ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 6 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

De la Piața Concorde până la Micul Arc de Triumf

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De două ori am vizitat această porțiune din centrul Parisului, în prima zi imediat după cazare nerăbdător vizitând Luvru și pe urmă am ajuns până la Piața Concorde unde datorită atentatului ziua turistică respectivă a luat sfârșit. În articolul care urmează voi povesti despre Place de la Concorde (Piața Concorde), si Jardin des Tuileries (grădinile Tuileries). Consider acest traseu un must adică turistul de Paris trebuie s-o parcurgă neapărat. Dar s-o facă în sens invers nu așa cum am descris eu (dinspre Champs Elysees) ideea mea a fost așa la început doar că a intervenit atentatul terorist din 20 aprilie)

Place de la Concorde

Piața de 8 hectare este un reper pentru orice turist, indiferent dacă o vede de pe turnul Eiffel sau o vizitează pe jos, o recunoaște imediat datorită Obeliscului Luxor primit cadou de la regele Egiptului Muhamad Ali sau a roții uriașe obiect de divertisment, deliciul turiștilor care vor să vadă Parisul de sus. Amplasarea pieței este ultracentrală între grădinile Tuileries, Champs Elysees, Palatul Bourbon (dincolo de râul Sena) și biserica Madeleine.

Istoria mai mult sau mai puțin fericită a pieței Concorde

La început s-a numit Piața Ludovic XV după numele regelui francez de atunci și statuii expuse. Prima piață cu statuie cu tot s-a amenajat în 1772. Dar statuia sculptată de Edme Boucharon și Pigalle nu a avut o viață prea lungă și a fost demolată în timpul revoluției franceze în 1792. Piața se numește Revoluției iar decorul omniprezent și absolut funcțional în afară de o statuie denumită Libertății se va numi ghilotină această sculă de executat 1119 persoane din care nu a lipsit nici regele de atunci al Franței Ludovic XVI. Dar orice are un sfârșit așa că din 1795 piața a fost numită Concorde.

Decorul din prezent vine din Africa, Muhammad Ali de Egipt își oferă cadoul Franței obeliscul Luxor care se vede din 1836 până în prezent. Nu-i înalt doar 23m (cu un soclu de 5 m) suficient pentru fundalul fotografiilor noastre. Sau devine un obiect în prim plan, un centru de interes. Un singur lucru n-am înțeles. De ce dr... u a durat 3 ani transportul obieliscului de granit? Sau mai exact ce a făcut căpitanul Raymond de Verninac care a plecat după obiect în 1831 și a revenit în 1934? Dacă exista AFA pe vremea respectivă îl mai înțelegeam, vizita toate obiectivele de pe drum în acest timp? În timpul serviciului... nu-i rău... În fine nu mai contează, obiectivul e la locul lui, noi ne bucurăm, facem foto, și așa mai departe.

Fântânile din Piața Concorde merită aruncate o privire, ambele opera lui Jaques Ignace Hittorf din 1840. Ambele fântâni simbolizează navigația și comerțul maritim (fântâna sudică) și fluvial (fântâna nordică). Piața este înconjurată de artere de circulație, este ca o insulă plină de turiști, care nu se mai satură să-și facă selfie sau fotografia ce se vede în jur.

Roata uriașă din Piața Concorde montată în 1993 poate deveni istorie (dacă nu a devenit deja, edilii orașului au hotărât demontarea ei, știrea am citit-o această vară, motivul ar fi obturarea imaginii de pe axul istoric) din punct de vedere turistic nu știu ce să zic poate să fie o pierdere, contra costul a 12 euro puteai vedea panorama Parisului de la o înălțime considerabilă, dar să fim serioși chiar și într-o zi senină chiar nu poți vedea Arcul Caroussel de la Grande Arche (sau nici măcar de pe Arcul de triumf) este prea departe. La momentul vizitei era o coadă mai simțită la roata uriașă, la bază se află un bazar cu numeroase magazine de souveniruri, bufet, cafenea și nelipsiții negri insistenți și cu marfa lor de toate felurile.

Jardin des Tuileries

Grădinile Tuilleries din zona zero sînt cele mai vechi din Paris. 1564 a fost anul amenajării, bineînțeles într-o formă mai simplă. Andre le Notre a fost arhitectul și specialistul în peisagistica grădinilor franceze care a dat viață la formele pe care le vedem astăzi. Și așa cum a fost în trecut cu împrejmuirea, așa a rămas până în zilele noastre porțile parcului se deschid dimineața la 7.00 iar aleile sînt numai bune de a practica un alergat matinal, iar seara la 21.00 se închid cel puțin așa am observat eu. Istoria grădinii începe cu numele de Catherine de Medici care după moartea soțului regele Henry II a decis să se mute la palatul Luvru amenajând acest parc. Palatul care a dorit să fie numai pentru ea se numește Chateau des Tuilleries construită între 1564-1578.

