ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
JUN-2019
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Midii, midii și... lavrac!

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ne-am instalat în confortabilul apartament de la Kabakum Holiday Houses, am coborât pe bine-cunoscuta alee în trepte, care ne-a condus fix în străduța ce urmează linia plajei. Prima alegere s-ar fi vrut chiar restaurantul locației, tot Holiday pe numele lui; data trecută taman se construia, citisem lucruri bune între timp despre el și eram curioasă; din păcate, am ajuns prea târziu, am găsit luminile stinse, ușa încuiată. Hai alături, la Piter, și aici am mâncat bine cândva! Hmm... Bătea vântul pe la Piter prin ogradă, nici n-am mai încercat.

La terasa următoare, Miro, am avut noroc. În plus, locul arăta rustic și îmbietor – câteva mese și bănci de lemn la umbra unor copaci; nu-i vorbă, că de umbră nu duceam lipsă, se cam înnoptase de mult, luna aproape plină desena o cărare tremurândă pe luciul mării. De obicei nu cinăm așa târziu, dar nah, drumul fusese lung, am dat bătaie să ajungem... Odată ce am aflat că vom căpăta ceva de mâncare, pretențiile ne-au crescut: „Aveți midii?” „Da, avem midii!” „Și bere?” „Și bere.” Am răsuflat ușurați, vacanța începea promițător.

Am comandat câte o bere Kamenitsa draught (2,5 leva) și câte o porție de midii cu pătrunjel (9 leva) și – ce ne-am gândit noi?! – în loc de banala pâine, o pizza cu șuncă (6 leva) s-o împărțim. Din nou se dovedește că nu trebuie să mergi la cumpărături pe burta goală, căci vei lua mult mai mult decât îți trebuie cu adevărat! Porțiile de midii au fost uriașe; dacă le-am fi mâncat goale, și tot ne-am fi săturat! Așa, în ciuda faptului că totul a fost delicios, n-am reușit să terminăm nici pizza, nici scoicile. Doar berea.

Servirea bună, rapidă (ce-i drept, nu aveau prea mulți clienți la ora aia). O experiență pe care o recomand și aș repeta-o.

***

A doua zi la prânz am reușit să mâncăm la Holiday. Asta pentru că ne-am prezentat destul de devreme; când am plecat, nu mai era nicio masă liberă. Precum viluțele complexului din care face parte, Restaurantul Holiday se caracterizează prin minimalism și bun-gust. Fațada este o combinație de lemn și sticlă, părțile laterale erau descoperite, „căptușite” doar cu o împletitură de eșarfe albe și șipculițe de lemn (la o privire mai atentă, se puteau zări și uriașele ferestre glisante din geam securizat, strânse toate în partea din spate); ingenios. Abia nu mai e nevoie de aer condiționat.

Cele 3 trepte ce conduc spre incintă sunt flancate de câte un vas frumos cu flori. La fel, pe mese sunt ghivece colorate cu același gen de flori (naturale). Decorațiunile interioare te duc cu gândul la iubita Elladă – mesele pătrate vopsite în alb, la fel majoritatea scaunelor, doar câteva în albastru dechis. Pereții au culoarea nisipului, plafonul e o combinație de lemn și eșarfe albe, iar corpurile de iluminat seamănă cu niște coșuri împletite.

După ce am vizitat toaletele și am studiat meniurile, am ales: supă de pește, o shopska salata („salata ciobanului”, tradițional bulgărească, seamănă cu salata grecească, are roșii, ardei, castraveți, ceapă și brânză rasă din abundență), o porție de... niște peștișori prăjiți (zău dacă știu cum îi cheamă, am pierdut și chitanța...) și încă una de rizotto cu fructe de mare (pe ăsta știu sigur că eu l-am cerut). Ca de obicei, am mâncat la grămadă, câte puțin din fiecare, să le gustăm pe toate. A fost o masă pe cinste și nu țin minte să ne fi copleșit financiar. Ne-a plăcut la Holiday, și ambianța aerisită, cu iz mediteranean, dar mai ales mâncarea, așa că ne-am propus să mai venim.

