ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
LUNA
JUN-2018
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sankt Petersburg - un vis implinit (9): Unde mancam in Sankt Petersburg

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce v-am povestit cum am ajuns in Sankt Petersburg, unde am dormit, pe unde am umblat si ce-am vazut, cred ca nu pot incheia fara sa va spun ce am mancat si pe unde.

Cum am mai spus, micul dejun l-am servit in camera, iar mesele de peste zi pe unde apucam si de regula ne prindea vremea in locuri cu bucate alese.

Cateva cuvinte despre bucataria rusa, asa ca o privire de ansamblu a ceea ce se poate manca sau dupa alti ce nu trebuie sa ratati. Desi foarte variata, cu influente ale diferitelor etnii, alimentele de baza sunt tot carnea, pestele, legumele si cerealele preparate in diferite combinatii si cu diferite adausuri de condimente.

Cateva preparate ce ar trebui gustate daca ajungeti in Rusia:

1. Pelmeni - coltunasi sau galuste, cu diferite umpluturi dulci sau nu, (amestecuri de carne sau gemuri de fructe) fierte in apa cu sare.

2. Borschok - pe romaneste bors, dar care nu seamana cu borsul nostru moldovenesc. Este ceva intre supa si bors, cu sfecla rosie, cu legume si smantana (in unele locuri)

3. Solyanka - o supa facuta cu carne, peste sau legume si care contine si varza, castraveti murati cu tot cu moare (zeama in care s-au murat), masline, ciuperci. Am intalnit-o si prin restaurantele romanesti si nu doar in cele cu specific rusesc.

4. Okroshka - este o alta supa cu legume crude (castraveti, ridichi, ceapa verde) la care se poate adauga carne fiarta, cartofi fierti, oua fierte si cunoscuta bautura din secara-Kvas sau kefir.

5. Blini - clatite mai groase, cu diferite umpluturi

6. Pirogi - placinta din foetaj cu diverse umpluturi

7. Stroganoff - cunoscuta mancare cu carne de vita, smantana si ciuperci servite cu orez sau paste.

8. Si nu puteam sa nu amintesc si de bauturi. Mai toti stim ca vodca este considerata bautura traditionala a rusilor, dar se spune ca de fapt, bautura lor traditionala este ceaiul, ei fiind si cei care au creat samovarul. Problemele au fost create in istorie de consumul de vodca si nu de cel de ceai. La inceput, vodca a fost facuta din cereale, apoi din cartofi. Legenda spune ca ar fi aparut in Rusia abia in 1430, cand un calugar a produs „vin de paine”, desi am gasit ca de fapt genovezii sunt cei care au adus pentru prima data „apa vie” la Moscova, in scop terapeutic si apoi a fost consumata nu doar cu scop medical...

9. Ca o alternativa la taria vodcii, rusii mai prepara o bautura dulce si mai putin alcoolizata, numita Medovukha, obtinuta prin fermentarea mierii de albine timp de 15 pana la 50 de ani, dar acum prin distilare se poate obtine mult mai repede. Nu am gustat deci nu pot sa am o parere proprie!

Dupa ce v-am spus cam ce am citit despre bucataria ruseasca am sa va spun si despre propria experienta.

In prima seara, am cautat sa mancam ceva cat mai aproape de hotel si fiind deja o ora inaintata nu prea am avut de ales. Am gasit deschis o „Ospatarie” sau ceva similar, unde am ales cate ceva sa nu ne culcam cu burta goala. Nu prea ne-a placut, dar nici prea mult n-am platit. In urmatoarele zile, dupa ce am ajuns la concluzia ca nu suntem chiar fani mancare ruseasca, am mancat de 3 ori in acelasi restaurant cu bucatarie georgiana-uzbeca-caucaziana, dar am incercat si bucate rusesti care erau mai pe gustul nostru.