Numele grădinii se schimba în funcție de stăpân așa că în decursul anilor apare grădina lui Henry IV, Ludovic XIII, Ludovic XIV, Ludovic XV, și până la urmă devine grădina Tuilleries.

În prezent parcul se întinde la piața Concorde până la Avenue du General Lemonier, acolo unde se află și micul arc de triumf Caroussel. Asta în lungime iar partea mai îngustă se întinde între râul Sena (Quai des Tuileries) și Rue Frivoli. Căile de acces sînt foarte simplu de descris, o singură alee principală se află în centru (care face parte din axul istoric) Grande alee du jardin des Tuileries, două bazine, fântâni arteziene care se află în centrul acestei alei una mai mică dinspre palatul regal Grand Bassin Rond și una mai mare în formă de octogon dinspre Piața Concorde Bassin Octogonal. În afară de această alee principală vedem patru alei secundare în lungime și opt alei secundare în lățime. Se mai observă căteva bazine, fântâni arteziene mai mici, dar totul este simetric amenajat, parcă tot parcul este un caiet de matematică. Am obervat numerosi parizieni facand sport pe alei.

Musee de l, Orangerie și Galerie Nationale du Jeu de Paume

Dinspre Piața Concorde imediat ce intrăm în parcul bine păzit de către jandarmii cu mitraliere gata să tragă oricând și în oricine vom observa două clădiri construite simetric în parc pe partea stângă și dreapta. Clădirea din dreapta se numește muzeul orangeriei, destinația clădirii imediat după anul construcției din 1852 afost protejarea plantelor sensibile la frig pe perioada iernii, în principiu este vorba despre citrice de acolo și denumirea orangerie. În prezent este un loc extraordinar cu picturile expuse ale marilor artiști Monet, Picasso, Renoir, Rousseau, Cezanne. Operele împrăștiate pe două nivele ale clădirii se pot vedea contra sumei de 9 euro între 9.00-18.00. Există o cafenea în interior.

Clădirea Jeu de Paume se află la stânga intrării dinspre piața Concorde (partea opusa cu orangeria). Jeu de Paume este strămoșul tenisului, iar dacă făceam parte din elita familiei regale franceze la fel făceam adică construiam încăperea sală de sport care în prezent a devenit o expoziție de artă fotografică vizitabilă contra sumei de 10 euro. În afara unui magazin și librărie vom găsi și un restaurant aici.

Locuri de servit masa/cafeaua/berea în grădinile Tuileries în afară de locurile care se găsesc lângă roata uriașă se află imediat după fântâna rotundă (Grand Bassin Rond) la stânga și la dreapta aleii centrale cu acces dinspre Alea Diana lângă alte făntâni arteziene amenajate la terase amenajate pe sub copacii grădinii. Prețuri a la Paris așa cum ne-am obișnuit nimic sub 5 euro.

Înainte să ajungem la Place du Carrousel cu micul arc de triumf (Arc de Triomphe du Carrousel) avem ocazia să ne plimbăm într-un fel de labirint verde decorat cu tot felul de statui și sculpturi. Dar ca în orice parc bine-crescut și regal pe deasupra nici în restul zonelor nu lipsesc statuile care se integrează perfect în peisaj. Nu prea se integrează în schimb negri insistenți să le cumperi marfa și romii cerșetori în peisaj, este un fenomen deranjant. Am avut ceva probleme încercând să-i pozez, aproape că au devenit violenți. Ajungând la finalul reviewului vă invit să vizitați fotografiile făcute în parc și piața Concorde, de asemenea rog Wm să atașeze clipul cu drona, mulțumesc.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 31.08.17 00:03:38
Validat / Publicat: 31.08.17 08:06:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 1995 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Alt unghi, Grand Bassin Rond
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[31.08.17 08:03:15]
»

@AZE: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[31.08.17 08:41:55]
»

@AZE:

Apreciez munca pe care ai depus-o scriind aceste articole deosebite despre bogata ta experienta pariziana. Sunt un indrumar excelent pentru cei ce-ti vor calca pe urme si vor avea informatia gata pregatita, scutindu-i de o munca destul de obositoare.

Recunosc ca te si invidiez putin dar asa, colegial, pentru cat ai umblat. Felicitari!