Ceea ce s-a întâmplat a doua zi, tot la prânz. De data asta am luat porc, eu cotlet (8,8 leva) și Tati mușchiuleț (10,2 leva) (sau invers), ambele feluri acompaniate de cartofi copți în coajă. Pentru echilibru, din nou o shopska salata (6,8 leva) și câte un pahar cu bere (2,8 leva). La final, am împărțit o înghețată de piersici, foarte aromată și bună (4,4 leva). Precum vedeți, bun raport calitate/preț. (1 leva = 2,4 ron). Servirea a fost și ea ok, nimic de reproșat. În concluzie, un restaurant drăguț, mâncare bună, își merită cu prisosință renumele pe care și l-a căpătat în scurtul timp de când ființează.

***

Un alt loc pe care l-am testat a fost Santorini Fish House, aflat în capătul sudic al falezei din Chaika, chiar lângă digul pescarilor. De fapt, l-am re-testat, pentru că mâncaserăm acolo și cu 3 ani în urmă; la vremea aceea îmi amintesc că era doar o mică terasă cu câteva mese, acum l-am găsit ditamai stabilimentul, cu mai multe secțiuni dispuse pe două niveluri. Zidurile văruite grosier în alb și câteva linii ondulate ale decorului amintesc, într-adevăr, (destul de vag) de celebra insulă cicladică. Ne-au convins să intrăm aspectul său îngrijit și mai ales „amintirile mă chinuiesc, amintirile mă răscolesc”????...

Am ales terasa de la etaj, partea dreaptă cum urci – oferă cea mai frumoasă vedere asupra plajei și mării. Din nou am ajuns printre primii la cină, ne-am putut alege masa preferată. Am primit rapid meniuri, ne-am decis fără greutate: vom începe cu niște midii (6,9 leva), ca aperitiv, o singură porție pe care s-o șeruim (și data trecută tot midii luaserăm; bune, dar cam scârțâia nisipul printre dinți). La felul principal – somon pentru Tati (15,9 leva), lavrac (tot 15,9 leva) pentru mine. Și câte o Kamenitsa la halbă, desigur (3 leva).

Berulele le-am primit urgent, nici midiile n-au mai întârziat mult și au venit într-o oală uriașă acoperită cu altă oală mai mică – un vas special pentru servit midii, cu care ne-am mai întâlnit și cu alte ocazii. Practic, capacul se folosește pentru strâns cochiliile goale, pe măsură ce mănânci conținutul oalei principale. De data asta, nisipul a lipsit cu desăvârșire din preparat, și nu putem spune că i-am dus dorul????... Midiile au fost delicioase, așa cum le știam; adevărul e că mai proaspete ca la Chaika greu se poate...

Până au sosit și felurile principale, am pornit într-o scurtă explorare, profitând de faptul că nu era încă foarte aglomerat. Am inspectat toate terasele, interiorul restaurantului, inclusiv spațioasa sală de joacă pentru copii; toaletele le vizitasem înainte de a începe masa. Drăguț Santorini ăsta!

Medalionul de somon, fript pe grătar, a venit prezentat pe o felie de pâine prăjită presărată cu mujdei și mărar; alături, pe platou, se mai găseau o grămăjoară de brocoli sotat, o felie de lămâie și un mic bol cu un sos cu verdețuri. Lavracul (făcut tot la grătar) a fost, la fel, acompaniat de lămâie și același sos cu verdețuri, iar în loc de brocoli au fost cartofi fierți și presărați cu firicele de mărar. Totul foarte gustos și îndestulător. Am părăsit Santorini sătui și încântați, promițându-ne că vom mai reveni și altădată.

***

Ultima experiență gastronomică am avut-o în seara de dinaintea plecării, până la urmă tot la vecini, la restaurantul micului hotel Piter (după ce încercaserăm în zadar să ne lipim la o terasă cu vedere fabuloasă la mare, în capătul nordic al plajei). În fine, nici Piter nu avea o priveliște rea deloc... Spre deosebire de data trecută, dispăruseră mesele și scaunele de lemn, terasa devenise mai fluidă, mai modernă (dar, sincer, mie îmi plăcea mai mult cea de acum 3 ani...). Deși păreau să se pregătească de o mică petrecere privată, ne-au acceptat și pe noi la o masă alăturată.

