ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
MAY-2022
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

2 restaurante bune în peninsula istorică Nessebar - Emona și Mena

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns prima dată în Nessebar acum vreo 15 ani, abia prindeam gustul vacanțelor în afara țării, organizate de noi înșine. Ne-am stabilit baza în Sveti Vlas, iar vizitarea frumoasei peninsule istorice de dincolo de golf se număra, desigur, printre excursiile obligatorii. Ne-am plimbat cu încântare ore întregi pe străduțele pietruite, printre case de piatră și lemn și ruine de vechi biserici, după care țin minte că am mâncat la o terasă suspendată deasupra mării – o amintire plină de savoare și emoție, pe care o păstrăm cu toții. Revenind acum, eram convinsă că voi recunoaște terasa fără doar și poate; ei, bine... grea misiune, toate semănau între ele, toate erau gătite ca de sărbătoare, toate ofereau priveliști de vis spre marea albastră!

Să fi fost Emona?! Poate, cine știe?!... Oricum, pe Emona am ales-o de data asta, în final, sătui de căutare și flămânzi la propriu. Plus că ne-a plăcut zâmbetul domnișoarei care invita clienții încă din stradă, plus că dincolo de bolta vegetală și de cei 2 mici palmieri ce vegheau intrarea se puteau zări alte și alte minunății peisagistice.

Ca să nu bâjbâiți, cârciuma se află în partea de sud a Nessebarului istoric, adresa este Ul. Mesambria 41 (vă reamintesc că Mesambria – ce melodios sună! – este numele fostei cetăți bizantine ce ocupa cândva peninsula); are și adresă virtuală (emona-ns.com) și notă bună pe Google (4,2 din peste 2300 de comentarii).

Ora prânzului fiind trecută (dar nu de mult), n-a fost nicio problemă să găsim masă liberă chiar în primul rând dinspre mare, pe terasa acoperită. Am fost invitați să ne așezăm și, remarcându-ne pesemne graiul, ospătarul ne-a adus mintenaș meniuri în limba...română! Ne-am arătat încântați și l-am întrebat dacă vorbește românește; nu, ne-a răspuns, așa că în continuare aveam să comunicăm în engleză.

Oferta este destul de vastă: aperitive calde sau reci, supe, preparate din pește și fructe de mare, dar și din alte feluri de carne (pui, vită, porc, miel). Preparate clasice, dar și chestii mai deosebite, precum „buratta cu prociutto crudo și nuci de pin” (da, așa era tradus, nuci în loc de semințe, dar ați înțeles ideea) sau „stridii franceze (în stil franțuzesc, mă gândesc) vii cu tabasco și lime (bleah! ; printre puținele treburi pe care nu le-aș mânca nici bătută).

În fine. Am rugat să ne aducă pentru început câte o berulă brumată (4,9 leva bucata), căci plimbarea ne cam deshidratase, le-am primit în câteva minute, timp în care ne-am hotărât și asupra solidelor: o porție de midii de Marea Neagră (19,9 leva), alta de cernokop (lavrac) la grătar (21,9 leva), o focaccia cu mozarella (5,9 leva) și sparanghel cu unt (11,9 leva). Nu ne-am bătut capul care ce va mânca, știam obiceiul bulgarilor de a aduce la masă mâncarea pe măsură ce se face și oricum aveam de gând să gustăm din toate.

După ce am dat pe gât jumătate din paharul de bere, m-am simțit suficient de întremată cât să colind un pic printre mese, să fac câteva poze, căci nu putusem să nu remarc, în drumul nostru dinspre intrare, bogăția de plante și flori de toate culorile! Am descoperit și micul iaz cu peștișori, m-au încântat toate colțișoarele frumos aranjate și decorațiunile inspirate, toate în spirit marin, mediteranean! O să vedeți în fotografii că nu exagerez deloc!...

