ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 23.02.17
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 10 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Africa de Sud: Johannesburg, Pretoria, Cape Town si Peninsula Capului

TIPĂREȘTE

Am fost in vizita la o verisoara trimisa cu un proiect in Johannesburg si am mers pe o perioada de 10 zile, in luna august, cand la ei, in Emisfera Sudica, este iarna. Iarna sud-africana am gasit-o interesanta, cam ca primavara noastra (15-20 C), cu mentiunea ca vegetatia era arida-tomnatica oarecum, iar solul rosiatic.

Infrastructura tarii este impresionanta (autostrazi, drumuri expres, drumuri nationale asfaltate "ca in palma", aeroporturi moderne), probabil ramasa de pe urma organizarii Campionatului Mondial de Fotbal din 2010. Fiind o fosta colonie britanica, se circula pe stanga, cam haotic ce-i drept (mai rau ca in Balcani!), opulenta masinilor sud-africanilor (aproximativ jumatate sunt jeep-uri) sfidand orice prejudecata referitoare la saracia "Continentului Negru".

E drept, Africa de Sud e cea mai bogata tara africana. Preturile sunt sensibil mai mari decat la noi, dar salariile sunt exponential mai mari, un salar mediu fiind la echivalentul a 6000 lei.

Ah, si sa nu uit: procedura de obtinere a vizei este acceptabila pentru cei din Bucuresti si extrem de grea si consumatoare de nervi pentru cei din afara Bucurestiului, intrucat necesita cel putin 2 drumuri dus-intors (depunere acte si ridicare pasaport cu viza) la Bucuresti sau chiar mai multe, daca nu sunt in regula numeroasele acte ce trebuie pregatite. Insa cel mai deranjant este felul de a vorbi deloc prietenos al angajatilor Ambasadei (care sunt romani, nu va speriati!), atat la telefon (iti inchid in nas fara prea mare efort), cat si in scris (mai pastrez mail-ul in care mi s-a raspuns in sictir la cele cateva nelamuriri ale mele cu ceva de genul: "raspunsurile deja se afla in lista cu documentele necesare"). Peste toate acestea, se adauga si posibilitatea exprimata verbal de a trimite un cunoscut din Bucuresti sa ridice pasaportul cu viza, expedierea de catre dvs. catre acesta a hartiei de ridicare a vizei, telefonarea ulterioara la Ambasada pentru asigurare (sa nu mearga acel cunoscut degeaba pana acolo) si negarea, tot verbala, a acestei posibilitati. Deci, luatul de urgenta al unui mijloc de transport pentru recuperarea hartiei de la cunoscut si fugitul la Ambasada pentru ridicarea pasaportului si a vizei (daca este aprobata). Am vrut sa le fac reclamatie si... inca n-ar fi prea tarziu.

Johannesburg este orasul in care am avut "cartierul general", de acolo plecand singur in fiecare zi catre o alta destinatie, un alt oras sau chiar o alta tara (Botswana). De altfel, este cel mai mare oras de pe planeta neasezat pe cursul sau marginea unei ape si gazda celui mai mare aeroport din Africa. Zona metropolitana Johannesburg-Pretoria (asimilabila din punct de vedere administrativ cu Provincia Gauteng), respectiv granitele oraselor din respectiva zona pot fi cu greu delimitate, fiind vorba de un conglomerat de asezari urbane si periurbane de dimensiuni impresionante, asemeni zonei Rin-Ruhr sau, sa va imaginati mai usor, unei zone Ploiesti-Bucuresti impanzita ipotetic cu autostrazi si cu alte asezari.

Infrastructura este impecabila, cum am spus, in combinatie cu circulatul pe stanga oferind reteta cea mai simpla pentru ratacire. Intr-o zi eram cu verisoara mea si colega ei nigerianca, 3 telefoane cu vreo 4 aplicatii GPS si ne-am invartit cu masina cam o ora, pana ne-a venit rau, incercand sa gasim un magazin intr-o zona cu autostrazi structurate pe 2 niveluri, bretele de intrare/iesire pe ele etc.

