ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
AUG-2014
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

'Mâncătoriile' Chișinăului

TIPĂREȘTE

Acest review se doreste a fi un foarte, foarte scurt periplu prin “mancatoriile” chisinauene. Scurt, pentru ca n-o sa vorbesc decat despre ce am vazut cu ochii mei si ce am gustat cu propriile-mi papile.

Pe domniile voastre, dragi prieteni cititori, ma gandesc ca v-as putea imparti in doua tabere: cei pe care pasii i-au purtat deja in capitala tarii noastre de peste Prut (acestia ar putea sa se opreasca aici cu lectura, pentru ca ei deja au avut propriile experiente culinare moldovenesti, doar daca se gandesc ca, cine stie, poate va mai fi si o data viitoare! …) si cei care n-au calcat niciodata pe aceste meleaguri. Acestia din urma, deasemenea s-ar putea grupa in doua gramezi: unii carora nici nu le trece prin cap sa mearga la Chisinau, cel putin nu de buna voie si nesiliti de nimeni (si acestia pot da “back” sau “escape”) si ceilalti, care nu exclud aceasta vizita din agenda lor turistica, ba poate chiar si-o doresc… Ei, acestia din urma ar putea sa ia aminte, deoarece oricare muzeu se vor opri sa viziteze (de Istorie, de Arta sau Etnografic – vezi impresii), ar trebui sa ma creada cand le spun: Fratilor, dupa ce va ostoiti foamea/setea de cunoastere, o sa vi se faca o foame de-aia adevarata, de-ati manca si pietre, ca sa nu mai zic de sete, tot din aia adevarata!...

Moldova este locul unde mancaciosii, dar si gurmanzii deopotriva, se vor simti la ei acasa. Mancarea e multa si buna. Iar bautura… belea! Toata lumea a auzit de vinurile moldovenesti, premiate si ras-premiate in toata lumea, de coniacul Calarasi…

Primul popas l-am facut la Restaurantul Kumanek (La Cumatrul), cu specific ucrainian, pe care l-am gasit pe Str. V. Alecsandri, la nr. 68. Ne-a placut constructia masiva din barne de lemn, pe un singur nivel, cu ferestre decorate cu perdele din dantela alba. Am intrat sa mirosim atmosfera si, dupa o privire-doua aruncate, am decis sa ramanem sa si (de) gustam. Cum ora era cam inaintata pentru o masa de pranz (cam 3 dupa-amiaza), restaurantul era gol, astfel ca personalul, gatit in straie specifice, s-a concentrat doar pe noi. Mobilier din lemn masiv, decoratiuni traditionale ucrainiene, foarte asemanatoare cu cele romanesti, multe farfurii pictate, stergare cusute in rosu si negru, dantele, papusi decorative din materiale textile colorate, sticle de diverse forme, un abac… De Mama-Rusie aminteau fara tagada desenele in culori vesele de pe pereti si muzica populara care ne-a facut sa ne batzaim fundurile pe scaune, mai ales dupa ce am gustat visinata cumatrului

A comandat fiecare ce-a vrut si ce-a crezut si, ca la orice carciuma care se respecta, am primit pentru inceput din partea casei niste boluri mititele in care se afla un fel de pate de casa, foarte gustos, alaturi de cateva felii de paine neagra, aceasta continand un ingredient interesant pe care nu reuseam sa-l identificam; am intrebat pe tanarul Ivan care ni le adusese la masa ce condiment are painea asta, el a zis ca deobicei servesc paine facuta de ei, dar atunci nu stiu ce problema aveau la cuptor, ca painea era cumparata din comert si ca nu stie ce contine, dar se duce sa intrebe. A sosit putin mai tarziu cu raspunsul: chimen. Ntz, parca nu… (Am gasit mai apoi la alimentara sortimentul de paine respectiv, contine cuisoare, am cumparat si pentru acasa.)

Mancarea a fost buna, indestulatoare si frumos prezentata, servita, desigur, in strachini traditionale de lut. Am comandat la final si o portie de desert, desi eram cu totii full, dar Istetica si cu Maria, care sunt vegetariene, parca ar fi dorit sa linga si ceva dulce, asa, de pofta… Era o chestie facuta din 2 blaturi subtirele cu seminte de susan, intre care se lafaia o crema usoara de mascarpone, decorata cu capsuni proaspete; a fost ceva divin! Evident ca ne-am batut toti pe biata prajitura si am mai comandat o portie! Am platit cu cardul (de fapt, peste tot pe unde am mancat n-a fost nicio problema sa platim cu cardul) si, cu pasi ingreunati de bunataturile ingurgitate, ne-am indreptat spre canicula de afara…