Am fost bucuroasă să constat că pad-urile de hârtie pentru farfurii erau aceleași pe care le știam – prezentând povestea scrisă și ilustrată a lui Poseidon, zeul mării. Am primit odată cu acestea tacâmuri și șervețele.

Am comandat așa: salată caprese (7,8 leva) și o porție de dovlecei cu sos de iaurt (5,9 leva) (ni-i aminteam cu drag de data trecută! :P) ca aperitive. Pe urmă, cotlet de porc cu cartofi pentru Tati (11,6 leva) și lavrac (18 leva) pentru mine; nu mă mai satur de pește bun! Pentru stropit, o sticlă de vin roze autohtonă (18 leva), pe care am primit-o cu frapieră și tot dichisul.

Mâncarea a fost gustoasă, porțiile generoase. Vinul ne-a plăcut mult și, descoperindu-l a doua zi pe rafturile unui supermarket, am luat vreo 2 sticle și pentru acasă.

Cât mâncam, s-a petrecut un lucru ciudat, care ne-a captat bună parte din atenție, nouă, rușilor de la masa vecină și angajaților. La un moment dat, s-a auzit un zgomot teribil în apropiere; o cioară se izbise cu viteză de una din ferestrele cârciumii și căzuse lată imediat după aceea. Am început să ne dăm cu presupusul ce s-o fi întâmplat, copiii îi tot dădeau târcoale, nimeni n-avea totuși curajul s-o atingă... Părea un pui căruia, din cine știe ce pricini, i se defectase „direcția”... După vreo jumătate de ceas, când subiectul își cam pierduse din interes, am văzut cioara cum „învie”, își scutură aripile și... își ia zborul, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Toată lumea a răsuflat ușurată și s-a bucurat pentru mica cioară-kamikaze! :)...

***

Chaika ne-a primit din nou cu ospitalitate, la fel ca data trecută. Am avut o cazare excelentă, am mâncat bine peste tot și la niște prețuri absolut rezonabile. Fiind cea de-a doua excursie a noastră aici (cu siguranță, nu ultima), îmi permit să vă recomand micuța stațiune, chiar dacă nu beneficiază de notorietatea vecinelor sale – mai ales celor dornici de liniște și relaxare. Bonus – o plajă grozavă, greu de egalat!


[fb]
---
Trimis de crismis in 04.01.20 10:17:35
Validat / Publicat: 04.01.20 11:45:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 880 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Santorini Fish House; midii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.01.20 13:53:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisAUTOR REVIEW
[04.01.20 14:03:43]
»

@webmaster: Mulțam fain!

DOINITA
[04.01.20 14:57:15]
»

Numai bunatati ati mancat! Cred ca pestisorii a caror nume l-ai uitat sau nu il stii, sunt barbuni. Cel putin asa par in stadiul in care se aflau

crismisAUTOR REVIEW
[04.01.20 15:08:07]
»

@DOINITA: Mulțumesc, știam eu că o să mă ajute cineva! Îmi stătea pe limbă numele peștișorilor!

ct64cas
[06.01.20 14:26:14]
»

@DOINITA: nu sunt barbuni, sunt stavrizi... de Marea Neagra! Barbunii au alta forma si au aripioarele rosiatice

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[06.01.20 15:37:39]
»

@ct64cas: Danke! Cine cunoaște, știe!

mishu
[31.03.20 22:14:20]
»

@crismis:

Midii, midii și... lavrac!

, in anumite conditii acest titlu are efectul unei bariere, cum mi s-a intamplat mie aseara, numai cand am vazut titlul, am zis: Stop joc! e si maine o zi, si dupa cum vad am avut dreptate.

Niste minunatii astfel, si cred ca toata lumea e de acord cu asta.

Felicitari, sa va fie de bine si sa repetati, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONEAUTOR REVIEW
[01.04.20 06:26:03]
»

@mishu: Să ne fie de bine! Totul a fost foarte bun!

Mulțumesc de vizită și " băgare în seamă" !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, ct64cas, DOINITA, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Chaika? :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05171799659729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1