Vacante mereu frumoase sa ai!

arcrom
[31.08.17 11:00:37]
»

@AZE: A venit exact la momentul potrivit aceasta recenzie. Tocmai planificam o plecare la inceputul lui octombrie, cu destinatia Paris. Am apreciat articolul ca fiind foarte util, desi nu va fi prima noastra vizita la Paris. E totdeauna interesant sa compari impresii si sa vezi si cu ochii altora, intr-o alta lumina, ceea ce vezi si simti pe cont propriu. Noi ne pregatim de un traseu care cred ca va fi o lectie de viata. Pana la Paris vom trece prin Austria si Germania si ne-am propus sa fim curajosi si sa mergem sa vedem cabana preferata a lui Hitler, primita cadou de ziua lui de nastere cand a implinit 50 ani, iar apoi sa ne oprim la Dachau sa vedem lagarul de concentrare. Nu va fi o excursie de relaxare, dar cred ca avem nevoie uneori de experiente care sa ne aduca cu picioarele pe pamant si sa multumim lui Dumnezeu pentru ce suntem si ce avem. Dupa asa itinerar, Parisul speram ca va fi ca un balsam pe rani deschise. Noi avem de data asta doua obiective: Montmartre-ul lui Charles Aznavour si Madelaine-ul unde sotul meu s-a rugat cu mult timp inainte sa-l ajute Dumnezeu sa-si gaseasca drumul in viata. Ne-am cunoscut la o saptamana dupa ce s-a intors de la Paris si dupa zeci de ani suntem tot impreuna si fericiti!

mireille
[31.08.17 15:22:13]
»

@AZE: Bonjour mon ami... am tot ezitat să scriu un ecou... dar ghidurile tale, traseele prezentate mă duc cu mintea înapoi... am fost la Paris în trei reprize lungi, în diverse etape ale vietii. Orasul te cheamă ca un prieten fidel, e imposibil să nu-l iubesti, e ca un magnet turistic. Poți să stai în el zile în șir... eu nu am reusit să-l cuprind, iti alunecă printre degete... astept cu nerabdare sa vad ce o sa scrii despre Luvru.

AZEAUTOR REVIEW
[31.08.17 21:14:01]
»

@elviramvio: Mulțumesc

Da, recunosc că a fost o experiență turistică bogată dar și obositoare. Pentru toate astea doar șase zile, cam puțin, mai este nevoie de excursii pe acolo, din fericire e aici acasă în Europa.

AZEAUTOR REVIEW
[31.08.17 21:19:24]
»

@arcrom: Mulțumesc

În octombrie va fi foarte frumos în Paris, probabil și temperaturile exterioare vor fi plăcute.

De câte zile va fi durata exursiei și câte zile destinația Paris?

Ai reușit să citești cumva și celălalte articole scrise de mine despre Paris?

AZEAUTOR REVIEW
[31.08.17 21:27:42]
»

@mireille: Mulțumesc

Parisul este ceva deosebit un fel de bijuterie a Europei, de asta mi-am dorit așa mult să ajung acolo. Și nu m-am înșelat în privința asta este chiar o bijuterie arhitecturală, culturală chiar și modernă în același timp- un magnet așa cum zici tu.

Cât despre Luvru am doar cuvinte de laudă de spus, doar sînt puțin supărat pe mine deoarece nu am alocat suficient timp vizitei (de și biletul destul de scump dar eram sub entuziasmul primei zile) Câteva cuvinte de caracterizare: prea mare, prea magnific, prea frumos...

Tu ai umblat ceva vreme pe acolo un timp îndelungat cum ai scris, a văzut probabil multe lucruri pozitive dar probabil și negtive.

Eu mai am căte ceva de povestit dar încet am ajuns la fundul sacului, pentru mai mult mai trebuie mers odată acolo.

arcrom
[31.08.17 22:28:23]
»

@AZE: Inca nu am citit tot. Sunt noua in aceasta destinatie (AFA, vreau sa zic si mi-ar trebui mult mai mult timp ca sa parcurg tot, mai ales ca trebuie sa invat din mers sa ma descurc si cu organizarea site-ului. In ceea ce priveste durata excursiei noastre, inca nu o stiu exact pentru ca nu am definitivat decat drumul de dus. Voi ajunge la Paris in a sasea zi, dupa escale la Salzburg, Munchen si Strasbourg. Deocamdata intentionam sa stam la Paris de joi pana luni (trei zile jumatate), dar nu ne impinge nimic de la spate, deci s-ar putea sa stam si mai mult, in functie de planificarea drumului de intors si de vreme. Cand voi reusi sa parcurg tot ce ati scris, veti sti, pentru ca voi avea reactii la ceea ce citesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mihai18
[31.08.17 22:31:07]
»

Rog scuze pentru eventualele greșeli. Scriu de pe telefonul mobil

AZE ai scris un review documentat și ne-ai oferit fotografii frumoase. Felicitări.

Anterior, pașii m-au purtat pe acolo și am citit cu nostalgie reviewul tău.

S-a pus întrebarea de ce a durat 2 ani aducerea din Egipt a coloanei din Place de la Concordanta.

De pe internet am aflat ca pentru transportul colonei pe apa, o corabie a fost special amenajata pentru ca aceasta să fie adusa întreaga.

După ce am vizitat aceasta frumoasa zona, la cererea soției am parcurs "au pied" întreg drumul de la Place de la Concord pana la Arcul de Triumf. S-a meritat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elviramvio, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța / city-break la Paris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075098037719727 sec
    ecranul dvs: 1 x 1