A doua mancatorie pe care am testat-o a fost La placinte, cea de pe Bd. Stefan cel Mare, in aceeasi seara. Nu prea ne era foame, dupa cat balotaseram la pranzul intarziat de la “Cumatru”, dar citisem despre brandul cu pricina ca nu trebuie ratat. Am votat rapid si am decis: “Hai, ca o placinta mai merge! ”. Restaurantul e vestit pentru toate neamurile de placinte si “invartite” moldovenesti, dar ofera si feluri de mancare “normale”. Interiorul aerisit, compartimentat, din ale carui decoratiuni am retinut abajururile corpurilor de iluminat. Noi am stat pe terasa, unde sunt mese de 4-6 persoane, acoperite de umbrele imense. Am comandat fiecare cate un fel de placinta (cu varza, cu branza dulce, cu branza sarata si nu mai stiu cu ce), ca sa gustam din toate. Delicioase! Fara alte comentarii. Pur si simplu perfecte. La intrarea pe terasa restaurantului, se afla un bener imens care anunta privitorii ca in aceasta locatie se poate servi “meniul zilei” la orele pranzului la pretul de 60 lei moldovenesti, cam 15 RON. Ne-am propus sa ne intoarcem a doua zi “La Placinte” sa mancam de pranz.

Dar socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa. A doua zi ne-a prins pranzul prin zona muzeelor; tot cautandu-le, dadusem intamplator peste o locatie pe care Tati o mai vizitase cu vreo doi ani in urma si care il marcase in mod pozitiv: La Taifas. Situat undeva in subsolul unei cladiri de pe Str. Bucuresti, nr. 67, chiar la intersectia cu Str. Puskin, specificul sau este pur traditional moldovenesc si ne-am simtit ca acasa inca din momentul in care i-am trecut pragul. Decoratiuni care amintesc de spatial rural romanesc, tot felul de oale si ulcele, stergare cusute, grinzi de lemn impodobite, o roata de car, butoiase cu ceva licori magice; in doua nise erau desene si miniaturi care reproduceau gospodaria traditionala moldoveneasca, iar peretii erau impodobiti cu fotografii de diverse personalitati care au beneficiat de serviciile acestei locatii. Pot spune ca am servit masa langa Toto Cutugno…

Am citit ulterior pe saitul de prezentare al restaurantului ca “La taifas” este cartea de vizita a Moldovei. Intradevar, nu ne-a dezamagit, am mancat aici unele din cele mai bune sarmalute (miiici, miiici, cat degetul mic) cu mamaliguta. Si ceilalti membri ai tribului au laudat bucatele. Totul pe fond muzical specific si stropit corespunzator, astfel incat mancarea sa alunece mai usor pe gat… La iesire am fost serviti cu mere dintr-un paner.

Seara am mancat o cina usoara (salate, paste, ceva de genul, mai putin Baietel care “este un baietel mic, in crestere” si care a balotat in consecinta ceva cu pui, ciuperci si muuulta smantana) la Sosea, adica pe Bd. Stefan cel Mare, la Restaurantul Dealurile Nistrului. Curat, bun, servire ok, nimic memorabil.

In ziua urmatoare am sarit peste masa de pranz deoarece pe 3 dintre noi i-a palit toxiinfectia alimentara, episod descris in review-urile anterioare si care ne-a imobilizat juma’ de zi. Spre seara, cand am inceput sa inviem cat de cat, am hotarat sa ne pornim si sa cautam totusi o mancatorie, caci ceilalti doi care combatusera cu ranitii nu aveau totusi nicio vina… Am plecat de la Pensiunea Lidia, unde ne aveam cartierul general, pe Strada Armeneasca, am iesit in Stefan cel Mare si am luat-o in stanga, caci in dreapta tot exploraseram pana atunci. Dupa vreo 5 minute de mers agale, am descoperit una din locatiile Andy’s si ne-am oprit, de data asta nu pe terasa, care parea destul de basic, ci inauntru. Atmosfera intima, calda (la figurat), nota comuna a decoratiunilor (tablouri, tapiterii, abajururi) erau florile. Ne-am recuperat cu mancaruri mai mult sau mai putin usoare (zama de gaina, supa-crema de ciuperci cu pui, pizza, coltunasi cu branza), dar mai ales cu “saruri de rehidratare”…

Una peste alta, se poate spune ca ne-au omenit cum se cuvine fratii moldoveni! Ceea ce va doresc si dumneavoastra, celor pe care vanturile, valurile… o sa-i arunce candva pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu!


[fb]
---
Trimis de crismis in 04.10.14 13:00:17
Validat / Publicat: 04.10.14 14:11:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 10007 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 "Casa mare" miniaturizata - "La taifas"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.10.14 14:11:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisAUTOR REVIEW
[04.10.14 14:14:23]
»

@webmaster: Danke, web!