Cateva restaurante la care am mancat in perioada petrecuta in Sankt Petersburg:

Kitchen - aproape de hotelul la care eram cazati si foarte aproape de statia de metrou Frunzeskaya, cu specific italian dar nu numai, cu o terasa micuta, dar un o sala mare, cu ambianta placuta, cu personal tanar, dragut si cu care te puteai intelege in engleza. Aici, sotul meu a incercat pentru prima data borsul rusesc. Un bors-supa, cu sfecla rosie, cu legume, dar care nu se aseamana cu borsul nostru. Stiam ca noi, romanii, am preluat borsul de la rusi, dar sa stiti ca noi l-am inobilat. Borsul nostru, fie el cu carne, peste sau legume este mult mai gustos. Dar, scuze, nu vorbim de mancarea romanesca!

La felul doi, fiecare a ales altceva, eu-peste cu cartofi, sotul-o tocanita de carne tot cu cartofi garnitura, iar baiatul niste parjoale, bineinteles cu cartofi. O alta garnitura nu am reusit sa deslusim din meniu. Mancarea a fost gustoasa la toti, dar desertul, un produs pe baza de bezea si ceva gem de fructe a fost delicios. Pretul rezonabil, comparabil cu Romania.

Kazan-Mangal - situat in zona centrala si turistica a orasului este si restaurantul unde am mancat de trei ori si unde ne-am si simtit cel mai bine. Restaurantul se afla la intersectia strazilor Gorokhovaya cu Malaya Morskaya, in apropiere de statia de metrou Amiralteskaya. Cu o terasa pe doua laturi ale restaurantului, locurile sunt limitate si uneori e nevoie sa astepti eliberarea unei mese sau sa te multumesti cu o masa in interior.

E placut si in interior, amenajat mai traditional si oarecum rustic, dar am preferat sa stam afara pentru a vedea strada si doar o data am stat in interior.

In prima zi cand am mancat aici am fost serviti de Alexandra, o tanara draguta si foarte vorbareata ce a venit la masa, a intrebat daca dorim meniuri si s-a si prezentat. Meniul foarte bogat, dar si frumos colorat, felurile de mancare erau fotografiate si scris in josul pozei in rusa, dar si in engleza. Inainte de a alege am mai tras cu ochiul la mesele vecine si hotararea a fost luata.

Mai intai am luat chebureki (placinte din foetaj) cu branza si ierburi si cu carne de vita si ceva kninkali (galuste) cu carne, apoi file de pui cu sos de smantana cu diverse condimente, o tocanita de carne cu sos aromatizat, carne de vita cu paste de casa. In meniul ales aveam mancaruri uzbece si georgiene, iar la desert o prajitura cu ciocolata si nuci si o baclava. Toate bunatatile le-am stropit cu un vin georgian recomandat de Alexandra. In alta seara meniul a fost diferit, dar la fel de gustos de fiecare data, ca doar nu degeaba am mancat de trei ori aici. Daca ne gandim bine, am mancat o data la georgieni, o data la uzbeci si o data la caucazieni...

Mama na dache - se afla pe Nevski Prospekt, aproape de Podul Anichkov (cel cu cai). Si aici am stat pe terasa, desi si sala este foarte frumoasa. Daca vremea ne permite si exista terasa, preferam sa mancam afara.

Din meniu, am ales la deschidere un fel de pizza cu branza (foarte gustoasa si foarte apreciata de clienti) apoi si ceva chebureki, dupa care felurile de baza cu carnuri si legume, un desert si cate un pahar de sangria sau o bere.

Mancarea a fost gustoasa, atmosfera placuta si foarte antrenanta prin prezenta unor fani ai echipelor de fotbal ce urmau sa joace in Sankt Petersburg, dar am avut parte de un ospatar cam imprastiat. Ne-a adus o parte din meniul de deschidere aproape odata cu desertul. Nu ne-am suparat, doar eram in vacanta si nu merita sa –ti strici ziua pentru atata lucru...

