ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 15 ani si 5 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Descoperind crampeie din istoria Canakkale

TIPĂREȘTE

S-au scris multe despre aceasta locatie, multe pareri ale unor turisti care a petrecut aici o zi, doua sau doar o singura noapte, in tranzit catre statiunile Bodrum, Marmaris, Antalia sau Kusadasi. Anul trecut am ales si eu sa pertec concediul in Turcia, si pentru prima data in aceasta tara, am ales ca destinatie Kusadasi (alegere pe care nu am regretat-o deloc).

Avand in vedere ca urma sa calatorim cu masina proprie, planificarea traseului urma sa cuprinda mai multe opriri atat la dus cat si la intoarcere. Filozofia nostra e aceia ca fiind in concediu nu e necesar sa conduci o mie si ceva de kilometri, aidoma pilotilor din cursa de 24de ore de la Le Mans, ci, pe cat posibil, sa oprim pe traseu pentru odihna dar si sa vizitam cat mai multe, informandu-ne in prealabil despre obiectivele turistice de pe parcurs.

Despre ce se poate vizita in cateva ore in acest oras am aflat multe informatii folositoare chiar de pe acest site - faleza cu multitudinea de terase si restaurante, emblematicul cal troian de pe faleza, moscheia din capatul din dreapta falezei, cum privesti spre stramtoare -dar am descoperit si alte obiective pe care nu le-am gasit initial sau nu le-am sesizat ca importante si pe care doresc sa le impartasec si altora, astfel incat si acesti sa se poata bucura de acestea.

Astfel, urma sa oprim o noapte in Canakale, am ales sa traversam stramtaoarea Dardanele pe la Eceabat, fapt pe care nu l-am regretat, e momentul in caream inceput sa iau contact tot mai mult cu acel iz al orientului, cu localnicii care din primul moment se observa ca fac parte din alta cultura, cu frumoasa si impresionata stramtoare Dardanele, plina de istorie si strajuita de numeroase vestigii ale trecutului ei glorios.

Odata ajunsi in Canakkale, fiind deja dupa amiaza si dupa un drum de circa zece ore, prima grija e cazarea (voi vorbi in alt review si despre aceasta), dusul, masa pentru copii si bineinteles, si pentru noi, dupa care, bine meritatea plimbare, prima bere Efes din Turcia (pentru mine- foarte buna de alfel), prima inghetata pentru copii, o saorma de la “mama ei”, vizitarea cu pozele de rigoare a vestitului cal troian si a falezei din Canakkale. Mai toata lumea era pe aceasta faleza, atmosfera parand ca aceea de pe faleza din Mamaia dupa amiaza tarziu, asta doar ca si aglomeratie. Fiind vreme foarte buna, privelistea in amurg cat si seara este superba atat asupra stramtorii cat si asupra luminilor din localitatile ce o strajuiesc. Asta a fost cam tot pentru prima noapte.

A doua zi dimineata, dupa micul dejun, am plecat catre destinatia noastra finala, cu promisiunea ca la intoarecerea catre Romanaia sa poposim pentru inca o noapte la Canakkale, de aceasta data, sa vizitam mult mai multe si cat mai pe indelele. Asa ca ne-am tinut de cuvant iar dupa 12 zile ne aflam din nou in Canakkale, urmad aceiasi ritual ca si prima data- cazare, dus, bere, inghetata, saorma.

De aceasta data, dupa plimbarea obisnuita de acum pe faleza din partea stanga a portului, in partea unde se afla calul troian, am hotarat sa exploram si cealalta parte a falezei cat si o buna parte a orasului, toate acestea la pas. Astefel, in partea dreapta cum se cobara de pe ferry-boat, sunt mai multe restaurante si terase, iar cam dupa 200m, facand dreapta dupa ultima terasa, am ajuns la la o poarta ce parea fi a unei unitati militare, in spatele cereia era ceva de genul unui parc prin de tehnica militara veche - tunuri, torpile, mine, etc. Imediat am inteles ca aceasta expozitie in aer liber se poate vizita, fapt ce ia bucurat extraordinar pe cei mici, am purces la contactul cu istoria acestor locuri.

Acest parc se afla de fapt in fata unui fort pe care din pacate noi, fiind duminica, nu l-am putut vizita, toate acestea facand parte dintru-un compex militar mai mare (un fel de baza sau comandament). Incursiunea in istoria acelor vremuri si locuri prin intermediul acelor vestigii, era o lectie de istorie vie, fiind prezentate o multitudine de tunuri, mine, torpile, ancore de dragare cu care se vanau submarinele in stramtoare, chiar si o nava reconditionata pe care de asemenea nu am putut s-a o vizitam, instalatii de lansare, chiar si o parte, sau mai bine, ceea ce a mai ramas dintr-un submarin german. Intr-un cuvant, o lectie de istorie despre bataliile purtare pe aceste meleaguri atat in primul cat si in al doilea razboi mondial si nu in ultilul rand, patriotismul si modul in care turcii mentin in memoria colectiva faptele de vitejie ale inaintasilor lor.

Despatindu-ne cu greu de aceasta locatie, am pornit pe strazi, perpendicular pe directia stramtorii, incercand sa gasim si alte lucuri interesate, lucu ce s-a si intamplat, de altfel. In cale am intalnit o multitudine de magazine cu produse traditionale (aici chiar am avut parte de o intamplare hazlie – sper sa gasesc si poza-, in momentul in care, in fata unui micut magazin, cu haine ce parea fi pentru copii dar pentru situatii speciale, acestea aratand ca si hainele pentru printi, noi ne-am oprit si am inceput sa ne dam cu parerea, a iesit vanzatoarea din magazin observand ca suntem interesati, noi fiind si cu copii, ambii baieti, si am intrebat pentru ce ocazii sunt aceste haine- raspunsul ne-a lasat masca -for cutting ceremony penis, - incercati sa va inchipuiti care a fost reiactia noastra in acel moment), mici taverne, cafenele, frizerii si in cele din urma am ajuns la bazarul din Canakkale, unloc plin de acel farmec al bazarurilor turcesti, in care negoicierea e la loc de cinste.

