BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Șnițel cu dragoste la restaurantul Meissl und Schadn din Salzburg
De fiecare dată când merg departe de casă, intr-o altă regiune a țării sau pe melaguri mai indepărtate, incerc să cunosc câte ceva din gastronomia locală – feluri tradiționale de mâncare, obiceiuri culinare.
De trei ani drumurile noastre merg mai des in Austria, renumită pentru ski, munți și peisaje de poveste dar mai puțin pentru gastronomie. Totuși, două feluri de mâncare reprezintă emblema gastronomică a Austriei iar simpla pomenire a numelui acestora - șnițel vienez și ștrudel cu mere - te duce automat cu gândul la frumoasa țară de la poalele Alpilor.
Dacă strămoșul ștrudelului, după unele păreri, este baclavaua turceasă, istoria șnițelului ne duce in Spania sau Italia. Trecerea unei felii subțiri de carne prin pesmet și ou și apoi prăjită in ulei fierbinte, se practica in Andaluzia incă de la sfârșitul secolului al XV-lea. Rețeta a fost preluată de milanezi, care au denumit preparatul” Costoletta” . De aducerea rețetei in Austria se face” vinovat” feldmareșalul imperial Josef Radetzky, care i-a scris impăratului Franz Josef că in Milano există un preparat deosebit -” carne invârtită in ouă, pesmet și prăjită in unt” .
Dar, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Activitatea de frăgezire a cărnii și apoi de prăjire a ei in baie de ulei era cunoscută și utilizată in antichitate de romani și a fost continuată in Evul Mediu și Renaștere in partea nordică a Italiei.
Oricare ar fi insă adevărul originii șnițelului, austriecii sunt cei care l-au făcut celebru. Șnițelul poate fi gătit din carne de vițel, porc sau pui, dar adevăratul șnițel vienez este obligatoriu din carne de vițel.
După șnițelul vienez adevărat am mers și noi in Salzburg, in cele câteva zile petrecutea in această regiune in luna iunie a acestui an.
După o plimbare printr-o frumoasă zonă a orașului lui Mozart, ne-a răzbit foamea. Ne-am gândit că un șnițel vienez ar fi ideal, și, la recomandarea norei noastre am mers la restaurantul Meissl und Schadn al cărui motto este Schnitzel Love.
Sunt două restaurante Meissl und Schadn in Austria, in Viena și in Salzburg, ambele renumite pentru șnițelul vienez.
Meissl und Schadn nu sunt nume noi in industria ospitalității austriece. La inceputul secolului XX, hotelul și restaurantul Meissle un Schadn din Viena era renumit și foarte frecventat. Locația a fost distrusă in anul 1945.
In anul 2017, in Viena și in anul 2021, in Salzburg, au fost deschise două restaurante purtând legendarul nume de Meissl und Schadn, două locații unde se promovează bucătăria austriacă și felurile de mâncare reprezentative.
Restaurantul din Salzburg este situat pe Getreidegasse, la numărul 50, o stradă aflată chiar in centrul vechi al orașului.
Noi am ajuns la acest restaurant intr-o zi foarte călduroasă, in jurul orei 15.00. Am fi vrut să stăm afară, pe terasă, ca să urmărim agitația străzii, dar era prea cald. Am optat pentru o masă in interior, unde era aer condiționat.
Restaurantul a fost amenajat după modelul celui distrus in Viena in timpul celui de al doilea război mondial, având două saloane, unul la parter și celălalt la etaj. In trecut salonul de la parter era destinat oamenilor simpli iar cel de la etaj celor mai bogați, care formau elita societății. In ambele insă se servea același meniu bazat pe bucătăria tradițională austriacă.
Acum nu mai există această separare, puteam să stăm oriunde am fi vrut, restaurantul fiind destul de liber la acea oră. Pentru că eram cu căruciorul am ales să stăm la parter.
Restaurantul este elegant și simplu, cu mobilier din lemn și foarte multe flori. Bucătăria este la vedere, poți vedea dar și auzi cum se prepară renumitul șnițel dar și alte feluri de mâncare. Ca să nu uiți că te afli in casa șnițelelor, muzica lui Mozart, care se auzea discret in restaurant, era perfect acompaniată de zgomotul ciocanului de bătut șnițele.
Ne-am așezat la masă, și, in timp ce ne răcoream cu o bere rece, am citit meniul. La loc de cinste stătea renumitul șnițel, dar erau și alte feluri de mîncare – supe, gulaș, salate. Bineințeles că am comandat câte un șnițel, acompaniat de o salată de cartofi și sosuri din fructe de pădure. La desert am ales tot un fel tradițional – Salzburger Nockerln – care trebuie comandat de la inceput, având nevoie de 15-20 minute pentru preparare. Inainte de a trimitre comanda la bucătărie, am fost intrebați cum vrem să fie prăjit șnițelul – in ulei sau in unt. Toți trei am votat pentru unt.
La capitolul băuturi am rămas pe bere și o limonadă pentru nora mea.
Până ne-a fost adusă mâncarea am făcut câteva fotografii prin restaurant și fost și la toaletă, aflată la subsol. Totul arăta foarte bine, era foarte curat iar toaleta era prevăzută și cu masă pentru schimbat copiii, foarte utilă pentru noi.