Eu am stat in cartierul Sandton (pana nu demult, oras separat), la un hotel "de top", unde primise verisoara mea apartamentul. Cartierul Sandton e considerat cel mai "safe" din Johannesburg (desi si acolo mi-a povestit ca au fost impuscaturi, chiar in zona hotelului), la capatul opus al sigurantei aflandu-se Soweto, renumitul township cu case din tabla.

Orasul in sine e cel mai nesigur oras in care am fost vreodata, jafurile si impuscaturile fiind la ordinea zilei si va voi da doar cateva exemple:

1) in prima zi cand am ajuns, verisoara mea primise mesaj pe Whatsapp cum ca unei colege de-a ei era sa ii fie sparta masina la stop de catre niste indivizi aparuti ca din senin din boscheti, iar aceasta, vazand ce se intampla, a pornit pe rosu si au tras dupa ea;

2) in a doua zi, fiind bolnav (probabil schimbarea de anotimp intr-o singura zi) am decis sa merg cu verisoara mea intr-un mall, la scurt timp afland ca e alerta cu bomba intr-un mall - noroc - n-a fost acel mall si alerta a fost falsa;

3) seful ei era sa fie omorat cu cateva saptamani in urma - nu mai retin detaliile;

4) in centrul Johannesburgului, cand scoteam telefonul sa ma uit la ora, ma oprea lumea sa-mi recomande sa-l bag inapoi in buzunar, ca poate mi-l smulge careva (am fost atentionat de foarte multa lume);

5) in preajma Muzeului Apartheid-ului vazusem ca e stadionul FNB, cel mai mare din Africa si am fost tentat sa-l vizitez - dupa ce m-au rugat insistent o gardiana si un gardian de la alte obiective din zona sa nu merg, ca pana si ei erau sa fie jefuiti acolo, daramite un turist alb numai bun de furat, m-am linistit;

6) la sfarsitul unei zile terminate cu bine, am vrut sa-mi fortez norocul si sa mai fac poze la un pod - in momentul in care am dat sa ma indrept spre el, veneau niste indivizi suspecti spre mine, deja vorbind ceva cu mine, m-am facut ca nu-i aud si am facut stanga-imprejur sa cobor direct in gara de tren.

Legat de transport: fac legea Gautrain (un sistem de trenuri ultramoderne de mare viteza ce fac legatura intre principalele orase si cartiere din Provincia Gauteng, inclusiv aeroport, la care calatoriile se achizitioneaza pe baza unui card reincarcabil; ca o paranteza - garile Gautrain sunt asemanatoare unor statii de metrou si sunt pazite de jandarmi, deci sunt relativ safe), renumitele autobuze rosii CitySightseeing

Tour in regim hop-on-hop-off, Uber si, eventual, masina personala sau inchiriata. Orice alt mijloc de transport public e nerecomandat, inclusiv mersul pe jos (mai ales ca este vorba de distante foarte mari). Ca si la noi, intre Uber-isti si taximetristi exista un conflict puternic (la ei se lasa si cu batai) si trebuie evitat, pe cat posibil, ca Uber-istii sa opreasca sau sa ia clienti in locuri care sa-i "demaste" prea evident, gen in fata aeroporturilor sau garilor; e de preferat sa opreasca vis-a-vis de un obiectiv, in lateral sau si mai bine, la o straduta distanta.

Recomandare generala: a nu se iesi pe strada dupa lasarea intunericului. Eu am facut-o o data (ca m-am zgarcit sa mai dau banii pe un Uber) si am mers pe jos jumatate de ora in pas-alergator de la gara Sandton la hotel, starnind dupa mine privirile multor dubiosi (si asta in cel mai sigur cartier!). Daca esti femeie alba singura, esti foarte vulnerabila si pe timp de zi, pe timp de seara nici nu mai poate fi pus in discutie.

