GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Locuri de luat masa în Tropea - recomandari
În cele 4 zile petrecute în Tropea am luat masa în mai multe localuri (4 la număr) din acest minunat orășel din Calabria. În una din zile am mâncat de prânz în Scilla, în rest am luat cina în Tropea iar o dată am luat și prânzul tot aici. Din cele 117 localuri clasificate pe tripadvisor, noi am mâncat la cele de pe locurile 17, 23, 41 și 52 (clasament din septembrie 2018). Acestea au fost alese pe baza decorului și ambianței, preparatelor și prețurilor din meniu (afișate la intrarea în fiecare local), dar ne-am bazat și pe primul impuls.
La intrare, toate locațiile au afișat meniul, astfel că vă puteți alege în funcție de ce vă doriți – nu toate restaurantele au în meniu și pizza și pește și paste și preparate din carne etc - unele localuri sunt specializate doar pe anumite categorii. De asemenea am văzut mai multe meniuri de la localurile pe lângă care am trecut - unele au maxim 15-20 de preparate…... cine dorește să vadă 100 + feluri în meniu va fi dezamăgit.
Toate localurile alese au fost la înălțimea așteptărilor noastre, cu preparate gătite ca la carte și cu servicii foarte bune - astfel că pot spune că nu locul din clasament este important (unele au mai multe reviewuri, altele mai puține, dar majoritatea au 4 puncte din 5). O altă diferență poate veni din taxa/coperto care poate fi de 1-2 euro (am văzut și vreo 2-3 restaurante, mai de fițe, cu coperto 2,5 euro). De menționat faptul că cele 4 locații alese de noi sunt situate în centro storico din Tropea - despre cea din Scilla am scris aici
În prima seară am ales localul „La Pentola d’oro’’ care este oarecum, ascuns, pe o alee îngustă. L-am găsit în timpul plimbării de recunoaștere a locurilor, ne-a plăcut cum arată așa că am intrat. Afară erau vreo 4-5 mese (toate libere), dar cum bătea vântul am ales să cinăm în interior. Este știut faptul că italienii iau cina destul de târziu astfel că nu a fost o problemă să găsim o masa liberă la ora 19.30. După ora 20.30 localul era plin.
Restaurantul se află într-o casă veche, pereții sunt din cărămidă și piatră, iar pe tavan sunt bârne din lemn. Ambianța este caldă, plăcută, o muzică italiană se auzea în surdină, fără a deranja conversația.
Meniul a venit imediat, știam că vrem pește așa că nu a fost greu să ne hotărâm – am ales pește spadă și dorada a la griglia (la grătar), feluri însoțite de, vino della casa, rosso. Cam prin toate localurile, vinul casei este foarte bun și este de preferat vinurilor la sticlă, care au și un preț mai mare. Am văzut acest sortiment de vin (alb sau roșu) la multe mese (și nu doar la acest local) semn că este apreciat. La desert am ales tartuffo și cannoli, feluri tipice zonei și care nu trebuie să lipsească din alegerile celor care ajung pe aici. Servirea este foarte bună, preparatele gustoase, vinul bun, ambianța extrem de plăcută – avem toate ingredientele pentru o seară agreabilă.
 
