ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.09
STATUS: PRETOR
LUNA
NOV-2011
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

In Istanbul se maninca bine oriunde!

TIPĂREȘTE

Tot Istanbul-ul iti ofera un adevarat rasfat culinar; se maninca la fel de bine si pe strada, ademenit fiind de miresmele inconfundabile ale kebap-ului, dar si in oricare din puzderia de restaurante cu specific autohton.

Si pentru ca altfel nu simti pulsul Istanbul-ului, am mincat in locuri diverse :)

Pe UNDE si CE am mincat:

- pe unde am apucat, kebap, la preturi cuprinse intre 2-5 TL, in functie de zona

- langa hotel Erboy, restaurant Hayat (multe feluri de kebap, chiftele etc); recomand!

- tot langa hotel, restaurant Déjà vu (kebap-uri de toate felurile, ciorba de linte, etc.); o mentiune speciala pentru acest restaurant care avea un meniu variant, inclusiv pizza si meniuri pentru copii; de asemenea, am cerut lahmacun, nu aveau, insa au comandat in apropiere si mi-au adus; recomand!

- sub podul Galata, restaurant Marinero, restaurant cu specific pescaresc; fructe de mare gatite cu mirodenii autohotone, nu ne-au placut; nu recomand!

La restaurante, o masa de 4 persoane, de obicei fara alcool, doar cu cafea si suc, preturi intre 120 si 200 TL.

- in portul Eminonu, peste bagat intr-o chifla sau juma’ de paine cu citeva frunze de salata verde, cost 5 TL; tot acolo, gasesti muraturi asortate, 1.5 TL/pahar

- la greeeeeu, castane coapte, porumb copt si porumb fiert de la vanzatorii ambulanti aflati la fiecare pas; porum 1 TL, castane intre 4-10 TL in functie de gramaj

- sucuri naturale de portocale si rodii, de regula 2.5 TL

- evident, baclavale, kestane sekerli, halva, budinci, biscuiti, ciocolata... orice era dulce si arata bine!

Pentru un calcul mai simplu al paritatii, suma in TL se inmulteste cu doi si rezulta suma in lei; am schimbat euro la un curs de aprox 2.4 TL si am mai si scos TL de la bancomate de pe un card de lei.


[fb]
---
Trimis de Chloe in 21.11.11 19:56:13
Validat / Publicat: 21.11.11 21:16:21
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6300 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

droniucm
[22.11.11 14:44:56]
»

Draga Chloe si noua ne place foarte mult mancarea turceasca. Am ramas cu gandul la o ciorba (corba) pe care am mancat-o in orasul Bodrum seamana oarecum cu ciorba noastra de burta dar era facuta din oaie. Avea fiert un cap de oaie in oala, era alba (desi ei nu au smantana) si foarte groasa (consistenta). Foarte buna dar nu mai stiu cum se numeste.

Mancare turceasca foarte bine gatita am mancat si pe o terasa in statiunea Ortakent - manti sau peste la gratar cu tot felul de legume coapte.

Vis-a-vis de ce ai scris mai sus, te rog sa imi spui si mie ce inseamna "lahmacun", sau ce fel de mancare este ca nu am auzit de ea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ChloeAUTOR REVIEW
[22.11.11 22:31:54]
»

@droniucm

Lahmacun-ul este ceva apropiat de clasica pizza.

Mai exact, pe post de blat este un soi de lipie, iar deasupra este carne tocata fie de vita, fie de oaie, fie amestec, cu condimente si patrunjel; iar daca mai pui linga si un pahar de ayran, zau ca dai cu caciula dupa caini...

Inca un amanunt important: in nici un restaurant din Istanbul nu se fumeaza!!!

Se pare ca s-au aliniat si ei la impunerile UE, iar expresia "fumezi ca turcul" nu-si mai are rostul

Noroc ca erau totusi aprox 10 grade afara, iar majoritatea teraselor exterioare erau dotate cu incalzitoare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 †
[23.11.11 05:32:55]
»

@Chloe:

M-am intors pe data de 18/noi/ din Istanbul, dupa o mini mini vacanta de 4/zile si... da... nu se fumeaza in nici un restaurant! Asa cum spui si tu am fost nevoita ori sa maninc in incinta si ulterior sa ies pe terasa pt o tigara, ori sa luam masa direct pe terasa! Insa din cele 4 zile petrecute la Istanbul n-am avut parte de vreme buna, a plouat incontinuu!

Desi verificasem pe net, mi-am zis ca 'or mai da si ei gres!

Da de unde! Ploaie si iar ploaie!

Surpriza cea mare a fost insa la hotel, unde la mic-dejun eram nevoita sa -mi savurez cafeaua... afara! S-au aliniat f bine... Nu se fumeaza in incinte!! Asta e...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sanis*
[12.09.12 09:43:24]
»

Pentru cei ce doresc sa comande "lahmacun" - se pronunta 'lah-ma-GIUN'. In locurile specializate in asa ceva, poti hotari ce anume sa se puna pe pita. Este ca un fel de clatita prajita pe test (asa e original, nu stiu cum o fac restaurantele din Istanbul.