Floria
[04.10.14 14:39:49]
»

Eu fac parte din categoria celor care-şi doresc de multă vreme o călătorie în Basarabia şi am citit cu mare plăcere tot ce ai scris despre Chişinău.

M-ai convins să încerc plăcintele moldoveneşti şi celelalte bunătăţi de La Plăcinte! Pănă când voi ajunge la Chişinău-sigur se va întâmpla într-o zi-voi încerca restaurantele La Plăcinte din Bucureşti. Sunt două, unul pe Bd. Dacia, aproape de Piaţa Romană şi unul pe Şos. Ştefan Cel Mare şi am auzit că au mare succes.

Multe vacanţe minunate îţi doresc alături de frumoasa ta familie!

crismisAUTOR REVIEW
[04.10.14 15:07:57]
»

@Floria: Multumesc pt vorbele frumoase!

Cat despre placinte, suntem chit, pentru ca nu stiam de cele 2 locatii din Bucuresti! Bine ca mi-ai zis, cu proxima ocazie nu le ratez!

Michi
[04.10.14 15:28:57]
»

@crismis -Mi-a plăcut reviewul. pot spune că am savurat plăcintele şi am văzut fiecare mâncătorie cu ochii minţii. Curios, la ei nu se spune restaurant că la noi, mâncătorie era har, Domnului! pe la serviciu.

crismisAUTOR REVIEW
[04.10.14 15:34:48]
»

@Michi: Multumesc, Mama-Michi!

L-am pus pe tava inaintea pranzului, salivand intens ca si catelusul lui Pavlov...

Dan&Ema
[04.10.14 19:18:25]
»

Placintele moldovenrsti in special cele cu varza sunt deosebite.

iar mancarea in general confirm din proprieexperienta ca este pe placul gurmanzilor si pofticiosilor

Dan&Ema
[04.10.14 19:27:28]
»

Un bine meritat titlu de mini ghid afa

As fi vrut sa prinzi sb cu votul meu dar ilvei avea de la urmatorul cititor afa

crismisAUTOR REVIEW
[04.10.14 19:36:07]
»

@Dan&Ema: Multumesc! E dragut cand vine sb, dar jur ca nu PMA reprezinta motivul proncipal pt care scriu! Scriu pt ca ma simt bine facand-o, asa, ca pe vremuri (pe la 16-17 ani scriam poezii, am scris chiar si un roman, nu mai stiu prin ce sertar zace...) si scriu si pt ca imi place sa interactionez cu oameni care-mi plac, desi nu-i cunosc in carne si oase...

Precum vezi, o gramada de placeri (ne) vinovate!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[10.10.14 18:18:26]
»

Interesanta relatare in miniseria despre Chisinau, o sa o studiez indeaproape inainte de primul meu drum spre fratii moldoveni. Multumim pentru informatiile oferite.

Artana
[16.10.14 21:24:57]
»

@crismis Ce sa zic... un Mareee multumesc, am retrait, revazut, "regustat" din Chisinaul meu natal (acolo m-am nascut dar nu mai am pe nimeni ramas acolo), de ceva ani n-am mai trecut pe acolo... parca ma bate gandul la o excursie

crismisAUTOR REVIEW
[16.10.14 21:30:06]
»

@Artana: Tot respectul pt Chisinau si mai ales pt oamenii lui! Cunosc vreo cativa moldoveni si pot sa spun ca toti au un numitor comun: sunt in stare sa munceasca zi-lumina, 7 zile din 7! Sunt mandra ca norocul m-a purtat pe aceste meleaguri si abia astept sa ma intorc!

cristibabas
[28.04.15 08:19:22]
»

Daca aveam dubii in privinta destinatiei de 1 mai, dupa ce am citit asta cu siguranta s-au risipit...

cristibabas
[28.04.15 08:35:03]
»

Cum fac cu banii? Folosesc lei si cardul sau trebuie sa schimb lei moldovenesti?

crismisAUTOR REVIEW
[28.04.15 15:09:27]
»

@cristibabas: Poti folosi cardul in marea majoritate a magazinelor si restaurantelor. E bine sa nu schimbi prea multi bani, oricum sunt case de schimb valutar la fiecare pas. Vacanta placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristibabas
[28.04.15 15:11:17]
»

@crismis: multumesc!

Slavic
[14.10.16 12:45:07]
»

Salut tuturor cititorilor acestui articol.

As vrea sa adaog cateva "mancatorii" si idei pentru cei care vor sa viziteze Rep. Moldova, dar mai ales Chisinaul.

Trecem peste faptul ca, la fel ca si Bucurestiul, Chisinaul este reprezentativ pentru ce inseamna restul tarii, experienta dvs. va fi direct proportionala cu asteptarile, asa ca informati-va mai intai de toate si fiti realisti.

