ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Alexanderplarz - inima Berlinului reunificat

TIPĂREȘTE URM de aici

Berlin, capitală a Germaniei, cea care a răsturnat lumea și ordinea internațională, este orașul care, după întregire vorbește cel mau mult despre dramaticele evenimente din prima jumătate a secolului trecut. Nici un alt oraș european nu tratează cu atâta franchețe durerea și distrugerile rămase după război. Este orașul care își recunoaște public trecutul cu istoria lui urâtă și de aceea, nu trebuie ocolit.

Oo... n-aș merge la Berlin, am auzit multă lume, mai bine mă duc la mare!

Eu am preferat Berlinul poate și datorită faptului că-l știam din anii comunismului. Trebuia să-i cunosc și noua identitate.

Am prins o ofertă excepțională în februarie anul trecut și alta în iunie tot în anul ce a trecut. Și nu regret. Așa învățăm istorie și ne cunoaștem amicii europeni!!

Suntem în Anul Centenar. Atunci, în 1919 Germania a fost înfrântă. S-a ridicat. A fost iarăși înfrântă. Și iar s-a ridicat. Mințile speculative, au de lucru... Dar până una, alta, ce mai, Berlinul merită văzut!

O vizită în Berlin va începe obligatoriu din inima sa, acolo unde trenul te coboară, în Alezanderplatz. Aici m-am minunat de cele văzute în anii când hoinăream în lagărul socialist. Și am stat la Stadt Hotel care acum e de elită, accesibil nu oricui.

Dar Piața este aceeași, nu e mutată din loc, se înalță la fel de falnic noul Hotel ParkInn, adică cel vechi, atunci mai anost, acum cu personalitate. Așa mi s-a părut mie!

Piața este una din cele mai tumultuoase și vii spații ale orașului. În trecut a fost o zonă comercială căreia în 1805 i s-a dat numele de Alexanderplatz, după vizita Țarului Rusiei, în onoarea acestuia.

În timpul celui de al II-lea război mondial a fost intens bombardată iar după capitularea din 1945 și după Conferința de la Potsdam, va rămâne în zona de influență sovietică, capitală a Republicii Democrate Germane.

În planul de reconstrucție a fost prevăzut și ridicarea unui turn de televiziune, pentru a ține berlinezii bine informați despre bunul mers al societății socialiste. Astfel în 1969 s-a inaugurat FERNSCHTURM înalt de 365m pe care berlinezii l-au numit Tele-Sparanghel, Aproape de vârf este prevăzut cu o sferă metalică alcătuită din segmente de oțel inoxidabil, în interiorul căreia se află un restaurant rotativ și o cafenea cu mesele amplasate lângă geamuri, astfel că în timpul rotației de 360 grade e suficient pentru a admira întreg Berlinul. Atunci, în 1985, am văzut de aici Berlinul de Vest. Turnul este reperul important al orașului și rămâne la cota cea mai înaltă.

În apropiere se află, ridicată tot în 1969, FÂNTÂNA PRIETENIEI, o fântână circulară cu un diametru de 23m, o structură modernă formată dintr-o serie de bazine prin care curge apa. Drăguț! Are corola foarte lată și tinerii stau tolăniți toată ziua.

Mi-am amintit imediat de CEASUL CIRCULAR, parcă Urania i se spunea, ceas ce arată orele pe toate fusele orare, dar după restaurare au fost adăugate și alte orașe precum Ierusalim sau Cape Town. În vârful său se află aceiași reprezentare plastică a sistemului solar.

Ce mai vedem în jur? PRIMĂRIA ROȘIE. Un punct turistic principal pe harta orașului. Denumirea îi vine de la culoarea roșie a clincheritului din care este făcută fațada. Construită între 1861-69, clădirea a fost proiectată ca un complex arcuit, cu trei curți interioare și un turn cu ceas înalt de peste 70m. Avariată de bombardament și refăcută, aici a fost sediul Administrației Berlinului de Est. Din 1991 adică după reîntregire, este sediul Guvernatorului Berlinului reunificat. Frumoasa construcție este decorată cu o serie de frize ce expun istoria orașului, în 36 plăci ceramice.