In Istanbul exista terasa "Green Corner", chiar in capul strazii Sogukcesme (cea din spatele Sfintei Sofia, care pleaca din fata Portii de la Topkapi spre Inalta Poarta, pe stinga. E sub un copac urias si de pe ea poti privi atit spre Sf. Sofia (spre sud, la "deal") cit si la circulatia de pe Alemdar Cadesi (care uneste Sultanahmet de Gulhane). Se sta in "stil turcesc", pe platforme din lemn acoperite cu covoare otomane (descult, desigur), rezemat in cot (sau "turceste", cu picioarele incrucisate sub tine) pe perne. Servesc si alte bauturi turcesti, meniu turcesc si, desigur, narghilele. Pentru cei ce vor sa stea la masa, au si mese acoperite (bune in caz de ploaie).

Un produs asemanator lahmacunului este "gozleme" [goez-LE-me]: aceasi clatita urcata, dar impaturita sau rulata, ca o lipie.

Din aceasi categorie este "pide", care seamana chiar mai mult cu pizza italiana (mai putin ingredientele si condimentele) sau lipia romaneasca. Se face in cuptor (cu lemn, ideal), placinta ungindu-se cu unt. La restaurantele specializate in pide (pideci) poti comanda ce se pune pe blat: peynirli (brinza), yumurtali (oua scob), etli (carne (de miel) tocata) - dar sunt excelente si cu vegetale sau goale. Pot inlocui piinea la kebab.

Cei care nu tin neaparat sa aiba bautura (alcoolica) la masa, e de departe mai bine sa ia masa la micile bufete/locante din afara traseelor turistice. Acolo veti gasi cele mai gustoase mincaruri otomane, Uitati-va dupa Pidaci, Kofteci, Kebapci, Lokantasi, Bufe sau Hazir yemek ("fast food"). In locurile numite kuru yemiş gasiti deserturi, mai ales fructe uscate, alune, nuci, baclavale, sarailii... Cele din Mirs Bazaar sunt mai scumpe.

Un alt loc interesant pt un lunch ieftin si gustor este terasa din Bazarul Cavalerilor, in spatele Moscheii Albastre, cum mergi spre Muzeul Mozaicului. Intre doua vizite la muzee, se poate lua o masa excelenta. Au sectia de "kebapci" (gratare) si sectia de placinte (borek de tot felul, pide). Toate sunt foarte proaspete, facute pe loc. Au si narghilele (desigur), iar spre seara, pe o mica platforma, se roteste cind si cind un dervis.

Dintre kebapuri, dupa parerea mea, cele mai putin bune sunt chiar vestita shaorma (doner): -) La turci ii spune Iskender (sau Bursa) kebap. Cu mult mai bune sunt sis-kebapurile din miel. Daca vreti pui, spuneti "tavuk". Rar, au si vitel (dana) sau vita (sigir - se pronunta si-ir), mai scumpe insa. Preferatele mele sunt Adana Kebap (un fel de chiftea plata pe bat, foarte condimentata), maruntaie (de miel), izgara (mixed-grill din miel). In mod normal se servesc cu un sos (de rosii) si apoi iaurt, deasupra. Cum zic englezii: sunt "adictive": -)

Sanvisurile cu peste de sub pod (Galata), care costa 5TL un tir (karides), au un mare pacat: tirii au OASE! Buni la gust, dar scuipi mai tot timpul... Cautati sa ajungeti acolo la apusul soarelui: cea mai fantastica panorama a Cornului de Aur, spre Suleymaniye, atunci o aveti. Marita sa stati acolo (pe partea spre Cornul de Aur, nu spre Bosfor) chiar si o ora, cu un ceai sau o bere in fata...

Totusi, dintre toate mincarurile turcesti incercate de mine, nimic nu se compara cu fava (pilaki), mincare de fasole (fara carne), servita pe la locante. (De obicei, mincarea de la locante este facuta chiar de familia de patroni: ea gateste, el vinde...). Mai este "vinete umplute" (imam bayildik sau/si karniyarik)

Turcii nu au, intr-adevar, smintina. Au in schimb iaurtul "turcesc" - care este (deseori) mai gros si mai gras decit smintina romaneasca! Deseori, lingurita sta "in picioare" in pahar... De asemenea, mai au kaymak, care este chiar caimac adunat de pe suprafata laptelui la fierbere. Este chiar mai gras decit untul (mie mi se pare putin gretos...). In ciorbele albe se pune iaurt. Bune sunt supa de linte, de peste (balik) si de burta (iskembe). Sunt unele bucatarese pe la locante obscure care fac ciorbe mai ceva ca la "mama acasa"!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Chloe, droniucm, maria55, sanis*
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Istanbul? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046126127243042 sec
    ecranul dvs: 1 x 1