Principalele atractii sau oportunitati de distractie:

1) Muzeul Apartheidului - un muzeu impresionant ce graviteaza in jurul personalitatii lui Nelson Mandela,

2) Dealul Constitutiei - un ansamblu Curtea Constitutionala-o fosta inchisoare,

3) Cradle of Humankind (Leaganul Omenirii) - locul unde s-au gasit cele mai multe exemplare de ramasite de hominin, veriga lipsa intre om si maimuta, un loc greu de gasit de catre GPS-uri, dar care mi-a placut ENORM de mult (practic, cel mai mult din toata zona) si m-a facut sa ma conving pe viata ca suntem o singura specie si ca rasismul e o absurditate, propunand tot felul de activitati interactive pentru toate varstele, gen mers pe o pluta printr-o pestera unde ti se simuleaza primele descoperiri ale omului (apa, foc etc.), joaca de-a ADN-ul si o multitudine de alte chestii - merita mers! ,

4) mici parcuri sau rezervatii naturale private cu animale - sunt cu duiumul in jurul Johannesburgului, intinzandu-se pe cateva hectare, unde poti face safari pentru a vedea animale "in libertate", dar au si sectiuni de crese pentru puii de animale, unde poti interactiona cu ele sau le poti hrani (un fel de hibrid intre parc zoo si parc national); eu am ales Rhino and Lion Nature Reserve, pentru ca nu am avut timp sa fac safari in Parcul National Kruger si nu am regretat.

Pretoria, capitala administrativa a Africii de Sud, este un oras ceva mai mic si ceva mai civilizat decat Johannesburg-ul si m-a frapat prin splendida sa arhitectura anglo-saxona, "presarata" ici-colo cu mizeria specifica unei capitale. Ai impresia ca te afli intr-un oras englezesc, dar te trezeste la realitate clima si... populatia.

La Pretoria se ajunge usor cu Gautrain-ul, coborand la statia cu acelasi nume si se poate face un tur al orasului pe jos (mi-a luat cateva ore, ce-i drept) intre principalele obiective: Melrose House (o casa impresionanta in stil victorian unde s-a semnat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi al Burilor) -» Burgers Park -» The Union Buildings (Guvernul) -» Church Square (statuia lui Paul Kruger, vechiul teatru, vechea banca olandeza, Palatul de Justitie si alte cladiri in stil anglo-saxon) -» Primaria -» inapoi la gara Gautrain (langa care se afla gara veche, ea insasi un monument arhitectonic colonial superb - atentie! de la gara veche se pot lua doar trenurile "obisnuite").

Cape Town, capitala legislativa a Africii de Sud, este cel mai frumos oras ce l-am vazut in viata mea (si am vazut destul de multe!), un oras de care te indragostesti iremediabil: este un amestec de munte, ocean, plaje, arhitectura coloniala si victoriana splendida, biodiversitate incredibila si stil de viata boem.

Am ajuns acolo de la Johannesburg in 2 ore si putin cu FlySafair la un pret rezonabil, dar exista mai multe companii aeriene care ofera acest zbor intern (Mango, Kulula, South African Airways, British Airways). In opinia mea, este nebuneasca ideea de a merge cu trenul sau masina 1400 km (Johannesburg - Cape Town) la acelasi pret sau mai mare decat un zbor low-cost.

De la cochetul Aeroport International Cape Town am luat transportul public pana in oras (MyCiTi se numeste compania, au autobuze moderne si cursele se pot achizitiona pe baza unui card reincarcabil). Autobuzul A01 te duce pana in Centrul Civic, o zona impanzita cu cladiri de birouri, zgarie-nori si... palmieri. De acolo, am luat-o pe jos pana in "adevaratul" centru al orasului (aprox. 15 minute) si am achizitionat un bilet pentru autobuzul rosu CitySightseeing Tour cu bilet pentru funicularul ce te urca pe Table Mountain inclus, sa nu mai stau acolo la coada.

