepciune si seninatate. Tavanul pesterii prezinta o floare de lotus grandioasa, sculptata superficial. In stanga si in dreapta sa  se afla 2 discipoli iar alaturi de ei stau alti 2 Bodhisattva. Fiecare usa a pesterii este impodobita cu un Rege Ceresc, infatisat cu pometi proeminenti, ochi mari, imbracat in armura si strivind in picioare demoni.

Urmatorul complex de 3 pesteri numit Binyang  a fost construit in 24 de ani si a implicat peste 800000 de muncitori. In ciuda investitiei uriase, in timpul Dinastiei Wei de Nord, doar Pestera Binyang de Mijloc a fost finalizata, celelalte 2 fiind terminate in timpul Dinastiilor Sui si Tang.

Pestera Binyang din centru a fost construita de imparatul Xuanwu pentru a-i comemora pe parintii sai si a fost creata in perioada 500-523. In total exista 11 statui mari. Statuia centrala este a lui Buddha Sakyamuni, cu o mimica frumoasa si o infatisare demna si senina, in fata careia sunt realizate o pereche de lei din piatra. Acesta este flancat de care 2 discipoli si 2 Bodhisattva. Pe peretii nordici si sudici stau cate un Buddha si 2 Bodhisattva, sculpturi ce prezinta figuri zvelte, expresii blande si un aspect elegant, stilul tipic al dinastiei Wei de Nord.  

Podeaua este gravata cu modele de lotus, iar aureola fin daltuita din spate statuii centrale se extinde pentru a se imbina cu un lotus sculptat in mijlocul tavanului, inconjurat de zeite zburatoare.

Pestera de Sud Binyang a fost finalizata in timpul dinastiei Sui, statuia principala a lui Amitabha Buddha avand o fata plina, buze groase si robe naturale, fluide. Sculpturile din aceasta pestera imbina stilul robust si maret al dinastiei Wei de Nord cu stilul viu si dinamic al dinastiei Tang, reprezentand o perioada de tranzitie in expresia artistica. Aici au fost gasite numeroase inscriptii valoroase pentru cercetatorii care studiaza istoria si arta Grotelor Longmen.

Pestera de Nord Binyang, finalizata in primii ani ai Dinastiei Tang, prezinta o statuie proeminenta a lui Amitabha Buddha. Haloul decorat din spatele lui Buddha este impodobit cu motive de flacara, adaugand vitalitate scenei.

Statuia principala a lui Amitabha Buddha este reprezentata intr-o mudra budhista rara, in care mana dreapta este ridicata cu palma orientata in sus, degetul mare, degetul inelar si degetul mic sunt indoite, in timp ce degetul aratator si degetul mijlociu sunt intinse. Mana stanga este coborata cu palma orientata in jos, degetul inelar si degetul mic sunt indoite, iar celelalte degete sunt intinse. Aceasta mudra transmite un sentiment de hotarare, vointa si putere.  

O alta pestera templu, Jingshan, a fost comandata direct de familia imperiala a dinastiei Tang. Intrarea in camera frontala este impodobita cu 2 zeitati pazitoare si 2 bodhisattva. Camera din spate, care serveste ca sala principala, este dominata de o statuie centrala a lui Budha Amitabha, asezat in pozitia lotusului, inalta de aproximativ 2 metri. Fata senina a lui Budha radiaza liniste si demnitate. In plus, pestera pastreaza o multitudine de sculpturi care ilustreaza povestiri budiste si scene de inchinare imperiala. Interesant este un alt aspect ce priveste culoarea mai inchisa a capului statuii lui Buddha Amitabha, comparativ cu restul corpului. Expertii au aratat ca acesta nu a fost sculptat initial in timpul dinastiei Tang, ci a fost reconstruit folosind ciment de experti de la Institutul de Cercetare a Pesterilor Longmen in 1958. Capul autentic al statuii Buddha, masurand 39 de centimetri in inaltime, a fost furat si pierdut in strainatate in prima jumatate a secolului XX, fiind in prezent gazduit de Muzeul de Arte Frumoase din Osaka.

Grota celor 10000 de statui ale lui Budha, are in total 18000 de statui mici cu inaltime de numai 4 centimetri, sculptate pe peretii de nord si de sud din stanca ai grotei. Figura centrala este Budha Amitabha, reprezentat in pozitie sezand pe un soclu dublu de lotus, afisand „mudra fara frica” , simbolizand lipsa fricii si autoritatea suprema. In spatele figurii lui se afla 52 flori de lotus, fiecare impodobita cu o ofranda Bodhisattva.

Pestera Lotus este caracterizata de floarea de lotus gigantic sculptata pe tavanul sau. Statuia principala a lui Budha flancata de 2 discipoli si 2 bodhisattva, il infatiseaza pe Buddha Shakyamuni in picioare, purtand o roba simpla, dar eleganta (Buddha Predicator). Capul unuia dintre discipoli, Mahakasyapa, a fost furat si acum este adapostit in Muzeul Guimet din Franta.