Prima a venit focaccia – o simfonie de culori și parfum! – presărată nu doar cu mozarella, ci și cu jumătăți de roșioare, frunze de rucola și ulei aromatizat cu busuioc! O mâncai cu ochii! Papilele noastre gustative aveau să se declare maxim de încântate și ele, pur și simplu era delicioasă! O luaserăm pe post de pâine lângă celelalte feluri de mâncare, însă n-am rezistat și am devorat-o pe loc.

Pe urmă am primit midiile – proaspete și bune, fierte în vin alb, cu verdeață, lămâie și foaie de dafin – foarte bune și ele. Peștișorii – peștișori; n-are ce să fie greșit la niște pești proaspeți, copți cât trebuie pe grătar. Iar sparanghelul cu unt a fost exact ce trebuie ca să facă din prânzul acesta un adevărat rafinament, ce ne-a uns nu doar tractul digestiv, ci mai ales sufletele!

Remarcaserăm în meniu câteva variante de desert, dar de obicei nu ne repezim să comandăm de la început, că nu știm dacă mai putem duce sau dacă mai avem poftă până la final. De data asta am decis să înlocuim desertul cu încă un pahar de bere rece, prima fusese de sete, asta urma să fie de degustare...

Nota a adunat aproape 80 leva (aprox. 200 lei) și am plătit-o cu cardul. Recomand din suflet acest restaurant, Emona – pentru mâncarea delicioasă, prețurile rezonabile, dar și pentru decorul bogat vegetal, foarte romantic și vederea superbă la mare!

***

... Seara, destul de târziu, obosiți de un pic de plajă și de a doua rundă de plimbare, am zis să ne mai oprim undeva, pe-aproape de „casă” , să mai lingem câte-o berulă... S-a nimerit să fie Mena, chiar terasa vecină cu noi (Ul. Zhana Chimbuleva 6; nota 4,5 pe Google), ne-a atras muzica grecească (oh!) și – pe Tati – meciul de tenis (cred) ce rula pe un ecran uriaș, agățat într-un colț. Am ales o masă chiar în margine, cât mai aproape de port (deși, noapte fiind, marea nu prea se vedea, mai mult se presimțea).

Am primit meniuri și, dacă tot le-am răsfoit (am remarcat, desemenea, oferta bogată), ni s-a făcut poftă – mie de tirokafteri (fel din bucătăria greacă, cremă de brânză ușor picantă; 7,9 leva), iar lui Tati de salată capresse (10,9 leva). Berea e mai ieftină aici, doar 3,2 leva. Cele 2 preparate s-au completat numai bine – crema era un pic cam iute, dar amestecată cu mozarella mergea ok, pâinea prăjită și feliile de roșii le-am împărțit frățește și pe ele. Meciul s-a prelungit, nouă nu ne venea să ne ducem la nani de bucurie că suntem în acel decor de vis, gazdele nu ne-au zorit nicicum...

Văd că Mena îi vorbită chiar mai de bine decât Emona și, deși experiența noastră aici a fost cam firavă, nu pot decât s-o recomand și pe ea cel puțin la fel de călduros!


[fb]
---
Trimis de crismis in 31.08.22 19:31:26
Validat / Publicat: 31.08.22 20:31:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2018 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Vedere de la masa noastră (corabia e tot restaurant sau ceva bar, n-am avut timp s-o testăm )
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[31.08.22 21:08:32]
»

@crismis: Am scapat cu bine! Abia ce am terminat masa de seara, asa ca am fos mai relaxata. Insa arata tare bine si de cateva feluri tot mi s-au lipit ochii. Felicitari, votat cu mare drag.

M'LiviuPHONE
[31.08.22 23:23:26]
»

Focaccia arată super bine!!! Felicitări pentru prânzul si cină reușite!

Michi
[01.09.22 08:23:29]
»

@crismis: Felicitări, am prins al douăzecilea vot! Chiar că mi-ai făcut poftă.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[01.09.22 09:25:18]
»

@All: Mulțumesc mult pentru vizită și cuvintele frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, M'Liviu, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Nessebar și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060960054397583 sec
    ecranul dvs: 1 x 1