ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
DEC-2021

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Ristorante dal Baffo - mâncare ca la... nonna acasă!

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Cele câteva ore bune în care am colindat centrul vechi din Lecce ne-au făcut o foame de zile mari! Pare o idee bună să ocupăm o masă pe una din terasele încălzite ce împânzesc Piazza di San Oronzo și străduțele alăturate, dar miezul zilei a coborât peste inima urbei cu multă, multă agitație; vremea splendidă din acestă a doua zi de Crăciun a scos din case localnicii, pretutindeni e tot o zumzăială și un freamăt! Nu că atmosfera nu ne-ar fi pe plac, dar parcă simțim nevoia să înaintăm un pic, așa că decidem să mâncăm în următoarea destinație, Otranto.

    Otranto este un mic și fermecător port la Marea Adriatică, situată la sud de Lecce; este în același timp o stațiune completă, cu relicve istorice, plaje și gastronomie – cel puțin așa am citit și de aceea l-am introdus pe lista noastră la capitolul „de neratat” ! După aproximativ jumătate de ceas mașinuța noastră rulează deja pe o străduță în pantă, la capătul căreia se zărește panglica albastră a mării. O lăsăm într-o parcare generoasă și pornim la pas; imediat ajungem pe faleză, de a cărei margine ne apropiem, maxim de curioși. În stânga, sub noi, se desfășoară un arc de plajă aurie, în dreapta altul ceva mai firav, marea vălurește discret și-i incredibil de frumos pictată în toate nuanțele de turcoaz! Mai-mai să uităm de foame! ????

    Faleza se prelungește în ambele direcții, noi o apucăm în dreapta, căci într-acolo se ghicește centrul vechi al orașului, prin care avem de gând să dăm o raită. Clădiri albe și scunde se înșiră una după alta în drumul nostru, majoritatea găzduind hoteluri, pensiuni și... restaurante; bingo! Nu avem decât să ne alegem unul și el să ne aleagă pe noi, adică să găsim o masă liberă.

    Ne pune piedică reclama colorată „La Cucina di Nonna Tina” ; poza înfățișează o bunicuță mestecând într-o cratiță din care ies aburi (aproape că simt aroma de mâncare de casă!). La doi pași descoperim destinatarul reclamei, Ristorante dal Baffo (dicționarul zice că „baffo” înseamnă „mustață” ), cu o drăguță terasă semiacoperită lăbărțată pe trotuar. Are meniul afișat la intrare, aruncăm o privire și ne liniștim: hai, că ducem.

    Dacă ar fi fost un pic mai cald, ne-ar fi plăcut să mâncăm afară... Pătrundem însă înăuntru, spațiul nu-i mare, cât să încapă 7-8 mese mici, dar luminos și cochețel! Din fericire, nici aglomerat nu-i, așa că suntem primiți cu entuziasm și invitați să ocupăm una din mesele de 4 persoane. Primim meniuri, ne este aprinsă lumânărica de pe masă și suntem lăsați să ne acomodăm.

    Dar înainte de asta aflăm că mica noastră mâncătorie este o afacere de familie specializată pe preparate din pește și fructe de mare, dar și pe mâncăruri tradiționale puglineze și că în fiecare zi se gătesc (separat de felurile prezentate în meniu) 3-4 preparate, în funcție de ce ingrediente reușesc să achiziționeze dimineața devreme.

    Spre exemplu, meniul zilei de azi este scris cu cretă pe o tablă neagră (doar în italiană) și constă în următoarele: 1. Stracciatella, lime, tartare di gambero (creveți tocați cu lime înțeleg; dar stracciatella?! ; abia mai târziu, revenită acasă, am curiozitatea s-o întreb pe amica Wiki, care zice așa: termenul se referă la 3 chestii total diferite – celebra înghețată cu fulgi de ciocolată; o supă dreasă cu ou, populară în centrul Italiei; stracciatella di bufala, o varietate de brânză moale de bivoliță provenind din regiunea Puglia); ne aflăm în Puglia, deci q. e. d. 2. Taglierine con orata, vongole e pecorino (aici e destul de clar, ceva paste cu pește și scoici). 3. Gnocchetti di patata con ragu di polipo (și aici e limpede – paste din cartofi plus sos cu caracatiță tocată). 4. Totanetti alla griglia apenna scottati o fritti (GoogleTranslate n-a auzit de totanetti, dar pare că știe câte ceva GoogleImagini: clar îs fructe de mare, aduc cu sepiile sau calamarii). În fine... Nu ne face nimic cu ochiul, așa că ne concentrăm pe meniul clasic.

    Din care alegem așa: frittura „del Baffo” (mix de pește și fructe de mare; 17 euro), polpo in pignata (un fel tradițional, ceva gen tocăniță de caracatiță și legume gătită într-un vas de lut, numit pignata, la cuptor; 18 euro), tagliata di manzo (fâșii de friptură de vițel însoțite de rucola, roșioare și parmezan; 18 euro) și orecciette della nonna (paste specifice regiunii, de forma unor urechiușe, scăldate în sos de roșii cu chifteluțe din carne; 12 euro). Plusăm și cu o porție de extra-carbo, mai precis cartofi prăjiți (așa, să fie; 4,5 euro). Avem nevoie și de udătură, desigur. Ne hotărâm pentru o sticlă mare de apă (3 euro), un pahar de vin roșu (5 euro) și o bere locală (4 euro).

    Ospătarul notează cu conștiinciozitate doleanțele noastre, apoi se duce să le transmită la bucătărie. Ăsta-i de obicei momentul de respiro, pe care-l folosim pentru câte o scurtă excursie la toaletă. Găsim încăperea respectivă extrem de curată și dotată cu toate cele necesare. Ne întoarcem numai bine când ni se servesc băuturile, din care savurăm în așteptarea mâncării. Între timp, rând pe rând, mesele încep să se ocupe, cârciuma e aproape plină!

    Din fericire, nu-i nevoie să așteptăm mult. Totul arată într-un mare fel, iar gustul depășește cu mult aspectul! Mie-mi revine tocănița de caracatiță (în realitate, un fel de supă mai grosă, pe care o primesc însoțită de câteva grisine manufacturate), dar gust și din celelalte; absolut totul este delicios și de aceeași părere sunt și comesenii mei!

    Ziua turistică e scurtă în decembrie. Am mâncat, ne-am săturat, a venit vremea să plătim. Nota totalizează 93,5 euro, dintre care 12 (4x3) sunt coperto. Achităm cu cardul, mulțumim frumos pentru masă și ne desprindem, cu oarece greutate... Orașul vechi Otranto ne așteaptă la 2 pași să-i descoperim secretele (măcar parțial) !...

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de crismis in 08.03.22 20:22:59
    Validat / Publicat: 09.03.22 07:04:12
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Ristorante dal Baffo; vită, rucola, roșii, brânză
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58400 PMA (din 45 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [09.03.22 07:02:59]
    »

    Mutat în rubrica "Unde mâncăm în zona Lecce?, LECCE" (nou-creată pe sait)

    [Rubrica inițială: Descoperă Lecce și împrejurimile]

    webmasterPHONE
    [09.03.22 07:49:45]
    »

    Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

    — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    MarinaCoPHONE
    [09.03.22 20:22:04]
    »

    @crismis: să vă fie de bine.

    Totul arată foarte bine.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    MarinaCo
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Lecce?:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057620048522949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1