Siberika - situat pe Insula Vasilievski, peste drum de submarinul vizitat. Dupa ce am iesit din submarin am observat ca la mica terasa din fata restaurantului veneau tineri (probabil in pauza de masa) pentru a lua masa. Am banuit noi ca era un fel de meniul zilei pentru ca toti mancau cam acelasi fel. Ne-am asezat si noi la o masa am ales ceva din meniul prezentat, dar nu a fost dupa asteptari.

Am ales un bors, o salata cu carne de vita, o portie de peste si o mancare de hrisca cu carne, cate un pahar cu bere. Nu a fost prea gustoasa mancarea, dar nici u am platit prea mult. Tanarul ospatar nu era prieten cu aritmetica si a taxat cam jumatate din consumatie.

Brynza - situat peste drum de hotelul in care am fost cazati. In ziua plecarii, dupa ce am vazut Lavra Alexander Nevski si inainte de a pleca spre aeroport ne-am gandit ca am merita cate o gustare la vecinii de peste drum si la care ne gandisem ca ar trebui sa ajungem. Traversam si luam loc pe terasa. Imediat apare o tanara draguta, ne aduce meniurile si ne intreaba daca vorbim ruseste. La aflarea raspunsului nostru, bineinteles negativ, este foarte bucuroasa si ne face semn ca e ok. Mai tarziu aflam de ce era asa bucuroasa ca nu vorbim ruseste, isi dorea sa exerseze engleza pe care o stia si probabil, in zona nu prea avea clienti cu care sa vorbeasca altceva decat rusa.

Nefiind ora la care noi mancam, am ales cate un cheburek cu branza, un platou cu branza si cate un desert. Am savurat bucatele aduse de tanara rusoaica ce dorea sa vorbeasca o limba de circulatie internationala intr-un oras ce este ancorat la civilizatia occidentala. Am platit si ne-am intors sa ne luam bagajele de la hotel.

Vacanta noastra in Sankt Petersburg se incheia si venise vremea sa ne indreptam spre aeroport.

In loc de concluzie, va indem sa vizitati Sankt Petersburg, daca nu ati facut-o pana acum. Merita, de fapt cum merita orice loc de pa acest pamant! Oriunde gasesti ceva ce exista doar acolo, ceva care sa-ti aminteasca doar de acel loc. Sankt Petersburg, are multe lucruri si locuri unice!

Sa va bucurati de frumusetile ce ne inconjoara!


[fb]
---
Trimis de DOINITA in 24.07.18 20:16:17
Validat / Publicat: 24.07.18 21:45:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 3384 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Dar a mea a fost cea mai gustoasa!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40300 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.07.18 21:44:06]
»

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în St. Petersburg?, SANKT PETERSBURG" (nou-creată pe sait)

mishu
[24.07.18 22:50:38]
»

@DOINITA: La ora asta sunt eu satula, dar tot inghit in sec la ceea ce ai povestit. Felicitari, votat cu mare drag.

DOINITAAUTOR REVIEW
[24.07.18 22:53:52]
»

@mishu: Poate asta ă fost si motivul postari la o ora mai târzie, sa nu provoc hipersalivatie... Multumesc pentru vizita si aprecieri!

mishu
[24.07.18 22:54:57]
»

@DOINITA: Da' la ceva cosmaruri te-ai gandit?

DOINITAAUTOR REVIEW
[24.07.18 22:56:55]
»

@mishu: Doamne fereste, departe de mine asemenea gânduri...

elviramvio
[25.07.18 09:08:55]
»

@DOINITA:

Mergea recomandat şi un medicament anti-poftă la ce ne oferi tu aici! Aşa, din milă creştină pentru noi... ????

webmaster
[25.07.18 10:28:50]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.07.18 11:23:25]
»

@elviramvio: Mila crestina a fost cand am impartit cu voi (macar poze!) si nu am pastrat doar pentru mine

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.07.18 11:25:46]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, elviramvio, mishu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050706148147583 sec
    ecranul dvs: 1 x 1