Nu am așteptat prea mult, și ne-au fost aduse șnițelele. Am fost preveniți că erau mari, dar realitatea ne-a depășit așteptările - șnițelul abia mai avea loc in farfuria care nu era deloc mică. Noroc că am ascultat de sfatul norei și am comandat o singură salată la două persoane, că altfel cu greu am fi putut dovedi tot ce era in farfurie.
Șnițelul a fost foarte bun, fraged, mergea excelent cu salata și cu sosurile dulci-acrișoare.
Abia am mâncat și ne felicitam că am comandat desertul pentru o singură persoană.
Salzburger Nockerln este un desert specific Salzburg-ului, inventat la inceputul secolului al XVII-lea. Desertul este o gălușcă mare și pufoasă formată din albuș bătut cu zahăr in care se incorporează cu mare grijă gălbenușul. Intreaga compoziție se introduce in cuptor. In timpul coacerii se pune pe marginea formei lapte fierbinte cu zahăr vanilat. Se servește fierbinte, pudrată cu zahăr și acompaniată, după gust, cu frișcă sau cu sos cald de zmeură.
Noi am ales frișca, desertul a fost bun, dar nu ne-a dat pe spate. După părerea mea seamănă cu desertul cunoscut la noi sub denumirea de” lapte de pasăre” . Vedeta mesei a rămas tot șnițelul.
După ce am mâncat am plătit, cu cardul. Nu a fost chiar ieftină distracția, ceva peste o sută de euro pentru trei persoane, dar nu mergi in fiecare zi la Schnitzel Love.
Personalul a fost foarte amabil, servirea exemplară, nu am avut nimic de reproșat
Dacă mergeți prin Salzburg și vreți să vedeți cum se face și apoi să mâncați un șnițel bun. Vă recomand restaurantul Meissl und Schadn.
despre SERVICII
Personalul a fost foarte amabil, servirea exemplară.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Totul a fost foarte bun. Șnițelul imens, foarte fraged și gustos. desert bun, deșiteoretic era pentru o singură persoană, a fost suficient pentru trei persoane.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Restaurantul este aflat chiar in inima Salzburg-ului.
Trimis de Mika in 02.10.22 18:51:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Mika: Cred ca stii ce am simtit cand am vazut titlul articolului. Am savurat fiecare cuvintel, imi imaginam ca sunt acolo, imi trosnea pesmetul in gura iar carnea era suculenta. In fine, cu salata de cartofi nu m-am impacat niciodata acolo, am mancat-o de nevoie, insa un fel rece cu unul cald nu imi place.
In ceea ce priveste desrtul, am mancat ceva similar in Kufstein, insa era copt intr-o forma si asa era adus la masa, si era suficient de mare incat totusi 5 persoane sa simtim ceva din el.
Cat despre Apfel Strudel, a fost flacaul cel mare de curand la Viena si a fost la un restaurant faimos pentru acest strudel, care se cam prepara pe loc (aproximativ, probabil ca fac portii cu numar), pentru ca mi-a spus ca a cam asteptat sa ii apara insa a venit super incantat, desi am mai mancat la Viena acest strudel, dar aici i-a placut si a mers acolo special pentru asta.
Am fost de curand in Kufstein (de o luna insa nu am apucat sa povestesc), eram ca un copil mic, as fi luat fiecare pietricica la rand, ma bucuram de tot ce vedeam, a fost minunat.
La fel de minunat si articolul tau, sa va fie de bine si sa repetati, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Ți-am mai spus că mă gândesc la tine de fiecare dată când scriu despre Austria! Răspunsul tău a fost pe măsura așteptărilor ????. Cred ca vom merge in Viena inainte sau după Crăciun, și vom poposi și la restaurantul de care amintești să savurăm un ștrudel. Mulțumesc de vizită și aprecieri!
@Mika:
”Cred ca vom merge in Viena inainte sau după Crăciun, și vom poposi și la restaurantul de care amintești să savurăm un ștrudel.
despre asta il intreb pe flacaul meu ca sa imi spuna cum se numeste restaurantul, si daca mai vreti un restaurant super bun, va recomand cu toata caldura Leoplodauer Alm Startseite-XXLRestaurantLeopoldauerAlm cu rezervare ca sa fiti siguri. Este pe lina de metrou U1, dupa ce treceti de turnul de la Dunare si de la metrou sunt doar cateva minute pe jos. De cate ori am ajuns la Viena, eu sau baietii, acolo am facut oprire. Si daca nu ma insel, am povestit si aici despre acest local. Ma bucur ca ai sa ajungi pe acolo.
@mishu: Mulțumesc! Ce să facem, de la un timp drumurile noastre trec prin Austria
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Ce am mai gustat prin Salzburg – localuri și produse — scris în 19.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 [Restaurant Helmut Nussbaumer] Helmut Nussbaumer - Cafe-Restaurant sub cetate — scris în 01.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 [Cafe Tomaselli] La o cafea in cea mai veche cafenea din Austria - Cafe Tomaselli — scris în 24.04.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 [Restaurant Glorious Bastards] The Inglorious bastards – Nu, dar Glorious Bastards, Restaurant Salzburg — scris în 05.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