Erau mai multe variante de rute, am ales bilet pentru ruta rosie, deoarece ma interesau obiectivele de pe traseul ei. Nu mai retin calculele, dar am iesit foarte bine si decizia a fost inteleapta, caci la sosire era o coada maricica la bilete si alta coada (mult mai acceptabila) la urcat in funicular, plus ca aveam posibilitatea sa ma dau jos si sa ma urc in orice statie de autobuz CitySightseeing aferenta rutei rosii (hop-on-hop-off). Urcarea cu funicular pe Table Mountain (desemnat una din cele 7 Minuni ale Naturii) it's a must, peisajele vazute taindu-ti respiratia: de la valurile Oceanului Atlantic care se sparg de stancile si plajele statiunii Camps Bay pana la incredibila panorama asupra orasului Cape Town.

Acea zona de pe Table Mountain, desi stancoasa si cu vegetatie mediteraneana, are si amenajari turistice de bun-simt, care nu strica natura zonei: un restaurant "impinge-tava" + cafenea (unde am mancat carne de strut la pret foarte bun), vreo 2 magazine de suveniruri, banci, binocluri panoramice etc.

De pe munte se vede si Insula Robben, unde Nelson Mandela a fost intemnitat timp de 18 ani (se fac tururi din Cape Town din zona numita Victoria&Alfred Waterfront, dar nu am apucat sa merg, din cauza timpului scurt).

De la coborarea de pe Table Mountain am luat inapoi autobuzul rosu de-a lungul plajelor insorite ale Cape Town-ului, prin cartierele exclusiviste cu vile de lux apartinand VIP-urilor care vin din cand aici pentru se refugia de paparazzi americani si europeni, coborand la V&A Waterfront, zona portuaro-turistica a orasului. De acolo am luat-o la pas sa vizitez Catedrala St. George, Casa Sclavilor, Parlamentul cu parcul cu veverite aferent (vai, sud-africanilor, veniti la noi, sa vedeti cat trebuie sa fie un Parlament! :)), Cetatea Bunei Sperante (i-am vazut doar zidurile, dar din satelit pare a fi similara cu Cetatea Oradea) si... un fragment din Zidul Berlinului!

Am ajuns seara la hostelul la care facusem rezervare - Hostel HomeBase Cape Town Backpackers - care oferea enorm de multe chestii la 50 lei pe noapte! M-au primit fain, mi-au facut un tur al hostelului, care, venind vorba, era foarte intins: avea foarte multe camere, tematice (a mea era "camera zebrelor", dar am mai vazut camera fetelor, camera barfelor etc.), bucatarie, terasa, multe bai, camera de jocuri, un panou unde vizitatorii isi lasasera salutul si semnatura in foarte multe limbi (am vazut scris inclusiv ceva misterios despre Romania), iar apoi am iesit la o plimbare de seara - la Cape Town poti iesi seara din casa, orasul fiind full de turisti. Langa Cape Town ai o multitudine de posibilitati: vizitarea unor podgorii (vinurile sud-africane fiind printre cele mai renumite din lume) din zonele Stellenbosch, Wemmershoek, Franschhoek, a unor statiuni pescaresti splendide precum Fischhoek, a unor mici parcuri sau rezervatii naturale private cu animale unde se poate safari ("game reserve") sau - de neratat! - a Peninsulei Capului, locul cu cea mai mare biodiversitate din lume.

Peninsula Capului, Cape Point si Capul Bunei Sperante le-am vizitat in a doua (si ultima) zi de stat in Cape Town, pornind dis-de-dimineata cu o trupa superfaina care se numeste Baz Bus - era singura firma care oferea turul exact cum voiam eu: viza toate obiectivele importante din Peninsula Capului si urma sa ajung pe seara in oras, intrucat aveam zbor inapoi spre Johannesburg, toate astea la un pret similar cu inchiriatul unei masini.