Bucatele traditionale:

Asemanatoare cu cele romanesti, dar cu specifi local: placinte, invartite, sarmale (mici, mici), coltunasi cu branza (salivez) sau cartofi, papanasi (bilute mici mici), clatitele cu branza la cuptor (mici mici), zeama de pui, oua scrob etc.

Influentele sovietice (culinare):

Multitudinea de salate cu maioneza (suba, olivie, mimoza, etc.), frigaruiele din carnuri marinate (shashlik), placintele cu carne (haciapuri), catlete de tot felul (parjoale/chiftelute), borsul rosu, soleanka, sup harcio, torturile (napoleon, medovik, smetanik - simt cum imi creste glicemia), pelmeni (tortellini mari cu carne tocata).

Nu uitam de sosul adjica (un fel de salsa caucaziana cu ardei iuti si usturoi), de mezeluri, dar nici de untul cu ciocolata nu uitam. Pentru sezonul cald - inghetata plombir si eskimo.

Toate acestea pot fi incercate la aproape orice restaurant, asta daca localul nu este cu specific caucazian (Tbilisi).

De asemenea puteti gasi bucate gatite si la lanturile de magazine N1 (prajituri nota 10), Greenhils, Fidesco, La Fourchet.

De acolo puteti lua icre rossi/negre, paine neagra varietati (cu chimen si prune uscate), maioneza (Orhei), lapte condensat (aka zgushionka), pelmeni. Bauturile suvenir se iau de la duty free - Leuseni, Sculeni, putin mai scump cel din aeroport.

Locuri deosebite:

Malldova - ati ghicit mall-ul din Chisinau, totul "la mare pret".

Steakhouse Buffalo - cele mai bune steakuri din viata mea (da da, VacaMu, Red Angus) din junci moldovenesti, imperecheate (nu juncile, steakurile) cu Rosu de Purcari sau un Saperavi/ Lupi de Gitana.

Mezelarie Pegas si Restaurantul Pegas.

Vinurile Moldovei:

Orice gospodar, care se respecta are/face vinul sau, iar voi ca oaspeti nu trebuie decat sa-i faceti pe plac apreciindul.

Mergem la sigur alegand Cricova - pentru vinuri spumante, iar pentru vinuri rosii/albe Purcari sau Gitana.

Recomandarea este sa va faceti propria parere vizitand cramele de renume ale Moldoveiin ordinea preferintei mele):

Purcari, Milesti, Cricova. Purcari pentru vin si feelingul de colt de rai (recomanda tur+degustare+masa de dupa), Milesti - pentru poveste, iar Cricova pentru impresie (dita-mai orasul subteran).

Pentru a lua pulsul acestei tarisoare, va recomanda punctul de atractie suprem in toata Moldova - Piata Centrala. Cea mai buna descriere o puteti vedea aici.

Cu ce plecam din Republica Moldova?

Cu multi prieteni si amintiri foarte placute.

Cu dulciuri de la Bucuria.

Cu ceaiuri, conserve de peste, pateuri, etc. din Piata Centrala.

Cognac sau divin - aproximativ acelasi pret in magazinele de firma (Kvint, Calarasi) - pentru cunoscatori - minim 7 ani vechime.

Tarii si bauturi exotice - din duty free.

Vin - cel mia mic pret il gasiti la magazinele cramelor (bag mana in foc pentru Purcari), chiar si in comparatie cu duty free-ul.

Cu dor de reintoarcere.

calatorul
[14.10.16 12:56:32]
»

@Slavic: Multumim pentru aceasta adevarata lista de meniuri si bauturi, o sa o iau cu mine cand plec spre plaiurile Moldovei de peste Prut.

Problema este ca nu oricine face aceste bunataturi asa cum trebuie si daca nu te asezi unde trebuie mananci o prefacatorie de mancare si in loc de vin bei o zeama colorata cu alcool rafinat.

Am incercat si eu cateva mancaruri rusesti cand am fost la bulgari, mi/au placut dar inca nu am un termen de comparatie. Am cautat in magazinele rusesti din Bucuresti cate ceva dar nu am gasit decat conserve de peste, vodki cat cuprinde, stim care e adevarata, si celebrul Kvas la sticla de plastic facut de International Breweries avea un dezamagitor gust de fanta cu bere.

Mancaruri moldovenesti gasim si dincoace de Prut, la cateva restaurante traditionale din Moldova romaneasca, doar vinul cel bun trebuie cautat la mama lui acasa. Iar ideea cu vizitarea cramelor si tur cu degustare mi se pare binevenita, daca este bine organizata si cinstit varsata din butoaie. Drumuri bune si calatorii gustoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Artana, calatorul, crismis, cristibabas, Dan&Ema, Floria, Michi, Slavic
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Chişinău?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047204971313477 sec
    ecranul dvs: 1 x 1