Pestera Huijian a fost construita de un calugar pentru membrii familiei regale, imparatul Gaozong si imparateasa Wu Zetian din Dinastia Tang. Este o structura cu o singura pestera, cu statuia principala a lui Maitreya asezata cu picioarele incrucisate, iar discipolii si bodhisattva insotitori, de ambele parti.

Pestera Laolong este o pestera sculptata in pesteri naturale din dinastia Tang, cu un plan lung in forma de potcoava si cu tavan asemenator unei cupole. Peretii sunt densi populati cu nise pentru statui de diferite dimensiuni, intr-un mod neregulat.

In partea de nord a a pesterii Laolong este un bazin lung si ingust in care se aduna apa dintr-un izvor. Se spune ca atunci cand Da Yu, primul imparat al dinastiei Xia, care si-a protejat poporul de inundatii, a oprit inundatiile si a sculptat pesterile, a fost ajutat de un dragon si aici este locul in care dragonul si-a facut cuibul, fiind numit vechiul cuib al dragonului.  

Pestera Guyang are o istorie de 1500 de ani, fiind una dintre cele mai vechi din complexul Longmen. Sunt sapate peste 1000 de nise in peretii si tavanele sale, adapostind statui ale lui Buddha. Sculpturile reflecta stilul artistic predominant al perioadei tarzii a dinastiei Wei de Nord, caracterizat prin figuri slabe si gratioase.  

Ce mai mare si mai frumoasa grota este cea are adaposteste templul Fengxian, avand o adancime de 40 de metri si o latime de 36 de metri, adapostind 11 statui colosale, inclusiv figura sublima a lui Vairocana Budha. „Vairocana” , principala statuie a lui Budha, are o inaltime de 17 metri. Potrivit legendei, aceasta statuie a fost modelata dupa imaginea imparatesei Wu Zetian, reflectand demnitatea si eleganta femeilor din dinastia Tang. Imparateasa Wu Zetian a contribuit cu 20.000 de monede pentru proiect, echivalentul a mai mult de sase milioane CNY, in moneda de astazi, iar sculptarea acesteia a durat 3 ani si 9 luni.

Renumita pentru zambetul sau enigmatic, a fost numita de vizitatorii straini „Mona Lisa din Orient.”  

Folosind tehnologii avansate, expertii au analizat chipul uriasei statui a lui Budha Vairocana si au gasit elemente de aur si argint care sugereaza ca statuia a fost acoperita cu o foita de aur sau alte metale pretioase. Si pe trunchiul statuii au fost descoperite resturi de pigmenti de culoare verde, rosie sau negru, indicand ca atunci cand a fost realizata, statuia era prezentata in vesminte viu colorate.

Exista si Pestera cu retete medicale, Yaofang, ce are prescriptii medicale sapate in piatra, pentru o gama larga de probleme medicale, ce utilizeaza peste 120 de tipuri de substante medicinale derivate din plante, animale si minerale, oferind materiale inestimabile pentru studiul practicilor medicale si farmaceutice antice. In plus, pestera reflecta stiluri artistice din diferite perioade, de la stilul "elegant si subtire" al dinastiei Northern Wei, pana la stilul robust si gratios al dinastiei Tang, fiind si un loc important pentru studiul artei budiste si a istoriei.

Am vazut si Pestera arsa de foc, cea mai mare pestera din dinastia Wei de Nord, ale carei statui au fost grav avariate.  

Dupa ce am parcurs traseul pe versantul Longmen, obositi datorita temperaturilor ridicate si a soarelui puternic, am optat pentru intoarcerea cu barcutele de lemn pe raul Yi, o ocazie minunata de a parcurge inca o data, cu privirea, pesterile din complexul Longmen.

Concluzia pe care o formulez ca urmare a acestei experiente: chiar si dupa 1500 de ani, pesterile acestea sunt mult mai mult decat piatra si arta, ele sunt o punte vie catre trecutul spiritual, politic si creativ al Chinei. Indiferent daca esti atras de istorie, arta, credinta sau curiozitate„, Poarta Dragonului” este locul unde piatra devine suflet.

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub

Membrii afaFanClub accesează AFA FĂRĂ RECLAME, pentru 8-9 lei/lună!
Cum devin membru afaFC? -- cumperi un abonament pe 6 sau 12 luni.

[fb]
---
Trimis de geani anto in 26.07.25 19:30:06
Validat / Publicat: 26.07.25 20:17:40

VIZUALIZĂRI: 21 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Grotele Longmen, descrise drept „apogeul artei in piatra din China”
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în China:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.046884059906006 sec
    ecranul dvs: 1 x 1