Am ajuns bajbaind la sediul lor dintr-o cladire veche, intrucat era pana de curent in tot centrul! M-au primit foarte calduros la lumina lumanarii (fara misto!), m-au intrebat lucruri despre Romania si Transilvania, dupa care am pornit sa-i "culegem" pe restul inscrisilor ce nu venisera la sediu (microbuzul facea oprire la principalele hoteluri). M-a distrat modul in care acestia isi faceau urcarea in microbuz - ghidul ii prezenta: "She's Heidi and she's from Germanyyy! ", la care restul din microbuz avea cate o reactie de genul "wow! " sau "woohoo! " si aplaudam. Am fost cam trei sferturi europeni (majoritatea erau cupluri) si un sfert americani, japonezi si indieni.

Traseul a fost: Hout Bay si Insula Duiker (biletul pentru vapor nu era inclus in pret, dar era nesimtit de ieftin) cu a sa colonie de foci (am crezut ca zbor de cateva ori peste bordul vaporului, la ce valuri erau si stil de mers avea capitanul, dar am scapat cu viata si s-a meritat, focile fiind total neinteresate de noul val de turisti veniti sa le vada), oprire pentru picnic (care era inclus in pret) la Chapman's Peak Drive, colonia de pinguini de pe plaja Boulders din Simon's Town (momentul meu preferat), oprire pentru dat cu bicicleta in Rezervatia Naturala Cape Peninsula (da, microbuzul avea si o adevarata parcare de biciclete ascunsa in partea din spate), Cape Point (o priveliste superba asupra vegetatiei si oceanului, un magazin de suveniruri, toalete, babuini care devin foarte periculosi daca le dai mancare - lucru repetat cu insistenta atat de ghidul nostru, cat si de indicatoare cu atentionari), Capul Bunei Sperante (cel mai sud-vestic punct al Africii, loc care nu mai are nevoie de nicio prezentare in istoria Marilor Descoperiri si unde, din unele surse, ar fi locul de intalnire al Oceanului Atlantic cu cel Indian - conform altor surse, acest loc ar fi Capul Agulhas - cel mai sudic punct al Africii) si inapoi spre Cape Town, cu oprire pentru luat masa in curtea Centrului de Informatii din Rezervatia Cape Peninsula.

CONCLUZIE: in Africa de Sud merita din plin vazute doar Cape Town-ul si Peninsula Capului, un amestec de munte, ocean, plaje, biodiversitate, istorie si arhitectura coloniala, aflate in contrast cu zona Johannesburg, o zona metropolitana nesigura cu criminalitate uriasa si lipsa unor obiective turistice majore.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de gf.feder in 25.02.17 02:03:25
Validat / Publicat: 25.02.17 08:33:58
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AFRICA [alte locuri]

VIZUALIZĂRI: 8870 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gf.feder); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Simon's Town - colonia de pinguini de pe Boulders Beach
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61600 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[25.02.17 08:30:16]
»

@gf. feder: Foarte bun articol de debut, merită remarcat, așa că îți spunem: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

=

Johannesburg este orasul in care am avut "cartierul general", de acolo plecand singur in fiecare zi catre o alta destinatie

-Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

=

Am ajuns seara la hostelul la care facusem rezervare - Hostel HomeBase Cape Town Backpackers - care oferea enorm de multe chestii la 50 lei pe noapte!

-@gf. feder, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

ANILU
[25.02.17 09:06:00]
»

@gf. feder: Bun venit în familia AFA.

Un articol foarte interesant despre o țară cu multe zone controversate (zic unii).

Lungă excursia ta cu foarte multe informații.

N-am înțeles ce scria misterios pe panoul de la hotel, nu am văzut foarte bine în poza atașată.

Despre ce ai mâncat pe acolo nu ne-ai spus nimic, ceva specific.