Dincolo de clădirea marelui magazin Kaufhof (vechiul Centrum), se deschide Schlossplatz unde am recunoscut imediat clădirea vechii biserici MARIENKIRCHE. Foarte interesant că această biserică gotică ridicată în jur de 1270, ca prin minune a rămas intactă în timpul bombardamentului din aprilie 1945

Amplasarea sa nu este întâmplătoare, întrucât aici era partea comercială și mult aglomerată a vechiului oraș, iar turnul său domina întreaga zonă.

Din valorile ce le păstrează biserica trebuie amintită fresca din vestibul (aflată în renovare la vizita mea, dar expusă privirii), frescă ce datează de la 1470, intitulată Dansul morții, pe care sunt înfățișate toate personajele din toate clasele sociale începând de la împărat până la ultimul om, toți prinși de mână de personificarea morții, demonstrând că viața este trecătoare și că trebuie petrecută în evlavie, raportat la vremurile de azi, în desfrâu și distracție maximă.

Ultimul obiectiv aflat în piață este FÂNTÂNA LUI NEPTUN care în februarie când am fost, era secată, dar în luna iunie, zburda! Fântâna este decorată cu figuri alegorice reprezentând râurile Rin, Elba, Oder și Vistula. Jeturile de apă ies cu viteză din imense guri ale diferitelor animale ce populează apele râurilor respective.

Berlinul se deschide tuturor celor care, vor să-l înțeleagă! Mulțumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 03.02.18 23:19:33
Validat / Publicat: 04.02.18 09:13:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: Europa

VIZUALIZĂRI: 2204 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Berlin. Vechea Marienkirche.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[04.02.18 09:12:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Berlinul și împrejurimile, BERLIN" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dan&Ema
[04.02.18 10:11:17]
»

@mihaelavoicu:

Sehr schön. Ich liebe Berlin! ❤️????

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.02.18 10:30:47]
»

@Dan&Ema: Da, mulțumesc. Și eu îl iubesc!

Mihai18
[04.02.18 11:12:56]
»

Am citit cu plăcere reviewul și pentru că am fost și eu în Alexanderplatz, pot face o apreciere obiectivă a reviewului. Este foarte bun. Are fotografii frumoase și cel mai mult mi-a plăcut P-6.

V-a scăpat marele magazin Saturn care oferă bunuri de tot felul pe cele 4 etaje ale sale. Este greu să pleci de acolo fără să cumperi ceva. Noi am ales un aspirator pentru frimiturile de pe masă. Este nemțesc 100% și nemții sunt renumiți la capitolul calitate.

Sincer, nu mâncam zilnic la restaurant și pentru cei ca noi, recomand magazinul alimentar Gourmet, lângă Fântâna Prieteniei de unde veți avea ce alege pentru o masă în camera de la hotel.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.02.18 14:43:28]
»

@Mihai18: Mai pot spune altceva, decât Mulțumesc?

Saturn... ? Saturn? Nu am omis, ci habar nu am de el!

Restaurantul rotativ l-am văzut atunci, de mult, în 1985. Cu grupul, cu ONT-ul. Mulțam încă odată!

Apropos de lucrurile nemțești. Și acum folosesc un mixer de bucătărie luat de la bulgari în 1974, la prima ieșire din țară. E nemțesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ioan marinescu
[04.02.18 17:19:28]
»

@mihaelavoicu: Si eu am vizitat Berlinul, dar din acestă relatare am aflat lucruri noi! Votat cu drag!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[05.02.18 21:35:40]
»

@webmaster39: Cum au apărut aceste fotografii, care aparțin altui review?

webmaster
[05.02.18 21:48:34]
»

@mihaelavoicu:

Cum au apărut aceste fotografii, care aparțin altui review?

Te rog fii mai explicită

- care sunt ”aceste fotografii”

- cărui review ar aparține?

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[05.02.18 22:21:04]
»

@webmaster: La ”Alexanderplatz-inima Berlinului reunificat”, apar pe lângă cele 21 foto postate de mine și alte poze, tot din Berlin, tot ale mele, dar din alte reviewuri. Nu-și au locul aici.

Primele 14 foto sunt din alte reviewuri.

Îmi cer scuze. De fapt au fost niște completări la cineva care, nu avea nicio poză la un review despre Berlin..Nu mai știu exact. Dar nu-i problemă. le puteți lăsa și așa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, ioan marinescu, mihaelavoicu, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Berlin:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064867973327637 sec
    ecranul dvs: 1 x 1