Aici am avut surpriza, ca de acum, pe langa bine cunoscutele suveniruri cu calul troian, sa descoper acel patriotism de care vorbeam mai devreme, astfel mai toate tarabele aveau suveniruri ce reprezentau un luptataor, un erou local ce s-a sacrificat in lupta pentru apararea stramtorii. Acesta aparea atat pe brelocuri, farfuriute, prosoape etc, dar cecea ce m-a impresionat cel mai mult, a fost faptul ca foarte multi localnici cumparau aceste suveniruri. Acest lucru mi-a intarit convingerea ca nationalismul turcilor e unul adevarat si nu doar de fatada, arborarea drapelului in fiecare oras, sat, vapor salupa, barca, masina, e ca si dovada a patriotismului lor.

Voi incerca sa gasesc si cateva fotografii din aceste locuri incantatoare care sper sa fie descoperite si de alti!


[fb]
---
Trimis de kelyboy in 07.11.11 22:16:25
Validat / Publicat: 07.11.11 23:18:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4242 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Pescarusii insotesc ferry-booat -ul - turistii arucau bucati de paine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Aeerdna*
[08.11.11 10:34:21]
»

"Intr-un cuvant, o lectie de istorie despre bataliile purtare pe aceste meleaguri atat in primul cat si in al doilea razboi mondial si nu in ultilul rand, patriotismul si modul in care turcii mentin in memoria colectiva faptele de vitejie ale inaintasilor lor".

Adică, ce? Ştiţi istoria lor? Adică, v-a prezentat cineva amănunte? Ei, dacă v-ar fi prezentat cineva competent istoria acestor "amintiri", aţi fi aflat şi ceva despre trădarea unor turci, lucru reprobabil în accepţia tuturor, dar care le-a adus ulterior oarece avantaje. Mă refer la submarinul german, dar nu numai la el... Că Canakkale a avut o poziţie mai specială...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kelyboyAUTOR REVIEW
[08.11.11 12:39:46]
»

@Aeerdna: Nu pot sa spun ca sunt un expert in istoria turcilor, am prezentat doar impresia pe care ti-o provoaca aceste vestigii cat si felul in care turcii pastreaza inca viu ecoul unor momente din istoria lor si felul in care inca isi omagiaza inaintasii (pacat ca acest lucru nu prea mai e de actualitate si pentru noi sa si popor)

Aeerdna*
[08.11.11 14:00:23]
»

@kelyboy:

Da. Foarte frumos. Sunt de aceeaşi părere...

Dar să ştii, faptul că populaţia ţării noastre a fost adusă în pragul disperării, constituie un subiect destul de des întâlnit în istoria poporului român. Iar omagierea înaintaşilor nu a constituit un punct forte pentru acest popor... Evident că asocierea celor două îmagini a fost făcută cu intenţie. Sunt interconectate...

La turci, lucrurile stau altfel. Ei îl adoră pe Mustafa Kemal Atatürk din numeroase motive şi cred că cel mai important este reforma statului turc. În cazul de faţă, amintirea acestui nume are o mare semnificaţie istorică: Bătălia de la Gallipoli 1915. Canakkale şi-a dobândit titlul de "Pe aici nu se trece! "...

Oricum, dacă mai treci prin Canakkale, fă-ţi mai mult timp şi vizitează-i statuia. Ai să afli lucruri interesante.

Ps. Mai vor şi alţii să facă reforme, dar se gândesc, în primul rând, la avantajelelor materiale. Aşadar, nu există similitudine între cele două structuri umane, nici de educaţie, nici de idealuri. Iar în acerst context, turcii îţi par mult mai valoroşi. Dar este numai o părere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kelyboyAUTOR REVIEW
[08.11.11 16:27:38]
»

@Aeerdna: Nu te contrazic, doar cine nu a strabatut la pas macar un oras din Turcia nu poate spune ca nu a vazut cel putin o statuie a lui Mustafa Kemal Ataturk iar cei care au avut o cat de mica farama de curiozitate au aflat lucruri interesante despre acesta.

Doresc ca intr-un viitor nu prea indepartat sa putem spune aceleasi lucruri la care te refereai mai sus si despre romani!

Si, asa cum spuneai, e doar o parere!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Aeerdna*
[08.11.11 16:43:09]
»

@kelyboy:

Nu. Nu. Eu m-am referit la altceva. Canakkale este legat de acest nume şi asta ar fi trebuit să ştii şi să le spui cititorilor. Pentru că Bătălia la care am făcut referire a constituit punctul de cotitură în ascensiunea lui Ataturk, iar peste 8 ani de la aceasta, a ajuns în fruntea Turciei... Ceea ce este extraordinar... În fine, asta am vrut să spun, mai ales că am şi eu un review pe aceeaşi temă şi am ţinut să introduc un element de analiză... Nu neapărat pentru tine, ci pentru cititori. Nu poţi în înţelege istoria modernă a turcilor, fără a înţelege ce s-a întâmplat la Canakkale... Iar bătălia aceasta a fost formidabilă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aeerdna*, kelyboy
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Canakkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054841041564941 sec
    ecranul dvs: 1 x 1