Felicitări pentru excursie și te mai așteptăm și cu alte articole din călătoriile tale.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[25.02.17 09:45:55]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

gf.federAUTOR REVIEW
[25.02.17 10:44:29]
»

@webmaster39: Multumesc! Aveti dreptate, am vazut ca este sectiune separata pentru cazari, dar m-am gandit ca am petrecut mult prea putin timp la hostelul din Cape Town incat sa am o parere complexa. Cat despre cazarea la verisoara mea, a fost o situatie aparte. Voi mai reveni cu review-uri.

gf.federAUTOR REVIEW
[25.02.17 10:48:52]
»

@ANILU: Multumesc! Stiu ca e lunga, am incercat s-o scurtez cat de mult posibil si sa dau doar informatiile esentiale, dar tot lunga a iesit, din cauza varietatii locurilor vazute. Cat despre mancare, am specificat ca am mancat carne de strut, am mai incercat niste sticks-uri de carne foarte tari ce se gaseau in toate supermarket-urile (de strut, bivol, zebra), practic nemasticabile, iar in rest am mancat chestii din bucataria "globala", pentru ca am avut niste probleme medicale anii trecuti si n-am vrut sa risc foarte tare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[25.02.17 15:08:31]
»

@gf. feder: Excelent reviewul tău cu lucruri concrete și de actualitate despre o zonă îndepărtată și deosebită!

Frumoase și pozele și am reținut DA: Cape Town și NU: Johannesburg!

Ce frumoși sunt pinguinii dar și focile și ce frumoase amintiri de la Capul Bunei Speranțe! Da, se merită să ajungi acolo!..

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[25.02.17 17:55:14]
»

Și a venit și SUPERBONUSUL! Unul meritat pentru o destinație deosebită și un review pe măsură. Felicitări!

Florin1963
[26.02.17 00:16:21]
»

Bravo!

Frumos articol, frumoasa destinatie

Asteptam impresii din Botswana!

krisstinna
[26.02.17 15:34:53]
»

@gf. feder: Bine ai intrat în comunitatea AFA!

Am citit de două ori, mă interesa în mod special această destinație. Am o prietenă stabilită în Pretoria și de douăzeci de ani îi refuz invitația.

Foarte bun dar greu de citit review-ul tău. Mi-ar fi plăcut să scrii separat despre fiecare localitate în parte, puteam să mă odihnesc citind. Așa, l-am citit de două ori, avantaj tu

Scrii bine, ești atent la detalii în vacanță, felicitări.

Poate vei reuși să îți faci timp și să ne povestești despre toate locurile vizitate de tine. Chiar și despre hoteluri ar fi foarte interesant de citit.

Succes!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gf.federAUTOR REVIEW
[27.02.17 10:05:47]
»

@krisstinna: Multumesc, initial imi imaginam ca va fi un articol sumar, dar la final mi-am dat seama cat a ajuns, povestind doar chestiile ce mi s-au parut esentiale. Eu as fi de acord sa-l imparta un moderator in bucati, daca se mai poate. O sa mai public cateva review-uri din locuri mai putin cunoscute. Prefer sa raman la partea de calatorii, cazarile fie mi le rezolv pe la cunoscuti, fie nu sunt prea atent, ca stau la hotel cat sa dorm.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[27.02.17 10:26:29]
»

@gf. feder: Acum nu are rost să fie fragmentat. Este un articol foarte bun, stai liniștit.

Pentru primul review este excepțional, mie mi-e jenă să citesc articolele mele de la începuturile apariției mele pe sait.

Pe viitor știi ce ai de făcut, scrii bine și ar fi păcat să tai informațiile, să le ștrangulezi. Bine, nicio fragmentare excesivă nu e indicată, dar nu cred că va fi cazul având in vedere câtă informație deții.

Referitor la cazări: aici m-ai lovit un pic De ce? Păi... când mergi intr-un loc, întâi te cazezi și apoi vizitezi. Eu nu stau in cameră decât să dorm și/sau să mă spăl. Dar: dacă hotelul are camere cu mucegai? Dacă personalul e acru? Dacă MD pe care l-am plătit e absent? Dacă are wi-fi? Dar parcare pentru masina închiriată? Dacă nu are apă caldă sau căldură?