Cea mai veche pizzerie din Tropea - Vecchio Forno - arată exact ca acum 60 ani (probabil că la noi nu ar lua nici autorizație de funcționare). Situată pe o alee îngustă din centro storico, locația este primitoare și plină de istorie. Este o afacere de familie, iar pe pereții localului sunt multe poze care prezintă istoria în imagini a acestei pizzerii, dar sunt atârnate și diverse unelte folosite de-a lungul timpului. Acest local este deschis doar de la ora 19 la ora 24, are circa 22-25 mese (cam jumătate sunt afară), nu acceptă rezervări și este mereu plin. Noi am preferat să luăm, la pachet, deoarece trebuia să așteptăm ceva timp până se elibera o masă. Clienții așteptau răbdători și în fiecare seară (noi treceam mereu pe aici) erau cel puțin 10 persoane care stăteau la rând asteptând eliberarea unei mese, chiar și la ora 22 (de aici vin și cele mai multe păreri / reviewuri negative).
Am luat pizza de 2 ori de aici (și cum stăteam la circa 50 m de local ajungeam repede la apartament) și vă pot spune că este absolut senzațională – aluatul și ingredientele fac diferența. Dacă prima oară (era joi, puțin după ora 19, ora deschiderii) am primit comanda în 10 -12 minute, a doua oară am așteptat circa 30-35 minute (era sâmbătă pe la ora 20), deoarece erau foarte multe comenzi, iar afară așteptau circa 20 de persoane. Totuși servirea este foarte rapidă, dar nu în detrimentul calității.
Oamenii doar asta fac și o fac foarte bine, de zeci de ani - voi atașa o poză cu meniul lor și veți vedea că totul este simplu, cu ingrediente puține, dar de cea mai bună calitate. Sunt vreo 20 tipuri de pizza, câteva feluri de antipasto și de focaccia, toate la prețuri imbatabile. Noi ieșeam în fiecare dimineață pentru mici cumpărături și ne întâlneam cu signore Aldo cu care ne salutam. El aproviziona locația cu tot ce era necesar, stătea de vorbă cu oamenii/vecinii dar și cu cei care doar treceau pe acolo (chiar mi-a părut rău că nu știu italiana, cu siguranță ar fi avut multe de spus). Aldo este unul din cei doi băieți ai fondatorului afacerii, celălalt (Mario) se ocupă de cuptor și coacere.
Ca multe alte localuri de acest gen, nu au un sait sau facebook, dar vă asigur că nici nu au nevoie. Dacă treceți prin Tropea această pizzerie reprezintă o vizită obligatorie - e ca și cum te-ai duce la Roma și nu ai vedea Colosseum sau Basilica Sf. Petru.
 
În a treia seară am luat cina la Vecchio Granaio, un local situat într-o mica piațetă, chiar sub balcoanele noastre. L-am ales pentru că ne-a plăcut ambianța de aici și am văzut că era plin în cele două seri anterioare când am trecut pe aici. Pentru că vremea era extrem de agreabilă, am ales o masă la exterior, dar și interiorul arăta foarte bine. Nu am regretat deloc alegerea, mai ales că am avut parte de preparate foarte bine gătite (antricot de vită) dar și pește spadă plus salată cu caracatiță.
 
Ultimul local vizitat de noi pentru masa de prânz a fost That’s Amore, care este poziționat pe artera principală din centro storico, Corso Vittorio Emanuele. Este unul din foarte puținele localuri care nu se închide la prânz (cele mai multe sunt închise între orele 14 sau 15 și 19), astfel că este foarte căutat, iar la ora 16 am putut servi masa. De această data am ales paste – nu au zeci de feluri de paste, dar cele din meniu sunt paste de casă nu cumpărate de la mercato. Prețurile pentru o porție de paste variază între 6-9 euro - odată cu preparatele noastre a sosit și bolul cu parmezan ras. La desert, bineînțeles tartuffo - aici am și găsit o mare varietate de tartuffo astfel că a fost cam greu să alegem (să tot fie probleme de-astea)
 
Cu siguranță există multe alte localuri bune în Tropea, dar eu pe acestea le-am încercat și vi le pot recomanda.
Vizitați Tropea pentru că…. merită!
Trimis de BOGDAN DSN in 13.12.18 18:32:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în zona Tropea?, TROPEA" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Bine aratau, bucatele, dar si locul unde pot fi servite. Sa va fie de bine!
@DOINITA: Mulțumesc. Sunt foarte multe localuri care arată bine și unde poți servi preparate savuroase... rămâne doar să alegi unul dintre ele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)