Vezi? Sunt extrem de importante toate aceste lucruri, nu cât stai tu in cameră.

Eu am scris în vara anului trecut despre cinci cazări din România, locuri in care am stat doar 5-6 ore.

Poți descrie separat o excursie, un oraș, un muzeu, un restaurant. Însă vreau si cazări, le consider elementul cheie al unei vacante. Tu când te hotărăști să pleci în vacanță cu ce începi? Cauți țară, oraș, cazări, obiective? Sau invers? Sau ai o altă ordine?

Te salut și aștept cu interes literele tale.

Succes!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[27.02.17 10:39:27]
»

@gf. feder: Ai fost cumva in Safari Timbavati? E acolo, în Rezervație, o cazare spectaculoasă, mult peste unele hoteluri luxoase. De fapt sunt mai multe locuri destinate unei cazări în junglă.

Sunt curioasă, aștept nerăbdătoare.

gf.federAUTOR REVIEW
[27.02.17 10:45:35]
»

@krisstinna: Pai in primul rand aleg in functie de oportunitate: de exemplu, in Africa de Sud ma chemase vara-mea la ea si am zis ca daca nu ma duc cand ma cheama cineva acolo, cand ma mai duc fix acolo? Alt exemplu: anul asta s-au ridicat vizele cetatenilor UE pentru Belarus (pana acum era foarte greu de ajuns acolo si cine stie cat va dura?) si tintesc o excursie Belarus-Lituania-Letonia-Estonia. Apoi fac combinatii si aranjamente pentru zboruri ca sa ies cat mai ieftin, intr-o perioada adecvata si cu cat mai putine escale si doar in ultimul rand cazarea, aleasa mai mult in functie de locatie decat de facilitati (ex.: sa am acces la un mijloc de transport anume).

gf.federAUTOR REVIEW
[27.02.17 10:50:31]
»

@krisstinna: Nu, am fost doar la acea mica rezervatie scrisa in articol, cat sa bifez un mic safari de jumatate de zi in Africa. As fi mers la Kruger sau Pilanesberg, dar trebuiau minim 2 zile si nu-mi ajungea timpul sa merg in toate locurile dorite.

krisstinna
[27.02.17 11:04:45]
»

@gf. feder: Păi vezi ce importantă e cazarea? O alegi în funcție de necesitățile tale. Poate îmi e si mie sau altui coleg utilă.

Asta înseamnă AFA: dai și primesti, dăruiești informație si cineva îți va fi recunoscător într-o zi.

Știi că AFA are si pagină de FB? Dacă ai FB te poți înscrie și pe grupul închis AFA, grup creat numai pentru cei care au cont pe AFA și pe FB. Eu nu am, dar poți găsi acolo câteva ponturi, lucruri care nu se pot spune aici: date personale, poze și alte lucruri interesante. Ai link pe pagina principală, jos, în dreapta.

Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
roth
[27.02.17 22:10:17]
»

Felicitari ai tot primit si pe buna dreptate fiindca le meriti.

Un articol/poveste palpitant(e), pline de informatii si mai ales inedit fiindca nu e la indemana sa ajungi taman acolo.

Majoritatea ne invartim loco, desi uneori avem viza in pasaport, dar luat asa la masurat distante e chiar loco... nu glumesc.

Sa ai parte de cat mai multe astfel de experiente, sa vi cu povesti si pe la noi, iar la prima vizita in Cluj... sunt datoare ....o sa incerc sa te ademenesc la un ceai numai pentru a te aculta povestind. Crede-ma mai stiu macar inca 10 clujeni care vor zice prezent.

Numai vacante excelente.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gf.federAUTOR REVIEW
[28.02.17 19:17:30]
»

@krisstinna: Multumesc, am dat! E mai usor acolo... ^_^ P. S. Sper ca nu ne injura lumea ca tot comentam aici (o fi ca pe Facebook, notificare la toate comentariile).

gf.federAUTOR REVIEW
[28.02.17 19:21:29]
»

@roth: Multumesc, in general ma invart si eu prin Europa si prima data vreau sa termin cu Europa. Asta cu Africa a fost o exceptie, sa zic asa... o sa incerc sa scriu review-uri doar despre locurile mai necunoscute, despre care lipsesc informatii.

mishu
[01.03.17 10:45:13]
»

@gf. feder: Bun venit! si mult success in continuare. Ai debutat in forta si acum o sa asteptam cu mare nerabdare si alte povesti minunate din calatoriile tale. Ma bucur ca ti-ai facut curaj sa scrii pentru ca le scrii bine.

Am zarit articolul tau de cateva zile insa nu am avut timpul necesar pentru a-l citi temeinic.

Despre Cape Town stiu povesti care vin din 1974 cand a fost acolo tatal meu (probleme medicale). Sborul lui a fost Bucuresti-Italia-Cape Town iar la intoarcere (de fapt si cat a stat acolo primeam scrisori de la el in care ne povestea cum este acolo) am sorbit cu mare nesat toate povestile despre acea lume pe care noi o gandeam in urma noastra cand de fapt ei erau mai evoluati decat noi in multe privinte. O vreme tatal meu (in total a stat acolo 3 luni) a stat in gazda la o romanca al carei sot era de acolo (era alb, nu negru si ne povestea ce si cum decurgea viata lor.

Frumos prezentat, chiar daca inceputul ma facea sa cred ca este o destinatie inclusa la "Acolo NU", a existat si acea portita care sa lase loc de un DA. Frumoase pozele, si cea mai frumoasa o consider P08.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gf.federAUTOR REVIEW
[01.03.17 14:34:31]
»

@mishu: Multumesc! Zborul meu a fost Budapesta - Doha (Qatar) - Johannesburg (cel mai bun pret in acea perioada - sub 500 euro, cu Qatar Airways - sper sa nu fie considerata reclama ).

Doha este un aeroport de tranzit foarte mare si, desi la dus am avut escala acolo de doar 30 minute, iar la intors de 7 ore si ceva, nu m-am plictisit deloc.

Aeroportul ofera facilitati extraordinare (printre care si cazare gratis in cadrul hotelului din aeroport, in cazul in care escala e mai mare de 8 ore, trenuri autonome pentru bagaje de la aeronave pana in aeroport, locuri de odihna, somn, rugaciune, Mac-uri conectate la internet, magazine de marci renumite) si citisem ca e cel mai avansat din punct de vedere tehnologic din lume (pot confirma) - nu am putut edita sa adaug traseul in articol.

De altfel, am uitat sa pun poze din acel parc natural privat.

webmasterX
[01.03.17 15:29:31]
»

@gf. feder:

De altfel, am uitat sa pun poze din acel parc natural privat

Cum era aia? „Uitarea recunoscută e pe jumătate iertată”?

Le poți încărca oricând, acele poze - amfostacolo.ro/pic_addnew ... 88&ridAnt=76502

mishu
[01.03.17 19:58:01]
»

@gf. feder: Am vazut si pozele recent atasate, era pacat sa nu le pui sunt foarte interesante, felicitari.

buterfly*
[05.03.17 09:43:17]
»

Domle' esti tare! Si pe mine ma intereseaza africa de sud asa ca articolul prinde bine.

Ia zi repede ce chestii misterioase despre Romania erau scrise la hostel pe perete?

Super tare articolul, felicitari!

gf.federAUTOR REVIEW
[05.03.17 12:48:25]
»

@buterfly: Multumesc! Nu prea-mi dau seama, ca formularea e vaga. Daca bine deduc, e vorba de o trupa de romani ce au chefuit cu altii de o alta nationalitate, iar aceia au scris ca nu vor uita niciodata trupa de romani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, buterfly*, Florin1963, gf.feder, mishu, mprofeanu, Rodel, roth
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Africa de Sud:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068966150283813 sec
    ecranul dvs: 1 x 1